Zobacz pełną wersję : D800 nowy soft
Ktoś już instalował nowe oprogramowanie systemowe?
Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka
Jakiś nowy firmware jest?
Właśnie dostałem emaila z informacją.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60516
Lista zmian:
Modyfikacje wprowadzone w tej wersji
Ustawienie osobiste f13 zmieniono na Rola przycisku nagrywania filmu.
Po zmianie ustawienia osobistego f13 na Rola przycisku nagrywania filmu opcja Rola przycisku AF-ON na MB-D12 jest obecnie ustawieniem osobistym f14.
Dodano ustawienie osobiste f15: Rola przycisku Fn na pilocie zdalnego sterowania.
Poniżej wymieniono nazwy funkcji, które zostały dodane lub zmienione w przypadku używania aparatu D800 z modułem komunikacyjnym UT-1 działającym pod kontrolą oprogramowania w wersji 2.0. Do menu ustawień dodano opcję Sieć (UT-1) oraz zmieniono nazwę opcji Przekaźnik bezprzewodowy na Przekaźnik bezprzewodowy (WT-4).
Funkcje, które zostały dodane:
– Tryb serwera HTTP
Pozwala przeglądać zdjęcia zapisane na karcie pamięci aparatu oraz wykonywać zdjęcia z poziomu przeglądarki internetowej na komputerze lub na urządzeniu iPhone.
Funkcje, których nazwa została zmieniona:
– Tryb Przesyłanie FTP (wcześniej Tryb transferu danych (FTP))
Pozwala przesyłać na serwer FTP zdjęcia bezpośrednio podczas fotografowania oraz zdjęcia i filmy zapisane na kartach pamięci aparatu.
– Tryb Przesyłanie zdjęć (wcześniej Tryb transferu danych (PC))
Pozwala przesyłać do komputera zdjęcia bezpośrednio podczas fotografowania oraz zdjęcia i filmy zapisane na kartach pamięci aparatu.
– Tryb Sterowanie aparatem (wcześniej Tryb komputera)
Służy do sterowania aparatem z komputera z działającym programem Camera Control Pro 2 (dostępnym osobno) oraz do zapisywania zdjęć i filmów bezpośrednio na komputerze.
Aby włączyć obsługę tych funkcji, należy zaktualizować oprogramowanie modułu komunikacyjnego UT-1 do wersji 2.0 lub nowszej oraz zaktualizować narzędzie Wireless Transmitter Utility do wersji 1.5.0 lub nowszej. Po zaktualizowaniu oprogramowania aparatu nie można używać profili sieciowych określonych we wcześniejszych wersjach. Konieczne jest ich ponowne utworzenie.
Dodano obsługę zaktualizowanej wersji oprogramowania modułu komunikacyjnego UT-1.
Dodano obsługę kart pamięci Compact Flash o pojemności większej niż 128 GB.
Po wybraniu wartości Tylko przycisk AF-ON dla ustawienia osobistego a4 (Włączenie AF) i naciśnięciu przycisku AF-ON w celu zainicjowania autofokusa podczas fotografowania z użyciem wizjera ostrość pozostawała zablokowana nawet po zdjęciu palca z przycisku, a migawkę można było wyzwolić w dowolnym momencie. Obecnie specyfikacje zostały zmodyfikowane tak, że przy spełnieniu poniższych warunków, jeśli aparat nie ustawi ostrości, nie będzie można wyzwolić migawki.
– Ustawiony tryb autofokusa to AF-S (pojedynczy AF)
– Ustawiony tryb pola AF to Jednopolowy AF
– Dla ustawienia osobistego a2 (Priorytet w trybie AF-S) wybrano wartość Ostrość
W przypadku zapisania wartości dla 12 lub 18 obiektywów w opcji Precyzyjna korekta AF > Zapisana wartość w menu ustawień tylko niektóre z tych obiektywów były wyświetlane po użyciu opcji Wyświetl zapisane wartości. Ten problem został rozwiązany.
Po ustawieniu wybieraka podglądu na żywo w pozycji fotografowania z podglądem na żywo i wybraniu dla ustawienia osobistego g4 (Rola przycisku migawki) wartości Nagrywanie filmów nie można było zmierzyć wartości dla manualnego pomiaru balansu bieli. Ten problem został rozwiązany.
Po ustawieniu wbudowanej lampy błyskowej w trybie sterownika zdalne lampy błyskowe nie zawsze były wyzwalane. Ten problem został rozwiązany.
