Zobacz pełną wersję : przeswietlenia na zdjęciach
Jakub365
03-05-2014, 13:23
witam. Przedstawię wam slownie 3 sytuacje wktórej wykonywalem zdjecia i nie uzyskalem oczekiwanego efektu.
1. Fotografujac krajobraz-1plan rośliny, drzewa, skaly,niebo i wszystko fajnie lecz niebo mjalo fajne chmury,a mi wyszlo biale. Uzylem pomiaru matrycowego,iso 200,przyslona 5.6 czas odpowiedni do sytuacji. Co takiego zrobilem zle ze wszystko wyszlo mi fajnie doswietlone procz tego nieba? robiac w trybie auto wszystko ok.
2. Robilem zdjecia na imprezie przedszkolaków na sali fitness dosc ciemnej z lewej i prawej strony same okna,dzien pochmurny,ale czasami wychodzilo slonce i teraz tak wszystko wychodzilo mi dobrze lecz tam gdzie bhlh okna i zaświeciło slonce było po prostu bialo tutaj nie pamietam ustawien,ale w automat tez sobie nie radzil.
3. zdjecie grupowe noca pod pałacem kultury, statyw ,samowyzwalacz. palac kultury fajnie oświetlony, a nas nie widac lub bardzo ciemni.
Mozna prosić o wskazówki co powinienem robic,aby zdjecia bhly poprawnie doswietlone wszedzie? w lr jakos uratuje zdjecia, ale wolalbym nie tracic czasu na to;)
Problem polega na rozpiętości tonalnej matrycy, matryca nie jest w stanie zarejestrować poprawnie skrajnie jasnych i ciemnych obszarów kadru, pomiar światła bierze pod uwagę średnią i dlatego na zdjęciach wychodzą obszary prześwietlone lub niedoświetlone.
Trzeba korygować ekspozycję, używać innych pomiarów światła niż matrycowy, używać filtrów.
1. Błędnie wybrany tryb pomiaru światła i punkt jego pomiaru. W takich sytuacjach lepiej robić w RAWach, a później odpowiednio wyciągnąć ze świateł i cieni.
2. Błędnie dobrane ustawienia aparatu - prawdopodobnie za długi czas. Pokaż zdjęcie, wraz z całym EXIFem.
3. Doprać odpowiednie parametry ekspozycji - aparat to nie oko ludzkie, które różne fragmenty może widzieć z różną "czułością". Poza tym przy nocnych zdjęciach obowiązkowo trzeba robić w manualu. Pomiar światła się nie sprawdza.
Jakub365
03-05-2014, 14:42
staram sie prawie zawsze robic w manualu, a jak nie to w trybie "A" trybu auto uzywam juz w skrajnych przypadkach jak nie uzyskuje oczekiwanego efektu. Raw+jpeg to u mnie standard.
Czy w 1 sytuacji pomiar matrycowy nie jest właśnie najlepszy?lapie przeciez największy obszar pomiarowy. D7000 ma przecież bardzo duza rozpiętość totalną i raczej nie w tym jest problem, tylko raczej po mojej stronie, bo przecież na automacie w 1 sytuacji fajnie zdjęcie mi wyszlo;)
staram sie prawie zawsze robic w manualu, a jak nie to w trybie "A" trybu auto uzywam juz w skrajnych przypadkach jak nie uzyskuje oczekiwanego efektu. Raw+jpeg to u mnie standard.
Czy w 1 sytuacji pomiar matrycowy nie jest właśnie najlepszy?lapie przeciez największy obszar pomiarowy. D7000 ma przecież bardzo duza rozpiętość totalną i raczej nie w tym jest problem, tylko raczej po mojej stronie, bo przecież na automacie w 1 sytuacji fajnie zdjęcie mi wyszlo;)
Problem jest po twojej stronie - a dokładnie w braku podstawowej wiedzy.
