Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat i jakie obiektywy do fotografii portretowej (12 tys zł)

cabura
03-05-2014, 16:57
Witam Szanowne grono użytkowników !

Koledzy potrzebuje pomocy, nie znam się na optyce na tyle by dokonać zakupu samodzielnie. Potrzebuje obiektywu/obiektywów do fotografii portretowej i całego ciała. Budżet 12 tys zł. Aparat... Jestem skłonny zakupić Nikona d7100 ? Czy to dobry wybór ? Pozostanie około 9 tys na obiektywy.

Jeżeli po kupnie obiektywów coś by zostało, chciałbym zakupić tło i oświetlenie (zestaw) amatorski. Proszę o pomoc.

Fotografia ludzi wewnątrz i na zewnątrz. W "studio" i podczas spacerów np. w parku. Twarz + całe ciało.

Wolał bym 2 lub obiektywy niż np. 1 ...Aczkolwiek proszę o sugestie.

MstrG
03-05-2014, 17:16
Na czym do tej pory pracowałeś?

cabura
03-05-2014, 17:27
Jestem grafikiem komputerowym. Obrabiam fotografie do druku i na potrzeby WEB + całej maści DTP, staż pracy 3 lata. To będzie moja pierwsza lustrzanka, nigdy wcześniej nie fotografowałem na takim poziomie, jedynie kompakty i na własny użytek. Obrabiałem jedynie zdjęcia innych fotografów, chciałbym W końcu sam tworzyć projekty od A do Z. W zakresie fotografii - owszem jestem początkujący, lecz w zakresie obróbki dostarczanych fotografii jestem na poziomie zaawansowanym. Stąd chciałbym na wstępie zakupić sprzęt lepszy i nie celować w najtańsze lustrzanki.

MstrG
03-05-2014, 17:30
To ma być nowe czy używane?
D700 lub D610 + 28mm f/1.8G (ewentualnie poczekać na 35mm f/1.8G FX) + 85mm f/1.8G + 180mm f/2.8D :)

cabura
03-05-2014, 17:34
Niestety nie stać mnie na taki wydatek, sprzęt finansowany z kredytu wraz z nową stacją roboczą do celów DTP. Bank wyraził zgodę na kredyt, aktualnie muszę w dokumentacji przedstawić jaki sprzęt chce kupić - wypisać dokładne nazwy. Dopiero po tym etapie otrzymam środki na zakup. Prosiłbym o dokładny link lub o pełną nazwę polecanej optyki. Sprzęt finansowany przez kredyt stąd w grę wchodzi wyłącznie nowy.

cabura
03-05-2014, 17:45
35mm f/1.8G FX - Czy wiadomo kiedy ma się pojawić ? Kredyt jest brany celowo pod sprzęt fotograficzny i od chwili przekazania środków przez bank mam ściśle ograniczony czas na zakup. 28mm f/1.8G W pełni w moim zasięgu, jest to interesująca propozycja. Proszę o dalsze rady.

85mm f/1.8G + 180mm f/2.8D - niedostępny w sprzedaży.

Art Erie
03-05-2014, 18:41
[..]85mm f/1.8G + 180mm f/2.8D - niedostępny w sprzedaży.

http://allegro.pl/obiektyw-nikon-85mm-nikkor-85-mm-f-1-8-d-seria-d-i4199914063.html

lub

http://beafoto.pl/pl/p/Nikon-Nikkor-85-mm-f1.8D-AF/526
http://beafoto.pl/pl/p/Nikon-Nikkor-AF-S-85-mm-f1%2C8G/508

lub

http://beafoto.pl/pl/p/Nikon-Nikkor-85-mm-f1%2C4D-AF-/527 (f/1,4)

http://beafoto.pl/pl/p/Nikon-Nikkor-AF-S-85-mm-f1%2C4G-/510 (f/1,4)

180mm

http://beafoto.pl/pl/p/Nikon-Nikkor-180-mm-f2%2C8D-ED-IF-AF/522

cabura
03-05-2014, 19:16
Zainteresował mnie: Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF Cena 4,5 tys zł. Bardzo dziękuje za wskazanie tego modelu. Nadaje się świetnie do portretów w studio. Pytanie laika... Rozumiem, że nadaje się do fotografii samej twarzy jak i całej sylwetki, tak ? : ] i czy nikon d7100 jest aparatem pełnoklatkowym (FX) ? Czy warto dokupywać dodatkowe lustro do portretów na zewnątrz, mając omawiany model ? Jeżeli tak, to jaki ?

karolt
03-05-2014, 19:17
Nikon Df + 50/1.8G = 12000 zł. Polecam :-)

Art Erie
03-05-2014, 19:37
Zainteresował mnie: Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF Cena 4,5 tys zł. Bardzo dziękuje za wskazanie tego modelu. Nadaje się świetnie do portretów w studio. Pytanie laika... Rozumiem, że nadaje się do fotografii samej twarzy jak i całej sylwetki, tak ? : ] i czy nikon d7100 jest aparatem pełnoklatkowym (FX) ? Czy warto dokupywać dodatkowe lustro do portretów na zewnątrz, mając omawiany model ? Jeżeli tak, to jaki ?

