Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie lampy
Wybaczcie głupie pytanie, ale szukam już od godziny i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno było to już wielokrotnie wałkowane, ale chyb dziś się nie lubię z Google ani z wyszukiwarką forumową.
Problem jest taki, że mam korpus d90 i lampe Metz 50af-1. Jak wiadomo lampę mogę wyzwolić za pomocą cls, ale akurat chciałbym zacząć budować małe studio z dodatkowymi lampami typu YN460II i tu wyzwalanie cls się nie sprawdzi, jeśli pozostałe lampy chciałbym wyzwalać z fotoceli.
Opcje jak rozumiem mam 2:
- wyzwalacz radiowy - koszt około 150zł
- kabelek synchro
I teraz moje pytanie - ani korpus ani lampa nie mają wejścia synchro. Czy w związku z tym muszę dokupić dwie takie same kostki synchro - jedną montuje na aparacie a drugą pod lampą i łączę przewodej jack-jack? Czy to jest jakoś bardziej skomplikowane. Wszędzie widzę opisy jak podłączyć lampę w wejściem synchro - ale nigdzie nie natrafiłem na wersję, gdzie ani aparat ani lampa nie mają wejścia synchro.
Ewentualnie czy jest jeszcze jakiś inny sposób na zdalne błyskanie? Oczywiście chodzi mi o manual nie ttl.
Yongnuo wyzwolą się bez problemów, gdy będziesz używał głównej w CLS, a przynajmniej przy wyzwalaniu lampą w body. Wystarczy YN ustawić w S2 i ładnie błyskają.
Jedyny minus, to utrudnienia w widzeniu się lampy zdalnej z główną.
W kable nie polecam się bawić - plątają się wszędzie i łatwo pociągnąć przewracając lampę, czy nawet aparat.
Jak nie straszne Ci bieganie do lamp zdalnych i ustawianie ich mocy, to wyzwalacze bez TTL i lampy tylko YN-460 czy YN-560 będą najlepszym rozwiązaniem.
Z wyzwalaczy polecam RF-603 II. A do tego najlepiej lampy YN-560 III - mają wbudowany odbiornik, więc nie trzeba kupować dodatkowych.
Tyle tylko, ze z cls jest ten problem (przynajmniej w d90), że musisz odpalić lampę w body - nawet przy minimalnym błysku i tak są jakieś efekty na zdjęciu widoczne. Ale właśnie teraz czytam, ze można zrobić sobie filtr, który zablokuje światło widzialne, a przepuści IR, czyli to co odpala zdalną lampę.
Musze wypróbować ten sposób. Chociaż pewnie docelowo i tak skończy się na jakimś wyzwalaczu radiowym.
O kable akurat się nie martwię bo to domowe studio do małych scen kulinarnych, więc raczej modelka nie straszna... Chociaż może i masz rację, że licho nie śpi - raz się zapomnę i podejdę gdzieś dalej z aparatem ciągnąc za sobą lampę ;-)
Metz 50 af-1 powinna mieć także tryb "prostej fotoceli", poprzedniczka (48af-1) zyskiwała to po aktualizacji firmware.
Wtedy wszystkie mógłbyś wyzwalać jednym błyskiem lampy wbudowanej, a skoro będziesz pracował w pomieszczeniu, to może nawet wystarczyć minimalna moc błysku z aparatu + doklejony biały(srebrny) kartonik odbijający światło do sufitu.
To możesz sprawdzić najszybciej, choć filtr IR plus CLS jest dobrym pomysłem. Radio najlepsze, ale bardziej kosztowne.
Yongnuo wyzwolą się bez problemów, gdy będziesz używał głównej w CLS, a przynajmniej przy wyzwalaniu lampą w body. Wystarczy YN ustawić w S2 i ładnie błyskają.
Jedyny minus, to utrudnienia w widzeniu się lampy zdalnej z główną.
(...)
Tyle, że niestety zsynchronizowanie lampy pracującej w cls z fotocelami YN jest dosyć przypadkowe. Zależy głównie od ilości informacji wysyłanej z lampy master do slave. Czasami się udaje, a czasem ni diabła.
