PDA

Zobacz pełną wersję : TTL BL nie działa przez trigger/CLS

apaw
03-05-2014, 10:08
Tryb TTL BL nie jest dostępny, jeśli lampą steruję za pomocą wyzwalaczy. Chodzi konkretnie o sprzęt:
- D7100
- SB-910
- YN-622N

To samo, jeśli lampą steruję CLS-em za pomocą flesza wbudowanego.

Mam pytanie, czy to jest standardowe zachowanie. Teoretycznie trigger Yongnuo powinien działać jak radiowy kabel i nie ograniczać niczego. Czy ktoś wie może, jak to obejść. Chciałbym mieć możliwość błyskania w BL lampą oddaloną od aparatu...

skippy
03-05-2014, 10:27
To powinno CI nieco wyjaśnić: http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html

apaw
03-05-2014, 10:41
To powinno CI nieco wyjaśnić: http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html

Czytałem to zanim wklepałem post... No niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie :)

Art Erie
03-05-2014, 10:46
Tryb TTL BL nie jest dostępny, jeśli lampą steruję za pomocą wyzwalaczy. Chodzi konkretnie o sprzęt:
- D7100
- SB-910
- YN-622N

To samo, jeśli lampą steruję CLS-em za pomocą flesza wbudowanego.

Mam pytanie, czy to jest standardowe zachowanie. Teoretycznie trigger Yongnuo powinien działać jak radiowy kabel i nie ograniczać niczego. Czy ktoś wie może, jak to obejść. Chciałbym mieć możliwość błyskania w BL lampą oddaloną od aparatu...

Jaki pomiar światła masz ustawiony w puszce?

apaw
03-05-2014, 10:55
Jaki pomiar światła masz ustawiony w puszce?

Matrycowy.
Sprawdziłem teraz jeszcze raz:
- lampa na sankach - TTL BL jest dostępny i domyślny
- lampa na wyłączonym YN na sankach - brak TTL BL
- włączenie YN (dalej pojedynczy trigger na sankach) - pojawia się BL (wskakuje jako domyślny)
- odłączenie lampy od aparatu, czyli dwa włączone triggery, jeden na sankach, drugi zdalny - nie ma BL

Art Erie
03-05-2014, 10:59
Czyli nie ma błędu po Twojej stronie, z PK taki setup działa prawidłowo. Triggerów nie znam, więc nie pomogę ale wina leży po stronie wyzwalaczy.

apaw
03-05-2014, 11:11
Czyli nie ma błędu po Twojej stronie, z PK taki setup działa prawidłowo. Triggerów nie znam, więc nie pomogę ale wina leży po stronie wyzwalaczy.

Szkoda, bo YN kupiłem z założeniem, że będzie bezproblemowy... A co myślisz o CLS-ie: też nie przenosi BL?

skippy
03-05-2014, 11:12
TTL-BL wykorzystuje informacje o odległości na jaką ustawiona jest ostrość. Jeśli lampa nie jest na aparacie, nie wiadomo w jakiej jest odległości od obiektu.

GonzoG
03-05-2014, 11:15
W CLS nie będzie TTL-BL, bo nie ma technicznej możliwości aby go realizować.
TTL-BL do określenia mocy błysku bierze odległość lamy od obiektu (odczytaną z obiektywu). Gdy wyzwalasz lampy, to jak chcesz ją określić??
To samo zapewne będzie wybór przy YN622 - one też udają działanie w CLS.

apaw
03-05-2014, 11:22
W CLS nie będzie TTL-BL, bo nie ma technicznej możliwości aby go realizować.
TTL-BL do określenia mocy błysku bierze odległość lamy od obiektu (odczytaną z obiektywu). Gdy wyzwalasz lampy, to jak chcesz ją określić??
To samo zapewne będzie wybór przy YN622 - one też udają działanie w CLS.

Hmm, wydaje mi się, że gdyby przyjąć, że lampa znajduje się w tej samej odległości, co aparat, to byłoby to bardziej użyteczne niż totalny brak funkcji BL. Fotograf musiałby tylko pamiętać, aby ew. ustawić goły TTL, jeśli lampę zbliży (oddali).
Wydaje mi się, że jeśli w ogóle korzysta się z automatyki lampy (reportarz?), to odłączanie lampy ma na celu głównie poprawienie kierunku światła, a nie o wzmacnienie błysku...

Co do YN, czy one udają CLS... Nie mam drugiej lampy aby to sprawdzić (kwestia, czy YN je zbilansuje), ale raczej to jest proste urządzenie i ma działać jak radiowy kabel.

