Zobacz pełną wersję : Problem-> korekta ekspozycji z lampą
mlodykrk
04-05-2014, 00:19
NIKON -> preselekcja przysłony.. iso na sztywno 100, F np na 2.8 , czas synchro z lampą ustawiony na 1/60 i teraz robię korektę ekspozycji np na + lub - , 1EV i teraz aparat ściąga tylko z błysku lub dodaje błysk z racji iż korekta ekspozycji działa w NIKONIE na preselekcji dwojako i na lampę i światło zastane.. ( w canonie tylko na zastane błysku nie tyka) ok, ale mimo to ściąga też z zastanego ale jak to możliwe? skoro 1/60 to już nie do ruszenia.. skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione? ciekawi mnie to? co aparat w takim wypadku rusza? z racji iż robię na manualu jakoś wcześniej mnie tryb A, nie interesował lecz teraz w niego wnikałem..
Tą przypadłość sprawdzałem na nikonach d700,d3,d300,d200,d90,d80 więc to nie przypadek
Mieszasz i sam sobie przeczysz...
ok, ale mimo to ściąga też z zastanego ale jak to możliwe? skoro 1/60 to już nie do ruszenia..
A na podstawie czego to stwierdzasz ?? Bo nie mów mi, że zdjęcia - skoro używasz lampy.
skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione? ciekawi mnie to? co aparat w takim wypadku rusza?
Nic nie rusza. Światła też nie kradnie.
mlodykrk
04-05-2014, 10:20
1.Aparat na statyw wyceluj na kontrastowe tło, by część była oświetlona zastanym np jakąś zarówką.. w pokoju
2. Ustaw tak jak tam chcesz, preselekcje przysłony na 1/60
3. Załóż lampę na aparat -w TTL
4. Zakryj SZCZELNIE jej palnik
5. Ustaw korekte expo na -2
6. Naciśnij spust do połowy
7. Odczytaj jaką czas dobrał aparat
8. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)
9. Ustaw korekte expo na +2
10. Naciśnij spust do połowy
11. Odczytaj jaki przysłonę dobrał aparat (I ZAPISZ!)
12. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)
13. przekonasz się ze z zastanego ściąga...
Mi zawsze robi tak samo. Jak parametry ekspozycji takie same, to zdjęcie takie same. Albo twoje pseudo testy są do **** albo źle odczytujesz dane ekspozycji.
[...]skoro nie może ruszyć ani czasu ani przysłony i iso jest na sztywno ustawione [...]
Jeżeli wszystkie trzy parametry są na obu zdjęciach takie same, to nic się w stopniu oświetlenia sceny nie ma prawa zmienić. Oczywiście zakładając, że nie masz włączonego bracketingu ADL - w tym przypadku przy kontrastowych scenach będzie różnica mimo, że parametry ekspozycji będą identyczne.
10. Naciśnij spust do połowy
11. Odczytaj jaki przysłonę dobrał aparat (I ZAPISZ!)
12. Dociśnij spust (zrób zdjęcie)
13. przekonasz się ze z zastanego ściąga...
Porównaj exify. Są te same wartości ISO, czas, przysłona czy nie?
W nikonie osobno się ustawia korekcje na błysk. Korekcja ekspozycji to zastane razem z błyskiem.