PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "wyjeleniony"krajobraz

bajcy
03-05-2014, 23:13
...nie, nie jest wklejony :D
***Zapraszam***

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/5small-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-mtGbAc3s6g8/U2Vdq5Fy1ZI/AAAAAAAABho/AuJVZm1rEx8/w1000-h623-no/5-small.jpg)

Pozdrawiam
Janusz

biegly
04-05-2014, 02:13
Bajka! Świetne zdjęcie, gratki :)

Radek_1
04-05-2014, 09:00
To już (jeszcze) owiec nie ma na Polanie...? Takiego okazu tam nie miałem przyjemności oglądać, niesamowite...!

superlama
04-05-2014, 09:36
Ale jak, wyprowadziłeś swojego jelenia na spacer i pozował czy jak?:)

dominikpl72
04-05-2014, 11:40
A mówili, że "jeleń na rykowisku" to kicz i taki oklepany temat ;)

Ark
04-05-2014, 12:06
A mówili, że "jeleń na rykowisku" to kicz i taki oklepany temat ;)
Ale powyższe to, nie jest "jeleń na rykowisku" ;-)

bajcy
04-05-2014, 12:29
A najgorsze jest to, że jadłem tam oscypki i piłem żętycę, a nie widziałem żądnych innych zwierząt:D
Więc wychodzi na to, że coś na Rusinowej się pozmieniało;)

zgera
04-05-2014, 12:47
A najgorsze jest to, że jadłem tam oscypki i piłem żętycę, a nie widziałem żądnych innych zwierząt:D
Więc wychodzi na to, że coś na Rusinowej się pozmieniało;)

Zlikwidowali prawdopodobnie wypas owiec na Rusinowej, dlatego pojawiły się jelenie, ciekawe ma poroże, to chyba jakaś górska odmiana.
Spotkany prze zemnie w Bieszczadach wyglądał inaczej http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230125

Jarkod
04-05-2014, 13:07
Sądząc po ogniskowej, byłeś bardzo blisko. Sam podszedł, czy Ty do niego? Nie spłoszył się?

bajcy
04-05-2014, 13:12
Sądząc po ogniskowej, byłeś bardzo blisko. Sam podszedł, czy Ty do niego? Nie spłoszył się?

Nic się nie bał, myślę że jest częstym bywalcem w tamtych okolicach, bo bez problemu dawał się głaskać, ba nawet sam podchodził do ludzi by go ktoś po sierści po smyrał:D

Ark
04-05-2014, 14:39
...ciekawe ma poroże, to chyba jakaś górska odmiana...
To nie jest żadna "górska odmiana" ;-). Jelenie (byki) co roku zrzucają poroże (mniej więcej pod koniec lutego, w marcu), które odrasta i jest pokryte scypułem. Przed rykowiskiem (pod koniec sierpnia) byki "wycierają" scypuł ;-).

PS. @zgera, "Twój" byk jest już wytarty. Swoją droga pięknego byka uchwyciłeś, szkoda tylko, że tak go pociąłeś, ale domyślam się, że inaczej się nie dało :-)

sokolnik
04-05-2014, 17:49
zdjęcie super, spotkanie super - jednak jelonek trochę oswojony z człowiekami :)
nie podoba mi się mocno zielona trawa i kolor jelonka, u mnie taki pomarańczowo/czerwony

Radek_1
04-05-2014, 18:07
Zlikwidowali prawdopodobnie wypas owiec na Rusinowej...

Skąd takie przypuszczenia? Wypas był tam od wieków, stąd moje zdziwienie i zaciekawienie. Masz jakąś konkretną informację w tym względzie...?

Zahir
04-05-2014, 19:53
Nic się nie bał, myślę że jest częstym bywalcem w tamtych okolicach, bo bez problemu dawał się głaskać, ba nawet sam podchodził do ludzi by go ktoś po sierści po smyrał:D

znak czasów... będąc ostatnio w pewnym parku krajobrazowym spacerowałem dosłownie o 2 kroki od bażantów, lisów, kuropatw i borsuków... ot dzika przyroda staje się "pawiami" naszych ogrodów.

sokolnik
04-05-2014, 19:57
znak czasów... będąc ostatnio w pewnym parku krajobrazowym spacerowałem dosłownie o 2 kroki od bażantów, lisów, kuropatw i borsuków... ot dzika przyroda staje się "pawiami" naszych ogrodów.

tak się właśnie robi krzywdę dzikiej przyrodzie (zwierzętom).
Turyści karmią zwierzęta, zachęcają do kontaktu... potem zwierzęta chorują i zdychają a my ludzie, cieszymy się pięknymi zdjęciami (z ich udziałem) - przykre.
Zwierze powinno być dzikie jeśli żyje w dziczy.
O kurde, zacząłem gorący dla wielu drażliwy temat tu na forum.

