Zobacz pełną wersję : Jeden komp trzy monitory - obraz z grafiki procesora i karty?
Witam,
Obecnie pracuję na dwóch monitorach - 26 i 19 cali. Sygnał na oba monitory idzie z procesora (i5 2500k, płyta to Asrock ZX cośtam). Trochę brakuje mi miejsca na paletki przy takim zestawie. Mogę kupić 24" zamiast 19" ale gdzieś misie wala druga 19tka i chciałbym ją na razie podłączyć jako trzeci monitor. Czy zwykłe wstawienie karty PCI E za 20-50 zł i podpięcie pod nią trzeciego monitora załatwi sprawę?
Drugie pytanie. Zacząłem bawić się Sony Nexem i pojawiły się jakieś amatorskie-pamiątkowe filmiki. Czy warto inwestować w trochę lepszą kartę? Jeżeli tak to jaką?
pozdrawiam
Piotr
http://wideoninja.pl/komputer-obrobki-wideo/ .
Czy warto inwestować w trochę lepszą kartę? Jeżeli tak to jaką?
Warto, jeżeli soft którego używasz ją wykorzystuje. Sprawdź w dokumentacji oprogramowania jakie karty są wspierane.
W tej chwili najlepszy stosunek wydajności do ceny osiąga GTX 750 TI, no i pracuje w trybie trzy monitorowym.
Dzięki za podpowiedzi. Odłóżmy sprawę montażu filmów na bok.
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora? Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.
Nic nie powinno się gryźć, ale sprawdź jakie GPU wspiera program Sony.
Tu link do specjalizowanej karty wielomonitorowej: http://www.karen.pl/product/190554/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/HP_Quadro_NVS_310_512MB_2_x_DP_PCIe_x16_Card_Low_P rofile_Bracket.html .
Dzięki za podpowiedzi. Odłóżmy sprawę montażu filmów na bok.
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora?
I tak i nie.
Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.
[/quote]I tak i nie
Wszystko zależy od kart i oprogramowania na którym pracujesz.
Mam laptopa z i5 z HD4000 i GF GT525M - 3 monitory idzie uruchomić (laptop, VGA, HDMI) , ale jeszcze nie udało mi się żadnej aplikacji puścić na 3. Co najwyżej na 2, bo każda z kart może obsłużyć tylko 2 wyjścia, a programy mogą działać tylko na jednej karcie. (chyba że program sam ma obsługę większej ilości kart).
Wiem, że zintegrowaną ATI i zewnętrzną ATI idzie połączyć (jeśli płyta posiada taką opcję) i działać na większej ilości monitorów.
Czy obsługę trzech monitorów umożliwi mi zwykła karta graficza (jedno lub dwu monitorowa) i grafika procesora? Nie będą się ze sobą gryzły? To nie jest dla mnie jasne.
Ja też nie jestem pewien czy Ci się uda - wydaje mi się, że w przypadku grafiki zintegrowanej z procesorem, jest wybór: albo wykorzystujesz ją, albo grafikę dedykowaną.
Próbowałem na kilku starszych GForce i Radeonach oraz i5-4570 i nie udało się ani razu uzyskać obrazu równocześnie z HD Intela oraz dedykowanej.
http://www.nvidia.pl/object/sli-technology-multimonitor-pl.html
velaskez
13-05-2014, 12:32
Bo ATI ma technologię Eyefinity, czyli do 3 monitorów na jednej karcie w biedniejszym wydaniu.
http://www.nvidia.pl/object/sli-technology-multimonitor-pl.html
A co to ma do Intela HD Graphics 3000 ??
Ja też nie jestem pewien czy Ci się uda - wydaje mi się, że w przypadku grafiki zintegrowanej z procesorem, jest wybór: albo wykorzystujesz ją, albo grafikę dedykowaną.
Nie miałem pewności ale czegoś takiego się obawiałem. Zależy mi na jednym programie rozciągniętym na 3 ekranach.
Jedno z rozwiązań to kupno karty obsługującej 3 monitory. Tak na szybko znalazłem kilka na Allegro - najtańsza ok. 100 zł. Wyjścia DVI, d-sub, hdmi. Wolałbym 2xDVI, d-sub. Są też karty za +- 360 zł z CUDA - ewentualnie przyda się do obróbki wideo.
Czy zadziała układ dwie tanie karty PCI E, każda z podwójnym wyjściem DVI?
Karty mają podaną maksymalną rozdzielczość, którą są w stanie wyświetlić. Jak to się ma do wyświetlania obrazu na kilku monitorach? Każde wyjście karty daje obraz o takiej rozdzielczości czy każde ma swoją wartość?
pozdr
Piotr
Nie miałem pewności ale czegoś takiego się obawiałem. Zależy mi na jednym programie rozciągniętym na 3 ekranach.
Jedno z rozwiązań to kupno karty obsługującej 3 monitory. Tak na szybko znalazłem kilka na Allegro - najtańsza ok. 100 zł. Wyjścia DVI, d-sub, hdmi. Wolałbym 2xDVI, d-sub. Są też karty za +- 360 zł z CUDA - ewentualnie przyda się do obróbki wideo.
Czy zadziała układ dwie tanie karty PCI E, każda z podwójnym wyjściem DVI?
Karty mają podaną maksymalną rozdzielczość, którą są w stanie wyświetlić. Jak to się ma do wyświetlania obrazu na kilku monitorach? Każde wyjście karty daje obraz o takiej rozdzielczości czy każde ma swoją wartość?
pozdr
Piotr
Nie patrz a ilość gniazd karty, a na jej specyfikację - wiele kart ma i 4 gniazda, a obsługuje 2 monitory...
Jedno gniazdo DVI może obsługiwać 2 monitory - o ile karta to potrafi
Układ 2 kart raczej nie odpali - większość aplikacji nie ma własnego zarządzania użyciem kart graficznych i korzysta z ustawień systemowych - czyli pozwoli na tyle monitorów, na ile pozwala karta.
Dając 2 karty będziesz mógł na każdej odpalić co innego - o ile pozwoli Ci na to system i sterownik karty.
U mnie przy 2 kartach graficznych dedykowanych były podłączone 4 monitory i nie było problemów z działaniem, a karty nie były w SLI, ani XFire. Nie jestem pewien czy nie była to mieszanka kart NVIDIA/ATI - sprawdzę, bo gdzieś ten setup jeszcze chyba pracuje.
Niemniej jednak sporo zależy od sterowników.
A co to ma do Intela HD Graphics 3000 ??
Niewiele, bo takie głupotki są niewykonalne, za to można wszystko rozwiązać jedną kartą nVidii , np rzeczoną GTX 750 TI, tu konkrety: http://www.geforce.com/hardware/technology/3dvision-surround/system-requirements .