Zobacz pełną wersję : Zdjęcia komunijne
Witam, chciałbym się poradzić, otóż zostałem poproszony o wykonanie zdjęć z I komunii w lokalu i moje pytanie brzmi ile mógłbym zażyczyć sobie za takie zdjęcia ?. Biorąc pod uwagę że zlecenie załatwił mój dobry przyjaciel, i jest to komunia jego siostrzenicy. Chodzi o zdjęcia tylko z lokalu. Dodam że mój sprzęt to Nikon D5000, AF-S 18-105/55-200, AF-S 35mm oraz SB-800, nie jest to najwyższa półka ale daję radę. Z góry dziękuje za pomoc.
sokrates
03-05-2014, 21:10
Ja od przyjaciela nie bral bym nic. Ew zwrot za paliwo w czteropaku... Ty rob jak uwzasz. To twoj przyjaciel.m
Sent from my iPad using Tapatalk
Może symboliczne 50zł chyba, że to dobry przyjaciel i jest chrzestnym komunistki to za free.
Musisz podjąć decyzję, czy:
1. Zdjęcia mają być tylko w JPG na płytce, czy mają być wydrukowane (jeśli tak, w jakim rozmiarze)
2. Ile ma być tych zdjęć oddanych (orientacyjnie: 20, 40, 80...)
3. Ile czasu masz być na tym przyjęciu (godzinę, dwie, czy do końca)
Przyjaciel, czy nie, rodzina czy obcy, ja bym jakąś kwotę pobrał. Skoro bierze Ciebie, to znaczy że nie chce wydawać kasy na profesjonalistę, bo liczy, że mu wykonasz reportaż w niższej stawce.
Jeśli ogarniasz pracę z lampą i masz jakieś podstawy w fotografowaniu i późniejszej obróbce, to spokojnie stówkę powinieneś wziąć.
siwyozzman
05-05-2014, 12:53
Jeśli ogarniasz pracę z lampą i masz jakieś podstawy w fotografowaniu i późniejszej obróbce, to spokojnie stówkę powinieneś wziąć.
Też myślę że to odpowiednia stawka - pod warunkiem że pracujesz na imprezie ok godziny, potrafisz te zdjęcia zrobić poprawnie a później je przygotować do druku i oglądania/ kolejna godzina-dwie pracy zakładając że oddasz 20-30 zdjęć/ Jeżeli klient chce odbitki to mu zamawiasz w sprawdzonym labie - koszt doliczasz do ceny - masz pewność jak ostatecznie wygląda efekt Twojej pracy.