Zobacz pełną wersję : System Cokin P a sigma 10-20 - winieta?
Witam,
Zwracam się z następującą sprawą - otóż stałem się niedawno posiadaczem kilku filtrów i zestawu mocowania systemu Cokin P z pierścieniem mocowania 67mm z przeznaczeniem do krajobrazów na kitcie 18-105.
Przymierzam się właśnie do zakupu sigmy 10-20 4.5-5.6 i chciałem po prostu dokupić pierścień na 77mm -ale doczytałem gdzieś że 10mm to za szeroko dla systemu P i musiałbym zrobić zmianę na serię Z-PRO czy wręcz X-PRO.
Szczęśliwy jestem średnio bo dopiero co zakupiłem 3 filtry do systemu P a tu okazuje się że z sigmą będzie to winietowało ...
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Przyznam że przed zakupem nie doczytałem o sprawie ogniskowych - sprawdziłem tylko że system P jest do 82mm mocowań więc moja planowana sigma się mieściła (77 mm).
Wdzięczny będę za jakies opinie.
Pozdrawiam
Z tego, co kojarzę, to rzeczywiście na mojej Sigmie mogłem ustawić najszerzej ok. 12mm, ale problemem nie była winieta, tylko po prostu widoczne elementy holdera, trzymającego filtr. Mam holder z miejscem na 3 filtry i w sieci znalazłem poradę, żeby po prostu odciąć dwa sloty ("na oko" rzeczywiście chyba by to pomogło). Niczego nie odcinałem, zadowoliłem się 12mm.
znalazlem info o holderze wide (z 1 miejscem na filtr) - testowal ktoś? Można używać ogniskowej 10mm? Przypominam że chodzi o matryce DX ;-)
W przypadku wide musiałbym zaopatrzyć się w nakręcanego polara (nie z systemu cokin) i dopiero na niego dać pierścień mocowania cokina - dobrze kojarzę?
Podejrzewam, że w wide da się użyć ogniskowej 10mm. Podobny problem omawiano tutaj: http://www.dpreview.com/forums/post/52138538.
Z nakręcanym polarem i tak może się pojawić winieta na 10mm. To akurat możesz sprawdzić, nakręcając dowolny filtr 77mm (UV, szary).
Jak najbardziej z holderem slim (miejsce na jeden filtr) pod Cookin P na Sigmie 10-20 można spokojnie uzyskać zdjęcia bez winiety spowdowanej holderem. Fociłem przy 10mm i jest bardzo dobrze a też się obawiałem winiety.
nie winietuje nawet na 10mm pod warunkiem, że użyjesz wide holder'a (http://www.amazon.com/Cokin-BPW400-Filter-Holder-Series/dp/B0000C5RR5/ref=pd_sxp_f_pt) z jednym slotem (jak z obcinanymi nie wiem).
z dokręconym polarem podobno nie winietuje od 11mm ale nie używam polara do tego szkła to nie potwierdzę
Jak najbardziej z holderem slim (miejsce na jeden filtr) pod Cookin P na Sigmie 10-20 można spokojnie uzyskać zdjęcia bez winiety spowdowanej holderem. Fociłem przy 10mm i jest bardzo dobrze a też się obawiałem winiety.
Miałes oryginalny holder czy zamiennik? Na allegro jest oryginał za 75zl i zamienniki po 10zl - spora różnica. Wykonanie pewnie tak samo daremne (mam oryginalny holder na 3 filtry) ale czy wymiary są identyczne?
Szczęśliwy jestem średnio bo dopiero co zakupiłem 3 filtry do systemu P a tu okazuje się że z sigmą będzie to winietowało ...
To pytasz czy będzie, czy wiesz, że będzie?
Prawidłowa odpowiedź brzmi: nie będzie winiety z uchwytem na 1 filtr. Mam, używam, nie widzę winiety (większej niż z samego obiektywu).
Przy pionowym lub poziomym ustawieniu holdera nie będzie winiety, natomiast jak go obrócisz, to nawet slim nie pomoże.