Zobacz pełną wersję : D5100 nie robi zdjęć seryjnych
witam wszystkich.
mam nadzieję, że pytanie umieszczam w dobrym dziale, są to moje początki na forum.
przejdę do rzeczy. tak jak w tytule postu, Nikon D5100 (ze szkłem standardowym 18-105 VR) nie wykonuje zdjęć seryjnych. dzieje się to na programie P (głównie na nim fotografuję) z kombinacją różnych ustawień autofosusa (nie wiem czy to ma powiązanie, ale przetestowałam na wszelki wypadek), oraz w trybie SPORT gdzie zdjęcia seryjne ustawione są "domyślnie". dodam że wcześniej z tego nie miałam potrzeby korzystać, więc dopiero teraz się tego dopatrzyłam. sprzęt mam od nowości 4 mce, może z 1500 zdjęć do tej pory nim zrobiłam....
pozdrawiam i liczę na pomoc. :)
a tryb wyzwalania na seryjny H lub seryjny L ustawiony? Nie wiem czy przestawia sie to samo przy zmianie trybu.
Może podniesiona lampa błyskowa?
nikoniarz
28-04-2014, 11:58
Polecam lekture instrukcji obslugi by zapoznac sie jak wlaczyc tryb seryny.
Polecam lekture instrukcji obslugi by zapoznac sie jak wlaczyc tryb seryny.
Przecież napisała, że w trybie SPORT też nie działa. W czym więc pomoże sprawdzanie w instrukcji jak włączyć tryb seryjny?
adria, zakładam, że wiesz jak się włącza tryb zdjęć seryjnych i go włączasz, a on nie działa. Jeżeli tak jest, spróbuj "zielonego resetu" ustawień fotografowania, czyli przytrzymaj przez 2-3 sekundy 2 przyciski oznaczone zielonymi kropkami (menu i <i>), aż mignie ekran. Potem spróbuj włączyć tryb seryjny.
Przecież napisała, że w trybie SPORT też nie działa. W czym więc pomoże sprawdzanie w instrukcji jak włączyć tryb seryjny?
A no tym, że jest przynajmniej kilka opcji, które wyłączają tryb seryjny.
A no tym, że jest przynajmniej kilka opcji, które wyłączają tryb seryjny.
Hmmm, człowiek się jednak uczy całe życie. Jakie to opcje? Pomijając podniesioną lampę, o której pisałem wcześniej?
Hmmm, człowiek się jednak uczy całe życie. Jakie to opcje? Pomijając podniesioną lampę, o której pisałem wcześniej?
Weź i zajrzyj do instrukcji. Nie będę jej specjalnie ściągał.
adria, zakładam, że wiesz jak się włącza tryb zdjęć seryjnych i go włączasz, a on nie działa. Jeżeli tak jest, spróbuj "zielonego resetu" ustawień fotografowania, czyli przytrzymaj przez 2-3 sekundy 2 przyciski oznaczone zielonymi kropkami (menu i <i>), aż mignie ekran. Potem spróbuj włączyć tryb seryjny.
tak, wiem jak się go włącza i właśnie byłam zdziwiona że nie działa. zrobiłam zgodnie z Twoją radą. czyli reset, ponowne ustawienie zdjęć seryjnych... i voila! zadziałało. dziękuję bardzo za pomoc :) ps. nie spodziewałam się takiego natychmiastowego odzewu, jestem bardzo mile zaskoczona. pozdrawiam wszystkich :)
Weź i zajrzyj do instrukcji. Nie będę jej specjalnie ściągał.
Myślałem, że skoro piszesz o kilku opcjach to choć jedną pamiętasz. No ale nic, nie zawracam głowy.
BTW, instrukcje są dostępne on-line, do D5100 np. tu: instrukcja (http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D5100_pl.pdf)
Myślałem, że skoro piszesz o kilku opcjach to choć jedną pamiętasz. No ale nic, nie zawracam głowy.
BTW, instrukcje są dostępne on-line, do D5100 np. tu: instrukcja (http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D5100_pl.pdf)
Nie do końca on-line. W przypadku PDF przeglądarka wyświetla dokument dzięki wbudowanej wtyczce, po ówczesnym pobraniu (słowo klucz) dokumentu do folderu tymczasowego. Jak nie masz zewnętrznego programu do wyświetlania PDF to możesz wrzucić go w przeglądarkę.
A co do tematu to ciekawe, że seryjny się wyłącza przy pewnych ustawieniach, w D90 działa, dopóki się go nie wyłączy samemu. Zawsze się można czegoś nowego dowiedzieć :)
A co do tematu to ciekawe, że seryjny się wyłącza przy pewnych ustawieniach, w D90 działa, dopóki się go nie wyłączy samemu. Zawsze się można czegoś nowego dowiedzieć :)
Właśnie liczyłem na to, że się czegoś nowego dowiem. Z ciekawości poszperałem w instrukcji D5100 i wygląda mi na to, że identycznie jak w pozostałych Nikonach z tej serii. Może z czasem zajrzy tu ktoś, kto wie co miał GonzoG na myśli ;)
...reset, ponowne ustawienie zdjęć seryjnych...
Zapomniałem dodać, że pewnie będziesz teraz potrzebowała ustawić od nowa parę opcji w menu fotografowania, bo wiele z nich wróciło do ustawień fabrycznych. W końcu reset to reset.
Życzę wielu udanych serii.