Zobacz pełną wersję : D7100 problem z AF, roznica wizjer/LV
Nowy D7100 + Tamron 17-50 f2.8 robia mi nie ostre zdjecia, nie udalo mi sie stwierdzic czy ostrzy przed czy za, zamiast robic test na skali ustawiam aparat na statywie 1,5metra od obiektu, samowyzwalacz i dosc szybki czas tak zeby lustro nie poruszylo mi zdjecia
Fotografowanie przez wizjer - aparat ustawia ostrosc na odleglosc od 1 do 3 metrow mniej wiecej raz na 10 trafiajac w ostrosc
Fotografowanie w Live View - za kazdym razem idealnie ustawiona ostrosc
Czy moge cos sam zrobic z tym problemem? To body czy obiektyw? Jestem w podrozy i nie wracam do europy przez najblizsze 2 lata wiec z swerwisem tez ciezko ale jak trzeba to bede cos kombinowal.
Z gory ogromne dzieki za pomoc!
LV zawsze powinno być celne.
Co do celności przez wizjer - z tym tak się może zdarzać w kiepskim egzemplarzu.
Masz 2 wyjścia:
1. wysłać aparat z obiektywem do serwisu Tamrona celem kalibracji
2. wymienić obiektyw na inny.
W D7100 jest możliwość korygowania działania AF.
To naprawdę działa.
No tak ale czy kalibracja nie polega na skorygowaniu obiektywu gdy celuje za blisko lub za daleko a nie raz tak raz tak?
Czyli z tego co zrozumialem winny jest obiektyw a nie body?
Dzieki za odpowiedzi!
Wanageddon
01-05-2014, 20:01
No tak ale czy kalibracja nie polega na skorygowaniu obiektywu gdy celuje za blisko lub za daleko a nie raz tak raz tak?
Czyli z tego co zrozumialem winny jest obiektyw a nie body?
Dzieki za odpowiedzi!
Kalibracja BF/FF obiektywu z poziomu puszki, obejmuje niewielkie odchylenia. Załóż inne szkło jeśli takowym dysponujesz i przetestuj. Jeżeli ostrość znów jest ustawiana przed obiektem, a raz za, to obstawiałbym jednak winę puszki.
nikoniarz
01-05-2014, 22:44
Precyzyjna korekta AF w body pozwoli skorygować albo powtarzalny BF, albo powtarzalny FF. Jeśli AF skacze i raz jest BF a raz FF to regulacją AF w body nic nie zdziała.
W D7100 jest możliwość korygowania działania AF.
To naprawdę działa.
W ograniczonym zakresie, jeśli jest duża "niezgodność" obiektywu z body często nie daje rady. Poza tym IMHO przy dużej wartości regulacji efekt nie jest powtarzalny w 100%.
Precyzyjna korekta AF w body pozwoli skorygować albo powtarzalny BF, albo powtarzalny FF. Jeśli AF skacze i raz jest BF a raz FF to regulacją AF w body nic nie zdziała.
Zgoda w 100%.