Zobacz pełną wersję : 210.000 zdjec z d70!
witam wszystkich niedowiarkow i malkontentow, przegladajac alledrogo znalazlem aukcje, na ktorej nasz forumowy kolega e-krowa opisuje, iz jego cyfrowe body d70 ma wlasnie taki przebieg. z ciekawosci napisalem do niego maila z zapytaniem, czy bylo juz cos z ta puszka robione, okazuje sie, ze nie "Nie robilem zadnych napraw, bylem tylko na ustawianiu zbieznosci to przy okazji zrobilem sobie odczyt zdjec, wtedy bylo 195tys, a wiem ile zdjec zrobilem od tamtego czasu :)".
wiec nie przejmujcie sie zbytnio niewielkimi przebiegami puszek rzedu 10-20k ;-)
a koledze e-krowa warto pogratulowac udanej puszki
U mnie jak na razie 43.000 przekroczone :D
KS
mckornik
24-04-2007, 15:04
czy odczyt ilości zdjęc możliwy jest tylko "serwisowo" ?
david555
24-04-2007, 15:06
Nie, można softwarowo z Exif-ów. Ale było już o tym.
Wojteksw
24-04-2007, 15:18
Opanda IExif 2.26
irfan view + plungin czytający exify
Ja sie nie przejmuje - 32 000 i aparat w serwisie ;)
mckornik
24-04-2007, 22:50
irfan view + plungin czytający exify
dzieki - Total pictures - 8020 - dopiero wygrzebuję sie z pieluch :-)
JasioJasio
25-04-2007, 01:15
8020 - dopiero wygrzebuję sie z pieluch :-)
1143 sztuki. Chwila po poczęciu? :)
stachmuszel
25-04-2007, 07:20
Witam!
Pytanie do "Jakubas". Jaki cel wizyty w serwisie? Czyżby migawka? Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!
1143 sztuki. Chwila po poczęciu? :) oj zaniedbujesz swoja puszke ;-)
Ja swoja puszke (d50) sprzedalem z przebiegiem 47063 i wszystko działało jak w nówce.
Filmy krecicie czy jak?
duuzo amatorskiej reporterki + czasem jakiś ślubik wpadnie ;)
chociaż jak pokazuje fotki ze slubu dla kamerzysty z ktorym pracuje to często oskarża mnie o filmy poklatkowe ;-)
robin102
25-04-2007, 13:05
Naprawdę chyba filmy kręcicie . Ja mam przyzwyczajenia z analoga. 3-4 tys klapnięć na rok z jednej body. Część fotek nie dla siebie (za pieniążki )
Czyli do emerytury mam przebieg zapewniony. Zaraz zaraz to nie będe mógł zmienic wszesniej body ???:(
Kacper_84
25-04-2007, 13:16
robin, poprostyu przy zmianie puszki dostaniesz dobra oferte za odsprzedawaną ;)
u mnie 15 tys. przekroczone.. az szkoda migawki na mysl samą ze to tylko 5 miesiecy :(
z 6 tys. wystrzelalem w tydzien mistrzostw europy.. bez sensu bo wybralem z tego pare zdjec srednich a miesiasc sie zbieralem do samego odsiewu.. ale mam nauczke, teraz robie duuzo mniej i z tego duzo jest akceptowalnych i wychodzi na swiatlo dzienne:) a 210.000... robi wrazenie!
Owszem, uszkodzenie mechaniczne migawki. Podejrzewam, ze nie ma to wiele wspolnego z przebiegiem, to ten oslawiony ERR...
JasioJasio
26-04-2007, 02:22
oj zaniedbujesz swoja puszke ;-)
Ma dopiero niecały miesiąc :)
Nadrobi się, zbliza się długi weekend w atrakcyjnym miejscu i intensywne wakacje.
Ma dopiero niecały miesiąc :)
Nadrobi się, zbliza się długi weekend w atrakcyjnym miejscu i intensywne wakacje. oj, to zwracam honor, 1 k zdjec w miesiac, to juz cos ;-)
Pal licho wytrzymalosc migawki/matrycy.
Mam inne pytanie.