Może zacznę od końca.
Nie warto w twoim przypadku kupować drugiego body ( nie zmieścisz się w budżecie). D7100 to DX, czyli crop. W Nikonie pełnoklatkowe puszki mają oznaczenie FX - D700 ( nie produkowany ), D600, D610, D800, D3 (podobnie jak D700 tylko rynek wtórny), D4.
W Twoim przypadku D610 byłby bardzo dobrym rozwiązaniem.
Co do kąta widzenia 85mm na FX (musisz sobie wybarać, bo w obu wątkach masz przemieszane foty z DX i FX) to tutaj masz dwa wątki na temat 85/1,8 D i G, niestety zdjęcia z 85/1,4D musisz sobie wyszukać samodzielnie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223532
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=103961
To czy nadaje się do całej sylwetki, czy samej twarzy musisz ocenić sam (umów się z kimś, kto Ci udostępni sprzęt na kilka strzałów); jedni będą portretować z 50mm, inni nie robią tego krócej niż 105mm.

cabura
03-05-2014, 21:36
Wybór padł definitywnie na:

Nikon D800 + AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G

Jakość zdjęć najbardziej mi odpowiada. Zdaje sobie sprawę, że umiejętności to decydujący czynnik, ale wiem, że chce robić dokładnie takie foty jak przedstawiony zestaw. Jestem bardzo wdzięczny za wasze sugestie, aktualnie mam pełną świadomość, że gdybym nie otrzymał pomocy w tym wątku kupił bym kosztowny sprzęt który nie koniecznie oddawał tego czego chce.

Nikon D800 - body to koszt: 9 500zł
AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G - 2 000zł

Szarpie budżet. Rezygnuje z dwóch monitorów i zostaje przy jednym. Do wyżej wymienionego zestawu potrzebuje solidnego statywu, super solidnego pokrowca pancerza i lampy błyskowej - z nastawieniem na zdjęcia portretowe. Wyczytałem, że d800 ma dobrą lampę wbudowaną standardowo, ale mniemam, że nieporównywalnie lepszy efekt da lampa oddzielna. Co można mi polecić ? Budżet 3 000 tys zł.

morzon
03-05-2014, 21:38
Lepiej zrobisz kupując D610. Nie odróżnisz obrazka od D800, a zostanie Ci 2-3tys na inne rzeczy (choćby ten drugi monitor o którym pisałeś).

cabura
03-05-2014, 21:46
Hymm.. naprawdę d610 jest tak bliska d800? W wątku który przeglądałem każdy machał d800 i fotografie bardzo mi się podobały. Nie ukrywam, że pod kątem finansowym d610 jest znacznie bardziej atrakcyjna. Boję się, że d610 nie uzyskam tak pięknych kolorów jak d800, d800 łapie tyle szczegółów i te kolory.

sufenta
03-05-2014, 21:47
posluchaj rady kolegi sainta.

morzon
03-05-2014, 21:49
Hymm.. naprawdę d610 jest tak bliska d800? W wątku który przeglądałem każdy machał d800 i fotografie bardzo mi się podobały. Nie ukrywam, że pod kątem finansowym d610 jest znacznie bardziej atrakcyjna. Boję się, że d610 nie uzyskam tak pięknych kolorów jak d800, d800 łapie tyle szczegółów i te kolory.

Uzyskasz, nie martw się. To bardzo zbliżone matryce jeśli chodzi o osiągi. Używam D800 i D600, więc znam obie puchy bardzo dobrze.

cabura
03-05-2014, 21:57
W takim razie na uczepnego mógłbym połączyć:

Nikon D610 + Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF - Czy D610 w pełni wykorzysta taki obiektyw ?

ale nie do końca jestem przekonany, jeżeli obiektyw AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G jest dla mnie odpowiedni. D AF jest o 50% droższy.

kjakub
03-05-2014, 22:05
Kup D610 + 85 mm f/1,8G. Myślę, że przynajmniej na początku nie warto dopłacać do f/1,4, która ma wolniejszy AF.
A jako, że zakup wyłącznie jednej stałki nie jest najlepszym pomysłem (Tak, wiem, że niektórym to wystarczy, ale to są wyjątki potwierdzające regułę ;-) ), to za pozostałą kwotę proponował bym zakup np. Sigmy 17-50 f/2,8 :-) Będzie bardziej uniwersalny zestaw.

cabura
03-05-2014, 22:16
Sigma 17-50 f/2,8 - Posiada możliwość 5 letniej gwarancji, to dla mnie duży plus. Do jakich celów używa się takiego obiektywu ? Fotografia reportażowa ? Przyznam, ze wolę unikać uniwersalnych obiektywów. Wolę kupić np. tylko 2 ale każdy do konkretnej czynności.

Art Erie
03-05-2014, 22:23

Jakość zdjęć najbardziej mi odpowiada. Zdaje sobie sprawę, że umiejętności to decydujący czynnik, ale wiem, że chce robić dokładnie takie foty jak przedstawiony zestaw. Jestem bardzo wdzięczny za wasze sugestie, aktualnie mam pełną świadomość, że gdybym nie otrzymał pomocy w tym wątku kupił bym kosztowny sprzęt który nie koniecznie oddawał tego czego chce.

Szarpie budżet. Rezygnuje z dwóch monitorów i zostaje przy jednym. Do wyżej wymienionego zestawu potrzebuje solidnego statywu, super solidnego pokrowca pancerza i lampy błyskowej - z nastawieniem na zdjęcia portretowe. Wyczytałem, że d800 ma dobrą lampę wbudowaną standardowo, ale mniemam, że nieporównywalnie lepszy efekt da lampa oddzielna. Co można mi polecić ? Budżet 3 000 tys zł.

