Zobacz pełną wersję : Obiektyw do amatorskich zdjęć (piłka nożna)
Otworzyła się przede mną możliwość tworzenia fotorelacji z meczów piłkarskiej pierwszej ligi. Czy moglibyście polecić mi jakiś obiektyw do Nikona D5100 w cenie do 2000 zł, dzięki któremu mógłbym w miarę przystępny sposób oddać wydarzenia meczowe? Osobiście zastanawiałem się nad Nikkorem 70-300 F/4,5-5,6G AF-S VR. Czy ma to według Was jakikolwiek sens?
knopers1
30-04-2014, 06:18
skoro masz zarabiac pieniadze tym sprzetem zastanowil bym sie nad zmiana puchy na pro oraz zainwestowania w jasne szklo f2.8.... Ciemny N70-300 VR w zakresie 220-300mm daje przecietnie ostry obrazek, do tego dojdzie jeszcze kasza przy wysokim ISO i bedzie szmelc a nie fota.
W sporcie nie ma polsrodkow... Dobra pucha, jasne szklo i czasy migawki kolo 1/800s to.podstawa.
puszosław
30-04-2014, 06:55
Powiem tak... Nie jest powiedziane, że relacji tym szkłem nie zrobisz, ale łatwe to nie będzie. Musiał byś poznać sprzęt zanim wybierzesz się na mecz. i nie wykluczone wtedy że uda Ci się wykrzesać z niego całkiem przyjemne obrazki. Jest jedno ale. Nie dasz sobie (raczej) rady w pochmurny dzień na nieoświetlonym sztucznie stadionie. Szkło jest naprawdę dobre, sam mam i używam, ale fotografując sport raczej szukał bym jak knopers1 napisał czegoś z f 2.8.
Podsumowując:
70-300 vr dasz radę ale nie zawsze, i oby nie doprowadziło cię to do frustracji i nie zniechęciło do focenia. Chyba że mówimy o fotografowaniu Dla siebie, bądź po to by jakieś 1 czy dwa zdjęcia wybrać. To myślę że nawet tym szkłem ustrzelisz :) masz na to przecież 90 minut :)
Może sprzedaj D5100 i kup D300 + Sigma 70-200mm f/2.8 HSM II ?
:)
I Liga i D5100 z 70-300 ?? Zapomnij.
Jak zobaczą twoje zdjęcia na poziomie okręgówki robionej z trybun, to szybko zrezygnują.
1. D5100 jest stanowczo za wolny aby móc mówić o robieniu dobrych zdjęć z piłki nożnej - no chyba, że potrafisz idealnie naciskać spust i nie potrzebujesz trybu seryjnego, bo przy 3 kl/s to marne szanse odpowiednio trafić... nawet 6kl/s w D7000 bywa za mało.
2. 70-300/4.5-5.6 - za ciemno, bo zdjęcie będzie można robić tylko w słoneczny dzień. Przy zachmurzeniu gwarantowane ISO 3200-6400. Poza tym, dla osoby, która nie ma doświadczenia w fotografii sportu - a ewidentnie taką jesteś - 70-300 może okazać się nie wystarczające.
puszosław
30-04-2014, 09:48
GonzoG kolega w tytule napisał "amatorska" tak że nie można zakładać, że zamierza te zdjęcia sprzedawać, czy dzielić się nimi z kimkolwiek.
Poza tym, od czegoś trzeba zacząć. skoro pytający nie wie czy 70-300 czy coś innego to znaczy że nigdy nie robił takich fot. Z całym szacunkiem dla autora wątku ale przypuszczam że MiAG z D4s + nikkor 70-200 f2.8 czy nawet 200 f2.0 nie zdziała więcej niż ktoś kto robił tego typu zdjęcia posiadający d5100 z 70-300vr. Zdjęcia to nie tylko sprzęt. trzeba myśleć, przewidywać sytuacje itd...
także panowie gdyby babcia miała wąsy... a tym czasem kolega ma 2kpln i nikona D5100 więc starajcie się coś doradzić. bo doradzenie sprzętu za worek pieniędzy to żadna sztuka, a jak już napisałem sprzęt nie zrobi z autora wątku fotografa. niestety taka jest prawda.
