Zobacz pełną wersję : Zużycie akumulatora w d5100
sandbender
05-05-2014, 18:19
Witam,
Nie mogę tego odszukać, czy można podejrzeć procentowe zużycie baterii w d5100?
W d5100 nie ma takiej możliwości, taka opcja jest w d90, d7000 i wyżej.
sandbender
13-05-2014, 14:41
Ok, lekko odświeżam czy używanie VR bardziej obciąża baterie? Pewnie tak ale pytam dla potwierdzenia. Miałem podpiętą Sigmę 17-50 z włączonym OS i bateria starczała na około 300 zdjęć, przy 18-105 czy N35 na zdecydowanie dłużej.
Pewnie, że tak. To przecież dodatkowy element pobierający prąd z aku. Ale 18-105 też ma VR.
Ok, lekko odświeżam czy używanie VR bardziej obciąża baterie? Pewnie tak ale pytam dla potwierdzenia. Miałem podpiętą Sigmę 17-50 z włączonym OS i bateria starczała na około 300 zdjęć, przy 18-105 czy N35 na zdecydowanie dłużej.
1. A nie można zajrzeć do instrukcji - tam jest o tym.
2. Na zwykły ludzki pomyślunek - skoro jest to coś co działa, albo nie i jest w obiektywie, do działania potrzebuje jakieś energii... a skąd ją ma brać jak nie z baterii...
sandbender
13-05-2014, 14:56
No dobra, wiem że więcej ale czy system VR pobiera mniej niż OS Sigmy?
No dobra, wiem że więcej ale czy system VR pobiera mniej niż OS Sigmy?
Spytaj się Nikon, albo Sigmy, czy robili porównanie.
Na D40x z przypiętym (prawie "na sztywno", włączony OS i AF) S 18-200 OS HSM bateria starczała na jakieś 600 klatek, gdzie 35 f/1,8 (włączony AF) pozwalała na 800-900. Nie mam porównania do nikonowskiego VR, ale prawdopodobnie jest ciut mniej energochłonne niż OS Sigmy.
nikoniarz
26-05-2014, 12:34
Ja jestem zaskoczony wydajnością aku w D300. Po 700 fotkach z włączonym na stałe VR oraz AF-C bateria spadła ze 100 do 80%
Ostatnio sprawdziłem na wyjeździe:
Nikon D5100 na org. aku z Sigmą 17-50 z włączonym OS 400 zdjęć- zapis RAW + jpg.
Na zamienniku Newell około 600 zdjęć.
chudeusz
20-06-2014, 20:04
U mnie oryginalny akumulator wystarcza zaledwie na 120-140 zdjęć. Bez AF, z wyłączoną stabilizacją, bez lampy, włączony LV, wyzwalanie tylko pilotem. Podobno wyzwalanie pilotem jest prądożerne ale aż tak?! Na ile zdjęć wystarczyć powinna bateria bo te 140 to jakieś nieporozumienie?
Pewnie LV tyle prądu ciągnie.
Co do VR vs. OS potwierdzam, sigma zżera więcej prądu niż nikkor.
chudeusz
20-06-2014, 20:28
Czyli te 140 zdjęć to norma?
Czyli te 140 zdjęć to norma?
Nie wiem czy norma. Nigdy nie robiłem zdjęć cały czas na LV. Fotografuj przez wizjer i zobacz ile wtedy wyjdzie.
Będzie to bardziej miarodajne (łatwiej będzie porównać z innymi użytkownikami).:)
Ja d5100 z 18-105 + sb800, przy zapisie NEF + JPG Fine zrobiłem ponad 800 zdjęć. Natomiast ostatnio z sigmą 17-50 ok 400, przy zapisie JPG Fine. Nie mam natomiast pojęcia ile zrobi na LV, ale na pewno dużo mniej.
chudeusz
20-06-2014, 20:48
Ciężko robić zdjęcia przez wizjer kilkanaście cm nad ziemią ;). Robię głównie zdjęcia makro tamronem 90. Będę musiał zrobić na próbę trochę zdjęć przez wizjer i porównać.
Ciężko robić zdjęcia przez wizjer kilkanaście cm nad ziemią ;). Robię głównie zdjęcia makro tamronem 90. Będę musiał zrobić na próbę trochę zdjęć przez wizjer i porównać.
No fakt, przy teo typu zdjęciach LV się przydaje :lol: Musisz jednak chyba porobić trochę fotek "normalnych" jeśli chcesz porównać swoją baterię z innymi, no chyba, że jakiś inny fan makro z d5100 się wypowie :).
chudeusz
20-06-2014, 21:14
Chyba nie obejdzie się bez próby ;)? Dzięki za zainteresowanie.
Ostatnio sprawdziłem na wyjeździe:
Nikon D5100 na org. aku z Sigmą 17-50 z włączonym OS 400 zdjęć- zapis RAW + jpg.
Na zamienniku Newell około 600 zdjęć.
.... a to dziwne, bo u mnie na odwrót było (było bo już nie mam takiego zestawu). Jako ciekawostkę napiszę, że miałem dwa akumulatory zapasowe Newella (kupione od tego samego sprzedawcy jednocześnie) i pewnego pięknego dnia z niewyjaśnionych przyczyn po włożeniu jednego z nich aparat mi zaczął wyświetlać komunikat o nieznanym akumulatorze (drugi Newell działa do dzisiaj poprawnie :/ )
A nie aktualizowałeś firmware'u? To znana sprawa: Nikon zaktualizował firmware do aparatów, zasilanych EL14, tak, by lepiej wykorzystywały nowy akumulator EL14a, i jednocześnie wprowadził zmiany, odrzucające większość niefirmowych akumulatorów.
Mam z D5100 taki problem, że wskaźnik akumulatora bardzo szybko spada, ale potem ze świecącym czerwonym sygnałem alarmowym jeszcze dość długo można fotografować. Tak jakby wskaźnik był nieproporcjonalny do rozładowania.