D800 to nie jest dobry pomysł na start i przy ograniczonym budżecie, D610 i tak przerośnie Twoje potrzeby i możliwości, a za 2-3 lata świadomie kupisz nowa puszkę (albo i nie).
W kwestii lamp mamy odpowiedni dział.

Edit

Sigma 17-50 f/2,8 - Posiada możliwość 5 letniej gwarancji, to dla mnie duży plus. Do jakich celów używa się takiego obiektywu ? Fotografia reportażowa ? Przyznam, ze wolę unikać uniwersalnych obiektywów. Wolę kupić np. tylko 2 ale każdy do konkretnej czynności.

To obiektyw DX, kolega czegoś nie doczytał.

kjakub
03-05-2014, 22:24
Aj, przepraszam bardzo! Pomerdało mi się już z przepracowania :oops: Chodziło o 24-70 f/2,8 :oops:

cabura
03-05-2014, 23:02
Z racji wyboru d610 zamiast d800... Zaoszczędzone pieniądze mogę wydać na obiektyw reportażowy. Zawody sportowe, koncerty.

Wśród porterówek wybiorę:
AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G lub Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF - Jeszcze rozważam. Dla pewności: Oba te szkła będą w pełnio współgrać z d610 ? Potrzebuje końcowego potwierdzenia : ]

kjakub
03-05-2014, 23:09
Dla pewności: Oba te szkła będą w pełnio współgrać z d610 ?
Tak. Wersja D nie będzie w pełni współpracować wyłącznie z aparatami pozbawionymi silniczka AF, czyli D3x00, D5x00 i D40/D60, natomiast G z wszystkimi będzie miała AF.

Art Erie
03-05-2014, 23:28
Z racji wyboru d610 zamiast d800... Zaoszczędzone pieniądze mogę wydać na obiektyw reportażowy. Zawody sportowe, koncerty. [...]

He he ;) Budżet trochę z gumy ;) Tamron 24-70/28 kosztuje 3700zł, Nikkor jest 2 tyś droższy, a wspominałeś coś o lampach...

Tak oba te szkła 85mm są w pełni kompatybilne z D610 wersja 1,4 D jest bez silniczka i AF pracuje dzięki silnikowi wbudowanemu w body, wersja 1,8 G ma wbudowany silnik. Jest jeszcze nowa wersja 1,4 G, której nie linkowałem wcześniej, oraz Sigma 85 mm f/1.4 DG EX HSM (wszystkie te obiektywy są kompatybilne z D610 i innymi korpusami pełnoklatkowymi)

doktor
04-05-2014, 00:05
Kup drugi monitor, jeśli żyjesz z DTP.

cabura
04-05-2014, 09:33
Mam jeszcze jeden dylemat początkującego:
Czy warto posiadać (kupić) oba te szkła ?

AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G
Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF

Czy dwa "tak podobne" to bezsens ? i zwyczajnie zostać przy jednym. Proszę nie zwracać uwagi na cenę i mój poziom fotografii. Interesuje mnie czynnik praktyczny pod kątem fotografii portretowej.

MstrG
04-05-2014, 09:36
Nie ma to większego sensu.

cabura
04-05-2014, 10:50
Na tym etapie chciałbym wszystkim serdecznie podziękować.

Wybór padł oczywiście na D610 + Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF

To będzie aparat i body użytkowane wyłącznie w studio, ewentualnie pewne i bezpieczne wyjścia do znajomych.

Tym samym, że budżet jeszcze jest... Chciałbym zakupić aparat (BODY + obiektyw) do fotografii portretowej na zewnątrz (aparat wyjściowy), który zabierał bym ze sobą na nocne spacery, do pabów itp. gdzie nie zawsze jest bezpieczne i może mnie spotkać przygoda tak różna jak różne są zdjęcia osoby początkującej : ] W takie miejsca powyższy sprzęt za 11 tys zł jest zbyt ryzykowny.

Na wyjścia chciałbym również NIKON-a, wydaje mi się to bardziej słuszne niż posiadanie np. canona i nikona. Chciałbym również obiektyw AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G. Czy jest jakieś body do 2 tys zł które wykorzysta taki obiektyw ? Oczywiście mowa tylko o nowych. Nikon D90 bardzo chwalona, starsza konstrukcja - Body to koszt 2 tys. zł Czy takie połączenie jest właściwe ?

MstrG
04-05-2014, 10:58
Na tym etapie chciałbym wszystkim serdecznie podziękować.

Wybór padł oczywiście na D610 + Nikon Nikkor 85 mm f/1,4D AF

To będzie aparat i body użytkowane wyłącznie w studio, ewentualnie pewne i bezpieczne wyjścia do znajomych.

Tym samym, że budżet jeszcze jest... Chciałbym zakupić aparat (BODY + obiektyw) do fotografii portretowej na zewnątrz (aparat wyjściowy), który zabierał bym ze sobą na nocne spacery, do pabów itp. gdzie nie zawsze jest bezpieczne i może mnie spotkać przygoda tak różna jak różne są zdjęcia osoby początkującej : ] W takie miejsca powyższy sprzęt za 11 tys zł jest zbyt ryzykowny.

