PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 90mm f 2.8 AF macro (stara wersja)

T-M-S
24-04-2007, 19:19
Pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;)
Poszukuję informacji na temat tego szkła, zwłaszcza różnic w stosunku do produkowanej obecnie wersji.
Mogę go nabyć za niewielkie pieniądze, a mam zamiar wykorzystać z D50.
Chodzi głównie o to czy szkło będzie współpracować z DSLR-em (pomiar światła rzecz jasna)
Jeśli ktoś ma doświadczenia to proszę o opinie czy warto brać go pod uwagę czy lepiej wybrać wersję Di

stig
24-04-2007, 19:24
Wszystko gra i buczy. Sam uzywam w sluzbowym D70, a kolega w D50.

T-M-S
24-04-2007, 19:31
dzięki!
No to licytuję śmiało :)
a optycznie jak to wygląda w stosunku do nowego, jakieś większe aberracje czy takie tam przypadłości?

stig
24-04-2007, 19:37
a optycznie jak to wygląda w stosunku do nowego, jakieś większe aberracje czy takie tam przypadłości? Optycznie jest taki sam. Nie zauwazylem zadnych roznic.

T-M-S
24-04-2007, 19:58
to świetnie, myślę że uda mi się zaoszczędzić z 50% ceny w stosunku do nowego :-D
Jeszcze raz dzięki za odpowiedz!

art44
26-04-2007, 13:10
Witam,
Tamrona (bez Di) miałem, jest to naprawdę świetne szkło, w mojej opinii najlepszy TAMRON. Musisz sobie zdawać sprawę z tylko jednej jego przypadłości: otóż lubi prześwietlać zdjęcia, gdy używasz lampy błyskowej (SB-800 w moim przypadku). Wystarczy jednak wprowadzić korektę do ustawień lampy i wszystko gra. Pozdrawiam, Art

JohnnyB
26-04-2007, 22:18
Sam uzywam w sluzbowym D70, a kolega w D50
Jeśli to o mnie chodzi to potwierdzam - działa rewelacyjnie.

otóż lubi prześwietlać zdjęcia, gdy używasz lampy błyskowej (SB-800 w moim przypadku).
Norma nie tylko sb800 ale i sb600 i to nie tylko z D50.
Brać szkło - brać! ;-)

T-M-S
18-05-2007, 18:27
dzięki za uwagi :)
niestety przelicytowali :(
o przypadłościach wiem doskonale, chyba jednak odpuszczę tamrona, zaczynam rozważać Tokinę 100

pinio
19-05-2007, 19:13
Mam pytanie w temacie obiektywu Tamron 90.
Da się nim "ustrzelić" owada w ruchu, czy raczej tylko "statyczne" kwiatki, a do owadów w ruchu coś innego z dłuższą ogniskową (Sigma 150, Tamron 180)?

stig
19-05-2007, 19:16
Mam pytanie w temacie obiektywu Tamron 90.
Da się nim "ustrzelić" owada w ruchu, czy raczej tylko "statyczne" kwiatki, a do owadów w ruchu coś innego z dłuższą ogniskową (Sigma 150, Tamron 180)?

Zamiast kupowac obiektyw -- najpierw kup jakas ksiazke o fotografii... Skad Ci sie wzielo, ze dluzsza ogniskowa pozwoli Ci fotografowac szybciej ruszajace sie obiekty? Skad Ci sie taka bzdura uroila?

wigi
19-05-2007, 20:03
:D

pinio
19-05-2007, 20:08
Zamiast kupowac obiektyw -- najpierw kup jakas ksiazke o fotografii... Skad Ci sie wzielo, ze dluzsza ogniskowa pozwoli Ci fotografowac szybciej ruszajace sie obiekty? Skad Ci sie taka bzdura uroila?

Szybciej nie, ale może wygodniej - fotografowany obiekt może znajdować się dalej od obiektywu. Dzięki za "wspaniałą podpowiedź dotyczącą zakupów".

stig
19-05-2007, 20:15
Szybciej nie, ale może wygodniej - fotografowany obiekt może znajdować się dalej od obiektywu.Nastepnym razem precyzuj swoje pytania. Podane przyklady wskazywaly na zupelnie inny kontekst.

Dzięki za "wspaniałą podpowiedź dotyczącą zakupów". Nie ma za co. :)

pinio
20-05-2007, 00:28
Nastepnym razem precyzuj swoje pytania. Podane przyklady wskazywaly na zupelnie inny kontekst.

