Zobacz pełną wersję : Stałka pod makro - D5100 + 18-105
MorderczyKrolik
11-05-2014, 14:34
Witam!
Powielony wątek, zdaję sobie sprawę, ale jednak w żadnym nie padła satysfakcjonująca i odpowiednio nakierowująca mnie odpowiedź ;)
Budżet na chwilę obecną dość mały (do 400), ale sezon się już zaczął i chciałem nawet na jakimś leciwym zestawiku się pobawić makro, bo już dawno nie miałem okazji.
Na początku zastanawiałem się nad Nikkorem 55 3.5 ale do niego byłby chyba wymagany PK-13? Jeśli tak, to odpada ze względu na cenę.
Jeszcze coś takiego jest na All:
http://allegro.pl/industar-61l-3-mc-50mm-f-2-8-l-z-i4216778865.html
Odwrotny pierścień M42 mam, więc chyba ten zestaw najbardziej mi odpowiada w tej chwili.
Zabawa z heliosami raczej odpada - mała głębia.
Jakieś propozycje, sprostowania, wskazówki? ;)
Pozdrawiam!
knopers1
11-05-2014, 15:04
skoro budzet masz taki maly to moze poczytaj tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247716
MorderczyKrolik
11-05-2014, 15:52
skoro budzet masz taki maly to moze poczytaj tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247716
O kurczę, no proszę :)
Wątek zaraz tuż pod moim. Przyznaję, nie przeglądałem tego działu, szukałem odpowiedzi w google ;)
Wielkie dzięki. Poszukam jakie efekty można uzyskać czymś takim, jednocześnie nie pogardzę dalszymi propozycjami :)
Pozdrawiam!
madebyzosiek
12-05-2014, 11:29
Budżet na chwilę obecną dość mały (do 400), ale sezon się już zaczął i chciałem nawet na jakimś leciwym zestawiku się pobawić makro, bo już dawno nie miałem okazji.
Jak dozbierasz jeszcze raz tyle, to możesz kupić AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G. Albo szukaj używek, ale na pewno potrzebujesz więcej pieniędzy... Albo demoluj 18-55 :o
MorderczyKrolik
12-05-2014, 18:09
Jak dozbierasz jeszcze raz tyle, to możesz kupić AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G. Albo szukaj używek, ale na pewno potrzebujesz więcej pieniędzy... Albo demoluj 18-55 :o
Na przyszły sezon znajdzie się nawet więcej pieniążków, a na chwilę obecną zostaje mi chyba opcja z 18-55. Przecież tego nie trzeba od razu psuć ;)
Niemniej dzięki za kolejną propozycję. Zazakładkuję sobie ;P
Pozdrawiam!
marcin_G
29-05-2014, 09:14
55/3,5 micro, który jest GENIALNYM obiektywem (i mam go do sprzedania) daje Ci skalę 1:2, a z pierścieniami pośrednimi jeszcze więcej.
Jesli kiedyś przeskoczysz na lepszy korpus - będzie jak znalazł.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248242
(...)
Zabawa z heliosami raczej odpada - mała głębia.
Jakieś propozycje, sprostowania, wskazówki? ;)
(...)
A z Industarem będzie większa? To przecież skale bliskie 1:2-1:1... jak chcesz większą głębię, to tylko stacking lub zakup kompakta ;)
Nie zapominaj, że z każdym szkłem M42 nie masz pomiaru światła, a więc sporo problemów przy fotografowaniu w plenerze się pojawi. Co do obiektywu DIY. To fajna opcja na początek, aby się przymierzyć i zobaczyć, czy to Ciebie wkręca... ale jakość obrazu z tej samoróbki jest jednak kiepska.