Na wyjścia chciałbym również NIKON-a, wydaje mi się to bardziej słuszne niż posiadanie np. canona i nikona. Chciałbym również obiektyw AF-S NIKKOR 85mm f/1,8G. Czy jest jakieś body do 2 tys zł które wykorzysta taki obiektyw ? Oczywiście mowa tylko o nowych. Nikon D90 bardzo chwalona, starsza konstrukcja - Body to koszt 2 tys. zł Czy takie połączenie jest właściwe ?

Do D610 będziesz mieć 85mm f/1.4D, a na wyjścia D90 + 85mm f/1.8G? 85mm to już jest wąsko (szczególnie z cropem), mam wrażenie, że nawet nie wiesz o czym piszemy i jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Pójdź do sklepu, weź body do ręki, podepnij kilka obiektywów, zobacz jakie mają kąty widzenia.
Może jednak kup sobie D7100 + Sigma 18-35mm f/1.8 + Nikkor 85mm f/1.8G + SB700

bajcom
04-05-2014, 11:14
Również mam wrażenie że kolega się lekko zagubił.
Wybór padł na D610 i dobrze, do tego jeszcze 85 1.8G , 50 1.8G sigme 35 1.4 .
Drugie body na razie nie jest ci potrzebne , najpierw ogarnij to.Potem stwierdzisz co ci jeszcze brakuje.

cabura
04-05-2014, 11:42
Tak pogubiłem się, rozmowa skupiła się głównie na dwóch obiektywach i sądziłem, że to wystarczy. Budżet został i pomyślałem, że mogę kupić dodatkowe słabsze body. Dla wyjaśnienia dodam, że we wniosku kredytowym mam 12 tys na sprzęt fotograficzny - stąd tak koniecznie chce coś kupić i dokupić. Proponowane obiektywy są w moim zasięgu z jednym body d610. Rozumiem, że chodzi o te modele (wypisałem dokładne nazwy):

Nikon Nikkor AF-S 85mm f/1,8G (JAA341DA) - 1800zł
Nikon AF-S 50 f/1.8G - 750zł
Sigma 35mm F1.4 DG HSM Nikon - 3350zł

i pozostanie mi na lampę. Jestem wdzięczny, że prowadzicie mnie za rękę i wskazujecie błędy.

krzysiek.81
04-05-2014, 12:25

Według mnie to co chciałeś kupić w pierwszej wersji czyli D800 i 85 1.8G to był właśnie bardzo dobry wybór.
Skoro podobają ci się efekty jakie daje ten zestaw, to nie widzę powodu żebyś miał z niego rezygnować. Sam piszesz,ze chcesz kupić raz a dobrze to po co kombinować.

bajcom
04-05-2014, 12:36
Tak pogubiłem się, rozmowa skupiła się głównie na dwóch obiektywach i sądziłem, że to wystarczy. Budżet został i pomyślałem, że mogę kupić dodatkowe słabsze body. Dla wyjaśnienia dodam, że we wniosku kredytowym mam 12 tys na sprzęt fotograficzny - stąd tak koniecznie chce coś kupić i dokupić. Proponowane obiektywy są w moim zasięgu z jednym body d610. Rozumiem, że chodzi o te modele (wypisałem dokładne nazwy):

Nikon Nikkor AF-S 85mm f/1,8G (JAA341DA) - 1800zł
Nikon AF-S 50 f/1.8G - 750zł
Sigma 35mm F1.4 DG HSM Nikon - 3350zł

i pozostanie mi na lampę. Jestem wdzięczny, że prowadzicie mnie za rękę i wskazujecie błędy.

Tak o tych modelach myślałem. Z tego zestawu powinieneś być bardzo zadowolony. Poczytaj sobie opinie na tym forum o aparacie i obiektywach.

morzon
04-05-2014, 12:39
Według mnie to co chciałeś kupić w pierwszej wersji czyli D800 i 85 1.8G to był właśnie bardzo dobry wybór.
Skoro podobają ci się efekty jakie daje ten zestaw, to nie widzę powodu żebyś miał z niego rezygnować. Sam piszesz,ze chcesz kupić raz a dobrze to po co kombinować.

A potrafisz podać powód dla którego powinien brać D800 zamiast D610? W jego konkretnym przypadku?

MaciekW
04-05-2014, 12:45
Szerzej rozstawione punkty AF i powiększenie w punkcie ostrzenia jednym kliknięciem. Ja byłbym w stanie dopłacić różnicę za te dwie rzeczy, gdybym miał takie potrzeby jak autor wątku.

karolt
04-05-2014, 13:04
Szerzej rozstawione punkty AF i powiększenie w punkcie ostrzenia jednym kliknięciem. Ja byłbym w stanie dopłacić różnicę za te dwie rzeczy, gdybym miał takie potrzeby jak autor wątku.

I tak zawsze się ustawia ostrość środkowym punktem, na jednym palcu ręki mogę policzyć znajomych, którzy robią inaczej. Za to D800 jest powolny i produkuje ogromne pliki, które gdzieś trzeba jakoś przecież upychać, obrabiać itd. Masakra.

Powiększenie w punkcie ostrości jednym kliknięciem? Chyba każda puszka Nikona to ma, więc nie kumam (menu - elementy sterujące).

