PDA

Zobacz pełną wersję : BenQ G1 - warto jako zastępczy kieszonkowy?

Woland
05-05-2014, 23:33
tak jak w temacie chciałbym jakiś mały zastępczy aby był leciutki i można by nim szybko pstryknąć ładną focie lub nakręcić film, G1 ma f 1/8 i jest malutki, dlatego mnie kusi:)

używał ktoś?:)

cezar1972
06-05-2014, 13:50
Przyłączam się do pytania. Mnie też kusi, jako gadżet dla żony, szczególnie w etui

puch24
06-05-2014, 14:29
Też jestem zainteresowany; miałem go w ręku w sklepie, ale facet nie chciał nawet włożyć baterii ("na pewno i tak jest rozładowana"), bo aparaty muszą być "dziewicze". Więc mam tylko wrażenia z macania na "sucho" - aparat jest spory, ma wymiary mniej więcej Samsunga NX1000, z tym wyjątkiem, że jest cieńszy. Ale jest zdecydowanie większy niż dzisiejsze typowe kompakty. Obrotowy ekran robi wrażenie dość delikatnego. Pokrętło trybów i pokrętła nastawcze kręcą się dość lekko, i chyba możliwe jest ich łatwe samoczynne, przypadkowe przestawienie. W recenzjach, które widziałem, podkreślano, że obraz wyświetlany na ekranie jest trochę przeostrzony i przekontrastowany, a zdjęcia wyświetlane potem na komputerze są mniej "ostre". O jakości optycznej obiektywu, itd., nie mogę nic powiedzieć, nie widziałem bowiem nigdzie żadnego rzetelnego "testu", a jedynie takie dość impresjonistyczne i niezbyt "fachowe" "recenzje".

Woland
06-05-2014, 14:53
Przyłączam się do pytania. Mnie też kusi, jako gadżet dla żony, szczególnie w etui

etui wymiata :D ja głównie do filmów, bo się mieści w jednej dłoni i ma obracany ekran :)

Woland
06-05-2014, 14:56
Też jestem zainteresowany; miałem go w ręku w sklepie, ale facet nie chciał nawet włożyć baterii ("na pewno i tak jest rozładowana"), bo aparaty muszą być "dziewicze". Więc mam tylko wrażenia z macania na "sucho" - aparat jest spory, ma wymiary mniej więcej Samsunga NX1000, z tym wyjątkiem, że jest cieńszy. Ale jest zdecydowanie większy niż dzisiejsze typowe kompakty. Obrotowy ekran robi wrażenie dość delikatnego. Pokrętło trybów i pokrętła nastawcze kręcą się dość lekko, i chyba możliwe jest ich łatwe samoczynne, przypadkowe przestawienie. W recenzjach, które widziałem, podkreślano, że obraz wyświetlany na ekranie jest trochę przeostrzony i przekontrastowany, a zdjęcia wyświetlane potem na komputerze są mniej "ostre". O jakości optycznej obiektywu, itd., nie mogę nic powiedzieć, nie widziałem bowiem nigdzie żadnego rzetelnego "testu", a jedynie takie dość impresjonistyczne i niezbyt "fachowe" "recenzje".

ale chyba można trzymać jedną dłonią podczas filmowania i się nie czuję zbytnio ciężaru?

puch24
06-05-2014, 16:07
Nie, aparat jest lekki i trzyma się go dość wygodnie. Ale ja zrezygnowałem. Wymiary ma mniej więcej takie, jak Samsung NX1000/1100/2000, a one jednak na pewno dają lepszą jakość obrazu (matryca APS-C a nie 1/2,3"). Z naleśnikiem 2/30 albo 2,4/16 Samsungi dają podobną jasność obiektywu, który aż tak straszliwie nie wystaje - choć oczywiście Benq w pozycji złożonej jest bardziej cienki.
Poza tym w tych recenzjach które widziałem (można sobie wygooglać albo wyjutubować), zwracano też uwagę na bardzo zaszumiony dźwięk, towarzyszący nagraniom wideo. Podkreślano, że z obrotowym ekranem ten aparat byłby świetny właśnie do nagrywania różnych blogów, recenzji, bo autor może na ekranie widzieć siebie samego, ale ten silny szum dyskwalifikuje aparat do takich zastosowań.

witek_ch
17-08-2014, 18:39
Chciałem mieć poręczny kompakt "do kieszeni" z możliwie jasnym obiektywem. Wypatrzyłem tego G1 za małe pieniądze (379 PLN), więc ryzyko zupełnie niewielkie. Mogąc go zwrócić ewentualnie - kupiłem i pełne zaskoczenie.
Żona posiada Olympusa XZ-2 (F=1.8 z obiektywem ZUIKO 28 mm), więc mam punkt odniesienia. Kolorystyka zdjęć - bardzo dobra. Bardzo lekki, wyświetlacz zupełnie dobry (a mam odniesienie do Casio H15 i H20) - gdzie wyświetlacze są bardzo dobre. Bardzo przyjazne MENU obsługowe + konfigurowalny przycisk Fn (a ściślej "Q"). Filmy FHD kolorystycznie bez zarzutu !! - jedynie podczas zoomowania potrafi zerwac na 1-2 sekundy fokus, ale tak naprawdę to z posiadanych wcześniej kompaktów: Sony HX5 i 10 oraz Canona SX230 to tylko Sony "trzymają" autofocus
Żona posiadała przez kilka miesięcy Samsunga EX1 - ale to było totalne nieporozumienie !! (fatalna ostrość na brzegach) - więc dlatego kupiła teraz Olympusa.
BENQ jest wyjątkowo lekki ale jest zupełnie sztywny i solidny. Doskonale "leży" w ręku. Dziś zrobiłem Upgrade software i na tyle. Jestem zdecydowanie zadowolony i jako "zapasowy do kieszeni" całkowicie spełnia moje wymagania. Bardzo skuteczny autofocus, a w kiepskim oswietleniu z zoomem skuteczniejszy od Olympusa !!! (co żonę baaardzo sfrustrowało).
Mogę go z powodzeniem zareklamować ! Pozdrawiam ...

lukiii
18-08-2014, 20:54
Mogę go z powodzeniem zareklamować ! Pozdrawiam ...

No tak. W końcu zarejestrowałeś się by napisać tego jedynego posta "reklamę BenQ G1" :mrgreen:

Sin
20-08-2014, 21:53
Trudno mi uwierzyć, żeby XZ-2 w czymkolwiek ustępował tytułowemu aparatowi. Nie, zdecydowanie nie wierzę.

wyrwiflak
27-08-2014, 09:43
Znajomy kupił ten aparat więc za jakiś czas będę mógł się podzielić wrażeniami.

Detleff
27-08-2014, 20:26
Szczerze mowiąc nie bawiłbym sięw żadne "benki" tylko jak już byłbym zmuszony to smartfon. A jak coś lepszego czym można pobawić się GO, parametrami to np olki e-420 są do dostania za małą kasę. A format prawie kieszonkowy.

Sin
31-08-2014, 15:47
W pewnym zakresie "pobawić się GO" można także kompaktami typu XZ-1 lub X10.