Kiedy/jak znajdujecie czas na przejrzenie tych wszystkich cykniec? Po sesji z modelka jak zrobie 300 klatek to mi sie zygac chce po 150, a trzeba przejrzec wszystkie, wybrac te lepsze, obrobic, puscic do labu na papier ... mnie to zajmuje 3-4 popoludnia.
masz racje, rzeczywiście jest trudno znaleźć czas na przeglądnięcie tych zdjęć, a najgorsze jest gdy człowiek waha się nad naciśnięciem przycisku "delete" :)
Ja na swoim Nikon'ie D70s od 18 grudnia zrobiłem 9816 zdjęć :)
Bartek-Kacper
01-05-2007, 01:48
Mam d70 od października 2006 i już mój licznik dobił do 18979
sprocket
01-05-2007, 06:02
Jesli chodzi o mnie to duzo robilem zdjec na analogu, nauczylem sie widziec efekt zdjecia zanim wdusilem spust migawki dlatego malo mam i tez naklepane w cyfrze bo w 14miesiecy tylko 5 tys.
Jesli ktos uczy sie dopiero fotografii to nie dziwi mnie duza ilosc klapniec napewno wygodniejsza to i tansza nauka niz na analogu.
a ja mam od listopada i licznik nie dobil jeszcze 400 zdjec. po prostu analogowa szkola , a pogoda tez nie zawsze jak trzeba.no i najwazniejsze pomysly
no BLEKOTA! przegiąłęś :), a tak poważnie ważna jest proporcja: z 400 zdjęć: 350 dobre - 50 do poprawki a nie odwrotnie! Co z tego, że ktoś ma rok puszkę i przebieg 12-15 tyś. jak UJĘĆ ma 2 ( czytaj: sztuk 2) albo NUL.
Osobiście chciałbym mieć 5 na 10 zdjęć dobrych i to mi wystarczy. Pozdrawiam wszystkich, którzy uważają: "im więcej na liczniku, tym jestem lepszym fotografem", bo przecież to "prawie jak zawodowcy". Z pozdrowieniami dla wszystkich forumowiczów "Oszczędny w słowach". Acha: wystarczy ustawić zdjęcia seryjne i jazda, licznik się kręci że aż miło:).
Ja na swoim Nikon'ie D70s od 18 grudnia zrobiłem 9816 zdjęć :)
Nikonie.
Ile z tych 9816 masz zamiar zostawić?
Jak patrzę na przebiegu Waszych aparatów to ogarnia mnie zdziwienie.
Tak dla ciekawości policzmy: 210 000 klatek w np 4 lata to wychodzi na rok średnio 52 500 fot bo napewno nie zdjęć ;)
52 500 przez 365 to wychodzi prawie 144 uderzenia migawki dziennie! Jeśli ktoś używa aparatu zawodowo to jeszcze jakośśś zrozumię....
Nie chodzi o to, abym miał coś przeciwko tak częstemu naciskaniu spustu, ale żeby wraz z ilością przekładało się to na ich jakość to byłoby super ;)
puchbeary
02-05-2007, 11:12
Od lipca zeszłego roku 14k fotek. do końca wakacji zeszłego roku 9k a później się opanowałem. Klepię jedno dobre zamiast 10 takich se. Chociaż tutaj tez by można polemizować czy dobre ;) No i imprezy się zdażyły po drodze zimą trzy.
Myślę ze stan licznika zależy w dużym stopniu także od tego co się fotografuje. Kiedy idę w góry to podczas jednego dnia pstrykam przewznie okolo 40 zdjęc akurat jedna karta nefów....Ale kiedy wczoraj poszedłem porobic zdjęcia kolegom którzy skaczą na rowerach to w ciągu godziny wystrzelałem około 150 fotek. btw mó nikoś ma jakieś 3 lata i cirka 20 000 na liczniku :)
20k w trzy lata
wy chyba nie macie co robic skoro trzymiecie paluch na spuscie : P
robin102
02-05-2007, 17:08
Filmowcy normalnie :)
14 miesiecy i 15.400 ... myslalem ze wiecej :)
Wyszlaby mnie wiecej rolka filmu dziennie ... :|
Dręczy mnie jedna sprawa związana z przebiegiem aparatu. Ma to jakiś wpływ na jakość matrycy, szybkość zużywania się?
Pytam bo kiedyś na forum canona była wzmianka przez jakiegoś usera, iż w pewnej redakcji C10d miał kilka razy wymienianą migawkę i w sumie to ok 500 000 tys zdjęć na karku. Efektem ubocznym było znacznie mocniejsze szumienie, podobno na iso 400 "kolorował" zdjęcie jak wcześniej na iso 1600.
Jak patrzę na przebiegu Waszych aparatów to ogarnia mnie zdziwienie.