D800 mówimy stanowcze NIE. D610 wystarczy aż nadto. Ja mam większe potrzeby i wymagania niż autor, a na D800 nawet nie splunę.

85/1.8G i 50/1.8G to dość oczywisty wybór i pełen wypas.
Nastomiast co do Sigmy 35/1.4 HSM - darowałbym sobie, zwłaszcza jak bym był początkujący. Szarpanie się z wadliwym AF nie jest zbyt fajne, a ryzyko wadliwego AF w tych szkłach jest zbyt duże, żeby sobie nimi zawracać głowę, jeśli ktoś nie ma czasu na zajmowanie się bzdurami, tylko woli robić zdjęcia. Lepiej kupić Nikkora 35/1.8G FX (właśnie się pojawia na rynku).

morzon
04-05-2014, 13:08

Autor wątku na razie kompletnie nie wie czego chce, więc płacenie za coś czego nawet nie wie czy użyje i czy ma to dla niego jakiekolwiek znaczenie jest dla mnie dość nielogiczne. D600 to naprawdę świetna pucha o kosmicznych możliwościach, a podejrzewam, że przez pierwszy rok czy dwa ten aparat absolutnie niczym go nie ograniczy.

fafniak
04-05-2014, 13:21
To niesamowite że niektórzy potrafią wmawiać człowiekowi, który jak widać ma minimalne pojęcie o fotografii, zakup puszki za 9 tysięcy. Do 90% prac wystarczy 610 i to z dużym zapasem.
Chyba że jest potrzeba posiadania puchy z pierdylionem pikseli ze względu na duże powiększenia w druku (ale ta kwestia tu nie padła ani razu). Choc i tu to co daje 610 jest wystarczające.
Lepiej mieć 2-3 szkła niż puszkę z jednym szkłem

cabura
04-05-2014, 14:23
Poniekąd jest dużo prawdy, że nie wiem czego chce. Jest to spowodowane nie znajomością sprzętu i technik fotografii. Często pada zdanie by się przejść do sklepu i chwycić body, pobawić się itp. Niestety w 90% sklepów nie można wsiąść aparatu i się bawić : ] Ogranicza się to jedynie to chwycenia body w dłoń i rozmowy ze sprzedawcą. W dużych miastach zapewne są sklepy gdzie można chwycić aparat i zrobić test, pobawić się... W moim rejonie wschód polski są jedynie sklepy pokroju komputronika, rtvagd itp. - tam zabawy wystawionym sprzętem nie ma, nie mówiąc już o obiektywach - które najczęściej są po prostu na zamówienie. Mniemam, że u innych kolegów pochodzących z Warszawy, Szczecina, Gdańska czy Poznania takich problemów nie ma.

Oczywiście są znajomi, większość posiada pentaxy. Styczność była również z rożnymi canonami i nikonami, ale wszystko przelotem w zakresie... "o! Masz lustrzankę ? Pokaż : ] o fajna, fajna... ile dałeś ? "krótka zabawa i tyle. Nie jestem znawcą i nie umiem wybrać sobie aparatu po krótkiej zabawie z nim czy nawet porównywaniu danych modeli w dłoniach. Dla mnie to wszystko odczucia subiektywne na zasadzie, ten jest cięższy, ten cichszy, a ten fajne wygląda : ] Wybierając sprzęt muszę się oprzeć na waszym doświadczeniu, za dwa, trzy lata po zabawie z tym co kupię teraz - będę potrafił stwierdzić konkretnie czego potrzebuje i mój wybór będzie konkretnie sprecyzowany. Teraz jedynie wiem, że chce uczyć się fotografii ludzi na D610 : ) i moja precyzja ogranicza się do wyeliminowania fotografii pejzaży/widoków i wszelkiej maści innej. Po prostu fotografia ludzi w zakresie twarzy i całej sylwetki. Podczas przyjętej nieruchomej pozy i podczas ruchu np. gdy dziecko biegnie. Kapitał mam jaki mam bo odmówiłem sobie samochodu i opłat za ropę, to pozwala mi na kredyt i co za tym idzie raty za aparat. Jest to wybór indywidualny, ja wybrałem akurat tak.

Podoba mi się D800, jakość fotografii fenomenalna, kolory miód. Niestety cena... Definitywnie wybór padł na D610 i pozostanie na porządny osprzęt portretowy. Mniemam, że jest to bardzo porządny zestaw dla osoby początkującej, a gdy już się rozwinę sprzęt będzie dalej wystarczający do tworzenia super fenomenalnych zdjęć na poziomie zaawansowanej amatorki : ] Ponad to chce zakupić lampę i oświetlenie + tło, z d800 nie było by mnie stać.

Wyżej wspomniana SIGMA ma bardzo dużo opinii negatywnych, boje się, że natrafię na egzemplarz nie w pełni sprawny. Powyższą sigmę odpuszczam...

Natomiast:
85/1.8G i 50/1.8G biorę : ]

Co do Nikkora 35/1.8G FX o jaki konkretnie chodzi ? Gdy szukam w google wyskakuje ten:
Nikon Nikkor AF-S 85mm f/1,8G (JAA341DA) w cenie 1 800zł - Czy to ten ?

