Zobacz pełną wersję : Laptop - przeniesienie systemu Windows i partycji Recovery na nowy dysk.
W laptopie córki pada dysk ((Lenovo, Intel i3, 4GB Ram - dysk 500GB Hitachi, jakieś 3 lata – komputer już niestety po gwarancji). System startuje ale wiesza się, Podpiąłem dysk z laptopa do swojego komputera i HDTune pokazał mi masę uszkodzonych bloków i jakieś ostrzeżenia w SMART. Dostęp do danych na dysku jeszcze jest, ale nie wszystkie pliki daje się skopiować – spróbuje uratować co się da, ale widzę, że trzeba kupować nowy dysk i stawiać nowy system – komputer ma działać.
Laptop ma zainstalowany od nowości system Windows7 Home na partycji Recovery (płytki niestety nie mam). Próbowałem przywrócić system, udało się, ale nowy system też się wiesza.
Wymyśliłem sobie więc, że kupię dysk SSD, w ostateczności HDD – chciałbym przyspieszyć nieco laptopa . No i mam masę pytań, może banalnych, ale gdybym miał płytkę z systemem, to bym nikomu nie zawracał głowy, bo system instalowałem w ten sposób dziesiątki razy, ale z Recovery nie mam absolutnie żadnego doświadczenia :-(. Wywalać kasę na nowy system jest bez sensu.
1. Jak skopiować Recovery z systemem na nowy dysk?
2. Czy trzeba tworzyć partycje o takim samym rozmiarze na nowym dysku, czy można inne (dysk SSD miałby mniejszą pojemność, może 250GB? –więc widzę potencjalny problem)
3. Czy system z Recovery nie jest dostosowany do określonego dysku (w sensie właśnie wielkość partycji) i czy na nowym dysku da się uruchomić?
4. Czy system (obraz?) z Recovery już w momencie przenoszenia nie będzie uszkodzony, a jeśli tak, to czy jest możliwe jest uzyskanie skądś sprawnego systemu (mam oczywiście naklejkę z numerem seryjnym, dowód zakupu laptopa z tym systemem też) – czy producent cos takiego przewiduje?
Za wszystkie dobre rady (linki też) z góry dziękuję.
ściągasz z netu ISO Hiren's boot 9,5, Wypalasz płytkę cd, odpalasz kompa z płyty, z menu wybierasz disk clone tools i arconis true image. Tym programem wykonujesz kopię całego dysku z uszkodzonego na nowy 1:1 Program przekopiuje całość z zachowaniem wielkości partycji. Potem możesz zmienić wielkość partycji jednym z programów do partycjonowania - są na płytce hiren;s boot.
Na razie zainstalowałem 30 dniowego Windowsa bo... System nie akceptuje klucza z naklejki podczas instalacji. System niby taki sam jak ten na uszkodzonym dysku. Nic nie rozumiem, może Lenovo coś namieszalo po swojemu?
ściągasz z netu ISO Hiren's boot 9,5, Wypalasz płytkę cd, odpalasz kompa z płyty, z menu wybierasz disk clone tools i arconis true image. Tym programem wykonujesz kopię całego dysku z uszkodzonego na nowy 1:1 Program przekopiuje całość z zachowaniem wielkości partycji. Potem możesz zmienić wielkość partycji jednym z programów do partycjonowania - są na płytce hiren;s boot.
Nie każde oprogramowanie radzi sobie z partycjami recovery, tym bardziej, że mają dosyć egzotyczne oznaczenia.
Na razie zainstalowałem 30 dniowego Windowsa bo... System nie akceptuje klucza z naklejki podczas instalacji. System niby taki sam jak ten na uszkodzonym dysku. Nic nie rozumiem, może Lenovo coś namieszalo po swojemu?
Spróbuj tym: http://www.partitionwizard.com/download.html .
peterka43
10-05-2014, 23:00
Wprowadź klucz ponownie (komputer- właściwości-zmień klucz produktu), u mnie przy reinstalce systemu z płyty też za pierwszym razem nie poszło.
a wersja visty tez taka sama?
peterka43
10-05-2014, 23:07
a wersja visty tez taka sama?
Ale On ma windowsa 7
ok, to czy wersja windowsa 7 jest tez taka sama?
ok, to czy wersja windowsa 7 jest tez taka sama?
Laptop naklejka: Windows 7 home premium OA (pod spodem napis: Lenovo)
płyta DVD z systemem : Windows 7 home premium OEM Software.
Czyli "delikatna" różnica może być.
Spróbuję jeszcze sposobu peterka43 a jak się nie da to chyba trzeba będzie zadzwonić do wsparcia Lenovo :-(
Klucz z naklejki nie zadziała, laptop jest aktywowany innym kluczem seryjnym w fabryce.