Próbowałem to kiedyś zrobić i wyniki miałem mało powtarzalne. Zdecydowanie skuteczniejsze są wyzwalacze radiowe lub kabelki.
Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Wczoraj kombinowałem odpalanie metza za pomocą cls zasłaniając jednocześnie palnik czarnym kawałkiem tektury. Rezultaty były takie, ze jak osłaniałem bardzo szczelnie, to metz nie odpalał. Udało mi się natomiast zasłonić "mniej szczelnie", gdzie lampa wbudowana nie miała wpływ na ekspozycję - tj. ustawiałem ją w trybie commander na -- a strumień ukierunkowywałem tekturką na sufit.
Tak więc na chwilę obecną gdy mam 1 lampę, to sposób się sprawdza. Ciekaw jestem jak to będzie z dodatkowymi lampami, bo na chłopski rozum czym innym jest przedbłysk pomiarowy a czym innym cała komunikacja między lampami. Chyba faktycznie pomyślę o jakimś radiu docelowo.
Tak jeszcze wracając do tematu to rozumiem, że gdybym się zdecydował na kabel to po prostu kupuje 2 takie same kostki synchro i instaluje jedną na sankach, drugą na statywie i ustawiam na niej lampę i wszystko łączę kabelkiem tak?
Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Wczoraj kombinowałem odpalanie metza za pomocą cls zasłaniając jednocześnie palnik czarnym kawałkiem tektury. Rezultaty były takie, ze jak osłaniałem bardzo szczelnie, to metz nie odpalał. Udało mi się natomiast zasłonić "mniej szczelnie", gdzie lampa wbudowana nie miała wpływ na ekspozycję - tj. ustawiałem ją w trybie commander na -- a strumień ukierunkowywałem tekturką na sufit.
Tak więc na chwilę obecną gdy mam 1 lampę, to sposób się sprawdza. Ciekaw jestem jak to będzie z dodatkowymi lampami, bo na chłopski rozum czym innym jest przedbłysk pomiarowy a czym innym cała komunikacja między lampami. Chyba faktycznie pomyślę o jakimś radiu docelowo.
Tak jeszcze wracając do tematu to rozumiem, że gdybym się zdecydował na kabel to po prostu kupuje 2 takie same kostki synchro i instaluje jedną na sankach, drugą na statywie i ustawiam na niej lampę i wszystko łączę kabelkiem tak?
A jak ma się wyzwolić, jak zasłoniłeś lampę ?? CLS to nie radio, a błysk. Użyj filtra IR, to będziesz mógł całkowicie zasłonić lampę.
Kabel - tak. Tylko, że wtedy nie otworzysz lampy wbudowanej.
A
Nie dodałem: jeśli kabel, to lepiej przenoszący wszystkie styki, nie taki najprostszy, z jednym.
Lampa systemowa na takim kablu zachowuje się tak jak na stopce, z pełną komunikacją z aparatem.
Choć patrząc na ceny takich kabli i tanich wyzwalaczy radiowych mogą się pojawić wątpliwości.
@hadwao
Sprawdź to o czym pisałem, tryb "zwykłej fotoceli" w Metzu. Wtedy wbudowana w tryb M, minimalna moc, kartonik nawet czarny, ale oklejony "sreberkiem" od strony palnika wbudowanej ustawiony tak, aby odbijał światło w sufit.
Sprawdź z wyłączonym Metzem, na ile duży wpływ na oświetlenie sceny ma taki błysk. Potem włącz Metza (oczywiście moc ustawiasz ręcznie na lampie), i sprawdź czy się wyzwoli. Jeśli tak, to jest szansa, że YN w trybie S1 też "pójdą", jeśli wszystko zadziała - masz problem rozwiązany. Jeśli nie - możesz próbować zwiększyć moc błysku wbudowanej, ustawiać lampy tak, aby czujniki były skierowane "w stronę światła".
(...)
Dokładnie tak. Łącznie z możliwymi modyfikacjami. Czyli na przykład kupujesz kabelek ttl (typu SC-17 lub dłuższe niefirmowe), do którego wpinasz lampę nr 1 i od niej łączysz kabelkiem lampę nr 2.
