PDA

Zobacz pełną wersję : Flesz zewnętrzny - technika rąk

apaw
05-05-2014, 22:21
Mam pytanie do praktyków.
Czy jest jakiś sensowny sposób, aby sprawnie manewrować lampą i zoomem jednocześnie. Mam na myśli trzymanie lewą ręką lampy, a prawą aparatu. Np. lampa z prawej strony, a aparat na lewym ramieniu.
Otóż prawa dłoń nie jest w stanie dosięgnąć do pierścienia zooma. Dosięgają go czubki palców i brakuje przyczepności, aby nim kręcić.
Z kolei zwolnienie na chwilę lewej ręki, aby ustawiła ogniskową, oznacza, że musi ona odłożyć lampę. Załóżmy, że nie ma gdzie jej odłożyć.
Czy ktoś może wypracował sobie technikę robienia takich zdjęć. Myślałem też o pasku na szyję, na którym wisiałaby lampa, albo o ekstra wygodnej torbie na lampę...
Myślę tutaj o sytuacjach, gdzie trzeba działać szybko i bezbłędnie (dynamiczna scena, ryzyko uszkodzenia sprzętu w wyniku upadku itd.).
Z góry dziękuję za pomoc :)

Art Erie
05-05-2014, 22:30
Ale o co chodzi? Bo taka ekwilibrystyka kojarzy mi się z cyrkiem ;) Tak serio, to może bracket będzie dla Ciebie rozwiązaniem?

apaw
05-05-2014, 22:51
Ale o co chodzi? Bo taka ekwilibrystyka kojarzy mi się z cyrkiem ;) Tak serio, to może bracket będzie dla Ciebie rozwiązaniem?

O co chodzi: reporterka, jakaś scenka rodzajowa wieczorem. Chcę poprawić jakość zdjęć skośnym światłem z lampy. Na pewno każdy nie raz widział (sam to robił) jak się fotografuje błyskając lampą z ręki (na kabel czy na radio). Zastanawiam się, czy można to pogodzić z regulacją ogniskowej, czy pozostaje zoom nożny i stałka (de facto).
Sugerujesz bracket... To gruby kaliber :)

Art Erie
05-05-2014, 22:52
Daj lampę koledze.

apaw
05-05-2014, 22:56
Daj lampę koledze.

Hehe, no na to sam wpadłem (nie rozwijam). Jak by ktoś znał coś ciekawszego, niech napisze :) Wujek Google nie zna pojęcia "pasek na lampę", z czego wnoszę, że ten pomysł jest chybiony.

6868
05-05-2014, 23:10
Lampa na sprężynie przymocowana do kasku ?

GonzoG
05-05-2014, 23:49
Kupić sobie lekki statyw pod lampę.

apaw
06-05-2014, 19:18
Kupić sobie lekki statyw pod lampę.

Kupiony i pare razy uzyty w podobnych sytuacjach. Ale w wiekszosci przypadow nie da rady. Za bardzo blokuje mobilność.
Ok, widzę, że nikt oprócz mnie nie mial takich potrzeb :)

maniekk
06-05-2014, 20:40
stałka rozwiązuje całkowicie Twój problem :)

Jarkod
06-05-2014, 21:07
Kupiony i pare razy uzyty w podobnych sytuacjach. Ale w wiekszosci przypadow nie da rady. Za bardzo blokuje mobilność.
Ok, widzę, że nikt oprócz mnie nie mial takich potrzeb :)

Nie to, że nikt takich potrzeb nie miał, tylko nie ma na nie lekarstwa. Wszyscy mamy tylko 2 ręce, a to, co chciałbyś zrobić wymaga jeszcze jednej. Na ogół staram się kręcić pierścieniem lewa ręką w której trzymam lampę. Czasem się udaje, ale czasem muszę lampę odłożyć.

apaw
06-05-2014, 21:21
Nie to, że nikt takich potrzeb nie miał, tylko nie ma na nie lekarstwa. Wszyscy mamy tylko 2 ręce, a to, co chciałbyś zrobić wymaga jeszcze jednej. Na ogół staram się kręcić pierścieniem lewa ręką w której trzymam lampę. Czasem się udaje, ale czasem muszę lampę odłożyć.

Z tego rysuje się rozwiązanie: jak najmniejsza lampa... (piszę to półżartem, ale tylko pół-).

fafniak
06-05-2014, 21:49
Widziałem taki film instruktażowy
Facet miał na głowie jakieś takie wysięgniki czy cuś....mozesz sobie na kasku zamontować - będzie profi ;)
aaa wiem inspektor gadżet ;)

apaw
06-05-2014, 22:13
Widziałem taki film instruktażowy
Facet miał na głowie jakieś takie wysięgniki czy cuś....mozesz sobie na kasku zamontować - będzie profi ;)
aaa wiem inspektor gadżet ;)

Daj link ;)

GonzoG
06-05-2014, 22:45
Zawsze można tak:
https://www.kickstarter.com/projects/schwabel/the-human-light-suit-burning-man-2013

apaw
06-05-2014, 22:54
Zawsze można tak:
https://www.kickstarter.com/projects/schwabel/the-human-light-suit-burning-man-2013

Wygląda jak zmutowany archanioł ; Ale działa.
Ale druga kwestia, załóżmy że ktoś lubi na siebie zwracać uwagę (ja nie), ale czy to dalej będzie reporterka, kiedy to fotograf stanie się głównym aktorem na scenie (ze skrzydłami) zamiast obiektu fotografowanego :) Pytanie raczej retoryczne :)
Na filmie były scenki pozowane, nie reporterskie.

Jarkod
06-05-2014, 22:56
Z tego rysuje się rozwiązanie: jak najmniejsza lampa... (piszę to półżartem, ale tylko pół-).

Albo jak największe dłonie. Ale na to już nikt nie ma wpływu.

apaw
06-05-2014, 23:00
Albo jak największe dłonie. Ale na to już nikt nie ma wpływu.

Kilka lat pracy na budowach i załatwione.