PDA

Zobacz pełną wersję : Jaskrawo zielone zdjęcia nikon d300s

rucon
28-04-2014, 19:12
Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim aparatem. Zdarza mu się robić jaskrawo zielone zdjęcia i to całymi seriami. Nie znalazłam na forum podobnego problemu, dlatego proszę Was o pomoc. Próbowałam zmieniać karty SD i obiektywy, nic to nie dało. Podobnie jak wyłączanie i włączanie oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. Zdjęcia wychodzą takie we wszystkich formatach. Próbowałam już chyba wszystkich znanych mi sposobów i nic nie pomaga. Gdy aparat jest wyłączony i odleży swoje wszystko wraca do normy. Nie mam pojęcia, jaka jest przyczyna.

Zdjęcia wyglądają mniej więcej tak :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00523/v3lj4fxmenun_t.jpg)

Jurek50
29-04-2014, 21:02
Serwis. Matryca, albo płyta główna. Tak myślę.

Art Erie
29-04-2014, 22:18
Może wgraj nowy soft.

brzezior
30-04-2014, 22:30
A zdjęcia są takie od razu w aparacie (na LCD), czy dopiero w komputerze. Może jeszcze spróbuj zmienić czytnik / kabel / komputer...

Obelix
30-04-2014, 22:44
Koleżanka napisała że problem pojawia się po tym jak aparat chwilę popracuje.

rucon
05-05-2014, 20:22
Od razu w aparacie, wygląda to dość dziwnie, bo ekran jest od razu zielony, a wszystkie opcje wyglądają normalnie

GregB
12-05-2014, 21:11
Od razu w aparacie, wygląda to dość dziwnie, bo ekran jest od razu zielony, a wszystkie opcje wyglądają normalnie

Czy wszystkie zdjęcia są takie czy tylko "od czasu do czasu" tak się dzieję??

rucon
13-05-2014, 21:19
Powiedzmy, że od czasu do czasu. Jakiś czas temu było tak, że większość zdjęć wychodziła normalnie, momentami pojawiały się jakieś zielone paski, albo całe zielone zdjęcia, a potem wszystko wracało do normy. Teraz proporcja się odwróciła i więcej zdjęć jest zielonych niż normalnych. Dodatkowo podgląd live zaczął szaleć i momentami obraz jest normalny, potem pojawiają się na nim poziome i pionowe zielone pasy, aż w końcu wszystko się robi całkowicie zielone.

konradd
14-05-2014, 01:44
Na moje oko to matryca się może przegrzewać i nie pracuje tak jak powinna. Ewentualnie jakieś połączenie między matrycą a płytą. Raczej serwis.

rucon
14-05-2014, 15:35
No dobrze, a ma ktoś może jakieś pojęcie w takim razie ile może kosztować naprawa?

zgera
14-05-2014, 16:17
No dobrze, a ma ktoś może jakieś pojęcie w takim razie ile może kosztować naprawa?

Nikt nie ma pojęcia jaki element uległ uszkodzeniu, matryca, elektronika, itp. serwis wyszuka usterkę i poda kosztorys, innej możliwości nie ma.