Art Erie
03-05-2014, 11:23
TTL BL

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2782.JPG)

TTL BL FP

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2785.JPG)

2xSB800 na statywach (widać w odbiciu okna) i PK. CLS'a nie używałem od wieków i juz nie mam pewności.

apaw
03-05-2014, 11:27
2xSB800 na statywach (widać w odbiciu okna) i PK. CLS'a nie używałem od wieków i juz nie mam pewności.

Czyli Król rządzi...

GonzoG
03-05-2014, 11:32
Hmm, wydaje mi się, że gdyby przyjąć, że lampa znajduje się w tej samej odległości, co aparat, to byłoby to bardziej użyteczne niż totalny brak funkcji BL. Fotograf musiałby tylko pamiętać, aby ew. ustawić goły TTL, jeśli lampę zbliży (oddali).
Wydaje mi się, że jeśli w ogóle korzysta się z automatyki lampy (reportarz?), to odłączanie lampy ma na celu głównie poprawienie kierunku światła, a nie o wzmacnienie błysku...

Co do YN, czy one udają CLS... Nie mam drugiej lampy aby to sprawdzić (kwestia, czy YN je zbilansuje), ale raczej to jest proste urządzenie i ma działać jak radiowy kabel.

To źle Ci się wydaje. Dasz lampe 2x bliżej i juz jest 4x więcej światła. Dasz 2x dalej i masz 4x mniej... Dasz lampe za osobą i jesteś w głębokiej d**ie z TTL-BL, bo tylko zwiększy ilość światła z tyłu zamiest je równoważyć.
Nie ma i nie będzie technicznej możliwości użycia TTB-BL przy CLS.

Przy okazji przeczytaj co to jest CLS AWL, bo widzać, że nie masz zielonego pojęcia cp to jest, bo nie jest to wyzwalanie zdalne, a cały niezależny system pomiaru światła blyskowego i oczekujesz od tego systemu rzeczy, które są sprzeczne z założeniami działania systemu.

YN622 to nie radiowy kabel. To skomplikowane urzedzenie , które pozwala na nltakie samo sterowanie błysku em jak CLS, szczególnie, że można do sterowania wykorzystać lampe z Masterem CLS.
A jak dobrze pamiętam, to po włączeniu YN622 na aparacie pojawia się ikona CLSu.

apaw
03-05-2014, 11:40
To źle Ci się wydaje. Dasz lampe 2x bliżej i juz jest 4x więcej światła. Dasz 2x dalej i masz 4x mniej... Dasz lampe za osobą i jesteś w głębokiej d**ie z TTL-BL, bo tylko zwiększy ilość światła z tyłu zamiest je równoważyć.
Nie ma i nie będzie technicznej możliwości użycia TTB-BL przy CLS.

Przy okazji przeczytaj co to jest CLS AWL, bo widzać, że nie masz zielonego pojęcia cp to jest, bo nie jest to wyzwalanie zdalne, a cały niezależny system pomiaru światła blyskowego i oczekujesz od tego systemu rzeczy, które są sprzeczne z założeniami działania systemu.

Gonzo, wyluzuj. Nie robiłem habilitacji z AWL'a i nie mam obowiązku być ekspertem. Gdybym był, zgadnij, czy bym pytał. 2) Gdyby na świecie byli sami eksperci w temacie technologii nikona, zgadnij, czy to forum jako całość miało by sens, czy by istniało. To tyle tytułem spuszczania pary :)

Do rzeczy, wiem że CLS służy m.in. do zarządzania siłą błysku wielu fleszy. Proste pytanie, czy CLS wie, że jest tylko 1 flesz, a nie 2, 3, 17? Pewnie wie. Proste pytanie, jeśli załączone zdjęcia PK wykonał poprawnie przy a) zdalnym, b) mnogim (podwójnym) użyciu lamp, to czemu nie miałby na to pozwalać CLS?
Ale już widzę, że lubisz zbijać wszelkie głosy krytyczne, więc jeśli ma cię ta moja opinia zdenerwować, po prostu nie odpowiadaj.
Pozdrawiam

GonzoG
03-05-2014, 11:47
Gonzo, wyluzuj. Nie robiłem habilitacji z AWL'a i nie mam obowiązku być ekspertem. Gdybym był, zgadnij, czy bym pytał. 2) Gdyby na świecie byli sami eksperci w temacie technologii nikona, zgadnij, czy to forum jako całość miało by sens, czy by istniało. To tyle tytułem spuszczania pary :)