A jak ma się wyzwolić, jak zasłoniłeś lampę ?? CLS to nie radio, a błysk. Użyj filtra IR, to będziesz mógł całkowicie zasłonić lampę.
No właśnie z tego co zrozumiałem (albo nie zrozumiałem ;-)) to cls działa w podczerwieni i sam błysk widzialny jest zbędny - myślałem, że promienie IR przenikną przez kartkę, ale chyba jednak nie przenikają.
Filtr IR jest ciekawym rozwiązaniem i nawet nie drogim, więc będę o nim także myślał - ale najpierw zobaczę czy YN będą działać w s2 z ttl poprawnie, bo jeśli nie to w sumie na moje potrzeby lepszy i bezkosztowy jest sposób r_m z minimalnym błyskiem odbitym w sufit i zwykłą fotocelą. Widzę też, że moja lampa ma tryby z fotocelą na pierwszy błysk, więc można by je teoretycznie wyzwalać lampą wbudowaną z odbiciem.
Tyle możliwości, że nie wiadomo na co się zdecydować.
No ale póki mam tylko 1 lampę to będę działał za pomocą cls i kartonika przesłaniającego lampę wbudowaną.
No właśnie z tego co zrozumiałem (albo nie zrozumiałem ;-)) to cls działa w podczerwieni i sam błysk widzialny jest zbędny - myślałem, że promienie IR przenikną przez kartkę, ale chyba jednak nie przenikają.
Fizyka, poziom szkoły podstawowej / gimnazjum - podczerwień czy UV to też światło, więc jak ma przenikać przez coś, przez co światło nie przenika.
Filtr IR jest ciekawym rozwiązaniem i nawet nie drogim, więc będę o nim także myślał - ale najpierw zobaczę czy YN będą działać w s2 z ttl poprawnie,
Będą działać. Sprawdzane wielokrotnie. Jak nie będziesz używał TTL, to da się też wyzwolić YN, ale w S1, z tym, że tu bywają problemy, bo YN mogą zakłócać komendy CLS, gdyż wyzwalają się minimalnie szybciej, a i tak przy 1/128 mocy światło lampy jest w pełni rejestrowane na zdjęciu.
Ja bym nie kombinował. Szkoda zdrowia ;) Najtańsze odpałki radiowe powinny wystarczyć.
Fizyka, poziom szkoły podstawowej / gimnazjum - podczerwień czy UV to też światło, więc jak ma przenikać przez coś, przez co światło nie przenika.
Ale papier nie blokuje światła w 100%, bo przecież błysk widać nawet jak okleisz lampę w 100% - po prostu kwestia ile tego światła przenika (pewnie dodatkowo IR ma inną przenikalność niż światło widzialne) i czułości odbiornika. Ale konkluzja jest taka, że przy czarnym bristolu CLS nie zadziałał.
Jak będzie YN to będzie czas na dalsze testy - przy jednej lamie cls z kartką blokującą padanie światła na scenę sprawdza się dobrze.
Ale papier nie blokuje światła w 100%, bo przecież błysk widać nawet jak okleisz lampę w 100% - po prostu kwestia ile tego światła przenika (pewnie dodatkowo IR ma inną przenikalność niż światło widzialne) i czułości odbiornika. Ale konkluzja jest taka, że przy czarnym bristolu CLS nie zadziałał.
Jak będzie YN to będzie czas na dalsze testy - przy jednej lamie cls z kartką blokującą padanie światła na scenę sprawdza się dobrze.
Może blokuje 100%, może blokuje tylko 10%... wszystko zależy od papieru czy jego koloru.
W fotografii analogowej używa się czarnego papieru jako ochrony materiałów światłoczułych przed światłem i to nawet silnym światłem słonecznym - czyli musi blokować absolutnie całość.
zasłaniając jednocześnie palnik czarnym kawałkiem tektury.
Papier (np. karta z zeszytu), a czarna tektura to są 2 zupełnie różne sprawy...
Tak samo można by powiedzieć, że użyłem blachy do ochrony przed uszkodzeniem - czyt. folii aluminiowej...