PDA

Zobacz pełną wersję : Żarówki do makro

fy
08-05-2014, 16:22
Witam ponownie. Poszukuję żarówek do makro fotografii. Ważne, żeby były na 230V, barwę wybierzcie, nie wiem jaka jest najlepsza. Poproszę linki na allegro. Z góry dzięki za pomoc :)

Jacek_Z
09-05-2014, 13:20
Do makrofotografii to są obiektywy albo ewentualnie lampy błyskowe pierścieniowe nakręcane na obiektyw. O co ci chodzi z tymi żarówkami. I dlaczego barwa jest obojetna? Robisz zdjęcia czarno-białe?
Zamiast błysku (w tych lampach pierścieniowych) pojawiają się konstrukcje oparte na LED, ale wg mnie to chyba jest za słabe by mieć czasy z reki i przysłony rzędu 16-22-32.

fy
12-05-2014, 19:58
żarówki ustawić na statywie, barwę, żebyście wy wybrali, bo ja nie wiem jaka jest najlepsza. A lampa błyskowa odpada, bo używam pierścieni pośrednich + obiektyw 50 mm ze starego zenita. Zdjęcia i kolorowe i czarno białe.

amirez
12-05-2014, 21:23
Przeraża mnie lenistwo.
Podaj przykłady, czym jesteś zainteresowany. Ci, co się znają z pewnością chętnie pomogą. Nie oczekuj, że ktoś przekopie oferty za Ciebie i poda gotowca.

GonzoG
12-05-2014, 21:42
Światło stałe do makro - dowolne, może być ~5500K, może być żarowe, byleby miało CRI >=95. Ostatecznie może być >90.

fy
12-05-2014, 21:59
Pisałem już w poście, który ktoś usunął, dopiero zaczynam, ja prawie nie mam pojęcia o fotografii. coś takiego się na da? http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-36w-210w-5500k-w-wa-i4197319494.html

r_m
12-05-2014, 22:55
Chyba nie tylko ja widzę tu podejście "nie wymądrzajcie się tylko dawać mi szybko linki, bo zlecenie czeka i nie wiem czym zrobić" :/
A to dlaczego błyskowa odpada?
Poczytaj o lampach pierścieniowych do makro, poczytaj o "nakładkach" (w cudzysłowie, bo często taka nakładka jest większa od zestawu aparatu+pierścienie+obiektyw) nawet na lampy wbudowane. Lampa błyskowa nie musi siedzieć na sankach, może być ustawiona obok obiektywu. Może być wyzwolona kablem z sanek, radiowo, albo (w niektórych aparatach) poprzez "tryb sterownika" i wbudowaną lampę błyskową.
A co do odpowiedzi o ciągłe: kolega podał Ci wszystko, czego potrzebujesz (praktycznie dowolna temp. barwowa - dlaczego dowolna to chyba wiesz, ważne jest poprawne oddawanie barw, mówi o nim ten wskaźnik, jak w opisie lampy tego nie masz, to o niej zapominasz).

Jacek_Z
12-05-2014, 23:38
A lampa błyskowa odpada, bo używam pierścieni pośrednich + obiektyw 50 mm ze starego zenita.Nie rozumiem niby dlaczego to ma wykluczać błysk?
Błyskać w manualu możesz z każdym z aparatów, ba, z body od Dxxx w górę możesz pracować w TTL (parametry obiektywu się wpisuje w body).

sailor
13-05-2014, 02:23
dopiero zaczynam, ja prawie nie mam pojęcia o fotografii

to moze jakas ksiazka, jesli czytanie nie sprawie zbyt wielkich trudnosci? na poczatek cos o kompozycji, o swietle? dowiesz sie czemu przy pierscieniach mozna uzywac blysku i jakie sa wady swiatla ciaglego.

o ile to oczywisice nie bedzie zbyt trudne.
no chyba ze jest tak jak napisal @r_m - zlecenie czeka i trzeba gotowego rozwiazania. ale w takim wypadku rada jest jedna - trzeba bylo myslec przed.

amirez
13-05-2014, 16:56
Makro... ale czego? Jakieś statyczne drobiazgi rozumiem, bo robale i tak uciekną ;) Przemyśl koncepcję. Wydasz dużo kasy: żarówki, statywy, jakieś modyfikatory. Tylko czy to się zwróci?

marszull
13-05-2014, 18:01
moze takie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/10277519_759399050778541_5624251339897795825_n.png )

fy
14-05-2014, 14:07
no nie wiedziałem, myślałem, że przez pierścienie nie da rady użyć lampy, no ale poczytam, popróbuje. Dzięki wszystkim :)

Jacek_Z
14-05-2014, 20:03
Da, w przypadku pracy manualnej trzeba uwzględnić korektę na wyciąg (zreszta taka korekta też jest wprowadzana dla światła dziennego). Przy pracy w TTL nie trzeba wprowadzać korekty, system jest na tyle inteligentny, że nie potrzebuje informacji o pierścieniach, wyciągu itd, a i tak to uwzględnia.
Przecież to cyfra - można bezboleśnie testować naświetlenie :)