Zobacz pełną wersję : Nikon d90 + sb600 CLS?
michasacuer
05-05-2014, 12:51
Witam, ostatnio zacząłem bawić się zdalnym wyzwalaniem błysku w nikonie. I mam problem takiej natury, że lampa błyska jak chce, to znaczy mam ustawioną lampę na Manual, pełna moc. Robię zdjęcia, lampa błyska ale nie z pełną mocą, sporadycznie jej się zdarzy odpalić sie odpowiednio. Ogólnie ciężko to wyczuć. W czym może leżeć wina, aparacie czy lampie? Z innym sprzętem nie sprawdzałem. Zauważyłem też, że jak mam lampę po swojej prawej stronie, odejdę na metr i już nie ma błyskania. Jeśli lampa jest po lewej problemu nie ma. Rozumiem podczerwień, ale żeby aż tak?
Ostatnio zastanawiałem się również nad odbiornikami radiowymi, na początek YN rf603 starczy? I jak wygląda sterowanie lampami, poprawki mogę nanosić jakoś na aparacie czy muszę pogmerać w samych lampach?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
puszosław
05-05-2014, 12:59
na pierwszą część pytania nie odpowiem, bo nic z tego nie zrozumiałem.
Faktycznie jeśli chodzi o odpalanie z lampki wbudowanej to faktycznie działa to czasem kiepsko - tj nie za każdym razem uda Ci się wyzwolić lampkę (przegrody, czy jakieś inne miejsca od których światło z lampy może się odbić i nie wpaść do fotoceli w sb600.
Pytanie kolejne yn rf603 będzie okej, ale będziesz musiał gmerać w lampach. jeśli kupisz droższy zestaw obsługujący CLS to możesz zmieniać ustawienia w aparacie.
edit:
ad 1 Może ustawiasz zbyt krótki czas migawki i lampa po prostu nie trafia?
1. Lampa ma "odbiornik" z jednej strony - jest oznaczony - i nim musi być skierowana do aparatu.
2. Jak błyska jak chce, to znaczy, że tak jest ustawiona. Podaj dokładnie jak masz ustawioną lampę i aparat.
3. RF-603 to wyzwalacze, bez żadnej automatyki. Wszelkie zmiany związane z lampą musisz robić na lampie.
michasacuer
05-05-2014, 13:12
Przepraszam że może napisane to jest chaotycznie, ale jestem na telefonie i dość szybko pisałem bez sprawdzania błędów ;) lampa ustawiona była na 35mm, w aparacie sb600 na M i pełna moc, a lampa wbudowana na M i minimalna moc. Chodzi mi o to, że robiąc zdjęcia (czas 1/200) lampa błyska czasami jak chce, a czasami jak powinna, czyli z pełną mocą. Oczywiście po takim błysku chwilę musi się załadować.
Wysłano z telefonu Nokia Lumia 520
Przepraszam że może napisane to jest chaotycznie, ale jestem na telefonie i dość szybko pisałem bez sprawdzania błędów ;) lampa ustawiona była na 35mm, w aparacie sb600 na M i pełna moc, a lampa wbudowana na M i minimalna moc. Chodzi mi o to, że robiąc zdjęcia (czas 1/200) lampa błyska czasami jak chce, a czasami jak powinna, czyli z pełną mocą. Oczywiście po takim błysku chwilę musi się załadować.
Wysłano z telefonu Nokia Lumia 520
To gdzie tu CLS ??
Ustaw lampę w CLS, w aparacie też w CLS i tym steruj lampą. Nie będziesz miał problemów.
Witam,
kupiłem sobie wspomnianą w tym wątku lampę (Nikon SB-600) i ...mam kilka wątpliwości.
Rzecz pierwsza to problem z błyskiem - co kilka zdjęć lampa się buntuje i nie chce błyskać pomimo tego, że kontrolka gotowości się świeci. Zdjęcie wychodzi oczywiści pięknie niedoświetlone a na wyświetlaczu lampy przez chwilę miga symbol kompensacji mocy błysku wraz z wartością kompensacji - najczęściej wynoszącą -3.
Sprawa druga to praca w trybie bezprzewodowym. Tutaj również loteria - co jakiś czas lampa nie wyzwala błysku tylko wydaje z siebie 9 krótkich sygnałów i na końcu jeden dłuższy. Oczywiście lampa ustawiona czujnikiem światła w stronę aparatu, bliska odległość (ok. 2m), żadnych przeszkód.
I sprawa ostatnia - w instrukcji na stronie 53 podają, że w trybie bezprzewodowym można wyłączyć funkcję sygnalizacji dźwiękowej. I super tylko że ja takiej "nutki" nie widzę w ustawieniach mojej SB-600, WTF?
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Sygnalizacja dźwiękowa lampy jest opisana w jej instrukcji.
Nie pamiętam jaki sygnał, ale SB-910 tym długim ciągiem sygnalizuje brak mocy w lampie do poprawnego oświetlenia.
Wyłączenie dźwięku (o ile dobrze pamiętam) możliwe dopiero po przestawieniu lampy w tryb zdalny. Wtedy w ustawieniach powinna się pojawić opcja włączenia/wyłączenia dźwięku.
Dzięki, dźwięk już opanowany - faktycznie jak się ustawi tryb bezprzewodowy na On wtedy przyciskami + - można zmieniać w pętli dodatkowe parametry - podświetlanie, kontrolkę gotowości (rL), dźwięk, tryb bezprzewodowy.
Nadal pozostaje problem z błyskaniem a raczej z losowym brakiem tego błysku. Nigdy do końca nie wiem czy w danej chwili lampa zadziała. Nieraz jest tak że lampa i aparat "widzą się" doskonale i błysku brak a czasami można stanąć z aparatem tyłem do lampy dodatkowo czujnik odwrócić w druga stronę i błysk zdalny zadziała (reaguje na światło odbite?). Nie mam pojęcia od czego to zależy?
nikoniarz
19-06-2015, 20:25
Lampa jest nowa? W sensie czy masz ją od nowosci, jesteś pierwszym właścicielem?
Kilka dni temu kupiłem używaną. Zastanawiam się czy to normalne zachowanie? Gdzieś wyczytałem że to może być wina słabych baterii - sprawdzę jak będzie na alkalicznych - obecnie używam akumulatorków sanyo.
Na bateriach lampa się wyraźnie dłużej ładuje. Akumulatory są w stanie dać więcej energii.
Jeśli używasz lampy wbudowanej do wyzwalania zdalnej, to bardzo ważne jest, aby zdalna była przed aparatem, chyba, że błyskasz w niedużym pomieszczeniu z jasnymi ścianami i co najważniejsze - nie ma za dużo światła zastanego. Jak jest całkiem jasno, to CLS jest bardzo zawodnym systemem i nawet obrócenie się o kilka stopni może skutkować nie wyzwoleniem lub błędnym wyzwoleniem lampy zdalnej.
Brak wyzwolenia lampy gdy siedzi na aparacie może być spowodowany zużytym palnikiem - jak jest wypalony lub spękany, to nie będzie się za każdym razem wyzwalał.