PDA

Zobacz pełną wersję : Mały kompakt z wizjerem - Panasonic LF1?

ropusz
28-04-2014, 02:59
Witam,

Ostatnio doskwiera mi brak wizjera. Przesiadłem się z lustrzanki Nikona na NEXa i brak wizjera boli. Oczywiście najbardziej w dni słoneczne typu wczasy nad morzem czy narty w górach. W szafie kurzy mi się Olympus XZ-1, więc dokupiłem sobie do niego wizjer i jestem wniebowzięty gdyby nie rozmiar takiego zestawu. Zacząłem szukać jakiegoś przyzwoitego kompaktu z wizjerem i jedyne na co natrafiłem to Panasonic LF1. Miał ktoś z nim z bliska do czynienia? Jakieś wrażenia? A może jest coś innego z wizjerem w podobnym rozmiarze?

ShoRtie
28-04-2014, 07:54
Matryca mniejsza niż w twoim XZ-1 więc cudów nie oczekuj.

uel
28-04-2014, 09:13
RX100 M3 ma mieć wizjer, ale na początku cena nie będzie przyjazna.

ycp
28-04-2014, 09:56
Po pierwsze - nie miałem na własność, tylko na trochę.
Po drugie:
Matryca mała, ale daje radę. Jak nie robisz fototapet, to wystarczy.
Obiektyw na szerokim końcu wystarczająco jasny. A wizjer... cóż, jest. Taki tunelik.
Sam aparat dość ciężki jak na swój rozmiar. Włącza się szybko, AF jest skuteczny.
Pisałem już chyba wcześniej: jakbym teraz miał wybierać, pewnie wziąłbym LF1 zamiast GRDIV.

The Dark Passenger
28-04-2014, 12:45
Witam,

Ostatnio doskwiera mi brak wizjera. Przesiadłem się z lustrzanki Nikona na NEXa i brak wizjera boli. Oczywiście najbardziej w dni słoneczne typu wczasy nad morzem czy narty w górach. W szafie kurzy mi się Olympus XZ-1, więc dokupiłem sobie do niego wizjer i jestem wniebowzięty gdyby nie rozmiar takiego zestawu. Zacząłem szukać jakiegoś przyzwoitego kompaktu z wizjerem i jedyne na co natrafiłem to Panasonic LF1. Miał ktoś z nim z bliska do czynienia? Jakieś wrażenia? A może jest coś innego z wizjerem w podobnym rozmiarze?
Nie wiem jakiego masz Nexa, ale jak "piątkę", to kup do niego wizjer. Wyjdzie trochę taniej niż Panasonic. Chyba, że bardzo chcesz trzeci aparat.
P.S.
Na Allegro widziałem rocznego X20 za 1499 zł. Z zapasowymi bateriami.

ropusz
28-04-2014, 17:56
Matryca w LF1 jest tej wielkości co w XZ-1 i jest marginalnie lepsza wg DXO. Mam Nex'a 5R i bez wizjera jest istotnie większy od kompaktu, więc po dołożeniu wizjera będzie jeszcze większy. Do XZ-1 mam oddzielny wizjer i choć wizjer jest bardzo fajny to ciężko mówić, że jest to zestaw kompaktowy. RX100 MK3 może będzie fajny ale to na razie chyba tylko plotki?

The Dark Passenger
28-04-2014, 18:39
Matryca w LF1 jest tej wielkości co w XZ-1 i jest marginalnie lepsza wg DXO. Mam Nex'a 5R i bez wizjera jest istotnie większy od kompaktu, więc po dołożeniu wizjera będzie jeszcze większy. Do XZ-1 mam oddzielny wizjer i choć wizjer jest bardzo fajny to ciężko mówić, że jest to zestaw kompaktowy. RX100 MK3 może będzie fajny ale to na razie chyba tylko plotki?
Porównując wielkość NEXa i LF1 (http://camerasize.com/compare/#369,456) wielkiej różnicy nie ma. Raptem 8 mm szerszy, ale prawie 3,5 mm niższy. A porównując z XZ-1, to ciemniejszy obiektyw. Wizjer z Olka można odłączyć, bo przecież cały czas nie musisz go mieć podłączonego. Z tego, co pamiętam, to ma nawet gustowne etui by go schować.