W sporadycznych przypadkach dioda dostępu do karty pamięci świeciła dłużej niż zwykle i trzeba było poczekać, aby wykonać dowolną operację. Ten problem został rozwiązany.
neomarcel
13-05-2014, 12:15
Jestem ciekaw czy po aktualizacji będą działały nieoryginalne gripy...... Może programiści poprawili też inne problemy z którymi borykają się "niektóre" egzemplarze D800 ;)
adalbertus44
13-05-2014, 12:33
Ciekawe, albo i nieciekawe, czy po tym update softu w D800, będzie możliwa praca AF z Sigmą A 35/1.4 .... W każdym razie ja się wstrzymam ....
adam.dorozinski
13-05-2014, 12:44
Ktoś już instalował nowe oprogramowanie systemowe?
Biorąc pod uwagę ostatnie posunięcia Nikona, nowy soft zapewne odetnie przy okazji możliwość korzystania z baterii, gripów, obiektywów i lamp dostawców niezależnych.
Niewykluczone też że D800 z nowym softem nie będzie się dał włożyć do torby innej niż sprzedawana przez Nikona.
Mam nadzieję, że zmiany zawarte w ostatnim punktcie (" W sporadycznych przypadkach dioda dostępu do karty pamięci świeciła dłużej niż zwykle i trzeba było poczekać, aby wykonać dowolną operację. Ten problem został rozwiązany")
zlikwidują "zawieszanie się" mojego D800, czasami na kilkanaście sekund.
Podobnie jak Adalbertus44 mam nadzieję, że AF z nowym softem nie będzie działał gorzej z Sigmą 35/1.4 (na razie u mnie działa bardzo dobrze).
pzdr
Ja poczekam w takim razie "beta testerów" tego nowego softu ;) Mam gripa pixela i Sigme 85, więc wolę nie ryzykować.
Dziś po powrocie z pracy zrobię aktualizację.
Zrobiłem aktualizację, jak dotąd nie pojawiło się zjawisko opisane w ostatnim punkcie. A czasami miałem okazję przyglądać się niepokojąco długo zielonej diodzie zapisu i aparat nie reagował...
Ja poczekam w takim razie "beta testerów" tego nowego softu ;) Mam gripa pixela i Sigme 85, więc wolę nie ryzykować.
Grip Pixela działa bez problemu (aczkolwiek przy aktualizacji softu, odpiąłem go prewencyjnie od puszki). Co do sigmy się nie wypowiadam, ponieważ mam same nikkory.
Generalnie po aktualizacji zrobiłem 10 zdjęć na f1.8 z 85G i wszystkie w punkt, więc niczego nie zepsuli... chyba ;)
neomarcel
13-05-2014, 15:07
Grip Pixela działa bez problemu
Wielkie dzięki, akurat mam PIXEL'a
neomarcel
13-05-2014, 16:07
Potwierdzam - grip PIXELA działa poprawnie, podobnie AF.
Zaktualizowałem soft, ale mój D800 nie chciał tego zrobić z podłączonym oryginalnym gripem z w pełni naładowanymi akumulatorami Sanyo Eneloop (czarne). Odłączyłem grip i wszystko poszło sprawnie. Po aktualizacji podłączyłem grip i AF działa bez zarzutu (tak jak wcześniej). Z Sigmą 35/1.4 też :). Wcześniej aparat "zawieszał się" (brak aktywności przy zapalonej zielonej diodzie). Jak popracuję więcej, to dam znać, czy "zawiechy" ustąpiły.
też miałem problem z zawieszaniem się body ale problem występował tylko przy włożonej karcie Sandisk Extreme SDXC 45MB/s 64GB. Wysłałem kartę do reklamacji i stwierdzili że jest uszkodzona. Właśnie odebrałem nową i na pierwszy rzut działa ok. W weekend przetestuje dokładniej. Teraz widzę że nie tylko ja miałem takie przeboje. Zmian w firmware jest niby dużo ale z mojego punktu widzenia chyba nie istotne. Mimo wszystko pewnie i tak niebawem skuszę się na upgrade tylko poczekam jak to już ktoś powiedział na "beta testerów" ;) Pozdr:)
ShutterStill
15-05-2014, 03:20
Wyglada na to że AF nie ruszyli..
A co mieli "ruszyc"?
nie chcę robić za adwokata ale czasami jednak nowy soft poprawia (bądź nie :) ) działanie AF gdyż "w pewnych rzadkich przypadkach... " ;) Oczywiście jest też wtedy odpowiednia wzmianka a jako takiej tu nie było.
Tomas_ok
16-05-2014, 09:42
Potwierdzam po aktualizacji lepsze działanie z kartą pamięci Pretec 32 GB 233x, wcześnie aparat praktycznie się zawieszał na 4-6 sekund po wykonaniu kilku zdjęć zanim zostały wyświetlone, praktycznie odpuściłem sobie używanie tej karty.