MackEstrite
30-04-2014, 09:50
i w ten oto sposób zapalony foto-amator, chcący łatwo i szybko wcielić się w skórę pro zostaje w brutalny sprowadzony na ziemię - chociaż chyba lepiej tak, niż po zakupie i pierwszym nieudanym meczu... Niestety, gdyby najtańsze puszki radziły sobie tak dobrze w profesjonalnych zadaniach to jaki byłby sens inwestowania w droższe? :)
Nie mniej jednak nie ma co się poddawać - być może kolega wcale nie chce zawodowo tego robić, a hobbystycznie dla małego sportowego portalu internetowego? W końcu kiedyś jakoś trzeba się nauczyć i zorientować czego do szczęścia brak. Rezygnacja na starcie bo za ciemno, bo za wolno, bo za drogo zabija zacięcie i potencjalną drogę do kariery ;)
Edit: puszosław mnie uprzedził ;)
puszosław
30-04-2014, 09:54
Rezygnacja na starcie bo za ciemno, bo za wolno, bo za drogo zabija zacięcie i potencjalną drogę do kariery ;)
Esencja mojej wypowiedzi i do tego ładnie ujęta.
Tak to widzę i podpisuję się pod tym obiema rękami. Pamiętajcie że kilka lat wstecz nikon d1 czy d2 nie dysponowały takimi możliwościami jak obecnie d5100 a mimo to dało się nimi robić reportaże z meczów.
I Liga i D5100 z 70-300 ?? Zapomnij.
Jak zobaczą twoje zdjęcia na poziomie okręgówki robionej z trybun, to szybko zrezygnują.
A dlaczego ma zapomnieć? Wszystko zależy od ceny. Jeśli robi to za czteropak piwa czy za 200 zł, to D5100 + np. 300 AF-D/ Sigma 70-200/ Nikkor 70-300 VR jest bardzo dobrym wyborem. Jesli wymagają od Ciebie sprzętu klasy pro, to nie płacą jak za pro.
ps. Mam znajomego, który trochę się bujał po Europie i jako mechanik mógł zaglądnąć tu i tam. Raz pojechał na F1 i zabrał ze sobą Canona 450D + 70-300 (według niego, fotografa-amatora, to jest super sprzęt i "ściąga z daleka"). Mina innych foto, gdy zobaczyli ten sprzęt, bezcenna. Po prostu zabili go wzrokiem. On biedny stał wśród D4/D1X + obiektywy klasy 400/2.8 i dłuższe :mrgreen:
GonzoG kolega w tytule napisał "amatorska"
być może kolega wcale nie chce zawodowo tego robić, a hobbystycznie dla małego sportowego portalu internetowego?
Jeżeli ma to jakoś wyglądać to 70-200 ew Sigma 100-300 f/4(ale tu zaczynają się problemy przy słabszym oświetlenie) i przyzwoita puszka dx to minimum, nie ważne czy będzie to robione do szuflady, dla prezesa Heńka czy portalu z pćimia dolnego.
panowie ja tez jestem amator i mam super dobry samochod
ale zeby tym samochodem sie scigac na rajdach ???
nie da rady i tak jest w fotografowaniu sportu to juz polsrodkow nie ma i musi byc sprzet wyczynowy
zarowno puszka jak i objektyw co z tego ze dojade do mety jak dopiero godzine lub dwie za ost zawodnikiem
nie da rady
nie da rady i tak jest w fotografowaniu sportu to juz polsrodkow nie ma i musi byc sprzet wyczynowy
Są półśrodki, nazywają się 70-200 2.8;)
puszosław
30-04-2014, 11:26
Ok w takim razie polećcie koledze żeby skoczył z wieżowca, bo za 2000 nic nie kupi a tym bardziej d5100 żadnego zdjęcia nie zrobi.
Miłego bicia piany, ja odpadam.
