Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "wyjeleniony"krajobraz
...nie, nie jest wklejony :D
***Zapraszam***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/5small-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-mtGbAc3s6g8/U2Vdq5Fy1ZI/AAAAAAAABho/AuJVZm1rEx8/w1000-h623-no/5-small.jpg)
Pozdrawiam
Janusz
Bajka! Świetne zdjęcie, gratki :)
To już (jeszcze) owiec nie ma na Polanie...? Takiego okazu tam nie miałem przyjemności oglądać, niesamowite...!
superlama
04-05-2014, 09:36
Ale jak, wyprowadziłeś swojego jelenia na spacer i pozował czy jak?:)
dominikpl72
04-05-2014, 11:40
A mówili, że "jeleń na rykowisku" to kicz i taki oklepany temat ;)
A mówili, że "jeleń na rykowisku" to kicz i taki oklepany temat ;)
Ale powyższe to, nie jest "jeleń na rykowisku" ;-)
A najgorsze jest to, że jadłem tam oscypki i piłem żętycę, a nie widziałem żądnych innych zwierząt:D
Więc wychodzi na to, że coś na Rusinowej się pozmieniało;)
A najgorsze jest to, że jadłem tam oscypki i piłem żętycę, a nie widziałem żądnych innych zwierząt:D
Więc wychodzi na to, że coś na Rusinowej się pozmieniało;)
Zlikwidowali prawdopodobnie wypas owiec na Rusinowej, dlatego pojawiły się jelenie, ciekawe ma poroże, to chyba jakaś górska odmiana.
Spotkany prze zemnie w Bieszczadach wyglądał inaczej http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230125
Sądząc po ogniskowej, byłeś bardzo blisko. Sam podszedł, czy Ty do niego? Nie spłoszył się?
Sądząc po ogniskowej, byłeś bardzo blisko. Sam podszedł, czy Ty do niego? Nie spłoszył się?
Nic się nie bał, myślę że jest częstym bywalcem w tamtych okolicach, bo bez problemu dawał się głaskać, ba nawet sam podchodził do ludzi by go ktoś po sierści po smyrał:D
...ciekawe ma poroże, to chyba jakaś górska odmiana...
To nie jest żadna "górska odmiana" ;-). Jelenie (byki) co roku zrzucają poroże (mniej więcej pod koniec lutego, w marcu), które odrasta i jest pokryte scypułem. Przed rykowiskiem (pod koniec sierpnia) byki "wycierają" scypuł ;-).
PS. @zgera, "Twój" byk jest już wytarty. Swoją droga pięknego byka uchwyciłeś, szkoda tylko, że tak go pociąłeś, ale domyślam się, że inaczej się nie dało :-)
sokolnik
04-05-2014, 17:49
zdjęcie super, spotkanie super - jednak jelonek trochę oswojony z człowiekami :)
nie podoba mi się mocno zielona trawa i kolor jelonka, u mnie taki pomarańczowo/czerwony
Zlikwidowali prawdopodobnie wypas owiec na Rusinowej...
Skąd takie przypuszczenia? Wypas był tam od wieków, stąd moje zdziwienie i zaciekawienie. Masz jakąś konkretną informację w tym względzie...?
Nic się nie bał, myślę że jest częstym bywalcem w tamtych okolicach, bo bez problemu dawał się głaskać, ba nawet sam podchodził do ludzi by go ktoś po sierści po smyrał:D
znak czasów... będąc ostatnio w pewnym parku krajobrazowym spacerowałem dosłownie o 2 kroki od bażantów, lisów, kuropatw i borsuków... ot dzika przyroda staje się "pawiami" naszych ogrodów.
sokolnik
04-05-2014, 19:57
znak czasów... będąc ostatnio w pewnym parku krajobrazowym spacerowałem dosłownie o 2 kroki od bażantów, lisów, kuropatw i borsuków... ot dzika przyroda staje się "pawiami" naszych ogrodów.
tak się właśnie robi krzywdę dzikiej przyrodzie (zwierzętom).