Do rzeczy, wiem że CLS służy m.in. do zarządzania siłą błysku wielu fleszy. Proste pytanie, czy CLS wie, że jest tylko 1 flesz, a nie 2, 3, 17? Pewnie wie. Proste pytanie, jeśli załączone zdjęcia PK wykonał poprawnie przy a) zdalnym, b) mnogim (podwójnym) użyciu lamp, to czemu nie miałby na to pozwalać CLS?
Ale już widzę, że lubisz zbijać wszelkie głosy krytyczne, więc jeśli ma cię ta moja opinia zdenerwować, po prostu nie odpowiadaj.
Pozdrawiam
Opis CLS AWL masz w instrukcji aparatu.

A co CLS wie - ile masz zdefiniowanych grup i tylko tyle. A ile lamp w nich jest i czy w ogóle jakieś są- wiesz tylko ty.

A czemu nie ma TTL-BL - odrobina pomyślenia... Aparat nie co i skąd święci, wszystkie źródła światła muszą być traktowane jednakowo.

Art Erie
03-05-2014, 12:17
@apaw - sprawdziłem przed chwilą menu CLS - do wyboru jest jedynie M lub TTL, nie ma TTL BL.

[...]To samo zapewne będzie wybór przy YN622 - one też udają działanie w CLS.
Jesteś tego pewien, że YN622 korzysta z CLS Nikona? Bo PK korzysta ze stopki aparatu ( nie z CLS aparatu ) dodając "od siebie" podział na grupy.

apaw
03-05-2014, 12:55
@apaw - sprawdziłem przed chwilą menu CLS - do wyboru jest jedynie M lub TTL, nie ma TTL BL.

Jesteś tego pewien, że YN622 korzysta z CLS Nikona? Bo PK korzysta ze stopki aparatu ( nie z CLS aparatu ) dodając "od siebie" podział na grupy.

@Art Erie,
wyzwalacz YN komunikuje się radiem. Masz pomysł, w jaki sposób mógłby korzystać z CLS, jeśli nie korzysta z jego błysków? Ja nie mam :) To jest główna zaleta wyzwalaczy radiowych - nie zależą od widoczności optycznej między aparatem a lampą. Działają niezależnie, jak kabel.
Ciekawe, czy kabel też wyłącza TTL BL. Biorąc pod uwagę to, co było wyżej napisane, powinien.

Art Erie
03-05-2014, 13:29
@Art Erie,
wyzwalacz YN komunikuje się radiem. Masz pomysł, w jaki sposób mógłby korzystać z CLS, jeśli nie korzysta z jego błysków? Ja nie mam :) To jest główna zaleta wyzwalaczy radiowych - nie zależą od widoczności optycznej między aparatem a lampą. Działają niezależnie, jak kabel.
Ciekawe, czy kabel też wyłącza TTL BL. Biorąc pod uwagę to, co było wyżej napisane, powinien.

Tak, miałem taki pomysł; projekt był w zasadzie skończony. Brakło tylko $$ na produkcję, więc wszystko zostało w fazie prototypu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456, póżniej pojawił się PK i projekt zarzuciliśmy.
Nie pytałem o to jak komunikuje się YN nadajnik/odbiornik/nadajnik, bo to oczywiste. Pytałem @GonzoG o to, czy korzysta on z protokołu CLS Nikona, czy też bierze informację tak jak lampa systemowa zamontowana w stopce aparatu.

GonzoG
03-05-2014, 13:34
A SB-900 w trybie mastera zapięta w sanki nie korzysta z CLS aparatu?? Korzysta.
CLS w aparacie to nie tryb mastera, bo i D3 ma CLS i D3100 też ma CLS.

@Art Erie,

CLS to nie tylko błyski, a cały system pomiaru światła.

Skoro YN-622N nie korzysta z CLS, to czemu, można użyć lampy z masterem CLS do sterowania YN-622N ??

Art Erie
03-05-2014, 13:38
[...]Skoro YN-622N nie korzysta z CLS, to czemu, można użyć lampy z masterem CLS do sterowania YN-622N ??

Nie wiem, czy można, nie znam tego wyzwalacza. Ale jeśli tak jest, to wszystko jasne.

GonzoG
03-05-2014, 13:55
Tu jest wycinek z EXIF'a ze zdjęcia wykonanego z użyciem YN-622N:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3173876&postcount=38