Tak dla ciekawości policzmy: 210 000 klatek w np 4 lata to wychodzi na rok średnio 52 500 fot bo napewno nie zdjęć ;)
52 500 przez 365 to wychodzi prawie 144 uderzenia migawki dziennie! Jeśli ktoś używa aparatu zawodowo to jeszcze jakośśś zrozumię....
Nie chodzi o to, abym miał coś przeciwko tak częstemu naciskaniu spustu, ale żeby wraz z ilością przekładało się to na ich jakość to byłoby super ;) no czasami tak bywa, wprawdzie moj aparat ma po 2,5 roku 13k zdjec, ale rozumiem ekrowe i innych z takimi przebiegami, po prostu sprobowalem pare razy pofocic niesmiertelne na tym forum kropelki, ile zdjec zmarnowalem, aby zrobic dobre ujecie, nie sposob zliczyc, ale 200-300 zdjec na takiej sesji to bylo nic. podobnie jest z ekrowa, ktorego zdjecia szczegolnie makro bardzo mi sie podobaly.
1670 klapniec w 5 dni .. ale to tak odrazu po zakupie..wiec sadze ze mi przejdzie
no i braketnig tego i tamtego ..
no i z 1500 zadenej takiej rewelacyjnej fotki...
i juz tez przeraza mnie ilosc fotek w katalogach :(
robin102
03-05-2007, 11:37
1670 klapniec w 5 dni .. ale to tak odrazu po zakupie.. :(
A ile zdjęć ?
no to szacunek
ok 2700 w 4 miesiace tzn dokladnie od lutego ...
nie wiem czy to duzo czy to malo - nawet powiem szczerze nie interesuje mnie to ;) wiem ze robie zdjecia aby sprawialy mi radosc tworzenia :)
licznik fotek od licznika zdjec pewnie co u niektorych diametralnie sie rozni :)
ale na sesji duzo wiecej sie robi zdjec niz na spacerze :) ...
teraz cieplo :)) - pogoda sprzyjajaca do plenerow ... no i sluby sie niedlugo zaczna takze niektorzy z was beda gonic liczniki :))) ... zycze zdjec - nie fotek :)
Michał K.
03-05-2007, 19:29
Ja w swoim od 30 grudnia mam zrobione dokładnie 5099. Chciałbym ,żeby chociaż połowa była idealna , ale...
A ile zdjęć ?
no nie wiem moze 3 :)
1670 klapniec w 5 dni .. ale to tak odrazu po zakupie..wiec sadze ze mi przejdzie
no i braketnig tego i tamtego ..
no i z 1500 zadenej takiej rewelacyjnej fotki...
i juz tez przeraza mnie ilosc fotek w katalogach :(
hm... troche dziwnie wyglada moje 5.5K w 24 miesiace w porownaniu do Twojego wyczynu :-D
no to ładniee
Ja od 29.12.2006 ( tak kupilem kolejne body) - mam juz cos ok 10 tys :) a czuje jakby dopiero sie co rozkręcał aparacik , ładniej chodzi :)
To moze zacznijcie robic zdjecia a nie klapac migawka. :mrgreen:
dzis juz 2027 ..
i wkoncu udalo sie mi jedna fote z ktorej jestem wiamre zadowolony...
http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5924439
reklama szalika?
odczytać stan aktualny migawki można też photoshopem...
Torreto-t1
06-05-2007, 00:43
dzis juz 2027 ..
Heh fajna dziewczyna...
Pozdrawiam
Torreto-t1
06-05-2007, 00:44
hm... troche dziwnie wyglada moje 5.5K w 24 miesiace w porownaniu do Twojego wyczynu :-D
YYY jak bedziesz chciał sprzedać swój sprzęt to daj znać:D
pjolofoto
06-05-2007, 22:18
25 miesiac i 101.300 tys. bezawaryjnie.
Zna ktoś odpowiedz na moje pytanie zadane na poprzedniej stronie?
Dla przypomnienia:
Dręczy mnie jedna sprawa związana z przebiegiem aparatu. Ma to jakiś wpływ na jakość matrycy, szybkość zużywania się?
Pytam bo kiedyś na forum canona była wzmianka przez jakiegoś usera, iż w pewnej redakcji C10d miał kilka razy wymienianą migawkę i w sumie to ok 500 000 tys zdjęć na karku. Efektem ubocznym było znacznie mocniejsze szumienie, podobno na iso 400 "kolorował" zdjęcie jak wcześniej na iso 1600.