Zobacz pełną wersję : Jaskrawo zielone zdjęcia nikon d300s
Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim aparatem. Zdarza mu się robić jaskrawo zielone zdjęcia i to całymi seriami. Nie znalazłam na forum podobnego problemu, dlatego proszę Was o pomoc. Próbowałam zmieniać karty SD i obiektywy, nic to nie dało. Podobnie jak wyłączanie i włączanie oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. Zdjęcia wychodzą takie we wszystkich formatach. Próbowałam już chyba wszystkich znanych mi sposobów i nic nie pomaga. Gdy aparat jest wyłączony i odleży swoje wszystko wraca do normy. Nie mam pojęcia, jaka jest przyczyna.
Zdjęcia wyglądają mniej więcej tak :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00523/v3lj4fxmenun_t.jpg)
Serwis. Matryca, albo płyta główna. Tak myślę.
Art Erie
29-04-2014, 22:18
Może wgraj nowy soft.
brzezior
30-04-2014, 22:30
A zdjęcia są takie od razu w aparacie (na LCD), czy dopiero w komputerze. Może jeszcze spróbuj zmienić czytnik / kabel / komputer...
Koleżanka napisała że problem pojawia się po tym jak aparat chwilę popracuje.
Od razu w aparacie, wygląda to dość dziwnie, bo ekran jest od razu zielony, a wszystkie opcje wyglądają normalnie
Od razu w aparacie, wygląda to dość dziwnie, bo ekran jest od razu zielony, a wszystkie opcje wyglądają normalnie
Czy wszystkie zdjęcia są takie czy tylko "od czasu do czasu" tak się dzieję??
Powiedzmy, że od czasu do czasu. Jakiś czas temu było tak, że większość zdjęć wychodziła normalnie, momentami pojawiały się jakieś zielone paski, albo całe zielone zdjęcia, a potem wszystko wracało do normy. Teraz proporcja się odwróciła i więcej zdjęć jest zielonych niż normalnych. Dodatkowo podgląd live zaczął szaleć i momentami obraz jest normalny, potem pojawiają się na nim poziome i pionowe zielone pasy, aż w końcu wszystko się robi całkowicie zielone.
Na moje oko to matryca się może przegrzewać i nie pracuje tak jak powinna. Ewentualnie jakieś połączenie między matrycą a płytą. Raczej serwis.
No dobrze, a ma ktoś może jakieś pojęcie w takim razie ile może kosztować naprawa?
No dobrze, a ma ktoś może jakieś pojęcie w takim razie ile może kosztować naprawa?
Nikt nie ma pojęcia jaki element uległ uszkodzeniu, matryca, elektronika, itp. serwis wyszuka usterkę i poda kosztorys, innej możliwości nie ma.