MorderczyKrolik
31-05-2014, 10:40
Jesli kiedyś przeskoczysz na lepszy korpus - będzie jak znalazł.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248242
Chodzi Ci o możliwy brak wykorzystania potencjału obiektywu przez D5100? ;)
Przy okazji, ciekawy obiektywik ;-)
Pozdrawiam!
marcin_G
01-06-2014, 19:45
Chodzi mi o możliwość pomiaru ekspozycji z obiektywami bez CPU (czy w praktyce z "manualami")
ŁukaszCh
25-06-2014, 09:13
Witam
Mam na imię Łukasz. To mój pierwszy post. Postanowiłem podpiąć się pod temat ponieważ mam problem. Posiadam Nikona d5100 + 18-105 VR ale potrzebuje obiektywu do makro (owady, kwiaty) i ewentualnie jakiś portret. Po studiowaniu forum wybrałem:
Tokina 100mm 1:2.8 AF PRO D
Tamron SP 90 f2.8 DI MACRO 1:1 VC USD
Sigma 105mm F2.8 APO EX DG OS MACRO
Jeżeli wybiorę Tokinę to z moim body nie będę miał af więc odpada i tu mam pytanie. Czy warto dołożyć ponad 600 zł do Tamrona czy na moje amatorskie użytkowanie wystarczy Sigma ?
Pozdrawiam
Łukasz
Moim zdaniem, z punktu widzenia amatora, każdy obiektyw makro da porównywalny obrazek.
AF w makro często przeszkadza. Fotografując ruchliwe owady, gdy AF przy dużych skalach nie trafia i przelatuje przez zakres, możesz stracić okazję do dobrego zdjęcia. Ponadto GO jest minimalna. AF trafi, a ty przesuniesz się 2-3 mm i pudło, musisz ustawiać ponownie. Tak więc AF na pierwszym miejscu się nie sugeruj ;)
Bardzo fajną opcją może być też 60tka. Starszą wersję Nikkora dorwiesz za 700-1000 zł. Praktycznie całe makro (linki w stopce) robię teraz tym obiektywem.
Pomyśl dobrze jak będzie użytkowany ten obiektyw, bo jeżeli w zdecydowanej większości do makro, to AF Ci niepotrzebny. W portrecie zresztą też można sobie poradzić.
knopers1
25-06-2014, 11:06
Do makro AF mozesz wylaczyc, a do portretu i nie tylko bardzo sie przyda.
Ja bral bym z AF-em...
ŁukaszCh
25-06-2014, 11:21
Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Dark â Twoje zdjęcia są profesjonalne, bardzo ładne.
Mithr â pół na pół, zdaje sobie sprawę że jak coś jest do wszystkiego to do niczego.
Knopers1 â wolałbym z af.
Z punktu widzenia użytkownika amatorskiego będzie znacząca różnica miedzy obrazkiem z Sigma a Tamron?
cz4rnuch
25-06-2014, 13:43
Z punktu widzenia użytkownika amatorskiego będzie znacząca różnica miedzy obrazkiem z Sigma a Tamron? Kilka linijek wyżej Dark dał Ci już odpowiedź na to pytanie. Sam się pod tym podpisuję choć Sigmy z OSem w rękach nie miałem. Można ogólnie powiedzieć, że jeśli chodzi o obrazek to każdy dedykowany pod makro obiektyw się sprawdzi. Pozostaje jeszcze kwestia o jakim tamronie i o jakiej sigmie piszesz, bo wcześniej wymieniłeś obiektywy ze stabilizacją i dodałeś że różnica w cenie między nimi to 600 PLNów(przynajmniej ja to tak zrozumiałem) a z tego co mi wiadomo różnica w cenie między nimi to ok 150 PLNów. Mam Tamrona, Sigmy nie używałem ale wydaje mi się, że oba obiektywy są na zbliżonym poziomie i co byś nie wybrał będziesz zadowolony.
