Zobacz pełną wersję : Lampa YN 560 Problem
Witam mam problem z moją drugą lampą Yougnuo YN 560.
Otóż gdy założę ją na sanki, jak i wyzwalam ją przez fotocelę
reaguje na wyzwolenie migawki nieregularnie tj. kilka razy błyśnie,
a co jakiś błysk słychać lekki pyknięcie żarnika, lecz błysk nie następuje.
Czy ktoś ma jakąś radę co do tej usterki? Jeżeli ktoś powie mi co trzeba wymienić
i ową część da radę kupić, to mogę tego bez problemu dokonać, gdyż yn są prostymi
lampami, a poza tym jest kilka poradników w internecie. Pozdrawiam serdecznie
wygląda na uszkodzony palnik, albo problemy z ładowaniem. Choć prędzej to pierwsze.
Wymiana palnika jest prosta i jest on dostępny: http://www.ebay.co.uk/itm/Yongnuo-YN-560-YN-560EX-Flash-Tube-Xenon-lamp-repair-replacement-part-/121085338445?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item1c313fa34d
Ale najpierw sprawdź jak wygląda - rozebranie głowicy, to 2 śrubki i zaczepy pod gumami w osi obrotu. Tylko najpierw rozładuj lampę, aby nie wyzwoliła ci się po rozebraniu - nie jest to ani miłe, ani bezpieczne - przede wszystkim dla Ciebie - 400V i dość duży ładunek może poważnie narozrabiać.
Przechodziłem już zacięcie zooma w tej lampie i 2 razy mnie ustrzeliła, beznadziejne uczucie, dziękuję za link i zwracam się jeszcze z zapytaniem czy może owego palnika nie dostałbym w Polsce ? :)
Przechodziłem już zacięcie zooma w tej lampie i 2 razy mnie ustrzeliła, beznadziejne uczucie, dziękuję za link i zwracam się jeszcze z zapytaniem czy może owego palnika nie dostałbym w Polsce ? :)
Raczej będzie ciężko.
Ja od tego sprzedawcy z ebay kupowałem już palniki do Metz 58, 50 i SB-600 - działają bez zarzutów, przesyłka szybka i znacznie taniej.
Chociaż teraz pozostaje pytanie czy to na 100% żarnik, nie spalił się raczej jeżeli błyska, może jest to kwestia ładowania, lecz niestety nie mam pojęcia co może być przyczyną :(