ropusz
28-04-2014, 18:56
Aby robić zdjęcia to potrzebny jakiś obiektyw (http://camerasize.com/compact/#369.360,456,ha,t). :)

Mekano
28-04-2014, 19:24
RX100 MK3 może będzie fajny ale to na razie chyba tylko plotki?
ale przeciez w RX2 mozesz przypiac wizjer... ? RX3 na pewno bedzie lepszy, ale on ma wyjsc dopiero w okolicy czerwca.. i jeszcze cena...

ropusz
28-04-2014, 19:41
RX100 MK2 z wizjerem jest równie nieporęczny jak mój XZ-1 z wizjerem. Jeszcze, żeby ten wizjer z RX100 współpracował z NEXem to bym się zastanowił a tak to nie ma to sensu.

Mekano
28-04-2014, 19:45
no to jak bardzo chcesz miec wizjer, to dlaczego chcesz kompakt? nie lepiej NEX6?

ropusz
29-04-2014, 18:04
Mekano - tu chodzi o wielkość. NEX 6 nawet z PZ nie jest tak kompaktowy jak kompakt. Masz NEXa i RX100 to pewnie widzisz różnicę.

Mekano
29-04-2014, 20:35
Tylko, ze wizjer w miniaturowym kompakcie to nie to samo co w lustrzance, kiedys mialam i nigdy nie uzywalam, zawsze tylko LCD

matys
29-04-2014, 21:04
RX100 MK2 z wizjerem jest równie nieporęczny jak mój XZ-1 z wizjerem. Jeszcze, żeby ten wizjer z RX100 współpracował z NEXem to bym się zastanowił a tak to nie ma to sensu.

Zdawało mi się, że współpracują te wizjery... ale masz rację tutaj jeszcze doszła zmiana stopki na iso...

matys
29-04-2014, 21:06
Tylko, ze wizjer w miniaturowym kompakcie to nie to samo co w lustrzance, kiedys mialam i nigdy nie uzywalam, zawsze tylko LCD

Coś mi się zdaje, że jeżeli chłop chce mieć wizjer i mu go brakuje, to ty go raczej do zmiany poglądów nie namówisz... tym bardziej, że ma i użytkuje sprzęt bez wizjera ;)

pastwisko
29-04-2014, 21:59
Wizjer w lustrzance i wizjer w komapckie łączy tylko nazwa.

Mekano
30-04-2014, 16:23
Coś mi się zdaje, że jeżeli chłop chce mieć wizjer i mu go brakuje, to ty go raczej do zmiany poglądów nie namówisz... tym bardziej, że ma i użytkuje sprzęt bez wizjera ;)

a ja niczyich pogladow nie chce i nie mam zamiaru zmieniac, ani nawet przekonywac, wyrazilam swoja opinie odnosnie wizjera w malenkim kompakcie. Dla mnie to bylo niekomfortowe w porownaniu do lustrzanki.

ropusz
30-04-2014, 17:18
Dołączany wizjer Olympusa jest całkiem fajny, ma dobrą rozdzielczość i mogę polecić jak komuś rozmiar nie robi różnicy. Ten w LF1 ma niską rozdzielczość, więc zastanawiam się co w nim widać.

matys
30-04-2014, 21:37
Impresje na temat zdjęcia widać ;)

Tak na serio, to chyba bym się na Twoim miejscu nie pchał w to coś za tyle kasy. Nie mówię, że to źle, ale za taką kasę... maleństwo z małą matrycą i ekranem 200k pikseli... coś tu nie tak.

