Zobacz pełną wersję : Czy warto kupic pompke 80-200 f2.8D ED?
Witam, Planuje zakup jakiegos Tele zooma do pleneru. Nie potrzebuje szybkiego Af wiec srubokret moze byc. WIele pozytywnych opini czytalem na temat Nikona 80-200 f2.8d ed (drugiej wersji pompki) i zastanawiam sie dokladnie nad tym obiektywem :
http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-Nikkor-AF-80-200mm-f-2-8-D-IF-ED-1-owner-since-new-/281330245045?pt=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item418096ddb5
Niby sprzedajacy ma go od nowosci itd, stan ok jak widac, tyle, ze ponizej w dziale " Questions and answers about this item" opisuje go doglebniej i wspomina tam na temat kilku "drobinkach kurzu" w srodku obiektywu oraz dwoch sladach (co przypominac moze odcisk palca czy cos w tym rodzaju) na zewnetrznej stronie soczewki.
Przeslal mi dwa zdjecia robione tym obiektywem na f2.8 i wyglada to naprawde niezle.
Jak myslicie czy warto go kupic? WIem , ze raczej idealnego stanu tego obiektywu juz raczej nie spotkam ze wzgledu na jego lata produkcji. Na wydanie mam tak 1500-1700 Pln.
Podpinany bedzie do D7100
Prosze o porady...
Ktokolwiek moze cos tu doradzic ? :)
Trudno powiedziec co to za dwa slady na soczewce. Poza tym stan widac ladny i zadbany. Brak oslony przeciwslonecznej, to troche minus. Sam mialem juz kilka takich i bywaly dobre i mniej dobre jesli chodzi o jakosc optyczna. Generalnie I i tak trzeba ryzykowac no i nie wydawac na niego 1700 zl...
Tak warto! Mam 80-200 2,8D ED - jest boski - magiczny bokeh, jeśli nie robisz fot sportów np. hokej itp To nie masz się co zastanawiać. Mój egzemplarz kupiłem kilka lat temu za 2 tys i nie żałuje ani złotówki. Fakt iż moja stuka to była okazja - obiekty wygląda jak nie używane totalna igła. Czasem wolę nosić tego ciężkiego kloca zamiast przypinać 85 1,8G, 80-200 bardzie mi siedzi jeśli chodzi o bokeh, kolor. Ogólnie jakoś tak widzę, że stare szkła mają kolory i rozmycie przyjemniejsze dla oka. Takie mam osobiste odczucie. Dlatego np 80-200 2,8d ed, 85 1,4D bardziej mi siedzą niż nowe ich odpowiedniki. Zresztą widać po cenach. Są to stare konstrukcje, a ceny trzymają poziom. Podejrzewam, że 80-200 jak i 85 1,4D cenić się będą jeszcze przez baaaaaaaaaaaaaaardzo długi czas. Kasa wydana na dobre szkło to inwestycja na której się nie traci kosmicznych pieniędzy.
kilka przykładów z 80-200
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotowypad.com/wp-content/gallery/fotowypad-2013-francja-szwajcaria-krumlov/dsc_5796.jpg)
źródło (http://www.fotowypad.com/wp-content/gallery/fotowypad-2013-francja-szwajcaria-krumlov/dsc_5830.jpg)
źródło (http://www.fotowypad.com/wp-content/gallery/fotowypad-2013-francja-szwajcaria-krumlov/dsc_5857.jpg)
Trudno powiedziec co to za dwa slady na soczewce.
Napisalem do sprzedawcy z prosba o zrobienie zdjecia tych dwoch sladow, jak sie uda to tu wkleje do weryfikacji.
A tak na marginesie , ile max za takie szklo?
adrianek32
15-05-2014, 01:10
nie ma max ceny, duzo zalezy od stanu i tego co jest w komplecie na allegro sporo jest tych szkiel sa wersje D i bez D, ten "Twoj" z linku to wersja D ponoc lepsza ma szybszy AF i jest drozsza, na allegro czesto sa te szkla ale zazwyczaj czegos brakuje, (oslony, pudelko, mocowania na statyw, dekielkow) albo sa poniszczone a te ktore zawieraja pelen komplet i sa w dobrym stanie zazwyczaj stoja powyzej 2tys nawet ok 2,5-3tys
Mam pompkę bez D i jest to najczęściej przeze mnie używany obiektyw. Zarówno z D600 jak i wcześniej z D90. Moja pompka ma backfocus w granicach mikroregulacji D600.
Polecam, jakość optyczna jest znakomita z wyjątkiem zdjęć wprost pod światło. Jeśli nie potrzebujesz VR - zastanów się nad kupnem.
Mam juz zdjecie tych sladow na zewnetrznej stronie soczewki. Chociaz moze to byc i od wewnetrznej stony przedniej soczewki. Wedlug mnie to grzybek wiec raczej sobie odpuszcze ta sztuke. Znalazlem za to inna aukcje , gdzie wszystko wyglada dobrze, a dodatkowo jest filtr i tulipan.