MstrG
04-05-2014, 14:29
[...]
Co do Nikkora 35/1.8G FX o jaki konkretnie chodzi ? Gdy szukam w google wyskakuje ten:

Nikkor 35 mm f 1.8 FX (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240838)
może wziąć pod uwagę jeszcze Nikkor 28 1.8G AFS (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203373)

cabura
04-05-2014, 14:40
Nikkor 35 mm f 1.8 FX - nigdzie nie mogę znaleźć tego modelu do kupna. Doszukałem się jedynie AF-S NIKKOR FX 35mm f/1.8G ED G za 2 600zł Czy obiektyw Nikkor 35 mm f 1.8 FX jest już w sprzedaży w Polsce ?

adrianek32
04-05-2014, 14:44
ciezko go dostac jesli wogole idzie go dostac w Pl w tej chwili, ja bym na Twoim miejscu kupil 28mm 1.8G i 85mm 1.8G, dwa bardzo fajne szkla ktore daja duzo mozliwosci

MaciekW
04-05-2014, 14:54
I tak zawsze się ustawia ostrość środkowym punktem, na jednym palcu ręki mogę policzyć znajomych, którzy robią inaczej.
Nie ma im się co dziwić, pewnie mają Canony piątki ;)

Powiększenie w punkcie ostrości jednym kliknięciem? Chyba każda puszka Nikona to ma, więc nie kumam (menu - elementy sterujące).
Bynajmniej.

Art Erie
04-05-2014, 15:31
[...]

Tak, to ten. W którymś z postów linkowałem "najładniejsze zdjęcia bez komentarzy" (czy cos w ten deseń), masz tam sample z Nikkora 1,8 w wersji D i G (są tylko dwa Nikkory 1,8 właśnie D i G).

EDIT

Mam pewien pomysł dotyczacy wyboru puszki dla Ciebie.
Z lektury Twoich postów powinieneś sam wywnioskować, że budżet 12tys zł nie wystarczy nawet na ułamek tego co zamierzasz kupić. Z drugiej strony wszystkie zakupy oprócz body, są to zakupy "na lata". Zarówno obiektywy, jak i oświetlenie, wyzwlacze itd będa Ci służyć latami. Jedynie puszka to zakup na 2-3 lata. Rozważyłbym więc zakup uzywanego body (myslę to o D700, to aparat pełnoklatkowy, kawał dobrego sprzętu). W tej chwili możesz je kupić za nieco ponad 4tys zł i za 2 lata, gdy ogarniesz temat sprzedaż je z niewielką strata. D700 z pewnością w niczym Cię nie ograniczy, a odciążysz budżet. Za 2-3 lata kupisz świadomie coś nowszego niż D610, czy nawet D800.

cabura
04-05-2014, 15:56
To dobry pomysł, niestety zakup jest finansowany z kredytu. Mogę zakupić wyłącznie sprzęt nowy, była możliwość zaznaczenia we wniosku kredytowym sprzętu używanego, lecz to spowodowało by dodatkowe trudności formalne, które były mocno skomplikowane. Zaznaczyłem wyłącznie sprzęt nowy, dodatkowo zakupiony sprzęt muszę ubezpieczyć, ale to temat na inny wątek : )

Art Erie
04-05-2014, 15:58
Tak wiem, D700 to była propozycja zakupu gotówkowego.

cabura
04-05-2014, 16:05
Masz bardzo dużo racji, ale nie chciałbym ponownie zmieniać własnego "widzi mi się" za namową użytkowników forum i wielu recenzji w internecie zdecydowałem się na d610, nie chce wyjść na super niezdecydowanego i w obecnej chwili krzyknąć, że jednak zmieniam body : ] . Aktualnie zestaw wygląda tak:

Nikon D610
Nikon AF-S Nikkor 28mm 1:1.8G – Cena: 2 500zł
Nikon Nikkor AF-S 85mm f/1,8G – Cena: 2 000 zł
Nikon AF-S 50 f/1.8G – Cena: 800 zł

Lampa Nikon SB-910 - 1 500zł

Czy teraz jest dobrze ?

salvdali
04-05-2014, 16:08
D610 6529,-
Nikkor AFS 50 1.8G 819,-
Nikkor AFS 85 1.8G 1979,-
Lampa SB700 2szt. 2320,-
Razem daje 11647.
Ceny wg cyfrowe.pl, na pewno da się taniej znaleźć. Taki zestaw da Ci pełna kreatywność i kontrolę nad światłem. A tym którzy będą mnie przekonywać, że zoom lepszy potem tak: lepszy, ale jak się już wie co i jak. Niech każdy sobie przypomni Zenita z 50mm. Źle było się na tym uczyć?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Art Erie
04-05-2014, 16:09
Piękny zestaw, jedynie do lampy mam zastrzeżenia ( pisałem o tym w dziale o lampach, ale to moja subiektywna opinia).

RobertMiernik
04-05-2014, 16:14
Bardzo pełną kreatywność daje zestaw, w którym najszerszym szkłem jest 50mm...
Już lepiej wziąć 35+85 albo nawet 24+85..

cabura
04-05-2014, 16:14
a co w takim przypadku z Nikon AF-S Nikkor 28mm 1:1.8G ?

Art Erie
04-05-2014, 16:17
Bardzo pełną kreatywność daje zestaw, w którym najszerszym szkłem jest 50mm...
Już lepiej wziąć 35+85 albo nawet 24+85..

