Zobacz pełną wersję : MH-23 i smród po ładowaniu
Nowa ładowarka, pierwszy raz ładowałem oryginalny aku EN EL9a. Po zakończeniu ładowania ładowarka śmierdziała spalonym plastikiem -czy to normalne? Pozdrawiam
Nie jest to normalne, nie napisałeś czy to oryginalna ładowarka czy zamiennik.
Nie jest to normalne, nie napisałeś czy to oryginalna ładowarka czy zamiennik.
Ładowarka jest oryginalna -trochę przeleżała ale nigdy nie była używana. Nie śledziłem cyklu ładowania ale diodka sygnalizowała normalnie pracę.
Jacenty Z.
07-05-2014, 22:40
Może kurz. Może normalny objaw odpalenia sprzętu dawno nie używanego. Ja bym obserwował czy nic się nie dzieje...
IMHO możesz się jeszcze ewentualnie spróbować asekurować w ten sposób, by np. podłączać ładowarkę do listwy zasilającej od kompa zamiast bezpośrednio do gniazdka. Napięcie znamionowe w gniazdku w przypadku niektórych dostawców energii (i/lub marnie zrobionej instalacji w starym domu, tak jak u mnie) może być mało stabilne.
Zdajesz sobie sprawę, że nawet dobra listwa w kwestii stabilności napięcia nic nie zmienia? Żeby poprawić stabilność napięcia musiałby mieć UPSa z AVR, albo typu online. Listwa to tylko filtr warystorowy (ogranicznik przepięć klasy D), a czasami jeszcze filtr przeciwzakłóceniowy.