PDA

Zobacz pełną wersję : Problem-> korekta ekspozycji z lampą

mlodykrk
04-05-2014, 00:19
NIKON -> preselekcja przysłony.. iso na sztywno 100, F np na 2.8 , czas synchro z lampą ustawiony na 1/60 i teraz robię korektę ekspozycji np na + lub - , 1EV i teraz aparat ściąga tylko z błysku lub dodaje błysk z racji iż korekta ekspozycji działa w NIKONIE na preselekcji dwojako i na lampę i światło zastane.. ( w canonie tylko na zastane błysku nie tyka) ok, ale mimo to ściąga też z zastanego ale jak to możliwe? skoro 1/60 to już nie do ruszenia.. skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione? ciekawi mnie to? co aparat w takim wypadku rusza? z racji iż robię na manualu jakoś wcześniej mnie tryb A, nie interesował lecz teraz w niego wnikałem..

Tą przypadłość sprawdzałem na nikonach d700,d3,d300,d200,d90,d80 więc to nie przypadek

GonzoG
04-05-2014, 01:14
Mieszasz i sam sobie przeczysz...

ok, ale mimo to ściąga też z zastanego ale jak to możliwe? skoro 1/60 to już nie do ruszenia..
A na podstawie czego to stwierdzasz ?? Bo nie mów mi, że zdjęcia - skoro używasz lampy.

skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione? ciekawi mnie to? co aparat w takim wypadku rusza?
Nic nie rusza. Światła też nie kradnie.

mlodykrk
04-05-2014, 10:20
1.Aparat na statyw wyceluj na kontrastowe tło, by część była oświetlona zastanym np jakąś zarówką.. w pokoju
2. Ustaw tak jak tam chcesz, preselekcje przysłony na 1/60
3. Załóż lampę na aparat -w TTL
4. Zakryj SZCZELNIE jej palnik
5. Ustaw korekte expo na -2
6. Naciśnij spust do połowy
7. Odczytaj jaką czas dobrał aparat
8. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)
9. Ustaw korekte expo na +2
10. Naciśnij spust do połowy
11. Odczytaj jaki przysłonę dobrał aparat (I ZAPISZ!)
12. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)

13. przekonasz się ze z zastanego ściąga...

GonzoG
04-05-2014, 12:03
Mi zawsze robi tak samo. Jak parametry ekspozycji takie same, to zdjęcie takie same. Albo twoje pseudo testy są do **** albo źle odczytujesz dane ekspozycji.

ecml
05-05-2014, 10:34
[...]skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione [...]
Jeżeli wszystkie trzy parametry są na obu zdjęciach takie same, to nic się w stopniu oświetlenia sceny nie ma prawa zmienić. Oczywiście zakładając, że nie masz włączonego bracketingu ADL - w tym przypadku przy kontrastowych scenach będzie różnica mimo, że parametry ekspozycji będą identyczne.

Jacek_Z
05-05-2014, 15:13
10. Naciśnij spust do połowy
11. Odczytaj jaki przysłonę dobrał aparat (I ZAPISZ!)
12. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)

13. przekonasz się ze z zastanego ściąga...
Porównaj exify. Są te same wartości ISO, czas, przysłona czy nie?

W nikonie osobno się ustawia korekcje na błysk. Korekcja ekspozycji to zastane razem z błyskiem.