PDA

Zobacz pełną wersję : SB700- stan naładowania aku.

photaloo
06-05-2014, 22:45
Witam.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji, czy jest możliwe sprawdzenie w SB 700 poziomu naładowania akumulatorków? Nie znalazłem w instrukcji. Trochę denerwujące jest to że pojawia się info na wyświetlaczu jak bateria jest już rozładowana i już nie błyska lampa:-) Interesuje mnie tylko czy taka informacje jest gdzieś w lampie. Powiem szczerze że nie znalazłem.
Dzięki za jakiekolwiek info.

Andrzej1974
07-05-2014, 06:32
Obawiam się, że nie jest możliwe sprawdzenie w SB-700 poziomu naładowania aku. Masz tylko wskaźnik niskiego stanu naładowania aku (info na str. B-10 instrukcji obsługi), którego pojawienie się na LCD oznacza, że aku jest wyczerpany i lampa po prostu przestanie za chwilę działać...

photaloo
07-05-2014, 17:58
Tak wlasnie myslalem niestety. A szkoda bo symbol baterii na wyswietlaczu tak jak w aparacie bardzo by sie przydal.A tak bierzesz w ciemno albo ladujesz na wyrost aku :)

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

madebyzosiek
07-05-2014, 20:01
Tak wlasnie myslalem niestety. A szkoda bo symbol baterii na wyswietlaczu tak jak w aparacie bardzo by sie przydal.A tak bierzesz w ciemno albo ladujesz na wyrost aku :)

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Albo wyposażasz się w ładowarkę procesorową i rozładowujesz baterie, ładujesz do pełna i masz pewność;)

Andrzej1974
07-05-2014, 20:53
Albo wyposażasz się w ładowarkę procesorową i rozładowujesz baterie, ładujesz do pełna i masz pewność;)

:-)
Czyli proponujesz przed każdą sesją dobrze naładować aku? Hmm... ;-)

zgera
07-05-2014, 20:58
Jeśli sesja jest ważna bez zapasowych akumulatorów ani rusz, zarówno do lampy i aparatu.

Andrzej1974
07-05-2014, 21:05
Jeśli sesja jest ważna bez zapasowych akumulatorów ani rusz, zarówno do lampy i aparatu.

W takim przypadku jest to... oczywista oczywistość... ;-)

GonzoG
07-05-2014, 21:59
:-)
Czyli proponujesz przed każdą sesją dobrze naładować aku? Hmm... ;-)

Mieć 2 komplety aku, które nie rozładowują się w tydzień.

Co do poziomu w lampie - nie da się tego zrobić:
1. Jest 6 rodzajów AA (litowe, alkaliczne, zwykłe, NiCd, NiMH, NiZn) - każdy ma inny poziom przy takim samym napięciu.
2. NiMH od ok 75-80% do ok 20-25% mają niemal jednakowe napięcie. A ogólna charakterystyka zależna jest od technologii ogniwa, jego pojemności, jak i samego producenta.
U jednego będziesz miał jeszcze 50%, a u innego już 25%.

madebyzosiek
08-05-2014, 08:21

Dokładnie, dwa komplety naładowanych porządnych akumulatorów i nie ma mowy o tym, że prądu zabraknie w ważnym momencie...:grin:

photaloo
08-05-2014, 23:12
Dzieki Panowie za wyczerpującą dyskusje w tym temacie.Zgadza sie drugi komplet baterii musi byc. Dziękuje GonzoG ze wyjasnil dlaczego brak wskaznika pomiaru naladowania baterii.Gdyby byl aku jak w aparacie pewnie taki wskaznik baterii by był w lampie.:)

Wysłane z mojego ME173X przy użyciu Tapatalka

GonzoG
09-05-2014, 00:04
Dzieki Panowie za wyczerpującą dyskusje w tym temacie.Zgadza sie drugi komplet baterii musi byc. Dziękuje GonzoG ze wyjasnil dlaczego brak wskaznika pomiaru naladowania baterii.Gdyby byl aku jak w aparacie pewnie taki wskaznik baterii by był w lampie.:)

Godox ma wskazanie poziomu aku:
http://www.godox.com/EN/Products_Camera_Flash_V850.html

photaloo
11-05-2014, 20:21
Ale zauważ ze ma stały aku a nie baterie paluszki.Więc wskaźnik poziomu naładowania aku jest jak najbardziej.Mysle ze gdyby Nikon w swoich lampach zastosowal stale aku takowy wskaznik by byl.

photaloo
11-05-2014, 20:23
Zastanawiam się czy to ze w lampach są paluszki a nie stały sku to wada czy zaleta?

GonzoG
11-05-2014, 21:35
Ale zauważ ze ma stały aku a nie baterie paluszki.Więc wskaźnik poziomu naładowania aku jest jak najbardziej.Mysle ze gdyby Nikon w swoich lampach zastosowal stale aku takowy wskaznik by byl.

Nie ma stałego aku.
Ma tak samo wymienny jak paluszki, ale ma litowy 7.4V.

Zastanawiam się czy to ze w lampach są paluszki a nie stały sku to wada czy zaleta?

I wada i zaleta:
+ są tańsze
+ są bezpieczniejsze
+ są ogólnodostępne
+ najnowsze generacje NiMH mają większą żywotność (do 2100 ładowań, Li-ion do ok 1000).
- znacznie dłużej się ładują
- są znacznie cięższe
- mają mniejszą wydajność prądową (mogą oddać naraz mniej A) - przez co lampa dłużej się ładuje i wymaga bardziej energochłonnych przetwornic.
- mają mniejsze napięcie
- mają mniejszą pojemność
- nie można jednoznacznie określić poziomu naładowania