Zobacz pełną wersję : Zmiana kropki na przecinek w Excel
Witam,
Mam takie pytanie. Może ktoś się spotkał z tematem zamiany kropki na przecinek
w programie Excel. Jednak nie chodzi mi o ustawienie tej normalnej domyślnej
klawiatury, która jest wpięta do kompa lecz chodzi mi o klawiaturę tylko numeryczną
(taka mała kostka) na USB, która jest wpięta do komputera (laptopa). Próbowałem
już wielu sztuczek włącznie z mapowaniem klawiatury od nowa ale niestety to
wszystko działa na klawiaturę a nie na to coś na USB. Cel jest taki aby księgowa
wprowadzała wartości do Excela z takiej klawiaturki i miała zamiast kropki przecinek.
Poniżej przykład z Excela wprowadzając te znaki z klaw. domyślej i z tej na USB.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/dod_kl_mum.jpg)
Pozdr., Fumio.
A czy tej klawiatury nie ustawia sie osobno, jakims dolaczonym programem?
Bo wtedy pewnie mozna wybrac ustawienia regionalne.
A czy tej klawiatury nie ustawia sie osobno, jakims dolaczonym programem?
Bo wtedy pewnie mozna wybrac ustawienia regionalne.
No właśnie nie. W necie brak inf. o producencie. Szukałem ale producent nie ma strony ;(
Tutaj chyba jednym rozwiązanie było by napisanie jakiegoś programu rezydentnego, który
w locie zamienia kropki na przecinki. Ale takich możliwości nie posiadam.
Pozdr.
Jeśli klawiatura identyfikuje oddzielnie, to niestety tylko oddzielnym programem, który korzysta ze sterownika tej klawiatury.
Normalnie powinna się taka klawiatura identyfikować jako zwykła klawiatura i wtedy korzysta z ustawień systemowych.
velaskez
05-05-2014, 09:49
A próbowałeś zmiany ustawień w Opcje->Zaawansowane->Użyj separatorów systemowych i tam zmianę Separatora dziesiętnego na ten z klawiszy z USB? Wtedy program będzie używał np. kropki zamiast przecinka.
Jeśli to Excel 2007 i nowszy.
A próbowałeś zmiany ustawień w Opcje->Zaawansowane->Użyj separatorów systemowych i tam zmianę Separatora dziesiętnego na ten z klawiszy z USB? Wtedy program będzie używał np. kropki zamiast przecinka.
Jeśli to Excel 2007 i nowszy.
Tak próbowałem i to działa ... ale na klawiaturę tą normalną ;-)
Na ten mały klocek już nie.
Pozdr.
Już kurcze nie wiem poszukam może coś innego, markowego - może będzie działać.
Pzodr.
Możesz jeszcze wypróbować jakiś program do przemapowania klawiatury, np. sharpkeys (wiem, pisałeś o próbach mapowania, ale sprawdź co on wyświetla). Po uruchomieniu kliknij na Add, potem Type key i zobacz co wyświetli po wciśnięciu kropki na klawiaturze numerycznej. Powinien pokazać Num: . (00_53). Wtedy powinno się dać przemapować na przecinek. Może jednak ktoś tę klawiaturę zaprojektował tak, że zwraca kod klawisza "głównej" kropki, wtedy kiszka...
fumio szkoda, że nie napisałeś rok temu :D
Miałem to na egzaminie zawodowym aby przywrócić prawidłową funkcjonalność klawisza powiedzmy "x" a miał działać jako "y". Wiem, że to zrobiłem, niestety teraz nie wiem jak. To się coś w opcjach systemowych zmieniało (znalazłem w pomocy syst windows :D). Można było tam np wyłączyć dane klawisze, że np niedziała literka "k" albo jak pisałem wcześniej zmienić działania.
Jak sobie przypomnę gdzie to było to napiszę.
dominikpl72
05-05-2014, 13:13
Wg mojej obserwacji klawisz "przecinek" z klawiatury numerycznej wstawia do komórki w Excelu to, co jest ustawione jako separator dziesiętny systemu operacyjnego (czyli "ustawienia regionalne" w Windows).
Ponieważ na zmianę potrzebuję raz jednego separatora a raz drugiego - rozwiązuję to za pomocą makr uniezależniających separator dziesiętny w Excelu od separatora dziesiętnego w systemie operacyjnym.
Może takie rozwiązanie i tobie pomoże...
Makro do ustawienia separatora KROPKA w Excleu:
Sub SeparatorKropka()
' SeparatorKropka Makro
' Ustawia separator dziesiętny: Kropka
Application.UseSystemSeparators = False
Application.DecimalSeparator = "."
MsgBox ("Separator dziesiętny: Kropka")
End Sub
Makro do ustawienia separatora PRZECINEK w Excelu:
Sub SeparatorPrzecinek()
' SeparatorPrzecinek Makro
' Ustawia separator dziesiętny: Przecinek
Application.UseSystemSeparators = False
Application.DecimalSeparator = ","
MsgBox ("Separator dziesiętny: Przecinek")
End Sub
Makra tu się akurat nie zdadzą.
fumio pisał, że ustawienia separatora w systemie nie ma żadnego wpływu.
Klawiatura zapewne ma przyszyte kody klawiszy ze klawiatury alfanumerycznej. Tu trzeba zrobić jak pisał ajt - czyli sprawdzić kody klawiszy i je następnie przemapować.
Poszukaj w sieci programiku Akcent.
Zamiast kombinować, klikniesz raz i masz z głowy.
Dominik dziękuje ale makra fajnie działają ale na klawiaturze. Na tej dodatkowej nic nie zmieniło.
Pozdr.
P.S. W między czasie sprawdzę to mapowanie i ten program Akcent (widziałem jest na chomiku ;-) )
Poszukaj w sieci programiku Akcent.
Zamiast kombinować, klikniesz raz i masz z głowy.
Mam zainstalowany. Polskie znaki faktycznie działają. Ale nie za bardzo wiem jak
wywołać ten przecinek w Excelu używając tego programu? Możesz coś podpowiedzieć?
Pozdr.
Sprawdź jeszcze tym programem sharpkeys, o którym wspominałem parę postów wyżej.
Sprawdź jeszcze tym programem sharpkeys, o którym wspominałem parę postów wyżej.
No nie działa. Ale dzięki za info. Fajny program.
Pozdr.
Pozdr.
Masz zapewne klawiaturę przeznaczoną dla krajów, gdzie separatorem dziesiętnym jest kropka.
Nie szkoda Ci czasu na taki zabawy. Nie lepiej iść i kupić klawiaturę z "przecinkiem".
Pozdr.
A tak z ciekawości, jaki kod ten program pokazuje (i czy w ogóle coś pokazuje), jak wciskasz tę kropkę?
ajt - to jednak działa. Wielkie dzięki!
Pozdrawiam.