Zgadza się, D7k ma duży DR ~14 bitów. A wiesz o tym, że JPEG ma "aż" 8 bitów, monitory wyświetlają aż 8 bitów ??
Chcesz zobaczyć ten cały DR - musisz odpowiednio wywołać zdjęcie.
Zapomnij na razie o trybie manualnym, bo widać jeszcze do niego nie dojrzałeś. Założę się, że jedyne co robisz w tym manualu, to ustawiasz tak, aby na drabince mieć zero - czyli dokładnie to samo co tryb A czy S...
Naucz się najpierw korzystać z trybów A i S, jak to opanujesz może będzie pora na M... z resztą nauczysz się wtedy różnic i zastosowań innych funkcji - jak tryby pomiaru światła i korekta ekspozycji.
Pomiar światła - tam matrycowy ustawia raczej parametry, aby nie przepalić - oczywiście w RAWach. W JPEGach, będzie to nawet kilka EV za jasno (w najjaśniejszych partiach) i nawet kilka EV za ciemno (w ciemnych partiach). Chcesz szczegóły w światłach - wywołaj odpowiednio zdjęcie.
zbyszekD7000
03-05-2014, 15:24
No to jak w automacie to samo zdjęcie Ci fajnie wyszło, to nic prostszego jak zobaczyć jakie parametry dobrał aparat i porównać sobie z tym co ustawiałeś sam w manualu
Jakub365
03-05-2014, 17:59
Używając trybu "M" owszem staram się, aby drabinka była bliska 0, lecz nie koniecznie, bo czasami lepiej zdjęcie wygląda, gdy dam bardziej +lub-, pomiar światła również używam, jedynie nie bawię się korektą ekspozycji i tu chyba popełniam błąd prawda? Piszesz, aby zobaczyć cały ten DR muszę odpowiednio wywołać zdjęcie, masz na myśli dobrze naświetlone czy odpowiednio przerobione w LR? czy po prostu wydrukowane?:D nie daję zdjęć do druku, wszystko oglądane jest na laptopach.
Tak ogólnie automatyka nie zawsze sobie radzi.
Trzeba mieć trochę wprawy i obserwować zdjęcie na wyświetlaczu, histogram pomaga.
Wart też mieć aktywną opcję pokazującą, które fragmenty zdjęcia są prześwietlone.
a jeśli chodzi o tą trzecią sytuację to trzeba także patrzeć jakie jest oświetlenie grupy.
Można szukać miejsca gdzie jest jaśniej lub użyć lamp błyskowych do doświetlenia.
Używając trybu "M" owszem staram się, aby drabinka była bliska 0, lecz nie koniecznie, bo czasami lepiej zdjęcie wygląda, gdy dam bardziej +lub-, pomiar światła również używam, jedynie nie bawię się korektą ekspozycji i tu chyba popełniam błąd prawda? Piszesz, aby zobaczyć cały ten DR muszę odpowiednio wywołać zdjęcie, masz na myśli dobrze naświetlone czy odpowiednio przerobione w LR? czy po prostu wydrukowane?:D nie daję zdjęć do druku, wszystko oglądane jest na laptopach.
Odpowiednio wywołać, to odpowiednio wywołać. Wywołuje się RAWy.
Tak w skrócie pisząc, to bez wywołania RAWa widzisz 8 EV z 14 zarejestrowanych przez aparat.
salvdali
04-05-2014, 19:16
Zgadza się, D7k ma duży DR ~14 bitów. A wiesz o tym, że JPEG ma "aż" 8 bitów, monitory wyświetlają aż 8 bitów ??
Chcesz zobaczyć ten cały DR - musisz odpowiednio wywołać zdjęcie.
A mnie się wydaje, że dla D7100 to DR= c.a. 14 EV, głębia koloru to będzie 24 bit
Proponuję trzymać się twardo przyjętych ogólnie jednostek, bo niedługo rozdzielczość matryc będziemy w torebkach cukru liczyć...