Po aktualizacji karta działa normalnie, obraz jest wyświetlany natychmiast po zrobieniu zdjęcia.
a gdzie zmiany dotyczące np. naprawy współpracy z lampą sb-900/910, gdzie dioda wspomagająca z lampy ni jak nie współpracowała z AF aparatu!?!?
U mnie zero problemow po aktualizacji. Pucha smiga idealnie ze wszystkimi obiektywami.
Hamarama
18-05-2014, 12:19
U mnie także. Przestały dokuczać zawiechy przy odczycie z karty.
Maciek N
19-05-2014, 22:32
Oprogramowanie uaktualniłem i niestety, aparat nadal filmuje w HD a nie K4, jak w Canonie Mark III :-(
u mnie aktualizacja nic nie zepsuła - ani tez nie poprawiła
Ciekawe, Koledzy aktualizują soft i cieszą się jak dzieci że... NIC SIĘ NIE POPSUŁO.
Mniej widać wyrazów zadowolenia że coś się poprawiło. Widocznie te poprawione błędy były niezbyt dokuczliwe czy wręcz zauważalne.
DonAlberto
20-05-2014, 09:01
przestał się zawieszać (sporadycznie po zrobieniu zdjęcia paliła się zielona lampka i nie można było wejść do menu) w sumie to nie jestem tego pewien bo to raz na kilkaset zdjęć się działo ale jednak czasami występowało. Cóż więcej miało się poprawić - raczej nic. Pewnie dodali tylko obsługę obiektywów z nowym bagnetem E ale tego nie wie nikt :)
Karty, ponad 128GB dodali :)
Ciekawe, Koledzy aktualizują soft i cieszą się jak dzieci że... NIC SIĘ NIE POPSUŁO.
Mniej widać wyrazów zadowolenia że coś się poprawiło. Widocznie te poprawione błędy były niezbyt dokuczliwe czy wręcz zauważalne.
słuszna uwaga, Nikon ostatnio tak namieszał że teraz nawet wgranie softu rodzi pytanie czy nic sie nie zepsuje. Za cieżkie pieniadze kupowane aparaty i do czego dochodzi ? do obawy ze znowuż cos moze wyjsc nie tak. "Zapracowali" sobie ostatnio na super "zaufanie"
Jedni zapewne piszą to z przekąsem, inni informują, że nieoryginalne rzeczy nadal są kompatybilne. Nie chodzi raczej o popsucie. Nie popadajmy w paranoję.
To ja jednak wrzucę kamyczek...
Wydaje mi się, że AF gorzej działa z 400 2.8. Z ostatniego kartingu mam dużo większy odsetek nietrafionych niż z poprzedniej eliminacji mimo, że warunki były lepsze. Do tego sugestia Pawła odnośnie zwiększenia lagu może też być prawdą. Na razie nie przesadzam - to tylko wczesne obserwacje.
nandemofoto
25-05-2014, 17:21
Czy ktoś z użytkowników ma może problem z kartą CF Lexara po aktualizacji?
Ha... I zapomniałem dodać, że problem z zapisem nie został całkowicie usunięty. Tzn. Aparat się nie wiesza ale podgląd nie generuje się prawidłowo.
nandemofoto
26-05-2014, 10:11
Czy ktoś z użytkowników ma może problem z kartą CF Lexara po aktualizacji?
Nieważne, poszperałem i znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Nowy wątek o kartach CF Lexara tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248597
"
nonnatus
25-06-2014, 22:59
a gdzie zmiany dotyczące np. naprawy współpracy z lampą sb-900/910, gdzie dioda wspomagająca z lampy ni jak nie współpracowała z AF aparatu!?!?
możesz coś więcej o tym napisać? ciekawi mnie to.
Aethelred
26-06-2014, 02:08
Sa jakies potwierdzone spostrzezenia o tym sofcie i slabszym af?
u mnie po wprowadzeniu nowego softu wszystko ok,zrobione kilka duzych sesji,szczerze to nie widze wiekszych roznic w pracy
Sa jakies potwierdzone spostrzezenia o tym sofcie i slabszym af?
nie ma- wszystko działa jak działało, ani lepiej ani gorzej
Po aktualizacji bez zmian.
Mnie przestał się zawieszać przy zapisie zdjęć. Sporadycznie ale się to zdarzało.
Potwierdzam że sigma ex 50mm 1.4 po wgraniu najnowszego softu do d800 nie ostrzy af tylko działa manualne ostrzenie tak więc wgrałem z powrotem starszy soft