Jest 28 mm.

salvdali
04-05-2014, 16:45
Jak się umie widzieć (a nie tylko patrzeć) to można 50ki nie odpinac od body. Autor szuka zestawu w określonym budżecie i do określonego celu (jasno określone portrety) nie było mowy o szerokim kacie.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

RobertMiernik
04-05-2014, 18:11
tak

cabura
04-05-2014, 18:35
Byłem dziś u siebie w galerii handlowej, w komputroniku znajduje się najtańszy obiektyw Nikon AF-S 50 f/1.8G, aktualnie na miejscu nie ma żadnej lustrzanki nikona. Dziewczyna znajomego posiada nikona d5100, którego jak się okazuje mogę pożyczyć, i tu pytanie: Czy ten nikon współgra z tym obiektywem ? Galeria czynna do 21, więc jeżeli powiedziecie, że tak to mógłbym jeszcze dziś choć prowizorycznie zobaczyć na co się decyduje... A nóż pozwolą zasadzić obiektyw na body. W specyfikacji pisze, że tak: Kompatybilne obiektywy - Nikkor AF-S, ale wolę się spytać bo nie zawsze jest tak jak na papierku a w sklepie nie chce by od razu zorientowali się, że mają do czynienia z laikiem.

MstrG
04-05-2014, 18:38
Byłem dziś u siebie w galerii handlowej, w komputroniku znajduje się najtańszy obiektyw Nikon AF-S 50 f/1.8G, aktualnie na miejscu nie ma żadnej lustrzanki nikona. Dziewczyna znajomego posiada nikona d5100, którego jak się okazuje mogę pożyczyć, i tu pytanie: Czy ten nikon współgra z tym obiektywem ? Galeria czynna do 21, więc jeżeli powiedziecie, że tak to mógłbym jeszcze dziś choć prowizorycznie zobaczyć na co się decyduje... A nóż pozwolą zasadzić obiektyw na body. W specyfikacji pisze, że tak: Kompatybilne obiektywy - Nikkor AF-S, ale wolę się spytać bo nie zawsze jest tak jak na papierku a w sklepie nie chce by od razu zorientowali się, że mają do czynienia z laikiem.

Kompatybilny będzie, aczkolwiek będziesz mieć inny kąt widzenia niż w D610.

Art Erie
04-05-2014, 19:27

50mm na DX-owej matrycy da Ci kąt widzenia jak 70mm na natrycy FX, więc taki test niczego Ci nie da. Na dodatek wizjer tej puszki to jak światełko w tunelu w porównaniu do puszek pełnoklatkowych.

kjakub
04-05-2014, 20:25
Proponujecie ciągle stałki. Ja dalej się upieram, żeby oprócz 85 mm f/1,8 wziąć np. Sigmę 24-70 f/2,8. Przynajmniej na początku posiadanie choć jednego zooma będzie bardzo dużą zaletą dla początkującego kolegi. Co z tego, jeśli będzie miał 28 mm i 85 mm, a akurat będzie potrzebował ogniskowej np. 40 mm, albo 60 mm. Myślę, że gdy kolega zdobędzie doświadczenie z zoomem, to już będzie wiedział o co chodzi i czego potrzebuje oraz najwyżej sprzeda zooma i kupi to co naprawdę mu się przyda, a nie albo za wąsko, albo za szeroko.

Przybliżone ceny wg. Ceneo:
D610 - 6400,-
N 85 f/1,8G - 1900,-
S 24-70 f/2,8 - 2750,-
Co daje ok. 11050,-
A reszta na karty pamięci, torbę, lampę, czy co tam będzie jeszcze potrzebne.

RobertMiernik
04-05-2014, 20:27
Nikt nie potrzebuje 40mm ani 60mm, 40mm to jest 28mm i półtorej kroku do przodu a 60mm to 50mm i pół kroku do tyłu...

morzon
04-05-2014, 20:29
Nikt nie potrzebuje 40mm ani 60mm, 40mm to jest 28mm i półtorej kroku do przodu a 60mm to 50mm i pół kroku do tyłu...

Jak potrzeba węższego kadru to raczej cropowanie ;) coby perspektywy nie zmienić. W druga strone gorzej ;)

cabura
04-05-2014, 21:06
Byłem w galerii, niestety nie otrzymałem możliwości sprawdzenia obiektywu... Zapoluje gdy będzie inny sprzedawca : ] Pobawiłem się natomiast d5300 (Wcześniej napisałem, że to d5100, ale okazało się lepiej) Fociłem jedynie z automata przy bardzo dobrym oświetleniu, około 30 zdjęć : ] Jakość, cóż... Czasami wpadam w zachwyt jak cykne fote starym telefonem : ] Dla początkującego bomba. Z niecierpliwością oczekuje mego d6100. Do zestawu doliczyłem walize i karty pamięcim budżet wyczerpany maksymalnie.

velaskez
07-05-2014, 14:26
Wybaczcie, ze sie wtraca. Przeczytalem ten watek i jak dla mnie to jakas abstrakcja. Kolega myli obiektywy, nie wie co zmienia wartosc ogniskowej, jak i wartosc maksymalnej wartosci otwarcia przeslony. Na dodatek na koniec pisze o d6100. Mozliwe, ze to przejezyczenie a ja sie czepiam. W ogole to takiego sprzetu nie chodzi sie ogladac do galerii, chyba ze go maja. Ale popatrzenie przez wizjer d5300 zeby zobaczyc jak to bedzie w d610...rece mi ponizej d**** opadly.
Kolego, lepiej do zestawu dobierz odpowiednie ksiazki o foto, bo to nie aparat robi te kolory, i ostre zdjecia, tylko rozgarniety uzytkownik. A Ty takim jeszcze nie jestes...wiec do nauki! ;)