Turyści karmią zwierzęta, zachęcają do kontaktu... potem zwierzęta chorują i zdychają a my ludzie, cieszymy się pięknymi zdjęciami (z ich udziałem) - przykre.
Zwierze powinno być dzikie jeśli żyje w dziczy.
O kurde, zacząłem gorący dla wielu drażliwy temat tu na forum.
bardzo nie chciałbym żeby moja wypowiedź sprowokowała skręt tematu w kierunku, o którym mówisz. Nie to było moim zamiarem, zwłaszcza w temacie cenionego przeze mnie autora.
Po prostu czuję różnice kiedy to pierwszy raz spotkałem Bażanta na łące i tak mi się trzęsły ręce z wrażenia, że nie zrobiłem wtedy ani jednego zdjęcia swoim słabym kompaktem....
teraz wyposażony w zdobycze najnowszej techniki i wszelkie akcesoria, mijam wspomnianego bażanta i.... nie robię mu zdjęcia.... tak po prostu
Zapewniam Was, że w każdym lesie (nie parku krajobrazowy/rezerwacie), w którym nadleśnictwa prowadzą gospodarkę leśną, zwierzęta jak były dzikie tak nadal są. Spotkać jelenia poza okresem rykowiska wcale nie jest łatwo (a i wtedy trzeba zachować czujność/ostrożność).
Pozdrawiam :-)
Ale racją jest, że w wielu przypadkach problem dla zwierząt sprawiają ludzie i tak jak Sokolnik napisał, najgorsze jest ich karmienie, gdzie później nie umieją sobie poradzić.
tak dzieje się np. na MOku, gdzie ryby, kaczki i ptaszki nie boją się niczego i nikogo.
Ten jeleń był kolczykowany.
Echhh, to sie nazywa być w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze :) .
Piknie Panie, piknie.
Kolor wg. mnie jest OK, i fajnie oddziela pierwszy plan od tła.
Jedno z lepszych Twoich Fociszczy, ...
dobre zdjecie , nie mam uwag , a to ze jelen oswojony nie ma znaczenia, i tak trzeba go ładnie wkomponowac nie ulec gorączce ze zaraz zniknie tylko pomyslec w jaki sposób go pokazać , a Tobie udało sie to ładnie zrealizować
Janusz to jest jak reklama czekolady milki, tak do pary z fioletową krową ;-)
Kadr bez zarzutu, ale miałeś farta ;-)
Dzięki wszystkim za miłe słowa;) na prawdę staram się, by wypadać tutaj jak najlepiej. Tym razem szczęście uśmiechnęło się do mnie i jako wisienkę dało Jelonka;D
Ps.
ponoć jeszcze wczoraj tam był;) więc może warto wybrać się na Rusinową?
Pozdrawiam
Janusz
pięknie ! bardzo pozytywny widok, nastraja optymizmem!
jarekf34
07-05-2014, 22:35
Super fotka Panie... bardzo mi się podoba, jakby tak jeszcze spojrzał Ci w obiektyw to byłaby bajka... ale to już taki koncert życzeń ;):) Jest fajowo.
Super fotka Panie... bardzo mi się podoba, jakby tak jeszcze spojrzał Ci w obiektyw to byłaby bajka... ale to już taki koncert życzeń ;):) Jest fajowo.
czekałem kilka chwil na to, bo właśnie tego od niego oczekiwałem, niestety pojawili się ludzie i tyle ze zdjęć...;/
Któryś już raz wchodzę w ten wątek... skojarzenie z przysłowiowym jeleniem na rykowisku się ciśnie, ale z jakichś dziwnych powodów gęba się śmieje do tego zdjęcia :)
Któryś już raz wchodzę w ten wątek... z jakichś dziwnych powodów gęba się śmieje do tego zdjęcia :)
I na tym przystańmy;D
geralttt
12-05-2014, 10:54
Bajera! :)
Się model trafił :), świetnie dopełnia piękny widok. ;)