PDA

Zobacz pełną wersję : Czas naświetlania D800

bubol
02-05-2014, 14:14
Cześć. Mam do Was pytanie jak przeskoczyć temat z długim otwarciem migawki przy naświetleniu kosmosu. Mamy opcje BULB ale można to czasowo zaprogramować na 30 minut, czy trzeba mieć ręcznie guzik od migawki wduszony?

Jeśli D800 nie jest taki mądry to jakie aparaty maja programowalny czas otwierania na tak długo migawki. Dziekuję

GonzoG
02-05-2014, 14:16
Od długiego otwarcia migawki są wężyki spustowe. Są proste i programowalne. Kablowe i radiowe.

bubol
02-05-2014, 14:18
Od długiego otwarcia migawki są wężyki spustowe. Są proste i programowalne. Kablowe i radiowe.

Tak wiem nawet elektroniczne Ale wolałbym by aparatu nie pilnować bo palce cierpną by mam czekać 10,20,30 minut . Rozumiesz? :)

Artur Małysiak
02-05-2014, 14:24
Nie musisz pilnować naciskasz i cześć i idziesz po 20 min znowu naciskasz i kończysz ;)

bubol
02-05-2014, 14:25
Nie musisz pilnować naciskasz i cześć i idziesz po 20 min znowu naciskasz i kończysz ;)

nie rozumiemy się :) Ja chce nadusić migawkę by była otwarta przez 20 minut a nie co 20 minut. Inaczej kłopotu by nie było

Ketosz
02-05-2014, 14:27
Już proste zamienniki oryginalnego wężyka za kilkanaście PLN posiadają blokadę spustu, wiec w sumie pozostaje tylko kontrolowanie upływu czasu ;)

Jeśli zależy na ustawianiu konkretnego długiego czasu naświetlenia, to niestety w aparacie się nie da - potrzebny jest elektroniczny wężyk, pozwalający programować czas naświetlania.

Artur Małysiak
02-05-2014, 14:32
Naciskasz spust migawki i aparat naświetlania do momentu w którym Ty nie naciśniesz znowu spustu migawki w celu zakończenia naświetlania ;) a zakończyć mozesz kiedy chcesz czy to 15 min czy 60....Ty decydujesz kiedy ;)

bubol
02-05-2014, 15:03
Ale mówisz o BULP ?? Bo jak nadusze i puszcze guzik to migawka mi się zamyka.

Artur Małysiak
02-05-2014, 15:10

Tak ;)

Ale naciskasz w wężyku spustowym czy w aparacie??

GonzoG
02-05-2014, 15:42

Tak zawsze to działało, od jakiś 50-ciu lat.
Jakbyś nie zauważył, to każdy "lepszy" wężyk ma blokadę guzika. Naciskasz blokujesz i gotowe...
A jak masz elektroniczny, to zależy od wężyka - czy ma blokadę mechaniczną, czy 2 naciśnięcia.
A na programowalnych możesz sobie zaprogramować co chcesz - ile czasu, co ile czasu, przez ile czasu, ile zdjęć, itp.

W lustrzankach nie programuje się BULB'a, bo od tego od dawna są wężyki.

Poza wężykami masz jeszcze USB, które pozwala na kontrolowanie BULB'a.

bubol
02-05-2014, 15:43
wężyk spustowy mam elektroniczny także z możliwością bezprzewodową na pilota Nie oryginał. Kiedy dusze ręcznie na migawke BULB i piszczam to migawka sie wyłancza. Tak samo z pilota. Nie zaytrzyma się migawka Zawsze puszcza po zwolnieniu

Artur Małysiak
02-05-2014, 15:50
Może w Twoim wężyku trzeba ustawić też tryb bulb żeby działało,Ja tak mam w Moim

sailor
02-05-2014, 15:50
Za duzo sprzetu w stopce, za malo myslenia i checi szukania.
20s w googlach daje setke odp na twoje pytanie.
Ponizej pierwsza z opcji:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p977_Wezyk-Spustowy-Timer-do-Nikon-D-700-FreePower.html

wężyk spustowy mam elektroniczny także z możliwością bezprzewodową na pilota Nie oryginał. Kiedy dusze ręcznie na migawke BULB i piszczam to migawka sie wyłancza. Tak samo z pilota. Nie zaytrzyma się migawka Zawsze puszcza po zwolnieniu

Kazdy wezyk spustowy od czasow mechanicznych ma mozliwosc blokady. Przeczytaj instrukcje obslugi.

bubol
11-05-2014, 12:16
Tak zawsze to działało, od jakiś 50-ciu lat.
Jakbyś nie zauważył, to każdy "lepszy" wężyk ma blokadę guzika. Naciskasz blokujesz i gotowe...
A jak masz elektroniczny, to zależy od wężyka - czy ma blokadę mechaniczną, czy 2 naciśnięcia.
A na programowalnych możesz sobie zaprogramować co chcesz - ile czasu, co ile czasu, przez ile czasu, ile zdjęć, itp.

