Zobacz pełną wersję : Zoom do dziecka i czasem do portretu...
Witam wszystkich. Planuje zakupic zooma do zdjec malego dziecka jak i zarazem czasem zrobic nim portret - wszystko w plenerze. Zastanawiam sie nad Tokina AT X 535 PRO DX 50-135 mm f/2.8 oraz Sigma 50-150 f2.8 mk2 APO HSM. Bardziej sklaniam sie ku pierwszemu gdyz z tego co wyczytalem ma troche lepsza jakosc optyczna , jest ostrzejszy od pelnej dziury oraz mniej problemow z FF czy BF w stosunku do Sigmy. ALe znowu Sigma ma szybszy AF. Ta roznica na koncu 15mm zbytnnio nie robi mi roznicy. Obiektywy bede kupowal uzywane z aukcji internetowej wiec nie mam mozliwosci ich sprawdzic. Myslalem jeszcze nad 85 1.8G z tym ze tu troche ciezej bedzie zlapac biegajace dziecko ale za to do portretow idealnie, najlepiej to miec zooma i ta stalke :) Ale narazie nie moge sobie na to pozwolic. Co byscie panie i panowie doradzili mi w tej kwestii...
Budzet tak do 1500 zlotych
Podpinane bedzie pod D7100
Bardzo dziekuje za porady ...
Ned Stark
08-05-2014, 00:16
A niby 50-135 złapiesz biegające dziecko? Szczerze wątpię, chyba że z daleka ;-) Wtedy ta 85 się sprawdzi. Mam dwójkę biegających dość szybko dzieci i w domu u mnie sprawdza się 35 lub szerzej, a w plenerze 85 (i portret w domu - różnica między 1,8 a 2,8 jest duża jak dla mnie).
Miałem 85mm z D7100
Przy niepozowanych zdjęciach dzieci i stałce 85mm w plenerze to bardzo dużo trzeba się nabiegać.
Osobiście i tak często ją przymykałem do ok. 2,8-3.2
I to z dwu powodów, po pierwsze niełatwo trafić z ostrością na 1.8 bawiące się dziecko.
A po drugie dzieci fotografuje się z ok. 2x mniejszej odległości jak dorosłych.
GO jest więc wyraźnie mniejsza.
Ned Stark
08-05-2014, 08:47
Miałem 85mm z D7100
Przy niepozowanych zdjęciach dzieci i stałce 85mm w plenerze to bardzo dużo trzeba się nabiegać.
Osobiście i tak często ją przymykałem do ok. 2,8-3.2
I to z dwu powodów, po pierwsze niełatwo trafić z ostrością na 1.8 bawiące się dziecko.
A po drugie dzieci fotografuje się z ok. 2x mniejszej odległości jak dorosłych.
GO jest więc wyraźnie mniejsza.
Hm a może masz coś nie tak? Mi trafia w punkt, a body mam bardzo słabe.
Tutaj masz za trochę więcej niż zakładany budżet ale z gwarancją 3 miesiące i zakup przez internet, więc masz 10 dni na zwrot. Kupiłem od nich taką samą Sigme trzy dni temu i obecnie testuje.
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3465&id=63
Michał44
09-05-2014, 15:44
Miałem podobne dylematy (i w sumie nadal mam) .
Miałem tą Tokinę i mogę powiedzieć, że optycznie bajka - dawała piękny obrazek i ostra od 2.8. Niestety AF śrubokrętowy w połączeniu z D90 i ruchliwym dzieciakiem powodował mnóstwo niecelnych fotek. Obecnie mam 85 1.8G i z celnością jest o niebo lepiej, nawet na pełnej dziurze. Brakuje mi jednak elastyczności zooma - korci mnie, żeby sprzedać 85-kę i szarpnąć się na Sigmę 50-150 OS, ta jednak poza ceną zabija też wagą...
Zaryzykuje Panowie chyba z ta Tokina. Aukcja konczy sie w niedziele. Sztuka w idealnym stanie. Mozecie mi powiedziec ile ten obiektyw jest dzisiaj wart? Oczywiscie uzywany, ale w stanie idealnym. Nie chcialbym przeplacic. Wyprobuje ja i zobacze. Jak mi nie podpasuje to sprzedam i dalej bede kombinowal.
Hm a może masz coś nie tak? Mi trafia w punkt, a body mam bardzo słabe.
Trafiał, ale dzieciaki się ruszają szybko w dodatku w sposób nieprzewidywalny/chaotyczny.
Osobiście nie żałuję zmiany na zooma.
Dokładnie to kupiłem 70-200mm 2.8
Na pewno tracę mniej zdjęć spontanicznych.