P.s Zgadzam się też z Knopersem. Do makro nie potrzeba AFu, ale przy wielu innych okazjach się przydaje. Znam też rozterki amatora i wiem, że człowiek chciałby kupić szkło jak najbardziej uniwersalne. Nie ma w tym nic złego. Też używam obiektywu makro do portretu(szumna nazwa jak na moje wypociny), na wycieczkach oraz do filmowania. Sprawdza się w każdej z tych dziedzin choć pewnie w każdej kategorii są od niego lepsze obiektywy. Mi to nie przeszkadza i cieszę się z tego co mam. Reasumując, jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej uniwersalnego to polecam Ci obiektyw zarówno z własnym silnikiem jak i ze stabilizacją.
ŁukaszCh
25-06-2014, 13:50
Chodzi mi o te obiektywy
Tamron SP 90 f2.8 DI MACRO 1:1 VC USD
Sigma 105mm F2.8 APO EX DG OS MACRO
Sigmę mogę kupić za ok 1500 a Tamrona za 2100
cz4rnuch
25-06-2014, 13:53
Sigmę mogę kupić za ok 1500 a Tamrona za 2100 To nie ma o czym gadać. Kupuj Sigmę(o ile mówimy o nówce z gwarancją). Normalnie stoi ona ze 4 stówki drożej.
ŁukaszCh
25-06-2014, 13:54
tak nowa z 24 miesieczna gwarancją
Dzięki wielkie, o to mi chodziło.
tak nowa z 24 miesieczna gwarancją
Dzięki wielkie, o to mi chodziło.
Ta Sigma ma 3 lata gwarancji.
Jak ma 2 lata, to nie jest z oficjalnej dystrybucji - w przypadku problemów z AF - BF/FF koszt kalibracji pokrywasz z własnej kieszeni.
ŁukaszCh
25-06-2014, 14:18
Już kupiłem. A to link do aukcji
http://allegro.pl/obiektyw-sigma-105mm-f2-8-ex-dg-macro-os-hsm-nikon-i4364291527.html
cz4rnuch
25-06-2014, 14:18
Łukasz, jeśli kupujesz z niemieckiej dystrybucji to ewentualna kalibracja będzie dość kosztowna (możliwe, że powyżej 200 PLNów) lub czeka Cię wysyłka do niemieckiego serwisu(tego nie sprawdzałem więc nie wiem nawet czy jest taka możliwość). Jeśli kupiłeś z Alledrogo jako nówkę i jest to ta aukcja która przed sekundą zniknęła to masz 10 dni na odesłanie obiektywu (w razie gdyby coś się działo) a jeśli kupujesz w stacjonarnym sklepie to koniecznie przetestuj obiektyw na ewentualność FF/BF(oczywiście w miarę możliwości, sklep to słabe stanowisko testowe). Nawet jak wybulisz te 2 stówki to jesteś do przodu w stosunku do Tamrona, ale zastanów się dobrze czy nie przyda Ci się polska gwarancja. W końcu taki obiektyw kupuje się na lata.
Edit: właśnie o tej aukcji którą podlinkowałeś pisałem :) Podejrzewam, że to od Niemców. Wszystko się wyjaśni gdy zobaczysz papierki. Też kiedyś kupiłem Sigmę z niemieckiej dystrybucji, to dość powszechny proceder u naszych sprzedawców.
ŁukaszCh
25-06-2014, 14:26
Dobrze, dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Dam znać jak przyjdzie.
ŁukaszCh
28-06-2014, 22:27
Witam, obiektyw przyszedł wczoraj.
W środku były dokumenty:
- naklejka gwarancyjna kilku językach, plus polsk z pieczątką sklepu i datą zakupu,
- karta gwarancyjna w kilku językach, plus polski (jest to europejska roczna ograniczona gwarancja),
- opis obiektywu w kilku językach - bez polskiego,
- paragon.
Podpiąłem obiektyw do korpusu i zrobiłem kilka zdjęć. Wydaje mi się że nie ma (mogę się mylić) problemu z FF/BF. W poniedziałek zrobię test na tablicach testowych.
Nie wiem już jak jest z tą gwarancją w aukcji jest napisane że na dwa lata.