Moje pytanie faktycznie mogło być inaczej zrozumiane.

A propo zakupów:
Czy zanim usiadłeś pierwszy raz do PS, zakupiłeś najpierw książkę na jego temat :)? (Nie żebym był wścibski, ale jestem ciekawy)

Pozdrawiam

stig
20-05-2007, 08:01
A propo zakupów:
Czy zanim usiadłeś pierwszy raz do PS, zakupiłeś najpierw książkę na jego temat :)? (Nie żebym był wścibski, ale jestem ciekawy)A po co mialbym kupowac, skoro ksiazka byla w pudelku od programu? :) Kiedy ja zaczynalem, to nie byly to czasy PhotoShopa CS "walajacego sie" na torrentach, i ksiazek z Helionu... Ba! Nie bylo boardow fotograficznych czy graficznych, ani setek stron z tutorialami, bo TP miala dopiero w planach stworzenie numeru dostepowego 0 202122 (jesli w ogole pamietasz co to bylo). Byl za to Photoshop 3, manual, i konkretna robota do wykonania. :)

pinio
20-05-2007, 10:37
Ba! Nie bylo boardow fotograficznych czy graficznych, ani setek stron z tutorialami, bo TP miala dopiero w planach stworzenie numeru dostepowego 0 202122 (jesli w ogole pamietasz co to bylo).:)

Fajny ten internet, przynajmniej w nim można jeszcze uchodzić za młodego :).

To, że ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z fotografią (i z wieloma innymi hobby jest podobnie) wcale nie znaczy, że jest "pierwszej młodości" - niestety. Tak się składa, że doskonale pamiętam pierwsze wydania "Bajtka" na papierze gazetowym, oczywiście bez koloru. Programiki w asemblerze pisane za pomocą języka Basic (nie mylić z Visual Basic), kąciki "pokerzysty"(PEEK i POKE). Wyprawy do Warszawy (taki punkt obok wejścia na Dworzec Śródmieście) po dokumentacje odbijane na ksero (gdzie trzeba było domyślać się jaka to litera) oraz programy nagrywane z radia, nadawane przez Rozgłośnię Harcerską w Trójce. Marzeniem było posiadanie choćby komputerka ZX 81 (dla tych co nie wiedzą, to było coś takiego, co potrafiło mieć 2kB pamięci RAM, z czego na 1kB były zmienne systemowe, więc na programy pozostawało pozostałe 1kB)

Dobra, nie piszę dalej co było, bo i tak już wyszedłem na niezłego "starego ramola".

Pozdrawiam

stig
20-05-2007, 10:44
To, że ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z fotografią (i z wieloma innymi hobby jest podobnie) wcale nie znaczy, że jest "pierwszej młodości" - niestety. Gdyby nie Twoje poprzednie pytanie, nie mialbym podstaw sadzic, ze jestes mlodym czlowiekiem. ;)

Jakubas
20-05-2007, 10:53
tylko gwoli scislosci a propos ogniskowych - tu nie trzeba sie znac na fotografii, imo logiczne sie wydaje, ze uzywajac dluzszej ogniskowej ciezej utrzymac poruszajacy sie obiekt w kadrze, bo minimalny ruch aparatu powoduje "trzesienie ziemi" w kadrze. Wiecej szczegolow w encyklopedii pod pojeciem predkosc kątowa ;)

wigi
20-05-2007, 13:03
a tak swoją drogaą to polowanie na owada w locie jest trochę jak gra w totolotka ;)
nie dla mnie ten sport - szkoda migawki, a trudno o dobre rezultaty

pinio
20-05-2007, 22:45
a tak swoją drogaą to polowanie na owada w locie jest trochę jak gra w totolotka ;)

Pewnie tak jest. Właśnie jestem w trakcie zakupu Tamrona 90. Będzie głównie służył mojej "piękniejszej połowie" do fotografowania kwiatków. Do tego na pewno się nadaje. Ja do owadów pewnie i tak nie będę miał cierpliwości i serca.

T-M-S
21-05-2007, 23:11
skoro już przy makro obiektywach jesteśmy to moze ktoś na temat tokiny 100 mm się wypowie?
warto ją brać pod uwagę czy lepiej pozostać przy tamronie?