Witam, moje pytanie brzmi, jak uzyskać efekt jak na zdjęciach poniżej ? chodzi mi o pastelowe odcienie barw i światło, a konkretniej rozjaśnienie. Bardzo spodobał mi się taki rodzaj obróbki stąd moje zapytanie. Czy są to jakieś filtry/ presety ?
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1904180_624006337676310_1256385160_n.png
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/59675_596311640445780_296933633_n.png
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/q71/s720x720/1479510_582458938497717_591532058_n.jpg
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/q71/s720x720/936019_574273305982947_393207263_n.jpg
Zapewne autorka zdjęć wie, może warto spróbować zapytać?
zapewne wie, mnie chodzi bardziej ogólnie o takie pastelowe barwy...
Musisz se kupić canona takie kolory lecą prosto z puszki. Może Color efex pro pomoże.
Akurat te przykładowe zdjęcia, które wstawiłem zrobione były Nikonem, więc zakup Canona odpada
Pozostaje zapytać u źródła ale raczej nikłe szanse na pozytywną odpowiedź. Może jakies warsztaty sam nie wiem
Witam, moje pytanie brzmi, jak uzyskać efekt jak na zdjęciach poniżej ? chodzi mi o pastelowe odcienie barw i światło, a konkretniej rozjaśnienie. Bardzo spodobał mi się taki rodzaj obróbki stąd moje zapytanie. Czy są to jakieś filtry/ presety ?
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1904180_624006337676310_1256385160_n.png
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/59675_596311640445780_296933633_n.png
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/q71/s720x720/1479510_582458938497717_591532058_n.jpg
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/q71/s720x720/936019_574273305982947_393207263_n.jpg
Poszukaj programiku ProWed&Baby Grafix v5.31, rozwiąże wszystkie twoje problemy.
Niestety nie mogę znaleźć żadnej wzmianki na google o takim programie ...
Poszukaj programiku ProWed&Baby Grafix v5.31, rozwiąże wszystkie twoje problemy.
Niestety nie mogę znaleźć żadnej wzmianki na google o takim programie ...
:lol:
Bo google nie dorosło do tego programu ;-)
Podobnie jak pytanie - czy wszystko się robi jak jakiś masowych filtrach czy presetach ??
Z resztą tworzenie i modyfikacja presetów w LR jest aż tak skomplikowana, że tylko wielkie firmy to mogą zrobić...
90% obróbki kolorystycznej to zabawa suwakami w LR i każdy może to sobie sam stworzyć. Pooglądaj tutoriale o obróbce w LR, naucz się co się z czym je i jak tego używać, to będziesz w stanie sam zrobić takie presety.
Temat do zamknięcia, znalazłem rozwiązanie.
Tomasz Dudrak
18-05-2014, 13:32
To się podziel informacjami.
90% obróbki kolorystycznej to zabawa suwakami w LR i każdy może to sobie sam stworzyć. Pooglądaj tutoriale o obróbce w LR, naucz się co się z czym je i jak tego używać, to będziesz w stanie sam zrobić takie presety.
ewentualnie:
Dino1984
19-05-2014, 07:48
Meh... Może ktoś się poświęci, napisze krótki (albo długi) poradnik pt. "Jak uzyskać takie kolory" i przyklei go w tym dziale, bo widzę, że to pytanie jest wałkowane ciągle i bez przerwy (sam też je kiedyś zadałem :) )?
Ja pozwolę sobie w całości i bez żadnych wycinek wkleić odpowiedź jakiej wtedy udzielił mi kolega 2pompony. Miłej lektury.
Wstęp
Myślę, że ten wątek znakomicie pokazuje upadek tego forum. Pada rozsądne pytanie, tym bardziej warte skupienia w odpowiedziach, że pytający wyraźnei zaznacza, że nie idzie mu o kolejną akcję czy preset, a o wiedzę w postaci czystej - w związku z tym na 12 odpowiedzi 10 jest o akcjach, presetach czy pluginach. Podobają mi się zwłaszcza odpowiedzi typu: HSL plus krzywa. Jak od razu widać znawcę! Ileż wiedzy przekazał! Lepsza i „mądrzejsza” już może być tylko odpowiedź: włącz PSa i posuwaj suwakami. To dopiero znamionuje znawcę...
