PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana kropki na przecinek w Excel

fumio
05-05-2014, 09:01
Witam,

Mam takie pytanie. Może ktoś się spotkał z tematem zamiany kropki na przecinek
w programie Excel. Jednak nie chodzi mi o ustawienie tej normalnej domyślnej
klawiatury, która jest wpięta do kompa lecz chodzi mi o klawiaturę tylko numeryczną
(taka mała kostka) na USB, która jest wpięta do komputera (laptopa). Próbowałem
już wielu sztuczek włącznie z mapowaniem klawiatury od nowa ale niestety to
wszystko działa na klawiaturę a nie na to coś na USB. Cel jest taki aby księgowa
wprowadzała wartości do Excela z takiej klawiaturki i miała zamiast kropki przecinek.
Poniżej przykład z Excela wprowadzając te znaki z klaw. domyślej i z tej na USB.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/dod_kl_mum.jpg)

Pozdr., Fumio.

JED
05-05-2014, 09:17
A czy tej klawiatury nie ustawia sie osobno, jakims dolaczonym programem?
Bo wtedy pewnie mozna wybrac ustawienia regionalne.

fumio
05-05-2014, 09:20
A czy tej klawiatury nie ustawia sie osobno, jakims dolaczonym programem?
Bo wtedy pewnie mozna wybrac ustawienia regionalne.

No właśnie nie. W necie brak inf. o producencie. Szukałem ale producent nie ma strony ;(

Tutaj chyba jednym rozwiązanie było by napisanie jakiegoś programu rezydentnego, który
w locie zamienia kropki na przecinki. Ale takich możliwości nie posiadam.

Pozdr.

GonzoG
05-05-2014, 09:49
Jeśli klawiatura identyfikuje oddzielnie, to niestety tylko oddzielnym programem, który korzysta ze sterownika tej klawiatury.
Normalnie powinna się taka klawiatura identyfikować jako zwykła klawiatura i wtedy korzysta z ustawień systemowych.

velaskez
05-05-2014, 09:49
A próbowałeś zmiany ustawień w Opcje->Zaawansowane->Użyj separatorów systemowych i tam zmianę Separatora dziesiętnego na ten z klawiszy z USB? Wtedy program będzie używał np. kropki zamiast przecinka.
Jeśli to Excel 2007 i nowszy.

fumio
05-05-2014, 10:07
A próbowałeś zmiany ustawień w Opcje->Zaawansowane->Użyj separatorów systemowych i tam zmianę Separatora dziesiętnego na ten z klawiszy z USB? Wtedy program będzie używał np. kropki zamiast przecinka.
Jeśli to Excel 2007 i nowszy.

Tak próbowałem i to działa ... ale na klawiaturę tą normalną ;-)
Na ten mały klocek już nie.

Pozdr.

fumio
05-05-2014, 10:14
Już kurcze nie wiem poszukam może coś innego, markowego - może będzie działać.

Pzodr.

ajt
05-05-2014, 10:23
Możesz jeszcze wypróbować jakiś program do przemapowania klawiatury, np. sharpkeys (wiem, pisałeś o próbach mapowania, ale sprawdź co on wyświetla). Po uruchomieniu kliknij na Add, potem Type key i zobacz co wyświetli po wciśnięciu kropki na klawiaturze numerycznej. Powinien pokazać Num: . (00_53). Wtedy powinno się dać przemapować na przecinek. Może jednak ktoś tę klawiaturę zaprojektował tak, że zwraca kod klawisza "głównej" kropki, wtedy kiszka...

zolton
05-05-2014, 11:24
fumio szkoda, że nie napisałeś rok temu :D
Miałem to na egzaminie zawodowym aby przywrócić prawidłową funkcjonalność klawisza powiedzmy "x" a miał działać jako "y". Wiem, że to zrobiłem, niestety teraz nie wiem jak. To się coś w opcjach systemowych zmieniało (znalazłem w pomocy syst windows :D). Można było tam np wyłączyć dane klawisze, że np niedziała literka "k" albo jak pisałem wcześniej zmienić działania.
Jak sobie przypomnę gdzie to było to napiszę.

dominikpl72
05-05-2014, 13:13
Wg mojej obserwacji klawisz "przecinek" z klawiatury numerycznej wstawia do komórki w Excelu to, co jest ustawione jako separator dziesiętny systemu operacyjnego (czyli "ustawienia regionalne" w Windows).

Ponieważ na zmianę potrzebuję raz jednego separatora a raz drugiego - rozwiązuję to za pomocą makr uniezależniających separator dziesiętny w Excelu od separatora dziesiętnego w systemie operacyjnym.
Może takie rozwiązanie i tobie pomoże...

Makro do ustawienia separatora KROPKA w Excleu:

Sub SeparatorKropka()
' SeparatorKropka Makro
' Ustawia separator dziesiętny: Kropka
Application.UseSystemSeparators = False
Application.DecimalSeparator = "."
MsgBox ("Separator dziesiętny: Kropka")
End Sub

Makro do ustawienia separatora PRZECINEK w Excelu:

Sub SeparatorPrzecinek()
' SeparatorPrzecinek Makro
' Ustawia separator dziesiętny: Przecinek
Application.UseSystemSeparators = False
Application.DecimalSeparator = ","
MsgBox ("Separator dziesiętny: Przecinek")
End Sub

GonzoG
05-05-2014, 13:49
Makra tu się akurat nie zdadzą.
fumio pisał, że ustawienia separatora w systemie nie ma żadnego wpływu.

Klawiatura zapewne ma przyszyte kody klawiszy ze klawiatury alfanumerycznej. Tu trzeba zrobić jak pisał ajt - czyli sprawdzić kody klawiszy i je następnie przemapować.

pil74
05-05-2014, 15:01
Poszukaj w sieci programiku Akcent.
Zamiast kombinować, klikniesz raz i masz z głowy.

fumio
06-05-2014, 07:00
Dominik dziękuje ale makra fajnie działają ale na klawiaturze. Na tej dodatkowej nic nie zmieniło.

Pozdr.

P.S. W między czasie sprawdzę to mapowanie i ten program Akcent (widziałem jest na chomiku ;-) )

fumio
06-05-2014, 07:54
Poszukaj w sieci programiku Akcent.
Zamiast kombinować, klikniesz raz i masz z głowy.

Mam zainstalowany. Polskie znaki faktycznie działają. Ale nie za bardzo wiem jak
wywołać ten przecinek w Excelu używając tego programu? Możesz coś podpowiedzieć?

Pozdr.

ajt
06-05-2014, 08:16
Sprawdź jeszcze tym programem sharpkeys, o którym wspominałem parę postów wyżej.

fumio
06-05-2014, 11:13
Sprawdź jeszcze tym programem sharpkeys, o którym wspominałem parę postów wyżej.

No nie działa. Ale dzięki za info. Fajny program.

Pozdr.

freefly
06-05-2014, 11:22

Pozdr.

Masz zapewne klawiaturę przeznaczoną dla krajów, gdzie separatorem dziesiętnym jest kropka.
Nie szkoda Ci czasu na taki zabawy. Nie lepiej iść i kupić klawiaturę z "przecinkiem".

ajt
06-05-2014, 11:37

Pozdr.

A tak z ciekawości, jaki kod ten program pokazuje (i czy w ogóle coś pokazuje), jak wciskasz tę kropkę?

fumio
15-05-2014, 06:29
ajt - to jednak działa. Wielkie dzięki!

Pozdrawiam.