No, i wyszło, że bez D9xs i szkła za 2ok nie ma co zaczynać. Ot, zawodowcy zza narożnika swoją wiedzą się podzielili ;)
Zacznij robić zdjęcia, sam się przekonasz czego brakuje!
to nie tak sam mam 70-300 VR w super jany dzien jest kozak cenowo/jakosciowo
ale juz w pochmurny dzien lub na wieczornym meczu przy sztucznym lipa
pozatym do 240mm jest ok ale dalej juz ostrosc nie powala
Zacznij robić zdjęcia, sam się przekonasz czego brakuje!
Świetnie napisane. 100% racji. Reszty nie czytaj ;)
Ok w takim razie polećcie koledze żeby skoczył z wieżowca, bo za 2000 nic nie kupi a tym bardziej d5100 żadnego zdjęcia nie zrobi.
Miłego bicia piany, ja odpadam.
No, i wyszło, że bez D9xs i szkła za 2ok nie ma co zaczynać. Ot, zawodowcy zza narożnika swoją wiedzą się podzielili ;)
Jesteśmy na forum fotograficznym, jeżeli uważacie, że jest inaczej, to poproszę o jakieś zdjęcia z meczu przy średnich/ciężkich(coś w okolicach f/5.6, 1/1000s, ISO4000-12800) warunkach oświetleniowych z dx+70-300. Bo jak na razie z waszych postów aż wylewa się brak JAKIEGOKOLWIEK POJĘCIA o temacie.
Archibald6803
30-04-2014, 22:33
prawie się zgadzam ; z zastrzeżeniem że Sigma 70-200/2,8 HSM II jest słabsza optycznie pod DX powyżej 150mm niż S70-200/2,8 OS dlatego proponuję Sigmę 70-200/2.8 OS
D300+ S70-200/2.8OS to jest najtańsze obecnie MINIMUM sprzętowe aby SKUTECZNIE i SWOBODNIE focić na zawodach sportowych ( i to trzeba raczej mieć miejscówkę przy linii - jeżeli mówimy o piłce kopanej).
Jeżeli jednak bezwzględnie ma być budżetowo to może być to d5100 + (Tamron 70-200/2,8 za 1500 zł) ; uda się co nieco ustrzelić , ale trzeba mieć świadomość że trzeba puchę świetnie poznać i nabyć sporego wyczucia w jej użytkowaniu ......
W którymś wątku o d5100 pokazywałem że można całkiem skutecznie posługiwać się d5100 w dynamicznych scenach sportowych , ale dochodziłem do tego prawie pół roku / tydzień w tydzień /.
nikoniarz
30-04-2014, 22:43
Ja mam takie pytanie, być może dość banalne dla niektórych ale mnie to troszkę nurtuje. W sporcie dość często polecany jest D300. Rozumiem- świetny AF. Tylko jedno mnie zastanawia: D300 generuje dość zauważalne szumy przy ISO800 (i pewnie stąd polecany jest jasne szkło). Moje pytanie brzmi- czy jeśli połączymy aparat z matrycą dającą podobny szum co D300 ale przy ISO wyższym o 1EV z obiektywem ciemniejszym o 1EV (względem f/2.8 ) otrzymamy podobnej jakości obrazek?
Archibald6803
30-04-2014, 22:55
Ja mam takie pytanie, być może dość banalne dla niektórych ale mnie to troszkę nurtuje. W sporcie dość często polecany jest D300. Rozumiem- świetny AF. Tylko jedno mnie zastanawia: D300 generuje dość zauważalne szumy przy ISO800 (i pewnie stąd polecany jest jasne szkło). Moje pytanie brzmi- czy jeśli połączymy aparat z matrycą dającą podobny szum co D300 ale przy ISO wyższym o 1EV z obiektywem ciemniejszym o 1EV (względem f/2.8 ) otrzymamy podobnej jakości obrazek?
Dostaniemy gorszy obrazek
Cały miniony sezon halowy fotografowałem puchą d300 na iso 2000- 2500 , Sigmą 70-200/2.8OS na f2,8-3,2
RAW 14Bit / obróbka LR
Do fot nikt nie ma większych zastrzeżeń ; parę było drukowanych na formacie 40x60 i jakoś "uszły w tłoku"
nikoniarz
30-04-2014, 22:58
A co na to konkretnie wpłynie? Pytam czysto teoretycznie, być może kiedyś ta wiedza się przyda. Mam D300 i szczerze mówiąc ta matryca pod względem szumów przegrywa z takim tanim szaraczkiem jak D3100 (którego też posiadam).
