PDA

Zobacz pełną wersję : Jak trzymacie body?

poziomek1978
04-05-2014, 18:05
Witam, jestem amatorem z niewielkim stażem.
Wczoraj kupiłem 1szą "stałkę" w moim żywocie tj: Nikkor AF-S 50mm 1.8G. Na co dzień, do tej pory, korzystałem z 18-105VR z permanentnie włączonym VR. Po przesiadce na stałkę mam duży odsetek poruszonych zdjęć (kilkanaście - kilkadziesiąt %). Nawet na krótkich czasach 1/250 i krócej czasami poruszę.
Strzelam seriami po 3 zdjęcia (przyzwyczajenia z 18-105VR, dla mnie to się sprawdza, zawsze miałem któreś ostrzejsze w serii niż 1sze z serii). Moje body to D5100 bez gripa etc... Wydaje mi się,że moja technika trzymania body mogłaby być lepsza, a mianowicie prawą łapką trzymam korpus i palec na migawce a lewą podtrzymuję od dołu obiektyw etc...

A wy jaką metodę trzymania całego zestawu polecacie?

Pozdrawiam :)

radwb
04-05-2014, 18:53
a zdjecia nie wchodzą w głębie ostrosci?? kupując do mojego D5200 35mm i 50mm zadna nie trafiała w punkt i trzeba było oddać do serwisu. z innymi nie bylo problemu

freefly
04-05-2014, 19:17
Autofokus w trybie S czy C? Że tak zapytam.

DlaZabawy
04-05-2014, 21:23
Przy 50mm ogniskowej na matrycy APS-C (Nikon DX) przyjmuje się, że mniej-więcej od czasu migawki 1/75s (1/(1.5 * ogniskowa)) zdjęcia powinny wychodzić ostre bez stabilizacji. To oczywiście pewne przybliżenie, ale nieostre zdjęcie przy 1/250 sekundy to zdecydowanie nie jest wynik naturalnego drżenia ręki.

Możesz wrzucić gdzieś przykładowe zdjęcie nieostre mimo krótkiego czasu naświetlania (albo RAW, albo JPG z exif'em, np. prosto z aparatu)? Będzie nam łatwiej zgadnąć, co poszło nie tak.

Technika, którą opisałaś, jest poprawna - zwróć tylko uwagę, żeby łokcie nie odstawały zbytnio od ciała. Stabilność poprawia też wysunięcie jednej nogi o pół kroku do przodu. Jeśli jesteśmy w podbramkowej sytuacji, to trochę pomaga też odpowiednie oddychanie (głęboki wdech, powolne wypuszczanie powietrza, naciśnięcie spustu migawki wtedy, kiedy powietrza w płucach jest już bardzo niewiele), a najlepiej - oparcie się o coś.

Kilka porad (jeśli znasz angielski, niektóre z postaw na zdjęciach są niepoprawne) tutaj: http://www.slrlounge.com/how-to-properly-hold-your-camera
Ale bez trudu znajdziesz więcej.

poziomek1978
04-05-2014, 21:28
Autofokus w trybie S czy C? Że tak zapytam.

S, korzystam tylko z centralnego punktu AF.

poziomek1978
04-05-2014, 21:36
a zdjecia nie wchodzą w głębie ostrosci?? kupując do mojego D5200 35mm i 50mm zadna nie trafiała w punkt i trzeba było oddać do serwisu. z innymi nie bylo problemu

Z problemem BF/FF to jeszcze nie wiem. Dzisiaj potestowałem siedząc na dywanie i moim zdaniem było lepiej jeśli chodzi o ilość poruszonych fot (ułamek).
Oto krótka próbka: Test FF/BF (https://flic.kr/s/aHsjXSmKbZ)
- Zdjęcia z pilotem są z odległości kilkudziesięciu cm. Focus Point to zielony przycisk.
- Zdjęcia z orzeszkami i bateryjkami z ok 1m-1.5m. Focus POint to napis na pudełku od orzeszków

Jedno zdjęcie tradycyjnie przez wizjer następne z LiveView, i tak dla każdej z 2 "scenerii".

Mam wrażenie,że głębia ostrości zaczyna się niemal z Focus Pointem i prawie jej nie ma przed FP. Takie same odczucia mam na real foto. Na razie chyba nie planuję wysyłania na kalibrację (darmowa jest w Nikonie, nigdy tego nie robiłem?)

poziomek1978
04-05-2014, 21:38
DlaZabawy - dzięki za posta. Wczorajsze zdjęcia już usunąłem, ale jak nowe się pojawią z ww. problemem to wstawię.

zolton
04-05-2014, 23:18
BF i FF się sprawdza chyba na linijce pod jakimś kątem (jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi). Ustawiasz linijkę pionowo i celujesz np w 7cm i patrzysz czy zjęcie jest ostre na 7 czy przed czy może za tą liczbą.

szymon708
06-05-2014, 11:15
Są specjalne kartki do wydruku do testowania BF/FF. Zawsze zabieram na zakup obiektywów do sklepu i testuje. Strzela się w teorii pod katem 45 stopni w środkowa linię i sprawdza czy trafia. Poruszyć zdjęcie na 1/250 to trzeba się mocno starać ;-)

nebulus
08-05-2014, 11:31
wykonaj zdjęcie ze statywu lub jakiejś podpórki zobaczysz czy jest ostre bez udziału reki najlepiej samowyzwalaczem

markB
09-05-2014, 15:40
Tutaj masz kartkę do testowania bf/ff: http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf

poziomek1978
11-05-2014, 11:25
Tutaj masz kartkę do testowania bf/ff: http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf

Dziękuję za odzew jak znajdę wolną chwilę to potestuję.