Jedyna opcja, to instalacja nowego win7 z dvd lub pendrive'a - obraz iso musi być zmodyfikowany i trzeba z niego usunąć jeden malutki plik - wtedy klucz z naklejki zostanie przyjęty.
W innym wypadku tak normalnie nie wprowadzisz tego klucza z naklejki, w Twoim systemie jest zapisany przez producenta zupełnie inny.
Klucz z naklejki nie zadziała, laptop jest aktywowany innym kluczem seryjnym w fabryce.
obraz iso musi być zmodyfikowany i trzeba z niego usunąć jeden malutki plik - wtedy klucz z naklejki zostanie przyjęty.
No i właśnie po raz kolejny potwierdza się zasada, że trzeba kombinować, bo nie można normalnie (kolejny raz zapłacić bo ma się legalny system, ale cymbały nakleją naklejkę z innym serialem, wgrywać cracki do gierki bo Origin nie puszcza na serwerze, zdejmować DRMy żeby poczytać na drugim czytniku swoją książkę itd).
Dzięki Jacol, pobawię się, jak tylko matura minie i laptop "ostygnie"
W życiu nie kupię drugi raz takiego wynalazku jak system na dysku, bez zewnętrznego nośnika. Jak mam kupować drugi raz system od Lenovo z płytką recovery (no wygodne to jest - fakt) to chyba wolę kupić system oddzielnie i zrobić obraz samodzielnie.
Ale o co Ci chodzi ? Kupiłeś laptopa, masz recovery na hhd. W instrukcji poprosili aby sobie zrobil recovery również na dvd. Mogłeś je zrobić nawet w ilości 100 szt. Za windowsa zapłaciłbyś 500 zł więcej, miałbyś wersję box i mógłbyś ją używać na dowolnym komputerze, a nie tylko jednym przypisanym. Miałbyś płytę i byłoby ok.
Dostałeś laptopa z systemem, niejako w gratisie i teraz psioczysz. Chyba, że miałeś do wyboru ten sam bez systemu, no to wziąłeś recovery.
Mam 6 laptopów z systemami, dwa windowsy w wersji box i nie widzę tu problemu: recovery zgrane, zamknięte w skrzynce. Dodatkowo fabryczne dyski zbackupowane acronisem, zgrane na hhd i również w skrzynce i masz święty spokój. Wszystko w jednym miejscu.
Nie każde oprogramowanie radzi sobie z partycjami recovery, tym bardziej, że mają dosyć egzotyczne oznaczenia.
Akurat te, które podałem bez problemu sobie poradzi z całkowitą kopią HDD.
Korzystając z hirensa, oprócz acronisa są jeszcze inne narzędzia, już dość leciwe do backupu i mogę potwierdzić, że nie ma z nimi żadnego problemu zarówno backupując fabryczne hdd z partycjami recovery, jak i obsługę ssd.
Ale przecież wystarczy zamówić od lenovo płytę z systemem do tego laptopa. Z tego co się orientuję, to każdy producent przysyła do laptopów z OEMem płytkę na prośbę klienta. Może nawet jest do pobrania na stronie www?
No nie każdy, w Sony i Dellu za to kroją, więc inni również mogą tak robić. Fizyczne nośniki są za dopłatą, bo w instrukcji każą robić sobie recovery. Do Vaio to nośniki kosztowały ponad 100 zł jak dobrze kojarzę.
Ja pamiętam, że kolega zamawiający do swojego laptopa ( nie lenovo ) musiał zapłacić za przesyłkę, ale jednak wychodziło to sporo mniej niż za nowy system :P W lenovo z tego co wiem to trzeba załatwiać to przez support i komputer musi być na gwarancji.
Nauczka na przyszłość - robić kopię recovery. :]
peterka43
11-05-2014, 15:45
Jedyna opcja, to instalacja nowego win7 z dvd lub pendrive'a - obraz iso musi być zmodyfikowany i trzeba z niego usunąć jeden malutki plik - wtedy klucz z naklejki zostanie przyjęty.
W innym wypadku tak normalnie nie wprowadzisz tego klucza z naklejki, w Twoim systemie jest zapisany przez producenta zupełnie inny.
Miałem podobną sytuację,z tym ,że zrobiłem płyty recovery przy 1 starcie laptopa zaraz po zakupie(laptop Toshiba)
Niedawno(w lutym) postanowiłem zmodernizować trochę lapka przez montaż dysku SSD.