I tylko jeden Kolega zauważył - może dlatego, że rozumie, co czyta - że idzie o coś innego. W dodatku pokazał najlepszą chyba drogę do dowiedzenia się jak osiągnąć efekt. Dzięki dla Tomasza Dudraka w imieniu ogółu, przynajmniej jeden co nie szpanuje trudnym słówkiem z PSa, lub nie mówi: odpal internet i poczytaj, to się dowiesz.
Naprawdę nie wiem, dlaczego zamiast się skupić na czymś jednym, odpisać komuś porządnie, włożyć wysiłek, jeśli się juz chce pisać, okazać odrobinę rzetelności - to forum wydala tysiące nic nie znaczących pierdzących postów, które da się streścić następująco: włącz internet i gdzieś sobie poszukaj... Na pytanie o wiedzę odpowiadają pierdząc: ściągnij plugina. Kiedyś można tu było znaleźć niejedną mądrą uwagę czy wskazówkę, ale jak obecnie natrafiam na posty mówiące, że jest tu obfita skarbnica wiedzy i wystarczy poszukać - to ogarnia mnie pusty śmiech.
Tyle wstępu.
* * *
A co do pastelowych kolorów - jeśli jeszcze ktokolwiek pamięta, o co pytano na początku...
Weź Dino1984 zdjęcie z pierwszego linka, jeśłi je podlinkowałeś - i po prostu, najzwyklej pod słońcem, tak zwyczajnie opowiedz komuś co się nie zna, ile się da o tym, co widzisz. Nie chodzi mi o to, czy panna Ci się podoba i jakie ma walory, tylko o techniczne aspekty zdjęcia. Opowiedz wszystko co wydaje Ci się ważne, mniej ważne, a nawet zupełnie poboczne. Jak zrobisz to w pół minuty i bezmyślnie, do niczego nie dojdziesz; jak zajmie Ci to 5 minut lub więcej i będziesz myślał co robisz, masz szansę na dowiedzenie się o co idzie.
Trick jest taki - jak Ci ktoś powie co zrobić, to zapomnisz za pół godziny, jak sam do tego dojdziesz, to po pierwsze zobaczysz, że nie jest to trudne, po drugie nie będziesz musiał zapamiętywać regułek, tylko poznasz zasadę, jak samemu się domyślić. Czy to nie jest zachęcające?
A zatem, ja zrobię to w punktach (żeby nie męczyć palców i klawiatury) i kolejności dowolnej, Ty możesz to opisać jak Ci się podoba:
zdjęćie jest kolorowe (tzn. nie jest duotonem żółto-zielonym na przykład)
trzeba widzieć, że zdjęcie jest z gatunku crossa, czyli troszkę upraszczając m.in. cienie i czernie mają odcień zielony,
a światła dla odmiany są wyraźnie żółto-zielone w nastroju
ogólnie kolory nie wyglądają na nasycone
w zasadzie nawet można powiedzieć, że są dość pokaźnie przytłumione
popatrz na dekolt (i staraj się nie myśleć o pannie, tylko o zdjęciu ) - kolor różowy czy czerwony na materiale kiecy jest wyprany i rachityczny
żółtawy, ten pastelowy żółtawy jest dla odmiany mocno dominujący
ten kolor nie występuję gdzieś w plamie (np. na twarzy, na liściach, na kiecy) - jest raczej ogólnie nałożony na całość
kontrasty są raczej subtelne niż mocne
zdjęcie jest raczej jasne niż ciemne - pastelowe właśnie, czyli rozjaśnione na całości
ale jednocześnie czernie są wyraźnie obecne (oko, makijaż na powiekach, włosy)
ciemne średnie tony są jaśniejsze, niż możnaby się spodziewać, miejscami nawet dość ewidentnie to widać (cienie w oddali),
jasne średnie tony też są jaśniejsze niż normalnie (szyja, ucho, włosy)
światła są zdecydowanie jasne (kołeczka po bokehu, pojedyncze włosy nad prawym ramieniem modelki)
purysta mógłby się nawet czepić, ze policzek jest za jasny
zdjęcie jest „miękkie”
nie ma w sobie agresji, a raczej mgiełkę (choć jest ostre gdzie potrzeba)
jest raczej stonowane, bez kakofonii
Nie chcę wyjść na chwalipiętę, ale ja tak mógłbym jeszcze trochę powymieniać. Po co spytasz? Otóż powiedziałem w zasadzie wszystko, co potrzeba do obróbki.