Archibald6803
30-04-2014, 23:05
A co na to konkretnie wpłynie? Pytam czysto teoretycznie, być może kiedyś ta wiedza się przyda. Mam D300 i szczerze mówiąc ta matryca pod względem szumów przegrywa z takim tanim szaraczkiem jak D3100 (którego też posiadam).
w ujęciach sportowych liczy się skuteczna praca AF której to cechy d3100 nie posiada ; matryca to nie nie wszystko ; co Ci po doskonałej matrycy ( np. takiej jak w d7000 ) skoro nic interesującego ŚWIADOMIE tą puchą ( d7000) skutecznie nie ustrzelisz .....
nikoniarz
30-04-2014, 23:09
Ja pytam tylko o samą jakość obrazka pod kątem szumów.
MasterM16
30-04-2014, 23:15
Dostaniemy gorszy obrazek
Cały miniony sezon halowy fotografowałem puchą d300 na iso 2000- 2500 , Sigmą 70-200/2.8OS na f2,8-3,2
RAW 14Bit / obróbka LR
Do fot nikt nie ma większych zastrzeżeń ; parę było drukowanych na formacie 40x60 i jakoś "uszły w tłoku"
Pykałeś na 3 fps? Jak dla mnie (oprócz umiejscowienia przycisku ISO) to największa wada D300.
nikoniarz
30-04-2014, 23:17
Widzę, że znalazł się ktoś kto o umiejscowieniu przycisku ISO ma podobne zdanie co ja. Aczkolwiek powoli się do tego przyzwyczajam...
Edit:
RAW 14Bit / obróbka LR
Jestem pod wrażeniem Twojej tolerancji na szumy...
Matryca D300s do ISO 1600 była dla mnie OK, wyższe też, ale to zależało od sceny (w ciemnych partiach, czarny kolor - pojawia się brzydki kolorowy szum). Cała sztuka polega na tym, żeby znać swój aparat i umieć go w 100% (dobrze naświetlić zdjęcie na wysokich ISO) wykorzystać.
nikoniarz
30-04-2014, 23:21
Matryca D300s do ISO 1600 była dla mnie OK, wyższe też, ale to zależało od sceny (w ciemnych partiach, czarny kolor - pojawia się brzydki kolorowy szum)
Mnie, poza czarnymi/ciemnymi miejscami irytują jeszcze szare. Tam również szum daje po oczach...
Cała sztuka polega na tym, żeby znać swój aparat i umieć go w 100% (dobrze naświetlić zdjęcie na wysokich ISO) wykorzystać.
Innej opcji nawet nie bierzemy pod uwagę...
D300s - ISO 1600, F 2.8, był mi potrzebny czas około 1/320 z tego co pamiętam. jak dla minie jakość bardzo dobra :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/k03-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-kxhfGOLrZLw/UHHRfsxvdGI/AAAAAAAAAcI/1MuUXqBD6aM/s1600/k03.jpg)
nikoniarz
30-04-2014, 23:40
Zaskakująco ładnie prezentuje się czerń w tle, aczkolwiek na ciemnych spodenkach zawodnika nie da się nie zauważyć kaszki manny... Jakie szkło?
Archibald6803
01-05-2014, 00:00
Pykałeś na 3 fps? Jak dla mnie (oprócz umiejscowienia przycisku ISO) to największa wada D300.
kwestia wyczucia ; drugie lub trzecie ujęcie z serii mam przeważnie "w punkt" ; robię krótkie serie ; dlatego również na d5100 udaje mi się osiągać całkiem sympatyczne efekty .... :-)
umiejscowienie przycisku iso w d300 kompletnie mi nie przeszkadza ; nawet powiem więcej - bardzo mi pasuje ; ale to zapewne kwestia przyzwyczajenia....................