Mam jeszcze pytanie, jak trwale sa te obiektywy z pompka? Czy jak kupie taki 20 letni obietkyw w bardzo dobrym stanie to czy posluzy mi jeszcze przez kolejne 10 lat?
Pytam bo juz sie zaczynam zastanawiac czy nie wstrzymac sie i dozbierac (troche to potrwa) do wersji AFS bez VR.
Tak warto! Mam 80-200 2,8D ED - jest boski - magiczny bokeh, jeśli nie robisz fot sportów np. hokej itp To nie masz się co zastanawiać.
Też mam i potwierdzam każde słowo na ten temat. Wolę obrazek z niego niż z osławionego 24-70 (wiem to do czegoś innego). Pompka to poprzednia wersja. Miałem kiedyś 70-210/4 (obie wersje) i gdyby nie to, że były żółwiowate, to optykę miały wspaniałą... a przecież pompka 80-200 pamięta te czasy, gdy na szkle i metalu się nie oszczędzało...
Borat1979
16-05-2014, 21:31
ale zazwyczaj czegos brakuje, (oslony, pudelko, mocowania na statyw, dekielkow) albo sa poniszczone a te ktore zawieraja pelen komplet i sa w dobrym stanie zazwyczaj stoja powyzej 2tys nawet ok 2,5-3tys
Pompka nie ma mocowania na statyw :)
Zakup pompki za 2,5-3 tys jest zupełnie nieopłacalny bo za te pieniądze kupi się bez problemu wersję dwupierścieniową, która jest znacznie sensowniejszym zakupem. Ma szybszy AF, mocowanie statywowe i normalnego tulipana. Pompka ma wkręcany na gwint co jest irytujące bo po założeniu tulipana nie da się założyć dekla
Zakup pompki za 2,5-3 tys jest zupełnie nieopłacalny bo za te pieniądze kupi się bez problemu wersję dwupierścieniową, która jest znacznie sensowniejszym zakupem. Ma szybszy AF, mocowanie statywowe i normalnego tulipana. Pompka ma wkręcany na gwint co jest irytujące bo po założeniu tulipana nie da się założyć dekla
Dokladnie tak.
Co do cen za pompki, to ksztaltuja sie od 1200 do 1700 zl, tak wiec rozpietosc jest spora.
Z moich doswiadczen literka D w oznaczeniu nie powoduje przyspieszenia AFu jak tu ktos napisal. Jest szansa, ze owe egzemplarze beda w lepszym stanie, mniej zuzyte ze wzgledu na wiek.
Autorze watku. Kup z glowa, pouzywaj, jak sie nie spodoba sprzedaj bez straty wartosci. Jak bedziesz mial szczescie to jeszcze zarobisz.
a po pierwsze autorze sprawdź czy zoomowanie pompką CI odpowiada. Ja po 5minutowym teście właśnie ze względu na zoomowanie odrzuciłem w ogóle rozważanie nad tym sprzętem ;)
a po pierwsze autorze sprawdź czy zoomowanie pompką CI odpowiada. Ja po 5minutowym teście właśnie ze względu na zoomowanie odrzuciłem w ogóle rozważanie nad tym sprzętem ;)
Sprawdzic zbytnio nie mam jak i gdzie. Nikt z moich znajomych pompki nie ma niestety. Ale chyba nie bedzie tak zle:)
Witam , podlacze sie pod temat. Tez sie zastanawiam na tym nikonem (pompka - druga wersja) , ale czy nie lepiej AFS 85 1.8g? Do plenerku jako portrecik i takie "krotkie tele"?
Borat1979
18-05-2014, 14:18
Witam , podlacze sie pod temat. Tez sie zastanawiam na tym nikonem (pompka - druga wersja) , ale czy nie lepiej AFS 85 1.8g? Do plenerku jako portrecik i takie "krotkie tele"?
Pytanie w stylu chce kupić samochód dostawczy do firmy ale może lepszy będzie kabriolet? :)
W takiej sytuacji najlepiej kupić oba :)
Up:) Jak najbardziej, tyle ,ze budzet nie pozwala ;)
Pytanie w stylu chce kupić samochód dostawczy do firmy ale może lepszy będzie kabriolet? :)
A dlaczego?
Zarowno jeden jak i drugi obiektyw nada sie do portretu i jako male tele na dx. Stalka - brak zooma to fakt, ale z drugiej strony jak ktos ma 24 mpix w aparacie i do tego funkcje cropa 1,3x to ma z czego kadrowac, wiec mysle ze warto sie zastanowic nad wyborem;)
Panowie zakupilem w koncu zooma. Tyle, ze nie pompke ale wersje dwupierscieniowa , a dokladnie Nikon 80-200 mm F/2.8 D AF IF ED. IF- to nie kreci mordka z tego co wiem. Optyka w sumie ta sama co w wersji drugiej jednopierscieniowej, ale zawsze ma stopke na statyw no i niby troszke szybszy silnik. Dolozylem pare stow, ale Mint Condition. Zadnych rysek, grzybow itd. Sprzedawca wyslal mi pare zdjec testowych na f 2.8 na roznych ogniskowych - pieknie sie prezentuja, ale wiadomo z innym body juz moze nie byc tak kolorowo. Za pare dni bedzie przesylka. Jak nie podpasuje to sprzedam i tyle. Dziekuje wszystkim za porady. Jak dojdzie to napisze pare slow. Pozdrawiam ...
