Zobacz pełną wersję : Jaka uzywana drukarka?
camill_lkr
07-05-2014, 23:41
Witam! Chcialem zakupic drukarke uzywana zeby zaczac zabawe z drukiem zdjec w domowym zaciszu ;) Marze o canon pro-1 ale narazie jest poza moim budzetem. Przegladam oferty uzywek za kilka groszy i wpadly mi w oko epson r800, epson r360, epson 2100. Jakabyscie polecali? A moze cos innego? Milobybylo core w a3 czasem druknac na sciane ale to tak od swieta i naduk na plycie mile widziany. Wiem ze powysze nie wszystkie to maja. Najbardziej zapezy mi na jakosci druku normalnych zdjec, wiekszosc kolorowych. Dziekuje za poswiecony czas i pozdrawiam :)
camill_lkr
08-05-2014, 01:06
Jednak epson 2100 chyba odpada, tusze sa w nieoplacalnej cenie.. czy roznica w wydruku pomiedzy r360 i r800 bedzie bardzo widoczna? Jak ma sie wydruk do tego z do canona pro-1?
Miałem r800 z ciss - jakość wyśmienita, ale trzeba było regularnie drukować :(
Po jednej przerwie trzeba było ciss wywalić, po drugiej drukara się całkiem zatkała..
Oszacuj ile będziesz drukował i przelicz realne koszty.
camill_lkr
08-05-2014, 15:17
mysle ze ciss na domowe potrzeby bylby mi zbedny. Podrukuje to zobacze ;) chodzi mi o mozliwosc druku na cd/dvd wczoraj gdzies wyczytalem ze r800 nie ma takiej opcji ale dzis zglebilem temat i widze ze jednak jest :) znalazlem okazje za rownowartosc 150pln jest do sprzedania r800 z kilkoma rezerwowymi oryginalnymi tuszami wiec mysle ze sie oplaca.. jak czesto trzeba cos wydrukowac zeby nie przysychalo? (na normalnych tuszach) mysle ze bede drukowal w granicach 30-100 zdjec na miesiac tylko najprawdopodobniej raz na 2-4 tygodnie. Czy tako czestotliwosc jest ok czy lepiej puszczac cos czesciej po kilka zdjec powiedzmy raz lub 2 razy w tygodniu? Na poczatku i tak chyba bedzie chodzila co dzien ;)
wg mnie druk co 2 tygodnie wystarczy.
Zależy jeszcze gdzie mieszkasz; jeżeli w bloku to w zimie trzeba bardziej pilnować bo jest sucho od ogrzewania.
camill_lkr
11-05-2014, 18:37
w oczekiwaniu na canona pro-1 kupilem jednak Epsona R360 narazie jest na oryginalach, zrobilem kilka wydrukow i nawet nie jest zle. Jakosc nie rozni sie wiele od labu. Tylko jak drukuje w ramkach to jakos nie rowno wychodzi (skoszone nie jest ale zdjecie nie jest na srodku szczegolnie po krotszych bokach) jak mozna z tym sie uporac? Czy drukarki zuzywaja cos tuszu na rozruch, jakies czyszczenie glowic czy cos w tym stylu? Nie wiem czy oplaca sie wlaczac na 2-3 fotki 10/15 czy lepiej drukowac wiecej a rzadziej..