PDA

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny do portretów na lokacji?

pjpj666
27-04-2014, 17:19
Witam,

Zdarza mi sie focic glownie portety w parkach, nad woda itd.
Jak sadzicie czy warto zainwestowac w filtr polaryzacyjny?
Nie jestem do konca przekonany czy zalozenie filtru nie przeklamie delikatnie kolorów modela/modelki.
Przewaznie fotki robie 50mm 1.4 a tutaj znalazlem taki filtr ktory by sie nadal.

http://www.amazon.co.uk/Hoya-Circular-Polarizing-Screw--Filter/dp/B003448Q46/ref=sr_1_5?s=photo&ie=UTF8&qid=1398610453&sr=1-5&keywords=polarized+filter+58mm

Ciekawi mnie czy zalozenie takiego filtru da wiecej dobrego niz zlego. Moze ktos z Was próbowal uzywac takiego filtra przy sesjach na dworze. Prosze o porade i dziekuje

GonzoG
27-04-2014, 19:05
Filtrów polaryzacyjnych używa się przede wszystkim na zewnątrz i to w określonych sytuacjach, bo nie wszędzie się sprawdza.
Co do kolorów - dobry nie będzie przekłamywał, ale będą trochę inne, bo tak działa polaryzacja światła.

pjpj666
28-04-2014, 21:04
czyli uwazasz ze warto popróbowac z takim filterkiem?
Wydaje mi sie ze efekt moze byc calkiem przyjemny, moze ktos juz robil portrety uzywajac tego filtra i chcialby sie podzielic wrazeniami, moze ma ktos fotki do wrzucenia?

Jd-soft
21-05-2014, 21:30
Myślę, że warto próbować szczególnie gdy mamy bardzo ostre światło słoneczne. Dodatkowo w wielu przypadkach może okazać się pomocny robiąc zdjęcia w południe gdy słońce jest bardzo wysoko. Warunek to cierpliwy model/modelka ponieważ aby uzyskać poprawny efekt trzeba poświęcić chwilę czasu na dobranie pozycji filtra poprzez jego obracanie. Już w wizjerze wyraźnie widać kiedy znikają odblaski na twarzy, skórze czy wodzie. Bardzo ładnie też widać efekt filtra na liściach, które w świetle słońca prawie działają jak lustro a po zastosowaniu filtra i poprawnym jego ustawieniu wyglądają jak w pochmurny dzień. Podobnie często widać to na skórze, która szczególnie w upalne dni jest błyszcząca. Natomiast jeśli chcemy zrobić zdjęcie w zacienionym parku to filtr taki nie ma sensu, podobnie jak i w pochmurny dzień.

MilekS
31-05-2014, 03:05
W bardzo ostrym świetle słonecznym portret to nieporozumienie. I wtedy zakładamy filtr - MAGIA?
@Jd-soft - podajesz interesujące przykłady demonstracji, ukazującej działanie filtru polaryzacyjnego. Ale to nie ma większego znaczenia w przypadku portretu. Trzeba szukać dobrego światła a nie cudownego filtra.