PDA

Zobacz pełną wersję : Pseudoneopranowa osłona obiektywu

kaliszfornijczyk
10-05-2014, 13:56
Zrobiłem sobie taką osłonę na obiektyw. Jako że często podpieram się o różne przedmioty w terenie (często brudne) osłonę wykonałem z cienkiej pianki z tworzywa sztucznego a następnie okleiłem ją taśmą maskującą.

Moje pytanie brzmi: Czy taka osłona ma jakiś wpływ na działanie AF bo teraz pierścień ostrości chodzi z trochę większym oporem niż wcześniej i boje się że może paść silnik albo coś.. :/ (z MF praktycznie nie korzystam). ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i276.photobucket.com/albums/kk40/kaliszfornijczyk/Nikoniarze/66bb186d-3522-4dfa-8f24-eb90e0ca1f17.jpg~original)

puciek
10-05-2014, 14:12
Jeżeli osłona przyciska pierścień, a ten przy obrocie będzie o nią ocierać, to wiadomym jest, że będzie chodził gorzej. Silnik będzie pracować pod większym obciążeniem i może paść dużo szybciej. Poza tym będzie się mocniej grzać, a to też nie jest dla niego wskazane.

burton
10-05-2014, 14:20
Co to za obiektyw ? Jeśli ma wewnętrzne ogniskowanie to nie powinno mieć żadnego wpływu.

pastwisko
10-05-2014, 14:23
tam gdzie jest piercien naklej osłonę o "piętro" wyżej - na pierwszą warstwę pianki na zakładkę, wtedy osłona nie bedzie dotykać bezpośrenio pierscienia coś takiego: ___-----___

a jak masz potrzebę uzywania pierscienia, to zrob to jako przesuwany rękaw, wtedy bedziesz mógł odsłonić pierscień

kaliszfornijczyk
10-05-2014, 14:27
N300 F4 IF ED (IF-Internal Focus)
No właśnie podczas ostrzenia nic się nie kręcie na zewnątrz.

Ark
10-05-2014, 15:11
Jeżeli osłona przyciska pierścień, a ten przy obrocie będzie o nią ocierać, to wiadomym jest, że będzie chodził gorzej. Silnik będzie pracować pod większym obciążeniem i może paść dużo szybciej. Poza tym będzie się mocniej grzać, a to też nie jest dla niego wskazane.
Mam ten obiektyw i o ile dobrze pamiętam, pierścień AF obraca się tylko wtedy gdy na obiektywie ustawiony jest tryb "M", a body pracuje w trybie "AF". Jeżeli obiektyw i body pracują w trybie automatyki AF, pierścień nie obraca się.

burton
10-05-2014, 16:23
N300 F4 IF ED (IF-Internal Focus)
No właśnie podczas ostrzenia nic się nie kręcie na zewnątrz.
To nie widzę problemu.