Zahir
04-05-2014, 20:20
bardzo nie chciałbym żeby moja wypowiedź sprowokowała skręt tematu w kierunku, o którym mówisz. Nie to było moim zamiarem, zwłaszcza w temacie cenionego przeze mnie autora.
Po prostu czuję różnice kiedy to pierwszy raz spotkałem Bażanta na łące i tak mi się trzęsły ręce z wrażenia, że nie zrobiłem wtedy ani jednego zdjęcia swoim słabym kompaktem....
teraz wyposażony w zdobycze najnowszej techniki i wszelkie akcesoria, mijam wspomnianego bażanta i.... nie robię mu zdjęcia.... tak po prostu

Ark
04-05-2014, 20:29
Zapewniam Was, że w każdym lesie (nie parku krajobrazowy/rezerwacie), w którym nadleśnictwa prowadzą gospodarkę leśną, zwierzęta jak były dzikie tak nadal są. Spotkać jelenia poza okresem rykowiska wcale nie jest łatwo (a i wtedy trzeba zachować czujność/ostrożność).
Pozdrawiam :-)

bajcy
04-05-2014, 21:20
Ale racją jest, że w wielu przypadkach problem dla zwierząt sprawiają ludzie i tak jak Sokolnik napisał, najgorsze jest ich karmienie, gdzie później nie umieją sobie poradzić.
tak dzieje się np. na MOku, gdzie ryby, kaczki i ptaszki nie boją się niczego i nikogo.
Ten jeleń był kolczykowany.

j@nek
04-05-2014, 21:24
Echhh, to sie nazywa być w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze :) .
Piknie Panie, piknie.
Kolor wg. mnie jest OK, i fajnie oddziela pierwszy plan od tła.
Jedno z lepszych Twoich Fociszczy, ...

harb
05-05-2014, 06:54
dobre zdjecie , nie mam uwag , a to ze jelen oswojony nie ma znaczenia, i tak trzeba go ładnie wkomponowac nie ulec gorączce ze zaraz zniknie tylko pomyslec w jaki sposób go pokazać , a Tobie udało sie to ładnie zrealizować

moshica
05-05-2014, 08:41
Janusz to jest jak reklama czekolady milki, tak do pary z fioletową krową ;-)
Kadr bez zarzutu, ale miałeś farta ;-)

bajcy
05-05-2014, 20:36
Dzięki wszystkim za miłe słowa;) na prawdę staram się, by wypadać tutaj jak najlepiej. Tym razem szczęście uśmiechnęło się do mnie i jako wisienkę dało Jelonka;D
Ps.
ponoć jeszcze wczoraj tam był;) więc może warto wybrać się na Rusinową?
Pozdrawiam
Janusz

imat
05-05-2014, 22:12
pięknie ! bardzo pozytywny widok, nastraja optymizmem!

jarekf34
07-05-2014, 22:35
Super fotka Panie... bardzo mi się podoba, jakby tak jeszcze spojrzał Ci w obiektyw to byłaby bajka... ale to już taki koncert życzeń ;):) Jest fajowo.

bajcy
07-05-2014, 22:39
Super fotka Panie... bardzo mi się podoba, jakby tak jeszcze spojrzał Ci w obiektyw to byłaby bajka... ale to już taki koncert życzeń ;):) Jest fajowo.

czekałem kilka chwil na to, bo właśnie tego od niego oczekiwałem, niestety pojawili się ludzie i tyle ze zdjęć...;/

creep
08-05-2014, 22:33
Któryś już raz wchodzę w ten wątek... skojarzenie z przysłowiowym jeleniem na rykowisku się ciśnie, ale z jakichś dziwnych powodów gęba się śmieje do tego zdjęcia :)

bajcy
08-05-2014, 23:09
Któryś już raz wchodzę w ten wątek... z jakichś dziwnych powodów gęba się śmieje do tego zdjęcia :)
I na tym przystańmy;D

geralttt
12-05-2014, 10:54
Bajera! :)

rainer
12-05-2014, 13:31
Się model trafił :), świetnie dopełnia piękny widok. ;)