Zobacz pełną wersję : D70s i wskaźnik bateri
po zrobieniu ok 900-1000 zdjęc ubywa jedna kreska na wskaźniku i potem można zrobic na bateri do 100 zdjec, czy to normalne ze ten wskaźnik tak działa??
mckornik
24-04-2007, 15:02
nie wiem czy to normalne - u mnie w D70 jest podobnie
wskaźnik działa jak rezerwa w samochodzie :mrgreen:
GrzegorzPPP
24-04-2007, 16:06
U mnie również tak jest, znaczy normalka :) Robię 700 zdjęć a później jedna kreska idzie, a za chwilę druga :)
Pozdro
Tak, to jest normalne, bo wskaźnik zmiany pojemności niestety w d70 jest nieliniowy. W nowszych aparatach lub tych z wyższej pólki te zmiany są dużo bardziej liniowe.
Tak dokładnie to napięcie akumulatorka (które jest sprawdzane przez aparat) w trakcie rozładowywania zmniejsza sie nieliniowo. Poprostu wskaźnik pojemności akumulatora nie uwzględnia tej nieliniowości. (jest niestety liniowy).
Można wprowadzic poprawke na ową nieliniowość, ale trzeba mieć dokładną informację jaki akumulatorek jest podpięty. Dlatego D80 ma dodatkowy kontakt, który rozszerza możliwości dokładnego pomiaru rozładowania akumulatorka.
Ale przecież tak jest lepiej ! Przy liniowej skali i takiej jak jest rozdzielczości, to nie wiedzielibyśmy, czy zostało 50, 100, czy 150 zdjęć do końca. Najważniejsza jest końcówka. Pomijam fakt, że nie tak prosto pokazać to liniowo, bo nie jest znany stan początkowy i jakość baterii.
przemozawka
04-05-2007, 22:45
Tak. Na poczatku też byłem tym zaskoczony. W moim D70s jest zupełnie podobnie
wszyscy tak mają, ja też, to lipa. Kiedyś, jak robiłem ważne zdjęcia, to prawie padł, musiałem go nacierać o spodnie :P
Kraftsman
05-05-2007, 10:42
na czym polega problem? ubywa kreska i jesteś na rezerwie. przygotuj się na zmianę akumulatora.