Panowie zakupilem w koncu zooma. Tyle, ze nie pompke ale wersje dwupierscieniowa , a dokladnie Nikon 80-200 mm F/2.8 D AF IF ED. IF- to nie kreci mordka z tego co wiem. Optyka w sumie ta sama co w wersji drugiej jednopierscieniowej, ale zawsze ma stopke na statyw no i niby troszke szybszy silnik. Dolozylem pare stow, ale Mint Condition. Zadnych rysek, grzybow itd. Sprzedawca wyslal mi pare zdjec testowych na f 2.8 na roznych ogniskowych - pieknie sie prezentuja, ale wiadomo z innym body juz moze nie byc tak kolorowo. Za pare dni bedzie przesylka. Jak nie podpasuje to sprzedam i tyle. Dziekuje wszystkim za porady. Jak dojdzie to napisze pare slow. Pozdrawiam ...
I to jest dobra decyzja, gratulacje! Na pewno będziesz zadowolony. Miałem 80-200 IF-a jeszcze w czasach "reporterki" i był to wspaniały słoik;) niestety moje durne przyzwyczajenie do wspinaczki górskiej w tamtych czasach zakończyło żywot tego obiektywu...
adrianek32
21-05-2014, 00:01
wiem chodzilo mi o wersje D, kolega pytal o wersje z pompka ale D tez mozna dorwac w korzystnej cenie
Dzisiaj dotarl do mnie obiektyw. Wrazenia z krotkotrwalej zabawy:
Obiektyw solidnie zbudowany , dosc ciezki , ale nie tak bardzo (myslalem ze bedzie ciezszy). Predkosc Autofocusa na poziomie Nikona AF-S 35 1.8G, jak dla mnie baaardzo wystarczajaco. Zdjecia z poltora metra idealnie , zadnego problemu z bf czy ff. Zdjecia na wiekszy dystans rowniez idealnie. Bardzo ostry od pelnej dziury, wspaniale kolory , kontrast i ten bokeh... Jedynie tak od 150 mm lekki spadek ostrosci, no ale zgodnie z optyczne.pl tak powinno byc. Poki co jestem strasznie zadowolony, a na prawdziwy test na plener zabiore go za klilka dni jak bede mial wiecej czasu.
Mam tylko jedno pytanie , zauwazylem ze pierscien odleglosci chodzi dosc lekko od 80mm-135mm a na 135mm do 200mm sprawia wyrazniejszy opor. Nie wiem czy tak ma byc czy tylko jest tak w moim egzemplarzu?
Dziekuje jeszcze raz wszystkim za porady i pozdrawiam...
pierscien powinien chodzic z rownym oporem w calym zakresie.
Dzisiaj powawilem sie troche wiecej obiektywem i musze przyznac , ze jest rowniez bardzo ostry od ogniskowej 150 do 200 na pelnej dziurze. Przy tych ogniskowych moj egzemplarz ma po prostu problemy z ostroscia tak do 3 metrow, ale powyzej juz wszystko pieknie. Takze ostrosc, kolory, kontrast, BOKEH - z tego jestem strasznie zadowolony.
Natomiast dwie rzeczy zauwazylem:
1. Jak przechyle obiektyw do gory mordka a pozniej w dol to slysze jak by cos jednorazowo puknelo w srodku, bardzo delikatnie.
2. Na przyslonie 2.8 idealnie naswietla zdjecia , jednak czym daje wieksza przyslone to zdjecia staja sie coraz bardziej stopniowo lekko przeswietlone. I zauwazylem ze np w trybie aparatu A - od f3.2 do f3.5 kompensacja ekspozycji: -0.3 i jest ok. Dalej od f4 do f7.1 kompensacja ekspozycji: -0.7 i jest ok. Na manualu to samo wystepuje. Pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim, w innych obietywach nigdy nie mialem takiego problemu. Co moze to powodowac?
Dodam , ze sprawdzilem czy czasem nie ma oleju na listkach przeslony. Nie ma nic , czysciutko jak lza w srodku. Jak ruszam manualnym pierscieniem przeslony na obiektywie to listki przymykaja i otwieraja sie idealnie.
Otworzylem nowy temat a propo tych dolegliwosci bo w sumie nie tyczy sie to obecnego wiec ten juz do zamkniecia ;)
Bambello
26-05-2014, 13:53
Ja mam pytanko do użytkowników pompek.
Jak jest z celnością (pewnością) Af , bo z tego co wyczytałem to optycznie są takie same jak wersja New ?
Ja chciałbym używać tego szkiełka do zróżnicowania kadrów plenerowych (fotografuję śluby) i nie potrzebuję błyskawicznego Af.
Największym wyzwaniem będzie dynamiczny spacer pary młodej w moją stronę z odległości ok 10 do 5m.
Według mnie AF działa bardzo podobnie, jeśli chodzi o szybkość i celność.