PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja filmów.

foto4deg
09-05-2014, 15:16
Szukam programu do edycji filmów. Nie ma to być profeska, ale z drugiej strony nie totalna amatorszczyzna.
Początkowo miał być pinnacle, ale na Mac-a nie ma :( Zainstalowałem trial Adobe Elements Pro, ale wygląda na zbyt "pro", z kolei Elements Premiere to zbyt amatorskie. Jest jeszcze Final Cut Pri x.

W sumie program ma służyć do montażu filmu (cięcie, wstawianie klipów itp) wraz z podkładem audio, możliwością wstawienia subtitles, efekty mile widziane, podobnie jak edycja audio (szumy i te sprawy). Poleci ktoś coś sprawdzonego?

Carlos_lo
09-05-2014, 15:36
iMovies

Sent from my iPhone using Tapatalk

foto4deg
10-05-2014, 15:35
iMovies

Wygląda ok, ale czy jest możliwość przetestowania, jakiś trial itp?

Carlos_lo
10-05-2014, 16:16
jak masz mavericka to jest w pakiecie do sciagniecia z appstore/itunes

Carlos_lo
10-05-2014, 16:18
sprobuj http://www.apple.com/uk/support/mac-apps/imovie/

foto4deg
10-05-2014, 16:28
Mam Mavericka , ale i tak jest płatny, bo mój Mac to mid2012. Nic, będę musiał poszukać kogoś z niedawno zakupionym Mac-iem, kto ma już wgranego IMovie.

Carlos_lo
10-05-2014, 16:33
hm dziwne ja upgradowalem ze SL (2011) i nie bylo problemow, czyli po wejsciu do sklepu chca kasy?

foto4deg
10-05-2014, 16:39
hm dziwne ja upgradowalem ze SL (2011) i nie bylo problemow, czyli po wejsciu do sklepu chca kasy?

dokładnie.

Carlos_lo
10-05-2014, 18:46
dziala wszystko ok?

Ark
10-05-2014, 20:01
...z kolei Elements Premiere to zbyt amatorskie...
W sumie program ma służyć do montażu filmu (cięcie, wstawianie klipów itp) wraz z podkładem audio, możliwością wstawienia subtitles, efekty mile widziane, podobnie jak edycja audio (szumy i te sprawy). Poleci ktoś coś sprawdzonego?
To wszystko, a nawet wiecej oferuje Ci Premiere Elenents. Z całym szacunkiem, ale prawdopodobnie nie zapoznałeś się dobrze z tym programem. Premiere Elements (w nowszych wersjach, od 10? Nie pamiętam ;-) ) oferuje dwa tryby pracy. Typowo amatorski jak również ten z osią czasu. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych programów (do celów, które wymieniłeś). Jest tani i oferuje bardzo wiele :-)

foto4deg
10-05-2014, 21:37
To wszystko, a nawet wiecej oferuje Ci Premiere Elenents. Z całym szacunkiem, ale prawdopodobnie nie zapoznałeś się dobrze z tym programem. Premiere Elements (w nowszych wersjach, od 10? Nie pamiętam ;-) ) oferuje dwa tryby pracy. Typowo amatorski jak również ten z osią czasu. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych programów (do celów, które wymieniłeś). Jest tani i oferuje bardzo wiele :-)
Oczywiście, prawdopodobieństwo, że nie zapoznałem się dobrze z APE wynosi 90% i zdaję sobie z tego sprawę.
Posiedzę nad nim trochę dłużej i wtedy wyciągnę wnioski. Może trafiłem na złe tutoriale, gdzie APE wyglądał na bardzo amatorski.

Ark
10-05-2014, 22:54
...Posiedzę nad nim trochę dłużej i wtedy wyciągnę wnioski. Może trafiłem na złe tutoriale, gdzie APE wyglądał na bardzo amatorski.