Taka zmiana wygląda mi na potrzebę chwili i chęć posiadania nowej zabawki na lato. Znam to bardzo dobrze ;) jeśli tak, to przecież latem nie nosisz dużo ubrań, a aparat może wisieć przy pasku lub przewieszony przez ramię na dłuższym pasku. Latem wszystko w kieszeni potrafi przeszkadzać, więc ja staram się nosić jak najmniej w kieszeniach, a całą resztę mieć w jakiejś sakwie przy boku. Założę się, że xz1 z wizjerem tam wlezie ;)

GL
30-04-2014, 21:45
a ja niczyich pogladow nie chce i nie mam zamiaru zmieniac, ani nawet przekonywac, wyrazilam swoja opinie odnosnie wizjera w malenkim kompakcie. Dla mnie to bylo niekomfortowe w porownaniu do lustrzanki.

Autor wątku napisał, że brak wizjera doskwiera mu szczególnie w słoneczne dni. Nawet taki sobie wizjer jest w takiej sytuacji lepszy niż brak wizjera, co ma do tego wizjer z lustrzanki?

Mekano
03-05-2014, 20:03
Autor wątku napisał, że brak wizjera doskwiera mu szczególnie w słoneczne dni. Nawet taki sobie wizjer jest w takiej sytuacji lepszy niż brak wizjera, co ma do tego wizjer z lustrzanki?
No to przeciez o tym pisze, ze w sloneczne dni czasami sie przydaje ten wizjer, ale najlepiej sie spisuje taki z lustrzanki. Przeciez nie w kazdy sloneczny dzien potrzeba wizjera. Proste. U mnie swieci slonce przez 365 dni w roku i gdyby to byla by wada aparatow kazdego bez wizjera, to nikt by nie kupowal aparatu bez wizjera.

GL
04-05-2014, 15:35
No to przeciez o tym pisze, ze w sloneczne dni czasami sie przydaje ten wizjer

Nigdzie o tym nie pisałaś, a już na pewno nie w tym wątku.

, ale najlepiej sie spisuje taki z lustrzanki.

W większości sytuacji najlepiej się będzie spisywał wizjer lustrzanki średnioforamtowej, ale co z tego w kontekście potrzeb autora wątku? Czy to jest powód że ma zrezygnować z wizjera w innym rodzaju aparatu?
To trochę tak, jakby potrzebował samochód który się nie zakopie w byle szutrze, bo ma dwa kilometry drogi nieutwardzonej na działkę, a Ty byś mu odradzała zakup Skody Yeti 4x4, bo Nissan Patrol to dopiero jest samochód terenowy, a jak kiedyś jeździłaś Skodą to i tak asfaltu nie opuszczałaś.

Przeciez nie w kazdy sloneczny dzien potrzeba wizjera. Proste.

Z czego wynika także, że w niektóre może być potrzebny i o takich właśnie sytuacjach pisał autor wątku. Proste?

ropusz
04-05-2014, 23:15
Wizjer ma dla mnie jeszcze jedną zaletę - dzięki niemu potrafię skupić się na kadrze. Kadrując na LCD rozprasza mnie to co się naokoło dzieje. No i obraz na LCD wydaje mi się mniejszy do tego stopnia, że robiąc komuś zdjęcie to chcąc uchwycić dobry moment patrzę na tą osobę a nie na LCD. Ale może ja jakiś dziwny jestem? ;)

GL
05-05-2014, 00:22
Wizjer ma dla mnie jeszcze jedną zaletę - dzięki niemu potrafię skupić się na kadrze. Kadrując na LCD rozprasza mnie to co się naokoło dzieje. No i obraz na LCD wydaje mi się mniejszy do tego stopnia, że robiąc komuś zdjęcie to chcąc uchwycić dobry moment patrzę na tą osobę a nie na LCD. Ale może ja jakiś dziwny jestem? ;)

Nie jesteś dziwny. Oglądając obraz na LCD jesteś zdystansowany do rzeczywistości. Patrzysz "na", anie "przez".