Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Way to live

miskiewicz12
27-04-2014, 10:58
Witam, jestem tu nowy więc wypadało by się przedstawić. Nazywam się Dawid Miśkiewicz i od lat interesowałem się fotografowaniem, lecz dopiero od niedawna mogłem pozwolić sobie na przyjemność kupna lustrzanki.

Mogli byście ocenić moje prace? Napisać co waszym zdaniem robię źle a co dobrze abym mógł poprawić ewentualne niedoskonałości :)
Stworzyłem wczoraj stronę na facebook'u gdybyście mogli zerknąć i napisać mi co i jak

link:Way to live (https://www.facebook.com/pages/Way-to-live/594594110648161)

zbyszekD7000
27-04-2014, 11:13
Witaj na forum :-)

Co do zdjęć, to przynajmniej część z nich ucieka w niebieski, może to zamierzone a może nie ale mnie to do gustu nie przypada. Wydaje się że troszkę trzeba popracować nad opanowaniem obróbki. Dziecko podczas chrzcin, może i pokombinowałeś z kolorami żeby tylko dzieciak był kolorowy ale akurat na tym zdjęcu to zbyt szczęśliwie nie wyszło bo ręka trzymająca dziecko wyszła trupio. Jakoś zdjęcia mi nie podchodzą, trenuj, trenuj, a może coś z tego kiedyś będzie ;-)

No i by się przydały krótkie opisy do zdjęć.

miskiewicz12
27-04-2014, 11:21
Tak efekt był zamierzony na jednym ze zdjęć celowo użyłem "filtra" niebieskiego.
Rozumiem i przyznaje racje, rzeczywiście ręka wygląda "trupio", nie zwróciłem na to uwagi.

zbyszekD7000
27-04-2014, 11:27
Po prostu do pewnych zdjęć takie efekty nie pasują ;-)

Jedno jest z filtrem, ale kilka innych lekko leci w niebieski, wystarczy lekka korekta w programie

miskiewicz12
27-04-2014, 13:08
gdyby ktoś jeszcze zechciał napisać parę słów od siebie ...:)

Jędrula
27-04-2014, 22:13
Witam krajana. Widzę, że kusi Cię zniekształcanie zdjęć na różny sposób: a to filtr niebieski, dziwna winieta w portrecie rowerzysty, zabawy kolorystyczne. To wszystko pewnie dla podniesienia wyrazu. Cóż, w epoce Instagramu wszyscy chcą mieć niebanalne, "odjechane" fotki. Przyhamuj i zacznij od solidnej roboty. Sprawdź kolory na zdjęciach, bo np. niebieskawy gołąb gryzie się niemiłosiernie z przejaskrawioną zielenią. Różowo-fioletowe gwiaździste niebo może powinno być w odcieniu niebieskim, ale niebieski "sprzedałeś" w nadmiarze innym zdjęciom, wiec dałeś, co zostało. Popatrz też na drugi plan w swych zdjęciach, bo różne druty i słupy przeszkadzają w skupieniu się na temacie. W sumie najbardziej mi podchodzi ten rowerzysta w tanecznym wygibasie. Oliwka też niezła, tylko wytłumiać kolory tła dla wydobycia tematu, to trzeba z czuciem, by uniknąć takich wpadek, jak z tą "trupią ręką". Trochę za mało zdjęć, żeby Cię jakoś podsumować. Wrzucaj regularnie swe fotki do tematycznych grup pod ocenę (nie na TEMATY OGÓLNE) to na pewno otrzymasz pomocne wskazówki. Powodzenia.

miskiewicz12
27-04-2014, 23:44
Postaram się mniej przerabiać zdjęcia, jednakże niebo gwiaździste jest nieprzerobione, nic nie zmieniałem w tym zdjęciu :)
Zdjęcia oczywiście będą pojawiać się systematycznie, pomyśle nad pogrupowaniem ich.

Dziękuje.

Jędrula
28-04-2014, 23:43
Postaram się mniej przerabiać zdjęcia, jednakże niebo gwiaździste jest nieprzerobione, nic nie zmieniałem w tym zdjęciu :) (...)

Też mi się tak wydaje, jednak takie niebo z różową łuną uzyskuje się przy dłuższym naświetlaniu, jeśli w pobliżu są jakieś latarnie czy choćby duże miasto w pobliżu. Dlatego, aby to wyszło realistycznie trzeba się wybrać gdzieś na większe zadupie. Nie mówię, że niebo powinno być zawsze granatowe, czasem widuje się fotografię teleskopową galaktyk z feerią barw, jak w jakim wulkanie. Tu jednak myślę, że wyszedł Ci efekt niezamierzony, ale pewnie Ci się spodobał, bo inny.
Pozdrawiam.