Zobacz pełną wersję : Fotografowanie na deszczu ;)
herbatnik
24-04-2007, 16:33
Jakiś czas temu przyszło mi robić zdjęcia podczas mżawki, ratowałem się, znaczy aparat, pierwszym lepszym workiem foliowym, bo jechałem kawałek drogi w pewne miejsce i fotografowania nie mogłem odpuścić!;) Macie może jakieś patenty jak na przyszłość zabezpieczyć aparat przed deszczem tak, żeby można było focić w miarę komfortowo?
Zobacz tutaj: www.earthboundlight.com/phototips/camera-rain-gear.html. Oprócz normalnych produktów uznanych firm gościu poleca zwykły plastikowy czepek na włosy.
wmontowac parasol w szelke plecaka i po kolopocie... swoja droga na deszczu focilem nie raz i tyciagalen tylko aparat z pod kurtki na fotke i jakos niec sie niestalo
phantomek
25-04-2007, 18:34
Wiele razy robilem w ulewie, w sniegu, na mrozie i nigdy sie aparat nie buntował :)
~9 godzin w non-stop padajacym deszczu -- zadnych problemow...
herbatnik
25-04-2007, 19:01
Jakoś nie chce mi się wierzyć :D Może d200 i wyższe modele mają jakieś uszczelnienia? Kiedyś czytałem, że gościowi padł d70 po takiej deszczowej sesji...
ale d200 to nie d70s czy d80 - nie mamy uszczelnien :)
Kolega z forum, razem ze mna wtedy fotografowal. On ma D50. :)
herbatnik
25-04-2007, 19:10
Może d50 to też wyższy model ;P
projacek
25-04-2007, 23:41
Mam podobne obawy jak autor tematu. Jako, ze fotografuje głownie na powietrzu (piłka nożna) czasami zdarza się jakiś mocniejszy deszczyk. Zawsze brałem aparat pod kurtkę i wyjmowałem tylko jak robiłem zdjęcie, tyle ze nie trafiłem jeszcze na jakąś poważną ulewę.
phantomek
26-04-2007, 05:34
D70s robilem w deszczach i sniegach :)
d50 tez wytrzymal ladny deszczyk bez problemu :)
Karl Johansson
26-04-2007, 09:58
Robiłem w ulewie zdjęcia moim Fuji S5(600)pro. Nic mu się nie stało zupełnie, żadnych problemów.
A na kosmicznie trudne warunki oklejam go taśmą izolacyjną na łączeniach.
Więc jak moje Fuji może, to Wasze Nikony też :]
Radek Radziszewski
26-04-2007, 10:04
wiele razy D50 w deszczu i nie było żadnych problemów z kita 18-50 woda się jeszcze długo wylewała :)
Jak bedziecie dawac ogloszenia w dziale sprzedam wpiszcie: "Aparat w stanie bdb, uzywany amatorsko w dobrych warunkach, bardzo czysty." ;)
Stig, o ile pamiętam, to miałeś jakiś chwilowy problem z lampą czy coś.. ale może mi się pozajączkowało :)
Stig, o ile pamiętam, to miałeś jakiś chwilowy problem z lampą czy coś.. ale może mi się pozajączkowało :) Tak... W ciagu tej nocy ze 3 razy zalalo stopke (co nie dziwne) i lampa nie chciala wybijac albo wybijala po swojemu. Przetarcie rekawem wystarczylo, zeby przez nastepna godzine dzialalo ok. :)
stig ufff... czyli nie tak źle z moją pamięcią :)
nie pamietam, zebym kiedykolwiek przestal robic z powodu deszczu, czy sniegu. raz mi tylko lustro przymarzlo, wystarczylo ogrzac w samochodze chwile i dalej dzialalo
jasiu102
26-04-2007, 11:50
no dobra a co z obiektywami??
no dobra a co z obiektywami??
Jak powiedział jeden pijaczek - szkoło trzeba wietrzyć:-D
Kolega z forum, razem ze mna wtedy fotografowal. On ma D50.
Zgadza się - ja wtedy fotografowałem D50 z sb600 i dzięki Bogu NIC się nie działo - nawet lampa działała bez problemu.
To samo obiektyw kit 18-55 i tamron 90 - to było już ponad rok temu i aparat nadal działa ;-)
dziwne, jak fotografowałem d50 na deszczu to nie chciał wyzwolic - juz myslalem, ze sie popsuł, ale po wyschnęciu smiga do dzis. MOze dlatego, ze wiał wiatr i zacinało;)
misiek502
29-04-2007, 19:34
Fotografowałem w czasie deszczu - no nie była to wprawdzie ulewa ;)- d50 i f100 - klimat tropikalny więc wilgotność znacznie wyższa niż u nas zero problemów:)
ja kiedys fotografowalem d50 w takim sniegu ze wbudowana lampa blyskowa nie chciala sie schowa bo miejsce gdzie sie chowa bylo totalnie zasypane sniegiem :))) aparat dzielal bez zarzutow
herbatnik
30-04-2007, 12:06
No super... Ale temat dotyczy deszczu :] Mysle ze jest to bardziej dotkliwe dla aparatu niz snieg...
nikoniara
30-04-2007, 15:03
u mnie D80 bez żadnych problemów , ale całość sprzętu raczej chronie bluzką albo czymś , jak na razie obiektywy są suche :D
W D100 również bez problemów. Czy śnieg, czy deszcz nic się nie działo. Zeszłej zimy nawet przy -25 st było OK. Jedyne co, to klej od gumki na 28-105 poszedł.