PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa dla Nikon D610 + Nikkor 85 mm f/1,4D AF

cabura
03-05-2014, 23:18
Potrzebuje lampy do fotografii portretowej. Zdjęcia wykonywane wewnątrz i na zewnątrz:

Aparat: Nikon D610

Obiektywy:
AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G
Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF

Budżet: 1 500zł - do naruszenia. Chce kupić raz, a porządnie - wyczytane w innym temacie : ]

Art Erie
03-05-2014, 23:46
Celowo zasugerowałem zmianę działu, bo to temat rzeka.
Masz na myśli lampę reporterską? Tutaj na placu boju pozostaje SB910 (z lamp systemowych, bo SB 800 jest już nieprodukowana), oraz Metz. Jeśli chcesz wykorzystać taka lampę/py w plenerze, dobrze jest zakupić modyikatory ( na przykład softboxy reporterskie), statywy i wyzwalacze radiowe ( Pixel King jesli ma to byc dobry chińczyk, lub Pocked Wizard jeśli ma być profi), bez światłomierza z pomiarem światła błyskowego można się obyć, ale przy kilku lampach jest on już przydatny.
Jeśli ma to być lampa studyjna, to najlepiej taka z zasilaniem plenerowym ( akumulatorowym ) lub osobny zasilacz plenerowy 230V, do tego jak wyżej statywy, modyfikatory ( tutaj ilość modyfikatorów jest znacznie większa niż w przypadku lamp reporterskich). Ważne jest by zakupić lampę z mocowaniem Bowens, gdyz ilość dostępnych modyfikatorów z takim mocowaniem jest duża, a ceny przystępne.

cabura
04-05-2014, 00:51
Nikon SB-910, podoba mi się.

Czy takie same sodfboxy stosuje się również do wewnątrz i zewnątrz ? Głównie zależy mi na doświetleniu wewnątrz.

W przypadku zakupu i stosowania wyzwalaczy jestem zbyt dużym amatorem. Temat wyzwalaczy jest dla mnie zbyt trudny. Chciałbym zakupić PockedWizard, ale nie wiem który model i jakie lampy/softobxy wybrać ? By to wszystko ze sobą działało.

Wcześniej znalazłem coś takiego: PocketWizard FlexTT5

Istotę tego cuda zgubiłem gdy rozszyfrowałem, że jest wczepiona między body a lampą błyskową. Nie znalazłem instrukcji w języku polskim, angielska pisana technicznie była bardzo nie zrozumiała. Laickie pytanie, opieram na moim gdybaniu: Czy to działa tak ze pierw badam miernikiem światła - światło. Następnie wynik przekazuje do PocketWizard FlexTT5, który natomiast wynik przekazuje do lampy błyskowej, która zarazem ma dać odpowiednią sile naświetlenia (nie za mocno i nie za mało) ? Czy jednak moje rozumowanie to fantazja ze Star Trek ?

Art Erie
04-05-2014, 06:34
Prywatnie kupiłbym Metz 42 (używam Nikon SB 800, ale tych już nie produkuja, więc Ciebie ta lampa nie interesuje).
Można używać softoxów studyjnych z lampa repo za pośrednictwem specjalnych uchwytów, ale jest to rozwiazanie obarczone pewnymi wadami i ograniczeniami (pełną informację znajdziesz w watku o strobingu dotyczacym sprzętu). Są tez softboxy dedykowane do lamp reporterskich i to jest wygodniejsze rozwiązanie.
Jeśli mówimy o świeceniu w plenerze, to oczywiście lampa reporterska jest bardziej wygodna, ale często zbyt słaba ( przy zdjęciach w silnym słońcu, lub pod słońce), wtedy korzysta się z lamp studyjnych i zasilaczy plenerowych (lub lamp z z dedykowanym zasilaczem plenerowym; 600Ws jest moca wystarczającą w takich warunkach, a jednocześnie jest to moc wielokrotnie przekraczająca moc lampy reporterskiej).
Światłomierz służy do pomiaru światła ( niektóre modele mierzą też światło błyskowe), otrzymany pomiar należy odpowiednio interpretować i takie dane uwzględnić przy ręcznych nastawach ekspozycji i mocy lamp.
Wyzwalacz radiowy służy do synchronizacji migawki i lamp zdalnych ( umieszczonych poza sankami body). Lampy zdalne można wyzwalać za pomoca fotoceli, lub systemu CLS w systemie Nikona (w oparciu o podczerwień) lub kabelkiem ( wszystkie te metody mają spore ograniczenia ). Najbardziej wygodnym i efektywnym rozwiązaniem sa wyzwalacze radiowe; niektóre z nich Pixel King, PW i kilka innych umożliwiają zdalne sterowanie lampami (ale tylko reporteskimi), oraz wyzwalanie ( równiez lamp studyjnych) za pomoca fal radiowych.
Polecam lekturę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=118875
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091

cabura
04-05-2014, 09:40
Bardzo dużo lektury, na pewno przeczytam kilkakrotnie. Postanowiłem zakupić lampę Nikon SB-910 + dwa proste stałe oświetlenia z tłem. Wyzwalacze i oświetlenie bardziej zaawansowane rozważę gdy dojdę do poziomu zaawansowanego amatora. Czy można rzucać tu linkami do allegro ? Jeżeli tak pochwalił bym się co chcę kupić i prosiłbym o poradę.

r_m
04-05-2014, 12:42
dwa proste stałe oświetlenia
Na początek, dla amatora nie polecam takiego mieszania. Proponowałbym lampy YN460II lub YN560II. Wyjaśnienie dla kolegów: 560II a nie III bo nie wiadomo, które wyzwalacze dojdą, jeśli manualne np. yn603 to lampa III oszczędzi jednego pudełka, ale jeśli jakieś TTL, to wbudowany odbiornik w III będzie niepotrzebnym zakupem.

Art Erie
04-05-2014, 15:21
Bardzo dużo lektury, na pewno przeczytam kilkakrotnie. Postanowiłem zakupić lampę Nikon SB-910 + dwa proste stałe oświetlenia z tłem. Wyzwalacze i oświetlenie bardziej zaawansowane rozważę gdy dojdę do poziomu zaawansowanego amatora. Czy można rzucać tu linkami do allegro ? Jeżeli tak pochwalił bym się co chcę kupić i prosiłbym o poradę.

SB-910 nie jest warta pieniędzy jakie za nia wołają, zreszta jak juz pisałem wcześniej dla mnie Nikon skończył się na SB800. Gdybym miał kupować dziś lampę to byłby to Metz 58-AF2, można też brać pod uwagę YN wspomniane przez kolege wyżej lub Voeloon V600 (tych ostatnich nie znam, ale czytałem o nich bardzo pozytywne opinie).
Oświetlenie ciagłe, to całkiem inna bajka niz światło błyskowe, inne adaptery itd. Są zwolennicy jednego i drugiego, ale z pewnościa światło błyskowe jest bardziej uniwersalne.
Linki możesz oczywiście wkleić.