PDA

Zobacz pełną wersję : Jeden komp trzy monitory - obraz z grafiki procesora i karty?

wdhiz
12-05-2014, 23:45
Witam,
Obecnie pracuję na dwóch monitorach - 26 i 19 cali. Sygnał na oba monitory idzie z procesora (i5 2500k, płyta to Asrock ZX cośtam). Trochę brakuje mi miejsca na paletki przy takim zestawie. Mogę kupić 24" zamiast 19" ale gdzieś misie wala druga 19tka i chciałbym ją na razie podłączyć jako trzeci monitor. Czy zwykłe wstawienie karty PCI E za 20-50 zł i podpięcie pod nią trzeciego monitora załatwi sprawę?
Drugie pytanie. Zacząłem bawić się Sony Nexem i pojawiły się jakieś amatorskie-pamiątkowe filmiki. Czy warto inwestować w trochę lepszą kartę? Jeżeli tak to jaką?
pozdrawiam
Piotr

Johanan
12-05-2014, 23:53
http://wideoninja.pl/komputer-obrobki-wideo/ .

Kurtz
13-05-2014, 00:05
Czy warto inwestować w trochę lepszą kartę? Jeżeli tak to jaką?
Warto, jeżeli soft którego używasz ją wykorzystuje. Sprawdź w dokumentacji oprogramowania jakie karty są wspierane.

Johanan
13-05-2014, 00:14
W tej chwili najlepszy stosunek wydajności do ceny osiąga GTX 750 TI, no i pracuje w trybie trzy monitorowym.

wdhiz
13-05-2014, 00:37
Dzięki za podpowiedzi. Odłóżmy sprawę montażu filmów na bok.
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora? Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.

Johanan
13-05-2014, 01:12
Nic nie powinno się gryźć, ale sprawdź jakie GPU wspiera program Sony.

Tu link do specjalizowanej karty wielomonitorowej: http://www.karen.pl/product/190554/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/HP_Quadro_NVS_310_512MB_2_x_DP_PCIe_x16_Card_Low_P rofile_Bracket.html .

GonzoG
13-05-2014, 01:51
Dzięki za podpowiedzi. Odłóżmy sprawę montażu filmów na bok.
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora?

I tak i nie.

Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.
[/quote]I tak i nie

Wszystko zależy od kart i oprogramowania na którym pracujesz.
Mam laptopa z i5 z HD4000 i GF GT525M - 3 monitory idzie uruchomić (laptop, VGA, HDMI) , ale jeszcze nie udało mi się żadnej aplikacji puścić na 3. Co najwyżej na 2, bo każda z kart może obsłużyć tylko 2 wyjścia, a programy mogą działać tylko na jednej karcie. (chyba że program sam ma obsługę większej ilości kart).

Wiem, że zintegrowaną ATI i zewnętrzną ATI idzie połączyć (jeśli płyta posiada taką opcję) i działać na większej ilości monitorów.

Kurtz
13-05-2014, 10:09
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora? Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.
Ja też nie jestem pewien czy Ci się uda - wydaje mi się, że w przypadku grafiki zintegrowanej z procesorem, jest wybór: albo wykorzystujesz ją, albo grafikę dedykowaną.
Próbowałem na kilku starszych GForce i Radeonach oraz i5-4570 i nie udało się ani razu uzyskać obrazu równocześnie z HD Intela oraz dedykowanej.

Johanan
13-05-2014, 12:18
http://www.nvidia.pl/object/sli-technology-multimonitor-pl.html

velaskez
13-05-2014, 12:32
Bo ATI ma technologię Eyefinity, czyli do 3 monitorów na jednej karcie w biedniejszym wydaniu.

GonzoG
13-05-2014, 12:33
http://www.nvidia.pl/object/sli-technology-multimonitor-pl.html
A co to ma do Intela HD Graphics 3000 ??

wdhiz
13-05-2014, 12:33
Ja też nie jestem pewien czy Ci się uda - wydaje mi się, że w przypadku grafiki zintegrowanej z procesorem, jest wybór: albo wykorzystujesz ją, albo grafikę dedykowaną.

Nie miałem pewności ale czegoś takiego się obawiałem. Zależy mi na jednym programie rozciągniętym na 3 ekranach.
Jedno z rozwiązań to kupno karty obsługującej 3 monitory. Tak na szybko znalazłem kilka na Allegro - najtańsza ok. 100 zł. Wyjścia DVI, d-sub, hdmi. Wolałbym 2xDVI, d-sub. Są też karty za +- 360 zł z CUDA - ewentualnie przyda się do obróbki wideo.
Czy zadziała układ dwie tanie karty PCI E, każda z podwójnym wyjściem DVI?
Karty mają podaną maksymalną rozdzielczość, którą są w stanie wyświetlić. Jak to się ma do wyświetlania obrazu na kilku monitorach? Każde wyjście karty daje obraz o takiej rozdzielczości czy każde ma swoją wartość?

pozdr
Piotr

GonzoG
13-05-2014, 12:41
Nie miałem pewności ale czegoś takiego się obawiałem. Zależy mi na jednym programie rozciągniętym na 3 ekranach.
Jedno z rozwiązań to kupno karty obsługującej 3 monitory. Tak na szybko znalazłem kilka na Allegro - najtańsza ok. 100 zł. Wyjścia DVI, d-sub, hdmi. Wolałbym 2xDVI, d-sub. Są też karty za +- 360 zł z CUDA - ewentualnie przyda się do obróbki wideo.
Czy zadziała układ dwie tanie karty PCI E, każda z podwójnym wyjściem DVI?
Karty mają podaną maksymalną rozdzielczość, którą są w stanie wyświetlić. Jak to się ma do wyświetlania obrazu na kilku monitorach? Każde wyjście karty daje obraz o takiej rozdzielczości czy każde ma swoją wartość?

pozdr
Piotr

Nie patrz a ilość gniazd karty, a na jej specyfikację - wiele kart ma i 4 gniazda, a obsługuje 2 monitory...
Jedno gniazdo DVI może obsługiwać 2 monitory - o ile karta to potrafi

Układ 2 kart raczej nie odpali - większość aplikacji nie ma własnego zarządzania użyciem kart graficznych i korzysta z ustawień systemowych - czyli pozwoli na tyle monitorów, na ile pozwala karta.

Dając 2 karty będziesz mógł na każdej odpalić co innego - o ile pozwoli Ci na to system i sterownik karty.

Kurtz
13-05-2014, 12:48
U mnie przy 2 kartach graficznych dedykowanych były podłączone 4 monitory i nie było problemów z działaniem, a karty nie były w SLI, ani XFire. Nie jestem pewien czy nie była to mieszanka kart NVIDIA/ATI - sprawdzę, bo gdzieś ten setup jeszcze chyba pracuje.
Niemniej jednak sporo zależy od sterowników.

Johanan
13-05-2014, 12:49
A co to ma do Intela HD Graphics 3000 ??

Niewiele, bo takie głupotki są niewykonalne, za to można wszystko rozwiązać jedną kartą nVidii , np rzeczoną GTX 750 TI, tu konkrety: http://www.geforce.com/hardware/technology/3dvision-surround/system-requirements .