APE oferuje edycję 3 ścieżek video, 3 ścieżek audio, ścieżkę narracji jak również osobną ścieżkę podkładu muzycznego. Trzeba tylko przełączyć się z "Quick" (który uruchamia się domyślnie) na "Expert". Program dysponuje całą paletą przejść, możliwością podkładu napisów, edycji plików video/audio jak i gotowych szablonów na "różne" okazje.
Używam tego edytora od wersji 2.0 i może dlatego jego interfejs wydaje mi się najbardziej intuicyjny. Próbowałem zabawy z wieloma programami tego typu i zawsze wracałem do Premiere Elements. Proponuję zainstalować wersję trial i przekonać się samemu :-).
Powodzenia!

foto4deg
23-05-2014, 20:18
Dobra, jak na teraz działam w iMovie i jest całkiem ok. Potrzebują jednakże wyciąć wiatr ze ścieżki dźwiękowej, nie likwidując przy tym głosu. W iMovie nie ma takiej możliwości, w APE też nie (chyba, że pogorszyła mi się wada wzroku ;) ). Próbowałem skopiować/zapisać wydzieloną ścieżkę z obu programów, ale się nie da :P
Ma ktoś jakiś pomysł?

Ark
23-05-2014, 20:31
Dobra, jak na teraz działam w iMovie i jest całkiem ok. Potrzebują jednakże wyciąć wiatr ze ścieżki dźwiękowej, nie likwidując przy tym głosu. W iMovie nie ma takiej możliwości, w APE też nie (chyba, że pogorszyła mi się wada wzroku ;) ). Próbowałem skopiować/zapisać wydzieloną ścieżkę z obu programów, ale się nie da :P
Ma ktoś jakiś pomysł?

W APE jest kilka filtrów do odszumiania ścieżki audio. Pokombunuj, może którąś z nich wyciszysz/usuniesz odgłos wiatru. Nie do konca rozumiem co masz na myśli mówiąc o skopiowaniu/zapisaniu wydzielonej ścieżki audio. W APE możesz zaznaczyć interesujący Ciebie fragment ścieżki audio, skopiować go/wyciąć/wkleić jak również zapisać do formatu np.: mp3.

foto4deg
23-05-2014, 21:09
Dobra, wczytam się w APE jeszcze raz. Ściągnąłem jeszcze trial Auditon, udało się usunąć wiatr, ale wycięło też trochę głosu. Widocznie pasma muszą na siebie nachodzić.

To jeszcze takie pytanie. Nie mam dźwięku w APE... W Audition jest, iMovie jest, QT jest, a tu cisza... sprawdzałem, nic nie jest wyciszone - w czym problem? Robię - nowa kompozycja, importuję plik i bida :(

I żeby było śmieszniej, jak wgrywam clip, to ma 14 fps zamiast 29...

foto4deg
24-05-2014, 22:12
Koledzy, wiecie, czym może być spowodowane, że jak wgrywam klip nagrany D600 w
1080 p 30fps do Adobe After Effects, to nie ma dźwięku, a dodatkowo odtwarza klip z prędkością
14-16 fps?

Ark
24-05-2014, 22:35
Przyznam, że nigdy nie miałem problemów z dźwiękiem. Nie wiem, ale może masz zainstalowany jakiś dodatkowy pakiet kodeków? Może one powodują problem... Tylko zgaduję.

foto4deg
24-05-2014, 22:41
Najdziwniejsze jest to, że jak robię "Edit in Adobe Audition" to nie ma żadnych problemów.

ku6i
24-05-2014, 23:25
Koledzy, wiecie, czym może być spowodowane, że jak wgrywam klip nagrany D600 w
1080 p 30fps do Adobe After Effects, to nie ma dźwięku, a dodatkowo odtwarza klip z prędkością
14-16 fps?

W jakim formacie masz ten plik? Nie wiem czy Cię to pocieszę, ale miałem podobny problem (niestety nie rozwiązany) z nagraniami 1080p 30 fps w mp4 z jakiejś bardziej pro kamery (modelu sobie nie przypomnę).

foto4deg
25-05-2014, 20:59
MOV. Nie wiem, w czym rzecz. Jak już wspomniałem, trochę dziwne, gdyż w innych edytorach video działa...
Co do wiatru w nagraniu - spectrum wiatru i głosu było niemal identyczne, stąd problem z jego usunięciem.

mks
26-05-2014, 08:56
FCPX + Magic Bullet Looks, ewentualnie coś do dźwięku (choć kompresor i efekty wbudowane dają radę) i nic więcej do filmu nie potrzeba.