PDA

Zobacz pełną wersję : d3100/3200 czy Canon 1100d

Plastek01
02-05-2014, 08:01
Koleżanka chce kupić lustrzankę i poprosiła o pomoc z tych dwóch aparatów. O ile na co stać Nikona mniej więcej wiem, to o tym Canonie 1100d nie mam zielonego pojęcia. Fundusze nie pozwalają na nic lepszego, tym bardziej, że musi to być sprzęt nowy. W obu przypadkach będzie to zestaw z kitem, więc dochodzi też jakość obiektywu w Canonie i Nikonie.

Jeśli ktoś miał styczność z wyżej wymienionymi aparatami, proszę o radę.

GonzoG
02-05-2014, 08:26
W skrócie są bardzo podobne. Raczej ważniejszy będzie wybór obiektywu aby określić lepszy zestaw.

Nie ma zestawu z kitem. Kit to zestaw. A zestawów jest kilka.

kostek-brasil
02-05-2014, 09:48
Kwestia preferencji, ale sam na pewno wolałbym w/w nikusia niż 1100D. Poza tym mam oba kitowe obiektywy 18-55 ( canona i nikona ) i moim zdaniem nikusiowy jest nieco lepszy ( w sensie optyki, wykonania i celności; za to trochę droższy ). Sam zresztą często wolę nim filmować w parze z 600D przez przez adapter niż kitem canona. 18-105 zbiera jeszcze lepsze recenzje, więc proponuję w tym wypadku nikona. ;)

Plastek01
02-05-2014, 10:11
Właśnie zapomniałem dodać, że byłoby to z 18-55. Chociaż wiem, że sporo lepszy jest nikonowski 18-105, bo miałem "obadwa" i ten drugi nawet zastanawiałem się, czy nie zostawić do spacerów.

nikoniarz
02-05-2014, 10:18
Sam kilka miesięcy temu stałem przed wyborem D3100 vs. 1100D. Wziąłem Nikona- lepiej wykonany (tzn takie sprawia wrażenie, Canon mnie odrzucił swoim gładkim zabawkowym plastikiem), więcej punktów AF, mocniejsza lampa wbudowana, ciut większy ekran, chyba większy wybór szkieł systemowych, jak dla mnie lepsza guzikologia... Nie twierdzę, że 1100D nie ma zalet na D3100, jednakże w moim przypadku miał mniej.

Alcatraz
02-05-2014, 11:26
Koleżanka chce kupić lustrzankę i poprosiła o pomoc z tych dwóch aparatów. O ile na co stać Nikona mniej więcej wiem, to o tym Canonie 1100d nie mam zielonego pojęcia. Fundusze nie pozwalają na nic lepszego, tym bardziej, że musi to być sprzęt nowy. W obu przypadkach będzie to zestaw z kitem, więc dochodzi też jakość obiektywu w Canonie i Nikonie.

Jeśli ktoś miał styczność z wyżej wymienionymi aparatami, proszę o radę.

Jeśli zadasz to pytanie na Canonboard, otrzymasz lustrzane odbicie odpowiedzi z tego Forum:-)

nikoniarz
02-05-2014, 11:29
Ja uważam, że wręcz powinna tam zadać takie pytanie by móc później skonfrontować argumenty "obu stron" i wybrać dokładnie pod siebie...

Alcatraz
02-05-2014, 12:07
Ja uważam, że wręcz powinna tam zadać takie pytanie by móc później skonfrontować argumenty "obu stron" i wybrać dokładnie pod siebie...

Oczywiście, chociaż argumenty obu stron się wzajemnie zniosą i... decyzję o zakupie (jak to zwykle bywa) będzie musiała podjąć sama.

Z tym że Plastek to facet a koleżanka tylko prosiła go o pomoc:-)

Plastek01
02-05-2014, 21:42
Zgadza się. Zresztą z tym spytaniem na forum C to też dobry pomysł, ale któreś z nas musiałoby się tam zarejestrować. A pewnie jednak ja polecę bardziej Nikona chociażby z tego względu, że go znam i w razie czego łatwiej będzie mi pomóc, nawet w prostych kwestiach obsługi.

MackEstrite
09-05-2014, 21:08
jedyne co moim zdaniem przemawiałoby za canonem to to, że ma chyba tańszą stałkę 50mm niżeli nikonowska...

http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100

Łukasz O.
10-05-2014, 20:42
Sam kilka miesięcy temu stałem przed wyborem D3100 vs. 1100D. Wziąłem Nikona- lepiej wykonany (tzn takie sprawia wrażenie, Canon mnie odrzucił swoim gładkim zabawkowym plastikiem), więcej punktów AF, mocniejsza lampa wbudowana, ciut większy ekran, chyba większy wybór szkieł systemowych, jak dla mnie lepsza guzikologia... Nie twierdzę, że 1100D nie ma zalet na D3100, jednakże w moim przypadku miał mniej.

Ja dokładnie jak kolega napisał też zastanawiałem się między tymi dwoma modelami. I mnie również przeraziło wykonanie 1100D, jakiś taki zabawkowy. Nie twierdzę, że D3100 to jakieś super-hiper body, ale mi wystarcza. A w połączeniu z N35/1.8 jestem z niego bardzo zadowolony :)
Znajomy natomiast ma właśnie 1100D i mówi, że też jest zadowolony. Najlepiej iść i zobaczyć oba i porównać "na żywo". Ogólnie body na porównywalnym poziomie.

Pozdrawiam
Łukasz

Microx
11-05-2014, 01:21
Mam D3100 od półtora roku i ani razu na niego nie narzekałem :) Kiedys miałem ten sam problem co wy. Nikon czy Canon entry level . Odwiedzilem wtedy sklep i zbadalem obie konstrukcje :) wybralem Nikona za solidne wykonanie i mniej plastikowy wyglad w pózniejszym czasie jak poznalem go wnikliwie tylko utwierdzilem sie w przekonaniu ze to byl dobry wybór :)

Andrzej1974
11-05-2014, 16:49
Ja swego czasu porównywałem Canona EOS 600D z Nikonem D5100. I ten pierwszy wydawał się gorzej wykonany... ;-)

utrecht
12-05-2014, 17:00
Jak większość osob, ktore zaczynają z tematem lustrzanek stanąłem kiedyś przed takim wyborem. Efekt był taki, iż posluchałem osoby, ktora zawodowo fociła Nikonem, stwierdził że oddaje lepiej kolory. Padło na Nikona, z biegem czasu okazało się że wśród moich znajomych są same Nikony 6-7 osób je posiada i żadnego Canona. Dzięki temu zawsze można pożyczyć od kogoś jakieś szkło czy inne akcesoria oraz wymienić poglądy na ten temat.

Plastek01
13-05-2014, 09:47
Dzięki wszystkim za poradę. Koleżanka jednak wbrew moim sugestiom zdecydowała się na C. Już zakupiła i na razie mówi, że chociaż dopiero poznaje, jest zadowolona