Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sam na sam.
b.adamiak
11-05-2014, 20:09
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
PiciuD300
11-05-2014, 20:31
Wiatraki to trudny obiekt, ale tobie się udało. Można by wydobyć fakturę chmur.
b.adamiak
11-05-2014, 20:40
Starałem się jak najmniej przy zdjęciu "majstrować". I tego raczej będę się trzymał. Chmury takie wyszły prosto z puszki - na obiektywie był tylko filtr. A w obróbce cyfrowej podkręciłem trochę kontrast:)
Przykro mi ale wiatrak wygląda na zepsuty przez brak ruchu wirnika, na dodatek na zdjeciu krzywo, leci w lewo i nie jest na wprost przez co sprawia wrażenie że zdjęcie jest wykonane niechlujnie.
b.adamiak
11-05-2014, 21:04
Nie wiem co jest na zdjęciu krzywo, zapewne chodzi Tobie o wiatrak. Możliwe może być trochę krzywo ale to tylko ze względu na wiejący wiatr któremu wiatrak widoczny na zdjęciu na moich oczach "uległ". Co do ruchu wirnika, nie chciałem naświetlać wszystkiego ponieważ cała fotografia byłaby rozmyta, ponieważ ruszało się wszystko, począwszy od statywu po rzepak, chmury oraz wiatrak. Lecz oczywiście każdy może mieć inne zdanie:)
geralttt
12-05-2014, 10:36
Starałem się jak najmniej przy zdjęciu "majstrować". I tego raczej będę się trzymał. Chmury takie wyszły prosto z puszki - na obiektywie był tylko filtr. A w obróbce cyfrowej podkręciłem trochę kontrast:)
Szanuję podejście, jednak wolę jak oprócz znalezienia motywu, wykadrowania i naciśnięcia spustu autor jeszcze troszkę postara - coś więcej od siebie. Chmurki chociaż blade w tym przypadku odcinają wirnik od reszty podkreślając go. Akurat tutaj dobrze gra ta gra kontrastów. :)
Nie wiem co jest na zdjęciu krzywo, zapewne chodzi Tobie o wiatrak. Możliwe może być trochę krzywo ale to tylko ze względu na wiejący wiatr któremu wiatrak widoczny na zdjęciu na moich oczach "uległ". Co do ruchu wirnika, nie chciałem naświetlać wszystkiego ponieważ cała fotografia byłaby rozmyta, ponieważ ruszało się wszystko, począwszy od statywu po rzepak, chmury oraz wiatrak. Lecz oczywiście każdy może mieć inne zdanie:)
A to Ci powiem, że szkoda - gdybyś miał ruch wszystkiego wokół tylko nie wiatraka hmm... :)
Tak czy siak patrząc na całość - fota b. pozytywna i nie czepiajmy się dupereli. :)
b.adamiak
15-05-2014, 13:58
A to Ci powiem, że szkoda - gdybyś miał ruch wszystkiego wokół tylko nie wiatraka hmm... :)
Tak czy siak patrząc na całość - fota b. pozytywna i nie czepiajmy się dupereli. :)
No dobrze ale, jakim sposobem mógłbym zrobić ruch wszystkiego tylko nie wiatraka? Wiatrak przy wietrze się porusza tak jak i wszystko w koło.