Zobacz pełną wersję : Pamięć RAM - co ważniejsze dla szybkości?
Chciałem dorzucić RAM do lapka i mam do wyboru 1333MHz CL9 i 1.5V oraz 1600MHz CL11 i 1.35V. Co z tego będzie lepszym wyborem?
Pamięć zgodna z tą co masz i możliwościami płyty i procesora.
Obie będą działały. Pytanie co będzie szybsze? Chipset nie wykorzysta więcej niż 1333MHz ale lepsze niższe CL czy niższe napięcie?
Obie będą działały. Pytanie co będzie szybsze? Chipset nie wykorzysta więcej niż 1333MHz ale lepsze niższe CL czy niższe napięcie?
Pamięci będą pracowały na niższym napięciu tylko jeśli płyta to obsługuje i wszystkie kości (zazwyczaj) są 1.35V.
Inaczej będą pracowały na 1.5V.
Niższe napięcie daje tylko i wyłącznie mniejszy pobór prądu i mniej ciepła. Nie wpływa w żaden sposób na prędkość.
Poza tym jeśli dokładasz pamięć, to w większości przypadków wszystkie kości działają z prędkością najwolniejszej. Nie ma znaczenia jaką wsadzisz, znaczenia ma ta co już jest.
Jak wymieniasz pamięć, to jeśli płyta nie obsługuje większej prędkości, to nie ma sensu pchania szybszej kości.
CL jest podane dla nominalnej prędkości pamięci, przy niższych prędkościach mają niższe CL.
Aktualnie mam wlutowane na płycie 4GB i ciężko coś o niej więcej powiedzieć po CPU-Z nie podaje żadnych szczegółów. Crucial na swojej stronie zaleca 1600MHz CL11 1.35. Czy to znaczy, że na niższym taktowaniu CL będzie 9?
Dexter88
12-05-2014, 08:01
Pierwsze lepsze. Szybkości rzędu CL 9 dają dużo lepsze rezultaty niż poziom wyższe taktowanie. Fakt, że wyższe napięcie będzie szybciej baterię zjeżdżało.
Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk
Jeśli chodzi o praktykę, to lepiej kupić to co tańsze. W laptopie i tak masz napięcie ddr3 na 1,5v a różnicy między CL to jeszcze długo nie zobaczysz poza syntetykami.
Pierwsze lepsze. Szybkości rzędu CL 9 dają dużo lepsze rezultaty niż poziom wyższe taktowanie.
Tylko w testach lub przy masowych operacjach obliczeniowych na dużych ilościach danych.
Fakt, że wyższe napięcie będzie szybciej baterię zjeżdżało.
Jesteś pewien ??
Bo to niższe napięcie, to nie jest coś co jest obowiązkowe - to tylko rozszerzenie standardu DDR3 o możliwość zasilania niższym napięciem.
Crucial na swojej stronie zaleca 1600MHz CL11 1.35. Czy to znaczy, że na niższym taktowaniu CL będzie 9?
Ich zalecenia są tak zrobione, abyś kupił to na czym im zależy, a nie to co jest akurat najlepsze dla Ciebie.
A to jakie będzie CL przy niższych prędkościach - musisz sprawdzić szczegółowe dane tych kości.
Jeżeli te CL11 @1600Mhz pójdzie jako 1333 to możliwe, że będzie pracować z CL9.
Tylko w praktyce dobór pamięci pod tym kątem do laptopa nie ma sensu i jest stratą czasu. Prawie wszystkie topowe laptopy z i7 i pamięciami 1600Mhz działają na CL11, i CL9 na 1333Mhz nie jest szybsze bo spada również zegar.
Taktowanie pamięci ma większe znaczenie niż samo opóźnienie.
W laptopach to praktycznie bez różnicy.
Takie porównanie szybkości CL11 @ 1600 MHz vs CL9 @ 1333 MHz - to te CL 9 są aż ~1.3% szybsze uwzględniając natywne prędkości zegara.
O, dobrze że ktośto potwierdził liczbami bo kojarze jeszcze czasy chipsetu P35 gdzie timingi na ddr2 były dużo niższe i większe różnice dawało kręcenie zegara na popularnych wtedy Crucialach Balistix, oczywiście łącznie z optymalizacjątimingów oraz reszty wartości z spd.
Teraz już tak nie OCują i samo CL jeżeli ma dać procent wzrostu to jest to całkowicie bez sensu.
Zamówiłem Crucial z pamięciami 1.35. Teraz robią laptopy niskonapięciowe, więc jakbym takiego kupił w niedalekiej przyszłości to się może przydać. Z pamięcią na 1.5V szanse na wykorzystanie są mniejsze. Nie wiem co warta jest firma Crucial ale dam im szansę.
Crucial jak każda inna firma, robi zwykle so-dimmy jak wszyscy. Po prostu działają, nie ma co się doszukiwać cudów i w nie inwestować w przypadku laptopa.
Zamówiłem Crucial z pamięciami 1.35. Teraz robią laptopy niskonapięciowe, więc jakbym takiego kupił w niedalekiej przyszłości to się może przydać. Z pamięcią na 1.5V szanse na wykorzystanie są mniejsze. Nie wiem co warta jest firma Crucial ale dam im szansę.
Z wykorzystaniem pamięci 1.5V jest większa szansa niż 1.35V.
To nie jest tak, że 1.35V to jakiś specjalny rodzaj pamięci, który jest gdzieś wymagany.
1. Każda płyta z DDR3 musi działać z pamięciami 1.5V, bo inaczej nie jest to DDR3.
2. DDR3 jest zasilana regulowanym napięciem - w zależności od zapotrzebowania
3. Kości DDR3 1.35V pracujące na płycie bez zgodności z 1.35V lub razem z kością 1.5V mogą pracować ze zmnieszoną wydajnością - skoro są przewidziane do pracy z niższym napięcie, więc też przewidziane są na wydzielanie mniejszej ilości ciepła, więc aby zmniejszyć grzanie się mogą pracować wolniej.
Dlatego najważniejsze jest używanie w pełni zgodnych pamięci, a nie to jak szybkie są kości, bo 2 różne z reguły źle wpływają na swoje osiągi.
Są laptopy, które wykorzystują tylko DDR3L, jak np. Probook 450 i do nich się chyba nie powinno wkładać pamięci 1.5V?