W lustrzankach nie programuje się BULB'a, bo od tego od dawna są wężyki.

Poza wężykami masz jeszcze USB, które pozwala na kontrolowanie BULB'a.

Święta racja. Dziękuję i kupiłem juz inny programowany wężyk. Działa super. Mam jednak kolejne pytanie, bo używając długiego naświetlania BULB dla przykladu 10 minut czeka już kolejne zdjęcie o tym samym czasie ale zrobić nie może bo aparat zczytuje to zdjęcie na kartę SD ( bardzo szybką ) kolejne 10 minut . Czy tego procesu zczytywania nie idzie przyśpieszyć. Może karta CompacFlesh przyśpieszy.

Jacol
11-05-2014, 13:32
Zdjęcie naświetlone 10min zajmuje tyle samo MB co każde inne zdjęcie - biorąc pod uwagę taki sam wygląd sceny.

prawdopodobnie to nie plik jest zczytywany na kartę 10min, tylko w opcjach masz ustawione robienie drugiej klatki na podstawie której aparat będzie odejmował/redukował szum na tej pierwszej właściwej.

phantomek
11-05-2014, 13:39
Święta racja. Dziękuję i kupiłem juz inny programowany wężyk. Działa super. Mam jednak kolejne pytanie, bo używając długiego naświetlania BULB dla przykladu 10 minut czeka już kolejne zdjęcie o tym samym czasie ale zrobić nie może bo aparat zczytuje to zdjęcie na kartę SD ( bardzo szybką ) kolejne 10 minut . Czy tego procesu zczytywania nie idzie przyśpieszyć. Może karta CompacFlesh przyśpieszy.

Fotografia kosmosu, więc i kolega teorie z kosmosu wysnuwa... ;)
i to nie pierwszy raz :)

bubol
11-05-2014, 13:43
Fotografia kosmosu, więc i kolega teorie z kosmosu wysnuwa... ;)
i to nie pierwszy raz :)

Jakie teorie wsnuwam. Opisuje wyraźnie że skoro naświetlam klatkę 10 minut to za chwile nie moge robic kolejnego zdjęcia o tym samym czasie bo aparat zczytuje mi zrobioną pierwszą klatke też 10 minut Czytałem że niby redukuje szumy Ale czy nie można jakoś przyśpieszyć takiej operacji.?

phantomek
11-05-2014, 13:52
Aparat nie zczytuje 10minut zdjęcia,
z tego co piszesz w różnych wątkach, znowu masz coś gdzieś na poprzestawiane , włączone tysiąc różnych dziwnych opcji, i dlatego tak się dzieje.
A nie teoria że zmiana SD na CF poprawi sytuacje :)

Jacol
11-05-2014, 13:57
bubol, strona 227 w Twojej instrukcji D800.

Wejdź do menu: Menu fotografowania (ikona aparatu), tam masz opcję "Redukcja szumów - dł. naśw". Wyłącz, ją i zrób sobie test robiąc zdjęcie. Zapisuje szybciej na karte teraz ?

bubol
11-05-2014, 13:58
Aparat nie zczytuje 10minut zdjęcia,
z tego co piszesz w różnych wątkach, znowu masz coś gdzieś na poprzestawiane , włączone tysiąc różnych dziwnych opcji, i dlatego tak się dzieje.
A nie teoria że zmiana SD na CF poprawi sytuacje :)

Niestety nie mam nic włączone Zrobiłem RESET body czyli ma fabryczne ustawienia. Nadal gdy robie fote 2,3,5,czy 10 minut to tyle samo co naświetla tyle samo zczytuje na karte i mam komunikat " Jop nr "

To nie wymysły Zrób test jak masz takiego nikona D800

Jacol
11-05-2014, 13:59
Czytaj mój post.

phantomek
11-05-2014, 14:03
Niestety nie mam nic włączone Zrobiłem RESET body czyli ma fabryczne ustawienia. Nadal gdy robie fote 2,3,5,czy 10 minut to tyle samo co naświetla tyle samo zczytuje na karte i mam komunikat " Jop nr "

To nie wymysły Zrób test jak masz takiego nikona D800

Jacol Ci odpisał,
co potwierdza że masz włączone tysiąc opcji :)
wyłącz odszumianie i będzie po problemie

Jacol
11-05-2014, 14:09
Zwłaszcza, że ta opcja jest domyślnie ustawiona jako włączona przez nikona, więc reset za każdym razem ją włączy.

