Zobacz pełną wersję : Czy dysk jest stracony?? :[
Patryk Olczyk
10-05-2014, 16:46
Witajcie!
Piszę dziś z probleme, który mi bardzo ciąży.
POnad rok temu, moj dysk WD MY passport 320 gb przestał działać.
Dysk po podłączeniu :
włącza się, dioda swieci, słychac rozkręcanie talerzy, a potem zwalnia, przyspiesza, zwalnia, przyspiesza ( zawlnia, przyspiesza), potem przestaje się kręcić i swieci tylko dioda.
komputer go nie widzi.
Czy jest to problem, który da się rozwiązać pomyślnie?
Jeżeli bios "nie widzi" tego dysku, to w domowych warunkach nie ma szans go zdiagnozować.
Czy został uszkodzony mechanicznie, np. upadł na podłogę?
Patryk Olczyk
10-05-2014, 17:30
Jedyne co pamiętam to to, ze nagle tak się stało, zawsze miałem go przy sobie, więc jest to wielce prawdopodobne ze został troche uderzony.
Takie objawy są zazwyczaj uszkodzeniu układu napędu (silnik, elektronika sterująca) albo układu zasilania. W domu raczej nie wiele zrobisz.
Mialem podobny problem kiedys, padla elektronika obudowy wiec dysk zostal wyjety i wsadzony w stacje dokujaca. Od tamtej pory zero problemow.
Patryk Olczyk
10-05-2014, 18:06
czyli ile mnie to będzie kosztować?
2pompony
10-05-2014, 18:07
Patryk, jesteś z Krakowa, więc idź do gościa, który się na tym naprawdę zna - uratował mi dwa dyski po jednej zmasowanej awarii. Nie przestrasz się tylko jego pracowni/warsztatu. Kiedyś wydzwaniałem po całym Krakowie z pytaniem o wymianę trasili i żaden serwis poza jednym gdzieś na zadupiu nie wiedział o czym mówię, a gość nie dość że od razu wiedział o czym mowa, to jeszcze wiedział, jak naprawić.
Gość jest na Piłsudskiego, mniej więcej w połowie, firma to Kuźnia Komputerowa (http://www.kuznia.pl/).
Borat1979
10-05-2014, 19:09
Wymontuj dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio pod SATA w kompie. Mój dysk miał podobne objawy i okazało się że padł kontroler USB a sam dysk był w pełni sprawny.
Patryk Olczyk
10-05-2014, 23:01
2pompony!
Dziekuje!
pojde do kuzni w pon!
dziekuje :)
daliście mi nadzieje