I nie pisz, ze branie ze studia sprzetu za 12k to ryzyko. Wcale nie wieksze niz gdy on w tym studiu zostaje. Akurat ostatnio jednemu z naszych forumowych kolegow obrobili studio, i sprzet za grubo ponad Twoje 12k wyszedl w nocy. Aparat to aparat, narzedzie do pracy - oby szybko zarobil na ten kredyt co go wziales.

cabura
07-05-2014, 16:18
Spokojne, wiem na co wydaję finanse. Osoba która co dopiero zrobiła prawo jazdy może sobie kupić NOWE auto klasy D ? Prawda ? Tak samo jest z fotografią, jeżeli mnie stać i mogę sobie pozwolić na kredyt to dlaczego mam zaczynać od najniższego sprzętu ? To prawda, jestem początkujący... ale nie przeszkadza mi to : ] Miałem przyjemność czytać tu wiele wartościowych postów i mniemam, że wiele się tu nauczę.

d90
07-05-2014, 21:41
Co do nauki to niestety sam bedziesz musiał nauczyć sie wszystkiego.
Wyobraźni nie zastąpi żadne forum.
Czytaj. Czytaj. Czytaj.
Na każde Twoje pytanie jest juz gotowa odpowiedz w jakimś wątku.
Przy okazji złapiesz nowe ciekawe informacje.
Czytaj...

salvdali
08-05-2014, 15:00
Cabura: oczywiście nikt nie może nikomu zabronić wydawania własnych pieniędzy, jednak takim podejściem łatwo się zrazić do fotografii. Puszka semipro wymaga świadomego używania, musisz wiedzieć czego od niej oczekujesz a ona CI to da. W innym razie będziesz miał problem z osiągnięciem oczekiwanego rezultatu, a frustracja może Cię popchnąć do porzucenia robienia zdjęć w ogóle.

Pamiętam jak dziś, jak po przejściu z analogowego lustra, zachwyciłem się jakością zdjęć cyfrowego kompaktu, który wypluwał piękne zdjęcia na gotowo, a później gorycz porażki po pierwszych fotkach z cyfrowego lustra. Ale żeby osiągnąć zadowolenie z tego co robisz, trzeba mieć dobre podstawy.
Ja bym dla Ciebie widział na początek taki zestaw: D5300 (lub 7100) +N 24-120G/4 VR + N 85G/1.8 . W droższej wersji zamkniesz się w 10 000 zł, będziesz mieć fajną puszkę i do tego szklarnię, która nie zamyka pełnej klatki w przyszłości. O jakość obrazka byłbym spokojny w 100%, a na brak szerokiego kąta raczej nie będziesz narzekać (przez dłuższy czas moja przesiadka na FF bazowała na D70 + 24 mm na szerokim końcu i we wnętrzach nie odczuwałem dyskomfortu).

żeby dobrze jeździć nie trzeba od razu kupować auta WRC. Dojście do takiego poziomu biegnie przez np., Peugeota 106 Rally. Posiadanie olbrzymiego zapasu mocy jest czasami zupełnie niepotrzebne....

sokolnik
10-05-2014, 22:16
Ja bym dla Ciebie widział na początek taki zestaw: D5300 (lub 7100) +N 24-120G/4 VR + N 85G/1.8 . W droższej wersji zamkniesz się w 10 000 zł, będziesz mieć fajną puszkę i do tego szklarnię, która nie zamyka pełnej klatki w przyszłości..

Naprawdę za 10 000 można mieć o wiele lepszy zestaw niż ten zaproponowany przez Ciebie.

doktor
10-05-2014, 23:38
Spokojne, wiem na co wydaję finanse. Osoba która co dopiero zrobiła prawo jazdy może sobie kupić NOWE auto klasy D ? Prawda ? Tak samo jest z fotografią, jeżeli mnie stać i mogę sobie pozwolić na kredyt to dlaczego mam zaczynać od najniższego sprzętu ? .

Robisz z kasą co uważasz, swoją czy nie. Pytanie, czy wiesz dokąd idziesz i co chcesz osiągnąć. Wracając do samochodowego porównania, działa to również w przeciwną stronę, kupienie Subaru WRC nie uczyni z posiadacza prawa jazdy rajdowca. Ale do przekonania, że sprzęt jest najmniej istotnym elementem, dochodzi się dopiero po jakimś czasie.

To prawda, jestem początkujący... ale nie przeszkadza mi to : ]

A był kiedyś taki dowcip, jak pytano ślepego konia czy pobiegnie w Wielkiej Pardubickiej - nie widzę przeszkód - odpowiedział.
Nie traktuj tego ad personam, choć układ z kredytem powoduje, że omijasz etap poszukiwania swojej drogi i uświadomienia samemu sobie po użytkowaniu aparatu, czego potrzebujesz, co ci odpowiada a co nie, biorąc pod uwagę rodzaj robionych zdjęć, preferencje co do stylu pracy czy nawyki.