Trzeba spokojnie sobie usiąść, poświęcić dzień i zapoznać się z całym Menu, najlepiej testując poszczególne funkcje a pod ręką instrukcja jeżeli jest coś nie jasne.
Wbrew pozorom tych funkcji tak dużo nie jest i łatwo się ze wszystkimi zapoznać.

bubol
11-05-2014, 14:23
Ciesze się że są mądrzejsi. Ciesze się że pomagacie takim głąbom jak ja. Rzeczywiście jest opcja wyłączenia redukcji szumu. Teraz musze sprawdzić czy to sie nie przeniesie na gorszą jakość foty po 10 minutach. Bardzo dziękuję Temat widzę za zakniety. Strona instrukcji nie 227 lecz 277. Ale kto pyta nie błądzi.

phantomek
11-05-2014, 14:28
Podobno robisz w RAWach, więc sobie chyba później (nie wiem, nie używam tego formatu) te szumy zwalczysz? jezeli bedą aż takie złe :)

sufenta
11-05-2014, 14:33
bulb- tak dlugo otwarta jak naciskasz guzik na wezyku- mozliwosc blokady. gdy na, np 20 sek, naciskasz i po 20 sek sama sie migawka zamyka. szumy, pizdumy czy co tam jeszcze nie maja z tym nic wspolnego. job nr oznacza, ze kamera (prozessor) jest innymi funkcjami zajeta. wez pod uwage, ze w nikon d800 sa 2 rodzaje redukcji szumow: 1.redukacja szumow 2.redukcja szumow przy dlugim naswietlaniu. masz najnowsza wersje soft?

phantomek
11-05-2014, 14:37
Nikt się nie wymądrza,
najpierw kolega nie rozumiał że można wcisnąć pierwszy raz przycisk i migawka się otworzy, a po 22 minutach wcisnąć drugi raz i wtedy się zamknie :)
a jak to zrozumiał, to mu się zaczeły zdjęcia długo w aparacie mielić,
więc mu wytłumaczyliśmy żeby wyłączył opcję odszumiania, żeby mu ten problem zniknął.
A on zapytał wtedy czy nie będzie większych szumów, jak się odszumianie wyłączy.

Chyba nie czytałeś uważnie całego wątku :)

Jacol
11-05-2014, 14:51
Ciesze się że są mądrzejsi. Ciesze się że pomagacie takim głąbom jak ja. Rzeczywiście jest opcja wyłączenia redukcji szumu. Teraz musze sprawdzić czy to sie nie przeniesie na gorszą jakość foty po 10 minutach. Bardzo dziękuję Temat widzę za zakniety. Strona instrukcji nie 227 lecz 277. Ale kto pyta nie błądzi.

Tak, s. 277.

Jakość będzie gorsza, bo nie będzie odszumiania przecież. Odszumić możesz sobie w LR/CNX2 lub innej wywoływarce.
Jeżeli chcesz robić 10 minutowe naświetlanie i zaraz po nim kolejne to inaczej, niż wyłączając odszumiania dla długich czasów się nie da.

"job nr" w wizjerze oznacza właśnie przetwarzanie przez aparat pliku w celu odszumiania.

zakwas
11-05-2014, 17:49
Za duzo sprzetu w stopce

Co Cię interere co kolega ma w stopce? Za Twoje kupował? Kim Ty jesteś żeby osądzać kto ile powinien mieć?

MilekS
12-05-2014, 00:32
Prawdę mówiąc - dziwny ten wątek. Kolega próbuje robić astrofotografie i pyta o elementarne rzeczy dotyczące ustawiania aparatu na długich czasach i co? Jest nieustannie krytykowany i atakowany.
Spróbuję zebrać w jednym miejscu parę rzeczy:

1. Aparaty Nikona mają fabrycznie ustawione automatyczne odszumianie przy długich czasach.
Funkcja ta jest realizowana w ten sposób, że po naświetleniu zdjęcia aparat od razu "naświetla" drugą klatkę przez taki sam czas, przy zamkniętej migawce. Następnie program "odejmuje" tę ciemną klatkę od naświetlonej i rezultat zapisuje na karcie jako odszumione zdjęcie. Szum jest mniejszy niż przy wyłączonym odszumianiu. Ale wykonanie zdjęcia trwa dwa razy dłużej, bo po zamierzonym zdjęciu aparat robi swoje "ciemne" przy takim samym czasie.