Przywrócenie systemu z recovery nie było możliwe bo dysk SSD ma mniejszą pojemność.Zainstalowałem więc system z płyty którą kupiłem do innego kompa(wersja ta sama),instalka przebiegła ok ale przy aktywacji komunikat,że nie poprawny klucz(jak to możliwe przecież podałem ten z naklejki)postanowiłem więc zmienić klucz produktu(ponownie wpisałem ten z naklejki) i aktywować ponownie,tym razem poszło prawidłowo.Radzę spróbować.
cytat z pomocy technicznej systemu windows
"Błąd aktywacji systemu Windows 7: nieprawidłowy klucz produktu
Jeśli podczas instalowania systemu Windows 7 wystąpi błąd wskazujący, że podawany klucz produktu jest nieprawidłowy, przyczyny mogą być następujące:
Klucz produktu mógł zostać wpisany z błędem. Spróbuj wprowadzić go ponownie.
Klucz produktu może nie odpowiadać wersji systemu Windows 7 zainstalowanej na komputerze. Sprawdź, czy klucz produktu na pewno jest przeznaczony dla tej wersji systemu, którą próbujesz aktywować.
Klucz produktu jest przeznaczony dla uaktualnienia do systemu Windows 7, a poprzednia wersja systemu Windows nie była dostępna na komputerze podczas instalowania systemu Windows 7. Aby można było przeprowadzić uaktualnienie do systemu Windows 7, na komputerze musi być zainstalowany system Windows Vista lub Windows XP. Jeśli przed przystąpieniem do instalacji sformatowano dysk, nie będzie możliwe użycie klucza uaktualnienia produktu w celu aktywowania systemu Windows 7. Aby aktywować system Windows 7, należy zainstalować używaną poprzednio wersję systemu Windows, a następnie zainstalować ponownie system Windows 7. Pomoc dotyczącą procesu aktywacji można uzyskać w witrynie sieci Web Pomoc techniczna firmy Microsoft.
Aby uzyskać więcej informacji o błędach aktywacji systemu Windows 7, zobacz temat Błąd aktywacji systemu Windows 7: 0xC004F061. "
Nie na wszystkich laptopach ten sposób działa, np Vaio nie da się użyć klucza z naklejki już w windowsie w opcjie Zmień klucz, jest on nieakceptowalny.
Jeżeli system nie chce się aktywować on-line, to trzeba to zrobić przez telefon. Warunkiem jest oczywiście to, żeby instalator przyjął klucz z nalepki. Ja tak kilka razy robiłem i za każdym razem działało. W sensie, że kupowałem laptopa z preinstalowanym systemem i partycją recovery, wszystko spychałem w pi... erona, następnie instalowałem system z nośnika, który miałem akurat pod ręką. Nie zdarzyło mi się, żeby instalator nie przyjął klucza, o ile nośnik był z tą samą wersją, co proeinstalowana. Problemy bywały tylko z aktywacją on-line. Ale, jak już napisałem, przez telefon aktywowało zawsze.
Jeżeli system nie chce się aktywować on-line, to trzeba to zrobić przez telefon. Warunkiem jest oczywiście to, żeby instalator przyjął klucz z nalepki. Ja tak kilka razy robiłem i za każdym razem działało. W sensie, że kupowałem laptopa z preinstalowanym systemem i partycją recovery, wszystko spychałem w pi... erona, następnie instalowałem system z nośnika, który miałem akurat pod ręką. Nie zdarzyło mi się, żeby instalator nie przyjął klucza, o ile nośnik był z tą samą wersją, co proeinstalowana. Problemy bywały tylko z aktywacją on-line. Ale, jak już napisałem, przez telefon aktywowało zawsze.
Klucz z nalepki można aktywować telefonicznie, ale żeby móc to zrobić to najpierw Windows musi go przyjąć podczas instalacji lub później przy ręcznej Zmianie klucza. A to jest często niemożliwe w przypadku klucza laptop owego z naklejki i tego dotyczy problem.
Na moich 3 róznych Vaio, oraz HP probookach, zawsze nie dało się aktywować go przez internet ale przez telefon działało.
Inna sprawa, że HP i Vaio nie przyjmuje podczas instalacji oraz w Zmień klucz produktu tych cd-keyów i musiałem sobie radzić w inny sposób.
Problem rozwiązany. Udało się wpisać ponownie klucz z nalepki za pomocą Start > panel sterowania > system > zmień klucz produktu. System został też aktywowany online po stronie MS, więc chyba jest dobrze :)
Dla porządku dodam jeszcze, że dzwoniłem do supportu lenovo w PL i konsultant powiedział mi, że każdy system (oczywiście taki sam jak preinstalowany w laptopie) powinien dać się uruchomić na danym kluczu. lenovo nie ma tutaj jakiś specjalnych ograniczeń i innych kluczy. Inaczej jest z partycją recovery - też się da, ale to już trudniejsze. Konsultant wyraził chęć pomocy, ale w związku z tym, że w pracy nie miałem ze sobą laptopa i numeru seryjnego, na chceniu się skończyło. W domu poradziłem sobie sam. Trochę mnie dziwi, że klucz nie pasował podczas instalacji, ale widocznie i tak się zdarza.
Dziękuje wszystkim za rady i cenny czas.