Zobacz pełną wersję : Marumi WPC czy Hoya HMC Super Pro1
Wojteksw
24-04-2007, 10:06
Witam! Co wybrać UV slim Marumi WPC -72 mm czy UV Hoya HMC Super Pro1 do obiektywu Nikkor 18-200 VR. Obecnie przy obiektywie 18-70 mam UV Hoya HMC Super Pro1 ale słyszłem, że Marumi są lepsze do czyszczenia. Drugie pytanie czy dla tego typu obiektywu musi być wersja slim. Pozdrawiam
Ja marumi nie miałem, ale miałem Hoye i przeklinałem ją w niebogłosy.
Wyczyszczenie jej to była prawdziwa udręka.
Może wersja PRO 1 jest inna, bo ja miałem SUPER HMC.
Zmieniłem ją na B+W i byłem bardzo zadowolony.
Natomiast Marumi ma jeszcze powlokę WPC co moim zdaniem nie jest bez znaczenia.
Ja brałbym Marumi.
Marumi WPC...zdecydowanie!
Wojteksw
24-04-2007, 13:40
Właśnie czyszczenie doprowadza mnie do szału, raz miałem małą plamkę po kropelce wody, musiałem się nieźle namęczyć aby dokładnie wuczyścić a mam wszystkie filtry uv i polary z górnej półki Hoya. Teraz chciałbym sobie kupić uniwersalny zom 18-200 VR bo zmiany obiektywu w warunkach polowych to nie jest dla mnie robota. Dlatego najpierw chcę dokonać wyboru dobrego filtra UV aby natychmiast zakręcić na obiektyw.
do WPC wystarczy dobrze sprana flanelka i czasem (po dmuchnięciu gruchą, lub przejechaniu pędzelkiem), dobry chuch i flanelka...
Marumi WPC nie jest slimem, jest od niego o 1mm szerszy, ale jest też węższy od klasycznych filtrów :)
Wojteksw
26-04-2007, 14:22
Skoro Marumi WPC nie jest typowym slimem to dlaczego jest napisane, że jest to slim (Kubisek). Czy do obiektywu N 18-200VR potrzebny jest slim.
orion_64
26-04-2007, 14:31
Skoro Marumi WPC nie jest typowym slimem to dlaczego jest napisane, że jest to slim (Kubisek). Czy do obiektywu N 18-200VR potrzebny jest slim.
Też interesuje mnie zakup Marumi WPC na 77 mm ale ten "slim" to dodatek od sprzedającego, sam producent nie określa go jako slim :( choć tak jak napisał ALF jest cieńszy od standardowych
[edit]
Czy marumi w wersji "slim" nie są przypadkiem pozbawiane "frontowego" gwintu?
Coś mi się przewlekło, tylko nie wiem gdzie ,że na te wersje "slim" trzeba dekielek dokupić, "kapturkowy"
Wojteksw
26-04-2007, 17:24
Kubisek pisze na swojej aukcji "dwugwintowy flitr typu slim" a więc powinien posiadać gwint. W moim filtrze Polaryzacyjnym Hoya Super CIR-PL nie ma gwintu zewnętrznego. Natomiast UV Hoya super HMC Pro 1 widzę że ma ale chyba 2 nitki.
raysfoto, dystrybutor tych filtrów w Polsce, pisze, że jest to filtr typu SLIM, dwugwintowy.
moje marumi od kubiska, 52 i 67 mm, wpc slim, maja zewnetrzne gwinty i bez problemow pasuja dekielki nikona
Dekielek trzeba kupić jak się zostawia filtr na obiektywie, bo na prawdziwą wersję slim niektórych filtrów (np. Heliopan) nie wchodzi normalny kapturek od obiektywu. A WPC to water proof coated i tylko dwuwarstwowy.
Dekielek trzeba kupić jak się zostawia filtr na obiektywie, bo na prawdziwą wersję slim niektórych filtrów (np. Heliopan) nie wchodzi normalny kapturek od obiektywu. A WPC to water proof coated i tylko dwuwarstwowy.
No .... z tą dwuwarstwowością w WPC to przesadziłeś. Radzę poczytać :mrgreen:
No .... z tą dwuwarstwowością w WPC to przesadziłeś. Radzę poczytać :mrgreen:
pewnie sam sprawdził - zdzierając warstwę po warstwie i doliczył się tylko dwóch, po jednej z każdej strony :D
Są to właśnie filtry dwuwarstwowe: zwykły coating + WPC: www.marumi-international.com/english/filter_en/Web_en_Seiten/03wp_en_WaterProof.html. Z rozpędu dopisałem "tylko".
Hej, korzystam z Marumi WPC 67 mm i dekielet trzyma się tego filtra bez żadnego problemu :)
Są to właśnie filtry dwuwarstwowe: zwykły coating + WPC: www.marumi-international.com/english/filter_en/Web_en_Seiten/03wp_en_WaterProof.html. Z rozpędu dopisałem "tylko".
Nadal kręcisz i wprowadzasz w błąd. Filtry Marumi WPC to nie są filtry dwuwarstwowe, lecz wielowarstwowe. Nie mają, jak piszesz "zwykły coating" lecz Multi Coating.
Widzę, że tu trzeba wszystko dosłownie: zwykły coating to oczywiście MC. Napisałem tak, żeby odróżnić od WPC. Zresztą jako dwuwarstwowe określa je producent. Wystarczy wejść w link, który powyżej podałem.
Marumi WPC maja 8 powlok antyodblaskowych i 2 WPC (Water Proof Coating), razem 10 :D
Wojteksw a jak u ciebie sie sprawował ten filtr na tym obiektywie (18-70) bo właśnie stoję przed wyborem i chętnie poznam zdanie osób ktore właśnie takowy posiadaj, dziękuje, pozdr
Wojteksw
01-05-2007, 17:34
Przepraszam za zwloke w odpowiedzi ale foce w Wiedniu. Ja osobiscie jestem zadowolony z posiadanych filtrow , w dniu dzisiejszym sprawdzam polara. Przepraszam za brak wszystkich znakow ale korzystam z miejscowej klawiatury.
filtry WPC są tylko o 1mm grubsze od wersji slim, ale dzięki temu mają przedni gwint i można na nie zakładać oryginalny dekielek od obiektywu, do wersji slim trzeba dokupić dekielek nasadzany (Kubisek pisze w uproszczeniu)