.......................Jestem pod wrażeniem Twojej tolerancji na szumy...
zdziwiłbyś się ...... jeśli chodzi o jakość optyczną jestem bardzo mało tolerancyjny ; ... jednak w trudnej reporterce szum jest mniej istotny ( oczywiście w granicach rozsądku ) - i można nieco przymknąć oko - ważniejsze są bowiem inne rzeczy ......
Alcatraz
01-05-2014, 00:21
Zaskakująco ładnie prezentuje się czerń w tle, aczkolwiek na ciemnych spodenkach zawodnika nie da się nie zauważyć kaszki manny... Jakie szkło?
Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie w pełnych rozmiarach...
Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie w pełnych rozmiarach...
Nie zobaczysz :) Nie pamiętam gdzie zapisałem oryginał. To tylko przykład na szybko.
Alcatraz
01-05-2014, 13:55
Nie zobaczysz :) Nie pamiętam gdzie zapisałem oryginał. To tylko przykład na szybko.
:D
Ja robiłem żużel d300s+ s70-200 2.8 hsm2. Sigma miała lekkiego zeza z moim body ale na 3.2-3.5 już było ok. ISO 2000 spokojnie po neat image dawało radę. Wiadomo, że nie będzie to obrazek jak z d700 + n70-200, ale było dobrze
panowie ja ostatnio gdzies widzialem zdj na jakims z portali w stylu wp czy interia zdj na glownej z takim ziarnem ze az kulo w oczy i co myslicie ze sie ktos przejmowal? liczyl sie uchwycony moment a nie jakies mniejsze czy wieksze ziarno
panowie ja ostatnio gdzies widzialem zdj na jakims z portali w stylu wp czy interia zdj na glownej z takim ziarnem ze az kulo w oczy i co myslicie ze sie ktos przejmowal?
Nie wiem czy ktoś się tym przejmował, ale ktoś powinien stracić pracę, bo nie umie robić tego za co dostaje pieniądze.
Piękny wątek.
Zaczyna się od "jest okazja, żeby pojeździć w WRC - jeździłem golfem na ręcznym, czy jak dokupię do niego spoiler to wystarczy?", a kończy się na "widziałem takiego jednego co zajął pierwsze miejsce, ale urwał zderzak więc powinien stracić pracę bo nie umie robić tego za co dostaje pieniądze"
:lol:
Alcatraz
01-05-2014, 20:01
No nie do końca zgodziłbym się z tym WRC - jednak w tytule jest "obiektyw do AMATORSKICH" zdjęć:-)
Wracając do głównego wątku, jaka będzie najlepsze szkło ze światłem 2.8 do puchy d5100 i piłki nożnej. Oczywiście Nikkor odpada ze względu na cenę, ale Sigma lub Tamron wchodziłby w grę.
Wracając do głównego wątku, jaka będzie najlepsze szkło ze światłem 2.8 do puchy d5100 i piłki nożnej. Oczywiście Nikkor odpada ze względu na cenę, ale Sigma lub Tamron wchodziłby w grę.
Trzecia wypowiedź:
Ostatecznie spróbuj D5100 zamiast D300.
Tamron jest dość wolny. Najlepsza będzie sigma ze stabilizacja
Tamron jest dość wolny. Najlepsza będzie sigma ze stabilizacja
W cenie nowej Sigmy OS można kupić używanego Nikkora 70-200 2.8 VR1 - wybór to już bardziej kwestia preferencji. Używana Sigma OS jest już bezkonkurencyjna cenowo/jakościowo
Natomiast jeżeli główny zaintereowany ma tylko 2000zł, to tak MstrG pisał - starsze sigmy
Kolega na PGE Arenie w Gdańsku w zasadzie co mecz robi zdjęcia D3xxx (D3100/D3200 nie pamiętam dokładnie), więc jak się chce to się da :)
Kolega na PGE Arenie w Gdańsku w zasadzie co mecz robi zdjęcia D3xxx (D3100/D3200 nie pamiętam dokładnie), więc jak się chce to się da :)
Dac sie da, ale jakie zdjęcia potem wychodzą to inna sprawa. Masz jakieś linki do jego zdjęć?