Zobacz pełną wersję : Jak efektywnie robić zdjęcia na weselach/zabawach?
Witam
Wiem, że zapewne takich zapytań było multum (wiem, że google też coś wie) ale chciałbym na 100% się upewnić co jest ok a co nie jest. Jakieś 2 tyg temu kolega mi powiedział, że będzie zapewne potrzebował kogoś jako dodatkowego fotografa na wesela (powiedziałem mu: ok, Marcin mogę iść ale nie gwarantuję 100% skuteczności i powiedziałem, że jak coś to na pierwsze wesele pójdę za darmo i on mnie oceni). Nie ma czasu na rozmowy takie ze mną (uczy się na egzaminy) więc piszę tutaj.
Nie chcę wszystkiego na tacy więc co polecacie do przeczytania? Jakieś książki/pdf-y/blogi na ten temat. Nie chcę dać plamy. Chcę się pokazać z jak najlepszej strony bo stypendium niewystarczające a potrzeby student ma :D
Ze sprzętu to mam to co w stopce + dzisiaj kupiłem sb-600. Może po 20. maja jeszcze się jakieś 500 nazbiera na 35mm 1.8 w razie czego.
Potraktujcie ten temat poważnie i się nie śmiejcie :D
Salve
Jak kupiłes lampe to:
http://foto.jasiu.pl/
Jak kupiłes lampe to:
http://foto.jasiu.pl/
Oo tego to np. nie widziałem.
I już jest coś :) Dzięki wielkie ;)
A coś odnośnie kadrów? Zdjęć ogólnych? Wiem, żeby nie robić zdjęć pleców podczas tańca.
1. Przede wszystkim doskonale opanować sprzęt.
2. Obowiązkowo mieć zapas kart pamięci i baterii do aparatu i lampy
3. Ja będziesz robił również na ślubie i nie masz kursu, to jak najszybciej dowiedział się, czy w ogóle będziesz mógł. Niestety ksiądz może ci nie pozwolić, a jak go olejesz to nawet przerwać ślub.
4. Jak pozwoli - dopytać się o wszelkie szczegóły, warunki i wymagania.
5. Mieć oczy dookoła głowy i aparat zawsze gotowy. Nigdy nie wiesz co się może wydarzyć.
6. Co do zdjęć - jest to klasyczny reportaż - czyli robisz wszystko co uzanasz za warte uwiecznienia.
Przede wszystkim należy mieć zapasowe body, nici z kart i baterii kiedy body odmówi posłuszeństwa.
Oczywiście dodatkowe karty i baterie to obowiązek.
Mysle ze drugi fotograf praktykant nie muai miec zapasowego body.
1. Przede wszystkim doskonale opanować sprzęt.
3. Ja będziesz robił również na ślubie i nie masz kursu, to jak najszybciej dowiedział się, czy w ogóle będziesz mógł. Niestety ksiądz może ci nie pozwolić, a jak go olejesz to nawet przerwać ślub.
4. Jak pozwoli - dopytać się o wszelkie szczegóły, warunki i wymagania.
5. Mieć oczy dookoła głowy i aparat zawsze gotowy. Nigdy nie wiesz co się może wydarzyć.
6. Co do zdjęć - jest to klasyczny reportaż - czyli robisz wszystko co uzanasz za warte uwiecznienia.
1-uczę się cały czas, teraz przyjdzie lampa więc trzeba będzie się pobawić i tym :)
2-baterie są, karta druga kupiona
3-fotograf główny ma kurs, ja nie muszę
5-czyli jak zawsze :)
6-super :)
Dzięki :)
3. To prawda, nie musisz. Ksiądz albo na dzień dobry może powiedzieć, że nie możesz podchodzić pod ołtarz, albo w ciągu mszy przy wszystkich przekaże ci, że masz zaprzestać fotografowania :).
Wracając do tematu. Przede wszystkim poczytaj wątki związane z fotografowaniem w kościołach i na sali weselnej. Dzięki temu, że będziesz drugim fotografem, możesz sobie na spokojnie wszystko testować, a przy okazji pytać kolegi co i jak. Po 3-4 takich zleceniach ma się wystarczającą ilość praktyki, aby samodzielnie wykonać całość.
3. To prawda, nie musisz. Ksiądz albo na dzień dobry może powiedzieć, że nie możesz podchodzić pod ołtarz, albo w ciągu mszy przy wszystkich przekaże ci, że masz zaprzestać fotografowania :).
Chodziło mi o to, że nie muszę fotografować w kościele ;)
Poczekałbym na koniec mszy i przy wyjściu kilka zdjęć zrobił.
Wracając do tematu. Przede wszystkim poczytaj wątki związane z fotografowaniem w kościołach i na sali weselnej. Dzięki temu, że będziesz drugim fotografem, możesz sobie na spokojnie wszystko testować, a przy okazji pytać kolegi co i jak. Po 3-4 takich zleceniach ma się wystarczającą ilość praktyki, aby samodzielnie wykonać całość.
Znając mnie to będę pytałco 10-15 min :D
Od 2011r pewnie lepiej znasz forum niż ja. Podesłałbyś te bardziej owocne wątki? Niechciałym aby mi się coś pomieszało później.
Pozdrawiam
Przede wszystkim tu zajrzyj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594
Jest to zbiór 100 linków na temat ślubów. Wiele starych, ale wyjaśniają podstawowe zagadnienia :).
Dwa razy byłem jako 2-fotograf i bez problemu mogłem fotografować moment przysięgi, wejście i wyjście z kościoła. W ciągu mszy za bardzo się nie kręciłem. Jeśli kościół jest duży, to spokojnie możesz zapiąć dłuższy obiektyw i z daleka fotografować. Pamietaj, aby lampą na wprost nie błyskać, zwłaszcza w księdza :P.
Witam
Jakieś 2 tyg temu kolega mi powiedział, że będzie zapewne potrzebował kogoś jako dodatkowego fotografa na wesela (powiedziałem mu: ok, Marcin mogę iść ale nie gwarantuję 100% skuteczności i powiedziałem, że jak coś to na pierwsze wesele pójdę za darmo i on mnie oceni).
Potraktujcie ten temat poważnie i się nie śmiejcie :D
Salve
Tak odbiegając od tematu kolega Cie poprosił byś został drugim fotografem a Ty mu wyskakujesz że będziesz brał następnym razem kasę. To ile ten kolega chce brać ślubów?
PS Chyba zczaiłem facet zbiera zamówienia i obstawia fotografami wesela?
Tak odbiegając od tematu kolega Cie poprosił byś został drugim fotografem a Ty mu wyskakujesz że będziesz brał następnym razem kasę. To ile ten kolega chce brać ślubów?
PS Chyba zczaiłem facet zbiera zamówienia i obstawia fotografami wesela?
Nie :P
Ogólnie to jest dwóch braci i ojciec - taka rodzinka foto. Zdarza się, że w ciągu dnia mają dwa śluby. Senior z najmłodszym synem działa a starszy syn zawsze kogoś szuka i tak się oazało, że powiedział mi.