Zobacz pełną wersję : ... ściema, czy boska idea?
GrzesiekM
11-05-2014, 21:54
Wpadło mi w oko, na samochodowym Forum ... jedni się jarają tym jak Conchita wurstem, inni tłumaczą ściemę ... ktoś to poznał bliżej? auto cudo (http://allegro.pl/stop-korozji-esa-zabezpiecz-samochod-przed-rdza-i4180362834.html)
Rafał_Sz
11-05-2014, 22:03
pl.m.wikipedia.org/wiki/Ochrona_katodowa
Gdyby to tak działało, jak reklamują, to nikt by się nie bawił w lakiery antykorozyjne, ocynk, zamienianie blach na plastiki, itp.
Tego typu ochrona sprawdza się gdy chroniony element przebywa cały czas w kontakcie z materiałem powodującym korozję. Umieszczenie anody i katody na pojeździe nie sprawdza się, bo nie powstanie różnica potencjałów miedzy powierzchnią blachy i otoczeniem, a jedynie przepływ prądu.
Na statkach np. anody są montowane na kadłubie, a katody są w wodzie. Przy rurociągach - podobnie - anody na rurze, a katody zakopane w ziemi kawałek obok.
W latach 90-tych w USA sądownie zakazano reklamowania tego rozwiązania jako ochrony samochodów przed korozją. Mimo istnienia tej metody od I połowy XIX w. nie ma dowodów, że chroni samochody.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cathodic_protection#Automobiles
Jest takie powiedzenie - pomaga jak umarłemu kadzidło :D
Jak ktoś chce niech kupuje, ale jak pamiętam to kilkanaście lat temu było to za jakieś chore pieniądze, dziś widzę że cena spadła. Czy działa - nie wiem.
Borat1979
12-05-2014, 17:22
Skuteczność podobna jak herbatek wyszczuplających, po których cudownie traci się 20 kg od samego leżenia na kanapie :)
To chyba podobnie, jak z magnetyzerami do paliwa, nie?
Na @ dostałem reklamówkę, że jak kupię dynks za 155 zeta, to on zrobi porządek w elektronach w instalacji elektrycznej i spalanie spadnie o 70%. Jak dokupię stop korozji to autko wolne od rdzy, będzie spalać 2l/100km.
ps. poloneza czas zacząć powiedziała rdza kończąc malucha ;)
Jak coś brzmi zbyt pięknie aby być prawdziwe to z pewnością nie jest prawdziwe. A na rdzę to najlepsza Cola. I pomyśleć, że kiedyś to piłem...
Jak dla mnie ściema. Zwłaszcza za taką cenę.