PDA

Zobacz pełną wersję : MH-23 i smród po ładowaniu

junak20
03-05-2014, 16:04
Nowa ładowarka, pierwszy raz ładowałem oryginalny aku EN EL9a. Po zakończeniu ładowania ładowarka śmierdziała spalonym plastikiem -czy to normalne? Pozdrawiam

zgera
03-05-2014, 17:08
Nie jest to normalne, nie napisałeś czy to oryginalna ładowarka czy zamiennik.

junak20
03-05-2014, 17:21
Nie jest to normalne, nie napisałeś czy to oryginalna ładowarka czy zamiennik.

Ładowarka jest oryginalna -trochę przeleżała ale nigdy nie była używana. Nie śledziłem cyklu ładowania ale diodka sygnalizowała normalnie pracę.

markB
06-05-2014, 15:46
Może kurz się podsmażył?

Jacenty Z.
07-05-2014, 22:40
Może kurz. Może normalny objaw odpalenia sprzętu dawno nie używanego. Ja bym obserwował czy nic się nie dzieje...

IMHO możesz się jeszcze ewentualnie spróbować asekurować w ten sposób, by np. podłączać ładowarkę do listwy zasilającej od kompa zamiast bezpośrednio do gniazdka. Napięcie znamionowe w gniazdku w przypadku niektórych dostawców energii (i/lub marnie zrobionej instalacji w starym domu, tak jak u mnie) może być mało stabilne.

Tomeqp
08-05-2014, 08:30
Zdajesz sobie sprawę, że nawet dobra listwa w kwestii stabilności napięcia nic nie zmienia? Żeby poprawić stabilność napięcia musiałby mieć UPSa z AVR, albo typu online. Listwa to tylko filtr warystorowy (ogranicznik przepięć klasy D), a czasami jeszcze filtr przeciwzakłóceniowy.