Weź po pierwsze rozkład świateł - czyli jakby „pastelowość”, ale jeszcze bez koloru. Najwygodniej będzie operować krzywymi, tak aby średnie jasne i ciemniejsze podbić (12-15), nawet dość mocno w zakresie ciemnych średnich (12) czernie jednak zostawić (11), a całość kontrastu nieco obniżyć (9). Krzywe mają to do siebie, że są łatwe do ogarnięcia, a efekty jaśniej/ciemniej widoczne od pierwszego suwnięcia. Przy okazji są wysoce selektywne w działaniu - dlatego możesz osobno wyregulować ciemniejsze średnie tony, jaśniejsze i bardzo jasne - choćby po to, żeby uwypuklić takie szczególiki jak w punkcie 14. Krzywymi jednocześnie najprościej załatwić dwa punkty: 10 i 11, a są to ważne dla całości spostrzeżenia, jeśli nie jedne z najwazniejszych.
No dobra, a kolory? Okazuje się, ze też krzywymi można wiele zdziałać, trzeba tylko poznać to narzędzie. Najogólniej i upraszczając można powiedzieć, że efekt crossa można zrobić edytując krzywe osobno dla kanałów R, G, B. Takie kolory jak te (2, 3) najprościej osiągnąć obniżając troszkę krzywą R i B - paradoksalnie nie ruszając G. JAk raz spróbujesz, to będziesz wiedział, jak to jest np. przy krzywej R(ed): podbijasz - wszystko za czerwone, obcinasz - wszystko za zielone.
Spójrz na punkt 2. Cienie z zielonkawym odcieniem? Weź krzywą z kanału Red i zmień jej przebieg osobno gdzieś w cieniach i inaczej gdzieś w światłach - od razu zobaczysz efekt. Pamiętasz uwagę z punktu 6? Efekt braku czerwieni czy też lekkiego wyprania tego koloru wynika właśnie z tego, że cienie zrobiliśmy na zielono ruszając krzywą R. Chcesz całość na lekko żółto (3, 7, ? Weź krzywą B(lue) i zmień jej przebieg po całości - bo zgodnie z tym, co zauważyłeś w punkcie 7, żółta dominanta jest na całości obrazka.
Chwilunia! A gdzie uwaga z punktu 4 i 5? Obniżyłes saturację czy ogólnie mówiąc nasycenie? Jeśli nie, to akurat jest okazja, a czym to zrobić (saturacja, vibrans szmibrans - to już zależy od tego, w czym obrabiasz).
Jeszcze mało zdominowania jednym kolorem? Zrób zafarb! Jaki? No taki, jak sobie opisałeś, lub jaki masz w wyobrażeniu, jak zdjęćie ma wyglądać. Robi się to różnie w różnych programach, ale to są detale, o jakich piszą w helpie. Zobacz, co zauważyłeś z punkcie 17 i 18 - to osiągniesz obniżając saturację i nakładając zafarb, co razem uczyni zdjęćie raczej stonowane niż kakofoniczne. Nałóż kolor zdechło-zielono-żółtawy na światła, a zielony nz cienie i zobacz, czy Cię to satysfakcjonuje. Jeśli nie, spróbuj zdefiniować, co nie pasuje: nasycenie, same kolory, a może inny balans - np. delikatne cienie zamiast jeszzce byc zdechło-żółte są już mocno zielone? Na każdą z tych przypadłości będzie osobny suwaczek.
Nie zapominaj o punkcie 16. Dowalenie efektu HDR niczego dobrego tu nie wniesie, należy raczej próbować czegoś odwrotnego: troszkę (troszkę!) mniej Clarity, może lekki (naprawdę lekki!) blur na tło i okolice, które nie musza być ostre... Akurat z takimi sprawami trzeba uważać, żeby nie osiągnąć efektu śmieszności czy obciachu, ale jeśli się nie przekroczy granicy...
Reasumując - najważniejsze, to wiedzieć co się chce zrobić. Jak będziesz wiedzieć, co chcesz zrobić, jakieś narzędzie się znajdzie, jak nie będziesz wiedział co chcesz zrobić - tu się kończy rozsądna pomoc...
Rzuć okiem jeszcze na to, może być użyteczne (też ktoś to podlinkował w moim wątku): http://www.youtube.com/watch?v=umOrQzRO7eg