Zobacz pełną wersję : Zdjęcie grupowe, pytanie.
andrzej_laskowski
13-05-2014, 07:28
Witam.
Powiedzcie mi proszę, bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na jedno pytanie.
Czy wieszając gdzieś zdjęcie grupowe muszę mieć zgodę każdego obecnego na fotce, czy tez jest jakaś dolna granica poniżej której dopiero trzeba się pytać o zgodę?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Zależy co to jest to zdjęcie grupowe:
1) jeżeli pozuje kilka osób, nie dostają za to wynagrodzenia to trzeba mieć zgodę na rozpowszechnienie wizerunku;
2) jeżeli pozuje kilka osób i nie dostają za to wynagrodzenia to nie trzeba mieć zgody, chyba że osoby te złożyły odmienne zastrzeżenie (wtedy zgoda jest potrzebna od tej osoby, która złożyła odmienne zastrzeżenie);
3) jeżeli te kilka osób stanowi szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza - zgoda nie jest potrzebna; nie ma tutaj wyraźnych granic liczbowych gdzie kończy się mniejsza grupa a gdzie zaczyna zgromadzenie; pomocny może być wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie (sygn. I ACa 957/01):
"Przepis art. 81 ust. 2 pkt 2 PrAut uchyla wymaganie zezwolenia na rozpowszechnianie wizerunku osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. Idzie tu o przedstawienie miejsca lub wydarzenia, w którym występują wprawdzie rozpoznawalne osoby, ale główną treść przedstawienia konstruuje miejsce (np. ulica lub budowla) lub wydarzenie (np. manifestacja lub impreza sportowa), a nie rozpoznawalna podobizna osoby lub osób; nie osoba, lecz miejsce lub wydarzenie stanowi główny przedmiot treści przedstawionej. Dla zastosowania art. 81 ust. 2 pkt 2 PrAut rozstrzygające znaczenie ma ustalenie w strukturze przedstawienia relacji między wizerunkiem osoby (lub osób) a pozostałymi elementami jego treści; jeśli wizerunek osoby stanowi jedynie element akcydentalny lub akcesoryjny przedstawienia, tzn. w razie jego usunięcia nie zmieniłby się przedmiot i charakter przedstawienia, rozpowszechnianie nie wymaga zezwolenia"
4) zgoda nie jest też potrzebna, gdy chodzi o fotografię osoby powszechnie znanej, ale tylko pod warunkiem, że wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych.
Co do zasady zatem potrzebna jest zgoda osoby fotografowanej. Rozpowszechnienie wizerunku bez zgody może być potraktowane nie tylko jako naruszenie prawa do wizerunku, ale także jako naruszenie dóbr osobistych. Nic tu nie zmienia powszechna praktyka zamieszczania cudzych zdjęć na portalach społecznościowych.
andrzej_laskowski
13-05-2014, 07:57
...1) jeżeli pozuje kilka osób, nie dostają za to wynagrodzenia to trzeba mieć zgodę na rozpowszechnienie wizerunku;
2) jeżeli pozuje kilka osób i nie dostają za to wynagrodzenia to nie trzeba mieć zgody, chyba że osoby te złożyły odmienne zastrzeżenie (wtedy zgoda jest potrzebna od tej osoby, która złożyła odmienne zastrzeżenie);...
No nie kumam. Jak ktoś pisemnie nie zastrzegł to jako jedna z osób na zdjęciu może mieć do mnie pretensje prawne czy nie?
Każdy ma swoje własne prawo do wizerunku - w pkt. 1 każdy musi sam wyrazić zgodę w pkt. 2 każdy sam może złożyć zastrzeżenie, więc jeżeli jedna osoba zastrzegła ze nie wyraża zgody to ta osoba może mieć pretensje.
Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300TG przy użyciu Tapatalka
miron19j
13-05-2014, 08:47
Stawiu, ale oba punkty mają identyczne założenia, a odmienne konkluzje. Chyba w drugim powinno być "...i dostają wynagrodzenie..."
Stawiu, ale oba punkty mają identyczne założenia, a odmienne konkluzje. Chyba w drugim powinno być "...i dostają wynagrodzenie..."
Tak, w drugim powinno być że dostają wynagrodzenie.
nikontyna
13-05-2014, 12:45
Wiesz, prawda jest taka, że mało jest takich fotografów, którzy dbają o takie kwestie, i później wywieszają takie fotografie na swoich stronach internetowych, czy biurach w celach reklamowania swoich usług..
Się podepnę :)
1: Jak załatwiacie pozwolenia na opublikowanie wizerunku? Wystarczy słownie się zapytać czy jakaś mini umowa pisemna?
2: Jeżeli robiłem zdjęcie maszyny (jakaś powiedzmy obrabiarka czy frezarka) i jest przy niej facet (pracuje) to muszę mieć jego pozwolenie jeżeli chciałbym tutaj na forum kilka zdjęć pokazać ze wczorajszej wizyty w Radomiu?
1: Jak załatwiacie pozwolenia na opublikowanie wizerunku? Wystarczy słownie się zapytać czy jakaś mini umowa pisemna?
Teoretycznie ustnie wystarczy, ale wiadomo jak to później bywa. Lepiej mieć pisemne oświadczenie wyrażającego zgodę - przy czym "Wyrażam zgodę na rozpowszechnianie mojego wizerunku" jest nieco zbyt ogólne. Warto wskazać gdzie.
2: Jeżeli robiłem zdjęcie maszyny (jakaś powiedzmy obrabiarka czy frezarka) i jest przy niej facet (pracuje) to muszę mieć jego pozwolenie jeżeli chciałbym tutaj na forum kilka zdjęć pokazać ze wczorajszej wizyty w Radomiu?
Skąd wątpliwość? Jest wizerunek, a opublikowanie go w Internecie jest rozpowszechnieniem. Zgoda potrzebna.
2: Jeżeli robiłem zdjęcie maszyny (jakaś powiedzmy obrabiarka czy frezarka) i jest przy niej facet (pracuje) to muszę mieć jego pozwolenie jeżeli chciałbym tutaj na forum kilka zdjęć pokazać ze wczorajszej wizyty w Radomiu?To aż do Radomia musisz przyjeżdżać, żeby frezarkę sfotografować? ;-)
To aż do Radomia musisz przyjeżdżać, żeby frezarkę sfotografować? ;-)
Haha :D
Niee...
Była wczoraj wycieczka z naszej uczelnii do Was do PIB-u :)
Nawet ciekawie tam jest. Porobiłem kilka zdjęć - na pamiątkę będzie :P
Stawiu - dzięki za odpowiedzi :)
No mają tam kilka fajnych tematów. Pokazywali Wam armatę do kurczaków? Czy już pojechała do Świdnika?
No mają tam kilka fajnych tematów. Pokazywali Wam armatę do kurczaków? Czy już pojechała do Świdnika?
Chyba pojechała bo nic takiego nie widzieliśmy :/
naszej uczelnii
A co to za zwierzę? ;)