PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt do max. 400 zeta?

Magician
29-04-2014, 22:10
Hej,

przeglądam rankingi i głupieję... Aparat dla mojej Mamy, czyli:
- nie musi mieć nastawów manualnych,
- lampa błyskowa by się przydała,
- szerzej niż 28 mm w przeliczeniu na 35 mile widziane,
- zoom x5 byłby już wystarczający,
- miło by było żeby nie trzeba było czekać wieki na możliwość zrobienia następnego zdjęcia (jestem posiadaczem D90 i jak patrzyłem w testy oczekiwanie na nowe zdjęcie ponad sekundę brzmi abstrakcyjnie ;-) ale rozumiem wymogi niskiej ceny i technologi...) I po namyśle to i prostota obsługi jest podstawowym kryterium...

Wstępnie wypatrzyłem Canona PowerShot SX150 IS i na granicy budżetu Nikon Coolpix S6300.

Podpowie ktoś coś? :-)

krzysiekn
30-04-2014, 06:52
Pooglądaj sobie specyfikację samsunga WB 30 F w cenie 399 zł lub olympus XZ-10.Olympus niestety kosztuje 850 zł.ale ma fajny,jasny obiektyw.Miałem ten sam problem,ale dopłaciłem do olka.Poczytaj na optycznych.Może lepiej dać więcej kasy i mieć spokój na lata.pozdrawiam

MasterM16
01-05-2014, 08:33
Miałem SX 150 IS. Myślę że jak na kompakt jest dość szybki. Dla mamy i tak nie będzie różnicy, ale jakbyś Ty chciał się pobawić, to aparat ma PASM. Jeśli jednak miałbym wybierać dla siebie, to kupiłbym raczej następce, SX 160 IS. Pewnie szumy mniejsze będą.

No i nie wiem czy automaty tak mają, bo nie mam, nie używam, ale wydaje mi się że ten w 150 jest bardzo upośledzony. Lepiej chyba żeby mama miała lampę na zewnątrz, bo tu sama się nie wysunie, a jak mama się nie zna na fotografii to nie będzie wiedziała kiedy jest za ciemno dla aparatu. Zrobi zdjęcie bez lampy, wyjdzie poruszone, przyjdzie do domu i Ci powie co za aparat jej kupiłeś, który robi rozmazane zdjęcia. ;)

bogdi64
03-05-2014, 11:25
w tej cenie będzie niewielka różnica - osobiście polecam
http://www.mediamarkt.pl/aparat-canon-ixus-132-czarny,id-852923

Helga884
04-05-2014, 22:39
ja decyzję o kupnie mojego nickona podjęłam dopiero po przeczytaniu kilku recenzji na blogu fotograficznym Piotra Bławickiego i w sumie to nie żałuję, że go kupiłam. To jest aparat dla amatorów czyli głównie dla mnie, dobrze, że część opcji jest automatyczna, bo zanim nauczę się robić zdjęcia bez automatu najpierw będzie potrzebna właśnie taka pomoc.

PanAmeba
12-05-2014, 22:56
Olympus VR-340, sprawny autofokus, stabilizacja, zoom taki jak chcesz. A jeszcze zostanie kasa na kartę i pokrowiec :)

bogdi64
16-05-2014, 09:40
Olympus VR-340, sprawny autofokus, stabilizacja, zoom taki jak chcesz. A jeszcze zostanie kasa na kartę i pokrowiec :)

tylko bardzo mało o nim jest wiarygodnych info i fotek :( -też się nim interesowałem