2. Daawno, dawno temu, zanim skonstruowano lustrzanki cyfrowe, w aparatach analogowych zdarzał się czas migawki B i T. Przy B migawka była tak długo otwarta, jak długo był naciskany spust. Przy ustawieniu T pierwsze naciśnięcie otwierało migawkę, drugie naciśnięcie zamykało migawkę. Jeśli w aparacie jest tylko B - do uzyskania opcji T potrzebne jest inne urządzenie, jak gdyby naciskające za nas przycisk wyzwolenia migawki tak długo, aż zdecydujemy ją zamknąć. W różnych typach wyzwalaczy zdalnych (przewodowych lub bezprzewodowych) jest to realizowane w rózny sposób.

3. Kwestia jakości astrofotografii to obszerne zagadnienie.
Z reguły wykonuje się cały szereg naświetleń tego samego obiektu, do tego jedną klatkę ciemną czyli naświetloną przez taki sam czas otwarcia migawki ale z zakrytym pokrywką obiektywu. Do tego należy wykonać przez ten sam obiektyw jedno zdjęcie jednolitej białej powierzchni, tzw. "flat". Można użyć neutralnie białej półprzezroczystej pokrywki na obiektyw. Specjalny program pozwala zsumować szereg naświetlonych zdjęć, odjąć od nich "dark" czyli ciemną klatkę a rezultat skorygować dzięki klatce "flat". Oczywiście ten program uruchamia się w komputerze.
Można uzyskać wynikowe zdjęcie o poziomie szumów znacznie niższym niż z pojedynczej klatki, nawet skorygowanej wbudowanym w aparat odszumianiem.

4. i chyba najważniejsze: Długie czasy naświetlania wymagają stosowania specjalnego precyzyjnego mechanizmu, zwanego montażem paralaktycznym, umożliwiającego śledzenie poprzez aparat fotografowanego obiektu astronomicznego, poprzez nadążanie za dobowym ruchem sfery niebieskiego.

Powyższe uwagi dotyczyły fotografowania obiektów rozciągłych, jak mgławice, galaktyki, gromady. Planety fotografuje się inną techniką.

Dla zainteresowanych - garść informacji można znależć np. tu: Forum astronomiczne astro4u (http://astro4u.net/yabbse/index.php/topic,7695.0.html?PHPSESSID=53be0aa9307f12d66f1699 f17a5ee635) albo w wielu innych miejscach sieciowych poświęconych astronomii amatorskiej.
Polecam wyszukiwarkę i hasła "astrofotografia", "darki", "flaty".

W skrócie - jest to skomplikowane i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz bardzo dużo poświęconego czasu. Próćz tego a może przede wszystkim - dobre zdjęcia słabych obiektów wymagają ciemnego nieba a takie w Polsce najłatwiej znaleźć w Bieszczadach.

Najłatwiejsze są zdjęcia Księżyca, które można uzyskać już z pomocą statywu fotograficznego, oraz zdjęcia Słońca, które wymagają stosowania specjalnego filtru na obiektywie.

sailor
12-05-2014, 01:14
Co Cię interere co kolega ma w stopce?

Tylko tyle ze producent dolacza instrukcje obslugi a kak do tej pory nie zadal pytania ktorego istrukcja by nie wyjasnila. Sam sprzet nie robi z czlowieka fotografa.

Kim Ty jesteś żeby osądzać kto ile powinien mieć?

ja? W porownaniu z Toba kompletnie nikim. Posiadlem jednak cos co nas rozni - zdolnosc czytania ze zrozumieniem. A i instrukcje obslugi potrafie przeczytac zamiast oczekiwac ze mi wszystko wyjasnia.

GonzoG
12-05-2014, 01:28
(...) A i instrukcje obslugi potrafie przeczytac zamiast oczekiwac ze mi wszystko wyjasnia.

Święta prawda - instrukcja aparatu jak biblia - przeczytać, zrozumieć, zapamiętać i mieć zawsze przy sobie.
To jedyna instrukcja, którą przeczytałem całą i mam zawsze pod ręką.